17
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                   Semnele saptamanii  9 Aprilie 2009

Catolici din toate tarile uniti-va. Asa ar putea fi sloganul gruparilor catolice care reactioneaza la criticile aduse Vaticanului, si in special papei Benedict al XVI-lea. Se pare ca papa este afectat de primirea nefavorabila pe care a avut-o in randul opiniei internationale remarcile sale cu privire la AIDS, prezervative, avort si alte subiecte contemporane. Sambata 4 aprilie, un grup de ,,catolici mandri de papa”, au manifestat in fata catedralei Frantei, pentru a-si arata dragostea fata de ,,papa lor prea iubit”. Un alt grup de fideli numit ,,generatia Benedict al XVI-lea”, strange semnaturi pe un site internet, pentru a manifesta increderea in el. Documentul intitulat ,,Benedict, avem incredere in tine”, a reunit deja peste 30.000 de semnaturi, si va fi prezentat papei in cursul duminicii viitoare. Foarte active pe internet, grupari de tineri dintre care unele sunt afiliate la miscari politice de orientare de dreapta nationalista, se numesc ei insisi ,,husari ai papei”, si declara ,,credinta de nezdruncinat” in papa si actiunile sale. De multe ori aceste manifestatii devin violente.

Jean-Yves Naudet, profesor universitar, presedinte al Asociatiei Ecumenicilor Catolici, spunea ca ,,in biserica catolica exista numeroase rani si diviziuni, ceea ce trebuie sa ne determine sa regasim calea dialogului”.

Este clar pentru oricine, ca indiferent daca sunt pentru sau impotriva papei, nici un comentator nu poate ramane indiferent, ca pasiunile cele mai profunde sunt declansate de orice declaratie, ca o strategie savant operata a vaticanului intretine o atmosfera de interes, care nu face decat sa ii mareasca sfera de influenta, deoarece chiar si criticand actiunile vaticanului, presa si comentatorii actualitatii contemporane, nu fac decat sa intareasca pozitia suporterilor, care se proclama victime.

Pakistan. Atac cu bomba. Cel putin 17 persoane au fost ucise in cursul unui atac cu bomba asupra unei moschei din Pakistan. Potrivit politiei, deflagratia petrecuta la intrarea unui lacas de cult siit din orasul Chakwal, a fost provocata de un atentator sinucigas in timpul rugaciunii. Alte aproximativ 50 de persoane au fost ranite. Chakwal se afla in sudul capitalei Islamabad, la o departare de aproximativ 40 de km. In cursul mai multor atacuri, in Pakistan au fost ucise si alte 15 persoane.

Italia. Cutremur. Cutremurul de 6,3 grade, care a lovit centrul Italiei, a distrus aproape in intregime localitati intregi si a avariat sau distrus 15.000 de cladiri. Numarul mortilor a ajuns la 274 si 1.500 de raniti, este ultimul bilant dat publicitatii de catre presa italiana, care citeaza echipele de interventie. Aproximativ 50.000 de oameni sunt sinistrati. Este cea mai grava catastrofa naturala de acest tip in Italia din 1980, cand un seism in sudul Italiei a facut 2.735 de victime. Autoritatile de la Roma au decretat stare de urgenta. Numeroase persoane sunt in continuare date disparute in regiune. Clinica universitara din orasul L’Akuila, capitala regiunii Abruzzo, este inchisa, din cauza riscului de prabusire, iar la un alt spital din apropiere poate fi utilizata doar o sala de operatii. Mai multi raniti au fost tratati sub cerul liber. Pana acum a fost confirmata moartea a 5 cetateni romani. In regiune au avut loc in ultimele 48 de ore 430 de replici seismice, cea mai puternica avand 5,3 grade. Aproape 18.000 de persoane sunt gazduite in continuare in corturile puse la dispozitie de autoritatile italiene, in timp ce alti 10.000 de oameni au fost cazati la hoteluri de pe coasta Marii Adriatice.

Bagdad. Morti si raniti. O serie de atentate la Bagdad a provocat moartea a 32 de persoane si ranirea altor 60, conform unui nou bilant dat publicitatii de catre autoritati. Bombele au fost detonate in mai multe cartiere ale capitalei irakiene si au fost ascunse in masini. In cel mai grav din cele patru atentate, care a avut loc intr-o piata aglomerata din cartierul siit, Sadr-City, si-au pierdut viata 10 oameni.

Cat de sigur este sigur? Societatea contemporana doreste sa aiba cat mai multe garantii, de cate ori cumparam ceva, un obiect, un serviciu… suntem sfatuiti sa cumparam articole care sunt garantate: impotriva apei, ruginii, focului, care nu sunt casabile, etc. In plus vanzatori amabili si prevenitori ne indeamna sa cumparam si asigurare ca sa fim protejati, daca cumva se intampla ceva.

In ultima vreme toate aceste precautii par din ce in ce mai efemere. Daca mai era cazul, ultimul cutremur catastrofic din localitatea italiana L’Akuila, l-a demonstrat din plin. In anul 2.000 a fost dat in folosinta in localitate spitalul San Salvatore, descris ca fiind un edificiu modern, dupa toate regulile artei, care va rezista oricarui cutremur. Se stia foarte bine ca aceasta zona din centrul Italiei este predispusa la cutremure. Dar iata ca edificiul presupus ,,state-of-the-art”, s-a prabusit ca un castel de nisip (sau carti de joc) lasand bolnavi si personal medical sa-si petreaca noaptea sub cerul liber in parcul din fata spitalului.

Desigur ca expertii dau vina pe coruptia si laxismul autoritatilor, pe faptul ca Italia are o traditie in ignorarea regulilor de orice fel, incluzand cele de constructie, ceea ce inseamna ca tara este foarte expusa la orice dezastru natural. Lasand la o parte monumentele istorice cladite acum cateva secole, zeci de mii de cladiri publice si case particulare nu corespund normelor antiseismice moderme, chiar daca sunt cladite in ultimii ani.

Gian Michele Calvi, seful Centrului European pentru Cecetari in Ingineria Cutremurelor, a estimat ca Italia are 80.000 de cladiri publice care nu sunt sigure in caz de cutremur. Printre acestea se numara 22.000 de scoli in zone seismice, alte 16.000 in zone considerate cu risc, si 9.000 care nici macar nu pretind ca sunt conform normelor antiseismice.

Piratii somalieni fac ore suplimentare. In ultimele zile piratii somalieni au fost extrem de activi. Inainte de craciun s-a anuntat constituirea unei forte internationale, care are drept scop sa lupte impotriva lor, si sa le limiteze campul de activitate. In ciuda tehnologiei moderne si a mijloacelor tehnice importante mobilizate, pirateria este inca o meserie infloritoare in apele Golfului Aden.

In timpul weekedului trecut cateva vase au cazut in mainile piratilor. Este vorba de un vas britanic de 32.000 tone, un port-container german de 20.000 de tone, un vas de pescuit taiwanez si un yacht de lux francez avand la bord printre pasageri un copil de 3 ani.

Miercuri a fost anuntata rapirea unui alt port-container de 17.000 tone apartinand companiei americane Maersk Line, Limited in the US, vasul care are la bord 21 de marinari, toti americani era in drum spre portul Mombasa, in Kenya, si transporta ajutoare de urgenta pentru aceasta regiune, prada atator conflicte si calamitati. Acesta a fost al 6-lea vas capturat in decurs de o saptamana.

In 2008, 42 de vase au fost capturate de piratii somalieni, si 815 membri ai echipajelor au fost facuti ostatici. Ceea ce este ingrijorator este faptul ca ultimele atacuri au avut loc la 400 de mile nautice de portul somalian Kismayu, adica in plin ocean, foarte departe de coasta. Un alt aspect ingrijorator este acela ca atunci cand piratii sunt capturati de catre echipajele vaselor de patrula ale fortei internationale, ei sunt deferiti autoritatilor somaliene. Intr-o tara in care guvernul este de-a dreptul inexistent, in care legalitatea este o notiune iluzorie, ce credeti ca se intampla cu piratii care dispun de milioane de dolari obtinute de la precedentele piraterii, ei vor fi liberi fara nici o problema.

In teorie se mentioneaza ca numarul vaselor capturate a scazut, dar aceasta nu este urmarea scaderii activitatii piratilor, ci a faptului ca multi armatori evita zona respectiva si ocolesc Africa pe la capul Bunei Sperante, ceea ce face calatoria mult mai lunga si deci costisitoare, pret care este platit de catre consumatorul occidental destinatarul final al bunurilor transportate.

Tratamente si tratamente. Luna trecuta a aparut in revista medicala ,,Sleep”, un articol care arata ca, canadienii cheltuiesc milioane ca sa consume bautura in scopul de a combate insomnia.

Autorul articolului profesorul Charles Morin, de la Universitatea Laval din Montreal, se declara surprins de numarul imens de persoane care consuma alcool in cautarea somnului mult dorit, in ciuda efectelor negative de mult confirmate.

In ancheta pe care autorii studiului au efectuat-o, au gasit ca 8% din populatie in general, consuma alcool ca sa poata dormi, in timp ce printre cei cu insomnie, acest procent se ridica la 28%.

In continuare studiul arata ca numai in provincia Auebec se cheltuiesc 6.5 miliarde de dolari pentru tratarea insomniei. Pe de alta parte Dr. Adam Moscovitch, director medical la Canadian Sleep Institute si profesor la Universitatea din  Calgary, se mira ca in vremea noastra oamenii mai cred ca o doza de alcool poate trata insomnia, ,,asa ceva se putea accepta acum 100 de ani, dar nu astazi” spunea el.           

Ce fata iti arati lumii. O statuie reprezentand bustul reginei Egiptului Nefretiti, a fost descoperit de catre arheologul Ludwig Borchardt in anul 1912. De atunci aceasta statuie se afla la Berlin in colectia de arta egiteana de la Museum Island. Se stia de mai multa vreme ca statuia este compusa dintr-o parte centrala  din stanca si o parte exterioara din ipsos.

Se credea ca partea interioara de piatra este doar un suport, dar iata ca investigate cu unul din cele mai perfectionate aparate radiologice moderne, un CT scan, statuia s-a dovedit a fi compusa din doua statui complete. Partea interioara de piatra este o statuie completa, dar are trasaturi oarecum diferite de cea exterioara din ipsos.

Dr. Alexander Huppertz, directorul departamentului de radiologie de la spitalul berlinez Charite hospital, a demonstrat aceasta particularitate a statuii. Nu este clar de ce caracteristicile initiale ale statuii au fost modificate, si probabil nu se va stii niciodata cine a cerut ca aceasta modificare sa fie operata, este insa clar ca aceasta statuie are de fapt doua fete, cea exterioara ascunzand alta interioara.

Ma gandeam ca de fapt aceasta nu este deloc neobisnuit, ca prea adesea multi dintre noi poarta la exterior o masca care ascunde adevarata noastra fata interioara, caracterul nostru adevarat, trasaturi de caracter pe care desigur nu dorim sa le lasam sa iasa la vedere.

Un uitati insa ca Dumnezeu cunoaste totul, chiar si cele mai bine camuflate trasaturi de caracter.  

Internetul si ecologia. In zilele noastre, omenirea este obsedata de impactul ecologic pe care il are activitatea omeneasca. La fiecare pas ne intrebam daca am poluat atmosfera, daca am dat dovada de civism, etc. In general fiecare persoana care foloseste internetul este de parere ca da dovada de civism, ca nu consuma benzina, nu produce fum sau alte gaze toxice, ca aceasta activitate este ,,curata”. Dar un recent studiu, a demonstrat ca si folosind internetul poluam. Pe langa computerul personal, conectiile si serverele care stocheaza informatiile, consuma multa electricitate, trebuie adapostite in camere climatizate, etc. Indiferent cat ar parea de nevinovata, orice activitate umana are urmari asupra mediului inconjurator.

Un alt studiu arata ca efecte inca si mai devastatoare au loc ca urmare a vanatorii, pescuitului si a protectiei naturii. De exemplu, datorita pescuitului sau vanatorii intensive, anumite specii de pesti, cum ar fi codul, sau capra salbatica, ajung la maturitate mai repede si ating dimensiuni mai mici, incercand astfel sa compenseze nevoia de supravietuire. Un alt efect al masurilor de protectie a naturii, este acela ca vanatorii si pescarii ucid exemplare foarte bine dezvoltate, de o marime si greutate exceptionala, adica exact exemplarele care au cea mai mare sansa de supravietuire, in timp ce pradatorii naturali ataca animalele foarte tinere, sau foarte batrane, muribunde, care sunt de obicei fara aparare.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Antioxidanti. Specialistii in dieta recomanda alimentele bogate in substante numite antioxidante, insa un studiu pubicat saptamana trecuta in Journal of Food Science, atrage atentia asupra faptului ca dupa o perioada realativ scurta de timp, aceste alimente isi pierd din valoare. Ceaiul verde si uleiul de masline sunt recomandate ca excelente surse de antioxidanti, insa studiul arata ca isi pierd considerabil din valoarea lor nutritiva dupa numai sase luni de depozitare. ,,Ideea generala este ca pentru a beneficia de valoarea maxima de la aceste alimente, trebuie sa cumparam numai ce putem folosi intr-o perioada scurta de timp“, a declarat Connie Diekman, specialista in nutritie la Washington University in St. Louis. 

Ceaiul verde contine substante numite catechins care se crede ca au proprietati aniti bacterice si pot intrerupe activitatea celulelor cancerigene.  Cercetatorii de la Western Regional Research Center of the U.S. Department of Agriculture, au vrut sa afle cat de stabili sunt acesti catechins in opt diferite varietati de ceai vede. Pungile de ceai care proveneau din USA, Japonia si Korea, au fost depozitate in ambalajul lor original, in intuneric si la o temperatura de 20 C grade. Dupa diferite perioade de timp, ceaiul a fost analizat. Dupa o perioada de sase luni, cantitatea de catechins din ceai a scazut cu 32% fata de data cand au fost cumparate. 

Dupa cum se stie uleiul de masline este bogat in acizi grasi si acid phenolic, substante considerate folositoare la reducerea riscului de maladii cardiovasculare si cancer. Cercetatorii de la University of Foggia din Italia, au studiat efectul timpului asupra acestor acizi. Rezultatele au fost asemanatoare cu cele ale cercetatorilor de la U.S. Department of Agriculture.  Dupa primele trei luni, cantitatea de antioxidanti gasita in ulei a fost neschimbata, insa dupa sase luni de depozitare, cantitatea de antioxidanti din ulei a scazut cu 40%.  ,,Poate ca multi sunt surprinsi de aceste rezultate, dar tot asa cum vegetalele sunt cele mai bune proaspete, tot asa si aceste alimente isi pierd din valoarea lor nutritiva cu timpul“, a declarat Connie Diekman. Din aceste motive cercetatorii sunt de parere ca alimentele nu trebuie depozitate pentru o perioada mai mare de sase luni.  De asemenea, cele mai bune containere sunt acelea din sticla colorata. Alimentele trebuie depozitate la o temperatura stabila, in jur de 20 C grade, la intuneric si umiditate scazuta.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Iubesc pe Domnul, caci El aude glasul meu, cererile mele. Da, El Si-a plecat urechea spre mine, de aceea-L voi chema toata viata mea“. Psalmul 116, 1-2        

                    

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 14/2009

About The Author
-