33
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

Semnele saptamanii 16 Aprilie 2009

Vatican. Slujba de Paste. In Piata Sfantul Petru din Roma, Papa Benedict al XVI-lea a celebrat ieri in prezenta a zeci de mii de credinciosi catolici, slujba de Paste, care a culminat cu traditionala binecuvantare ,,Urbi et Orbi”- cetatenii si lumii. Prin binecuvantarea ,,Urbi et Orbi”, binecuvantarea traditionala papala pentru oras si pentru intreg globul pamantesc, papa a incheiat potrivit traditiei, Missa pascala. Locul in care s-a desfasurat slujba este incarcat de traditie; piata din fata impunatoarei catedrale Sfantul Petru, ornata cu flori aduse din Olanda. Printre zecile de mii de persoane care au participat la slujba s-au numarat si pelerini veniti din Germania. Acestora, Papa le-a adresat urmatorul salut: ,,Va doresc tuturor un Paste fericit. Pacea si bucuria Mantuitorului inviat din morti sa fie cu voi”. Cu putin timp inainte, papa amintise in limba italiana de victimele cutremurului din regiunea Abruzzo, soldat saptamana trecuta cu aproape 300 de morti: ,,Un Paste fericit mai ales celor care sufera de pe urma cutremurului. Hristos cel inviat din morti sa-i calauzeasca pe toti pe drumul dreptatii, solidaritatii si pacii, sa-i inspire pe toti cu intelepciune si curaj, pentru a lucra impreuna in vederea unui viitor deschis, al sperantei”. In mesajul sau, Papa a contrazis toate incercarile de a prezenta invierea Mantuitorului ca pe un mit, o poveste sau viziune. ,,Invierea este realitate istorica revelata, un eveniment unic si irepetabil. Din zorii zilei de inviere, o noua primavara a sperantei a cuprins lumea. Fiindca Pastele nu este numai un moment al istoriei, ci inceputul unei noi stari a lumii”, a spus Benedict al XVI-lea. Papa va calatori in mai in Israel. In timpul Missei pascale, acest lucru a fost amintit in repetate randuri. Unele rugaciuni au fost rostite in ebraica. Ingrijorat   s-a aratat succesorul Sfantului Petru, de lipsa alimentelor in numeroase regiuni ale lumii, de criza financiara, de forme vechi si noi ale saraciei si de terorism. Alternativa, anuntata de papa in cursul ceremoniei de ieri, ar fi o lupta pasnica, purtata cu armele milei, iertarii si dragostei.

Mai este inca America o tara crestina? Raspunsul la aceasta intrebare nu este asa de sigur. Zilele trecute o comentatoare politica arata cu multa convingere o bacnota de un dolar, si explica, ca deoarece poarta inca inscriptia ,,In God we trust” inseamna ca America este o tara crestina. Studii recente pun insa la indoiala aceasta analiza simplista si oarecum pripita. Daca in 1990 numai 8% dintre americani declarau ca nu au nici o afiliatie religioasa, astazi acest procentaj s-a dublat ajungand la 15%. O natiune care este confruntata cu probleme financiare si sociale de proportii apocaliptice, ar fi trebuit sa se indrepte spre Dumnezeu pentru solutii, dar nu este asa. Daca in 1994, 64% dintre americani credeau ca solutia problemelor personale si ale societatii se afla in credinta in Dumnezeu, astazi aceasta proportie a ajuns la 48%, un nivel record. Dupa propria recunoastere a celor interogati, numai 62% considera America o natiune crestina, aceasta arata o scadere importanta, deoarece numai anul trecut acest procent era de 69% iar in 2005 de 71%. Vara trecuta un sondaj a aratat ca 75% din populatie credea ca religia joaca un rol prea important in politica americana, in prezent numai 26% cred ca religia are prea multa influenta. Intrebati daca cred ca religia isi pierde influenta care ar fi trebuit sa o aiba in viata societatii, 68% au raspuns ca da, comparativ cu 58% in 2000, 39% in 1984, si 32% in 1962. O alta tendinta marcanta a fost aceea a liberalismului; daca in 1987, 51% erau de parere ca scolile ar trebui sa poata concedia profesorii homosexuali, astazi numai 25% sunt de aceasta parere.

Plantele au drepturi. Elvetia este o tara cu o natura minunata, am avut adesea prilejul sa o vizitez, este de asemenea tara in care protestantismul si-a avut originile si s-a dezvoltat. Din nefericire nu este aceeasi situatie in zilele noastre. Nu demult Elvetia si-a modificat constitutia, si a introdus o noua notiune ,,demnitatea creatiei”, aceasta noua ideie trebuie luata in considerare atunci cand ,,sunt manipulate animale, plante, si alte organisme”.Guvernul a insarcinat Comitetul Elvetian Federal de Etica in Biotehnologi Non-umane, sa elaboreze normele acestei noi legislatii. Acest comitet a produs un document foarte avangardist intitulat ,,Demnitatea Vietuitoarelor cu Privire la Plante”. In cadrul lucrarilor acestui comitet au fost luate in considerare 4 teorii: Teocentrismul care crede ca Dumnezeu este creatorul universului. Ratiocentrismul care sustine ca vietuitoarele depind in propria lor capacitate de ratiune. Pathocentrismul care crede ca organismele vii au sentimente si capacitatea de a se exprima. Si in sfarsit a patra teorie, Biocentrismul care sustine ca organismele vii trebuie considerate ca entitate deoarece sunt vii. Deliberarile comitetului pun un diagnostic clar asupra starii societatii moderne. Nici unul dintre membri nu a acceptat teocentrismul, de fapt majoritatea sunt adeptii biocentrismului. Este o cale extrem de interesanta si vicioasa, care neaga existenta lui Dumnezeu si creatia, si care confunda plantele cu o persoana. Daca viata este definita ca ,,biosis”, atunci biosis este pe picior de egalitate cu orice Dumnezeu creator. Iata cum pavata cu cele mai bune intentii, imbracata cu cele mai nobile straie, aceasta legislatie pune creatia si pe Dumnezeu, undeva departe in paleta optiunilor si a crezului contemporan.

Israelul ameninta Iranul cu un atac daca nu isi va flexibiliza pozitia. Presedintele Shimon Peres a avertizat ca Israelul va ataca Iranul daca deschiderea aratata de presedintele SUA, Barack Obama, fata de Teheran nu va avea efecte concrete, relateaza The Jerusalem Post, care noteaza ca declaratia liderului evreu este una neobisnuit de agresiva. Peres si-a exprimat speranta ca apelul lui Obama pentru dialog va fi urmat, dar a avertizat ca daca astfel de discutii nu vor reusi sa inmoaie abordarea presedintelui iranian, atunci il vom lovi. Desi a refuzat sa ofere detalii despre optiunile militare care pot fi accesate pentru a stopa programul nuclear al Iranului, Peres a subliniat ca Israelul nu va putea sa deruleze de unul singur, fara SUA, un atac impotriva republicii islamice.

Record de precocitate. Societatea contemporana este avida de recorduri. In fiecare zi aflam despre recorduri de viteza, distante strabatute in cele mai bizare moduri, despre cantitati enorme de mancare inghitite in timp record, etc. Daca aceste recorduri sunt in general inofensive, sau in cel mai rau caz pot vatama doar pe recordman, sunt alte tipuri de record care afecteaza intreaga societate. Asa de exemplu procentul de cetateni care consuma alcool, tabac, droguri, etc., este in continua crestere si  atinge triste recorduri. Nici in cazul moralitatii nu stam mai bine; numarul divorturilor, a atins recorduri in multe tari, ca sa nu mai vorbim de criminalitate. In domeniul criminalitatii se semnaleaza iarasi situatii iesite din comun, ultima este un alt trist record. In localitatea Peoria din statul Illinois, un baiat de 13 ani a stabilit un trist record, a devenit cel mai tanar hot de banci. Baiatul s-a prezentat la ghiseul bancii din oras si a amenintat cu un pistol functionarul de la ghiseu, cerand sa-i dea banii din casa. Acesta s-a executat inmanand tanarului infractor un pachet de bancnote care continea si o fiola cu cerneala rosie, care s-a varsat pe manile lui. Acesta este un procedeu clasic al bancilor de a identifica banii care au fost furati. Asa ca 30 de minute mai tarziu, cand politia l-a arestat, el avea la propriu mainile patate.

Incendiu cu numeroase victime in Polonia. Un incendiu intr-un azil pentru persoane fara adapost in nord-vestul Poloniei, s-a soldat cu cel putin 21 de morti si 20 de raniti, potrivit noului bilant dat publicitatii de autoritati. Pompierii continua sa caute alte posibile victime. Aproape 80 de persoane, printre care numeroase femei si copii, locuiau in cladirea de trei etaje distrusa in intregime de flacari. Supravietuitorii au marturisit ca au fost nevoiti sa sara de la etajele superioare pentru a scapa cu viata.

Eruptie vulcanica. Galapagos. Fauna insulelor Galapagos, este amenintata de eruptia de duminica a vulcanului La Cumbre, situat pe insula Fernandina. Intreaga zona este inclusa pe lista obiectivelor din patrimoniul natural al umanitatii. Autoritatile Parcului Natural din Galapagos, citate de AFP, au indicat ca, probabil, au fost afectate iguane terestre si marine si alte specii precum lupii de mare. Lava a ajuns pana in mare. Arhipelagul Galapagos este format din roci vulcanice, iar aceste evenimente sunt naturale. Eruptia s-a declansat la aproximativ 500 de metri de craterul vulcanului, pe flancul sud-vestic, formand un suvoi de lava de 200 de metri latime si 10 metri lungime, care poate atinge 15 metri in inaltime. Eruptia nu reprezinta totusi un pericol pentru Isabela, cea mai apropiata insula populata.

Cat de important este sa stii ce vrei. Doua evenimente cu totul opuse m-au impresionat, si in acelasi timp m-au pus pe ganduri. Amandoua au dovedit ca daca stii intr-adevar ce vrei, si iti urmezi obiectivul cu perseverenta, poti ajunge acolo unde vrei. Primul episod a fost istoria vasului american Maersk Alabama, care a fost capturat de catre pirati in largul coastelor somaliene. In incidentul dramatic, a fost mai intai pus in evidenta eroismul echipajului care a luptat cu piratii incercand sa evite capturarea vasului. Apoi capitanul Richard Phillips s-a oferit ostatic ca sa-si elibereze echipajul. In cursul zilelor urmatoare el avea doua alternative: sa se resemneze si sa devina unul din cei peste 200 de ostatici, sau sa incerce sa evadeze. Pentru Richard Phillips resemnarea nu era o solutie, asa ca in doua reprize el a incercat sa evadeze aruncandu-se in ocean si incercand, la adapostul noptii sa inoate pana la vasele militare din apropiere. Din nefericire aceste tentative au fost infructuaoase. In final piratii au ramas fara benzina pentru motorul barcii de salvare de la vaporul american, pe care se aflau, deoarece barca cu care venisera fusese scufundata de echipajul vaporului american. In aceasta situatie dificila, piratii au acceptat ajutorul unui vapor care s-a oferit sa-i remorcheze. Numai ca pe vapor erau ascunsi tragatori de elita ai marinei americane, care au ucis pe cei trei pirati si au eliberat astfel pe capitan. In loc sa devina un ostatic in plus, capitanul s-a luptat din rasputeri, le-a dat piratilor de furca si in cele din urma a fost eliberat. Al doilea episod a fost si mai surprinzator, si mai impresionant. S-a petrecut in Anglia sambata seara trecuta, la o emisiune intitulata Britain’s Got Talent, (Anglia are talent) o emisiune unde amatori de tot felul isi arata talentele muzicale, sau mai adesea lipsa lor. La un moment dat a aparut pe scena Susan Boyle, o femeie de 47 de ani, fara makeup, fara aparentele unui viitor star. Juriul a intrebat-o ce varsta are, si ea a raspuns simplu, 47 si nu ma jenez de asta, au intrebat-o ce vrea sa devina, si ea a raspuns fara ezitare, cantareata, la care publicul si juriul au ras copios deoarece aceasta femeie obisnuita, fara nici un artificiu, fara nimic care sa o faca remarcata, nu corespundea imaginii unui viitor star. Potrivit ritualului emisiunii, fiecare concurent are dreptul sa se produca, deci juriul a invitat-o pe Susan sa interpreteze bucata pe care o pregatise, bucata intitulata sugestiv I Dreamed A Dream (Am avut un vis) din Les Miserables. Imperturbabila in fata rasului salii, cu un calm tipic englezesc, Susan a inceput sa cante. Si deodata sala a amutit, membri juriului au ramas cu gura cascata, deoarece femeia fara farmec exterior are o voce sublima. Unul cate unul spectatorii s-au ridicat in picioare, iar rasetele au devenit ovatii dezlantuite. Juriul atat de zeflemitor a devenit extrem de amabil. Ceea ce ar fi trebuit sa fie un episod fara relevanta a devenit un slagar international, canalele de televiziune din toata lumea transmit fara incetare scena, secventa postata pe You Tube a fost deja vizionata de 1.3 milioane de ori. Este clar ca indiferent de rezultatul final, Susan va avea prilejul sa inregistreze un disc, care cu siguranta va avea suces. Atunci cand Susan a aparut pe scena, ea a spus pur si simplu ,,vreau sa cant” si cu siguranta ea va canta. Ma intrebam deci, cati crestini merg de ani si ani, saptamanal la biserica, citesc Biblia si arata semne de religiozitate, dar nu arata nimic din determinarea capitanului Richard Phillips, sau siguranta lui Susan Boyle; la prima impotrivire se descurajeaza si isi pierd directia.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Zambiti va rog. Persoanele care zambesc sau rad in poze, au mai mult succes in viata si casatorie, este parerea unui studiu publicat saptamana trecuta in revista Motivation and Emotion. Cercetatorii americani au analizat pozele facute la absolvirea de la universitate a mai multor persoane, si a atribuit note intre 1 si 10, in functie de cat de mare era zambetul, nota 10 fiind acordata pentru zambetul cel mai mare din fotografie. Dintre cei care au luat nota 10 la zambit, nici unul nu a fost divortat, spre deosebire de cei care au primit note mici, dintre care 25% au divortat. Intr-un alt experiment, un grup de persoane trecute de 65 de ani au avut pozele lor din copilarie analizate pentru cat de mult sau putin au zambit. Rezultatul a fost ca 10% din persoanele cu zambetul cel mai mare din aceste poze, au avut o rata de divort de 10%, in comparatie cu 31% pentru cei care nu au zambit de loc, sau erau incruntati. Concluzia cercetatorilor este ca cei incruntati in poze au o rata de divort de 5 ori mai mare decat cei care rad sau zambesc. ,,Probabil ca aceste rezultate indica faptul ca cei care zambesc au o dispozitie mai pozitiva despre viata in general. Cei care zambesc de obicei atrag persoane care sunt fericite, si impreuna au mai multe sanse sa invinga greutatile si necazurile vieti“, a declarat conducatorul studiului Matthew Hertenstein, psichologist la DePauw University in Indiana. Este bine cunoscut ca persoanele mai vesele atrag mai multi prieteni, si astfel isi creaza un grup de suport social. Faptul ca o persoana zambeste in fotografii, indica o dispozitie buna care poate rezulta intr-o atmosfera de intelegere, toleranta si armonie. De asemenea, este cunoscut faptul ca ocazional, persoanele care zambesc mai mult, au sanse mai mari la un interviu pentru un servici, sau pentru promovari in functii mai importante, chiar daca concureaza impotriva altor candidati mai calificati, sau cu o educatie superioara. O inima vesela insenineaza fata; dar cand inima este trista, duhul este mahnit. Proverbe 15,13 O inima vesela este un bun leac, dar un duh mahnit usuca oasele. Proverbe 17, 22

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Iata Eu stau la usa, si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine“. Apocalipsa 3,20

 

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 15/2009

About The Author
-