44
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

Semnele saptamanii 12 Martie 2009

Prevenirea inainte de toate. In Franta criminalitatea este relativ ridicata, mai ales cea legata de furtul de banci, atacul magazinelor, in special al bijuteriilor de lux. In mod special atrage atentia numarul evadarilor, cateodata de-a dreptul spectaculare. Printre cele mai recente, se citeaza evadarea cu un elicopter care zbura deasupra curtii inchisorii, si a cules cativa detinuti care isi faceau plimbarea cotidiana.

Un alt episod rocambulesc a avut loc acum cateva saptamani, cand familia a adus in timpul orelor de vizita, explozibil, cu care doi detinuti considerati extrem de periculosi, au aruncat in aer poarta de la intrare, si au pornit prin tara luand ostatici, furand masini, etc.

Dar se pare ca pana si in cazul criminalilor ideia de prevenire isi croieste drum. In acest sens, in cazul noii inchisori din orasul Nancy, inchisoare inca nedata in folosinta, a avut loc un furt cu totul iesit din comun. Ziua in amiaza mare, mai precis intre ora 12 si 2, un grup de raufacatori a patruns in birourile administratiei, si a furat 4 computere continand planurile complete ale inchisorii. O cladire nou nouta, nici macar data in folosinta, care a costat nu mai putin de 54 milioane de euro, si ale carei planuri de constructie ar fi trebuit sa fie strict secrete. Dar acum acestea sunt in mana criminalilor, care isi pot pregati in liniste evadarea, inca inainte de a fi incarcerati.

Ipocrizia societatii contemporane. In Europa zilelor noastre, consumul de alcool este un adevarat flagel. Printre tarile afectate se numara si Franta. Accidente de automobile, criminalitate, familii destramate, asociatii, profesionale de sanatate si sociologi, nu inceteaza sa-i deplore efectele negative. Dar iata ca atunci cand ministra sanatatii, Roselyne Bachelot, a propus un proiect de lege indraznet, care avea in vedere interzicerea reclamei si vanzarii de alcool, opinia publica  a fost scandalizata. Viticultori, comercianti de alcool, consumatori, au inceput sa manifesteze si sa organizeze proteste impotriva legii, care in cele din urma a fost adoptata intr-o forma foarte diluata. Un titlu de articol, anunta ca ministra a trebuit sa toarne apa in vin. Intr-un alt articol se arata ca asociatiile viticultorilor si a comerciantilor de vin, sunt multumite de noua lege, deci daca ei sunt multumiti inseamna ca legea nu a produs mare schimbare. In fapt aceasta este realitatea, reclama de alcool pe internet a ramas permisa, vanzarea de alcool in statile de benzina de pe autostrazi a fost doar ,,limitata” la anumite ore, expozitiile si bazarurile unde se ofera vin pentru degustare au ramas permise.

Motive si motive. Societatea actuala este dominata printre alte pacate, de egoism, si ca urmare numarul casatoriilor, si implicit al copiilor este in scadere. Cele mai afectate sunt micile localitati si satele, care in unele cazuri sunt amenintate cu disparitia. Ca sa contracareze aceasta situatie, satul austriac Rappottenstein, a imaginat o stratagema ingenioasa.

In incercarea de a atrage noi locuitori, care in viitor sa populeze satul, primaria ofera gratuit un teren de 800-900 metrii patrati pe care se poate construi. Singura conditie este ca beneficiarii sa accepte ca sa traiasca impreuna, chiar si necasatoriti, concubinaj este suficient, si sa promita ca vor avea cel putin un copil in urmatorii 10 ani.

Zimbabwe, epidemia de holera. Desi eclipsata de evenimentele politice, epidemia de holera din Zimbabwe isi urmeaza aproape nestingherita cursul asasin. Declansata in august 2008, epidemia a afectat pana acum 90.000 de persoane si a ucis peste 4.000.

Numai saptamana trecuta au fost recenzate 2.151 de noi cazuri de imbolnavire. Peste 90% dintre districtele tarii sunt afectate de aceasta epidemie, iar 60% dintre decese au survenit in regiunile rurale lipsite de conditii de igiena si apa potabila.

AIDS si populatia de peste 50 de ani. In mod normal, se presupune ca dupa 50 de ani, barbati sau femei, oamenii se potolesc, sunt asezati la casa lor, cateodata chiar bunici. Din nefericire nu este totdeauna adevarat.

In ultimul buletin informativ publicat de catre OMS, se arata ca rata de infectii in populatia de peste 50 de ani este in continua crestere. In acest grup de populatie care nu a fost pana acum considerat cu risc, s-a inregistrat in Europa 8%, iar in Statele Unite 11% dintre noile cazuri.

In Brazilia de exemplu numarul cazurilor noi s-a dublat in 2006 comparativ cu 1996. In Canada se estimeaza ca aceasta proportie este in jur de 10%, statisticile canadiene nu dau mare importanta varstei dupa 49 de ani. Se estimeaza de asemenea ca multi bolnavi nu sunt diagnosticati, pur si simplu deoarece medicii nu se gandesc ca la varsta respectiva ar mai trebui sa aiba asemenea probleme, dar totusi ei au.

Noi incidente in Fasia Gaza. Aviatia israeliana a executat noi raiduri in Fasia Gaza. Potrivit armatei, au fost atacate un depozit de armament al militantilor palestinieni, precum si doua tuneluri folosite pentru contrabanda, aflate la granita cu Egiptul. Gruparea islamista Hamas a confirmat atacul asupra unei cladiri din orasul Gaza. Imobilul era gol si nu s-au inregistrat victime. Anterior, doua rachete lansate din Fasia Gaza au explodat pe teritoriu israelian. Nici in urma acestui tir nu s-au inregistrat victime. Armistitiul proclamat unilateral de cele doua parti pe 18 februarie, a fost incalcat de atunci in repetate randuri. Inaintea armistitiului, Israelul a efectuat o ofensiva militara de 22 de zile in Fasia de la Marea Mediterana, in urma careia si-au pierdut viata cel putin 1.300 de palestinieni, majoritatea civili. Armata israeliana a pierdut atunci 13 militari.

Pakistanul face noi concesii talibanilor. Autoritatile din provincia pakistaneza de la granita de nord-vest au eliberat 12 luptatori talibani. Comisarul regiunii Swat, Sayed Mohammed Javed, a declarat ca masura este menita sa intareasca un acord incheiat pe 16 februarie cu islamistii din zona. Eliberarea a avut loc la cererea talibanilor, si acum se asteapta ca si luptatorii lui Allah sa faca o serie de concesii pentru reinstaurarea pacii la granita cu Afganistanul. Statul pakistanez a reintrodus la mijlocul lunii trecute, legea musulmana a Sariei in regiunea Swat, punand totodata capat tuturor actiunilor militare. Astfel, guvernul de la Islamabad spera sa submineze influenta extremistilor. SUA si NATO au avertizat ca aceste decizii nu fac altceva decat sa transforme regiunea Swat intr-un nou bastion sigur al extremistilor pe teritoriu pakistanez.

Bagdad. Morti si raniti. Cel putin 28 de persoane si-au pierdut viata in cursul unui atentat sinucigas asupra unei academii de politie din Bagdad. Alte aproximativ 60 de persoane au fost ranite. Majoritatea victimelor sunt politisti sau recruti. Atentatorul a patruns cu o motocicleta in mijlocul unei multimi adunate in fata institutiei politienesti detonand explozibilul.

Pretul celebritatii. Saracul Gandhi, s-ar intoarce pe cealalta parte in mormant daca ar stii cum modestele sale posesii, au fost vandute la licitatie pentru 1.8 milioane de dolari.

Daca nu ar fi apartinut lui, desigur ca ochelarii, o pereche de sandale, un ceas, un castron si o farfurie, ar fi ajuns la gunoi, sau ar fi fost vadute la garage sale pentru cativa centi. Dar deoarece fostul proprietar a fost celebru, ele au ajuns la o asa suma astronomica. Cel care le-a cumparat, un milionar indian, a promis ca le va expune ca sa ramana in patrimoniul national.

Iata cum, daca pot fi legate de un personaj celebru, cele mai neinsemnate obiecte, capata dintr-o data valoare.

Cancerul un adversar redutabil. In ciuda progreselor stiintifice remarcabile, cancerul ramane un adversar redutabil, numarul deceselor produse de cancer nu numai ca nu scade, dimpotriva creste pe zi ce trece.

O recenta statistica publicata in Franta, arata exact aceasta. In Franta prima cauza de mortalitate este cancerul, cu 150.000 decese pe an. In 1970 s-au inregistrat numai 110.000 decese, deci se inregistraza o crestere de 35%. De asemenea s-a constatat ca barbatii sunt cei mai afectati, de la 60.000 decese pe an in anii ’90, au ajuns acum la 90.000.

O forma de cancer, de obicei destul de rara, cancerul de testicule, a inceput in ultimii ani sa-si creasca incidenta.

Desi nu constitue decat 1-2% din cancerele care ating barbatii, cancerul de testicule este foarte periculos, pentru ca apare in mod obisnuit la barbatii intre 15-35 de ani. Intr-un studiu recent s-a dovedit ca incidenta lui este in continua crestere, mai ales in Statele Unite, Canada, Europa, Australia si Noua Zelanda, si cresterea incidentei lui incepand cu 1950, urmeaza aceeasi curba ca cea a cresterii consumului de marihuana.

Studiile efectuate in ultimii ani, au incercat sa identifice cauzele acestei cresteri. S-au studiat diverse substante cancerigene, vopsele, pesticide, detergente, materiale plastice, etc. Dar spre surpriza cercetatorilor, s-a constatat ca marihuana are o influenta deosebit de activa in declansarea acestei forme de cancer; poate si datorita faptului ca in testicule se afla receptoare specifice pentru tetrahydrocannabinol (THC), principala subsatanta activa din marihuana. S-a ajuns la concluzia ca fumatul de marihuana creste incidenta cancerului de testicule, cu circa 70%.

Atac cu numeroase victime intr-o scoala germana. 17 persoane, majoritatea elevi, si-au pierdut viata dupa un atac la o scoala din orasul german Winnenden, din landul Baden-Württemberg, in sud-vestul tarii. Premierul landului, Guenther Oettinger, anuntase intr-o conferinta de presa moartea a 16 persoane, dar intre timp unul din elevii grav raniti a decedat la spital. Potrivit politiei, autorul atacului a fost un tanar de 17 ani, fost elev al scolii, care a intrat in sediul acesteia inarmat, imbracat intr-o uniforma neagra de lupta, si a inceput sa traga la intamplare. Suspectul a fugit de la locul atacului, dar a fost prins ulterior langa un centru de sortare a corespondentei si a fost impuscat mortal de catre politisti, care lansasera o ampla operatiune de arestare a acestuia. In schimbul de focuri, doi trecatori au fost ucisi iar doi politisti raniti grav. Potrivit noului bilant, atacatorul a ucis zece elevi, trei profesoare si trei trecatori. In centrul educational unde a avut loc incidentul, se afla doua scoli, cu peste 1.000 de elevi. Guvernul de la Berlin, si numerosi politicieni, s-au declarat socati de acest incident.

Masacru in sudul statului american Alabama. Un barbat inarmat a ucis marti, cel putin noua persoane, iar dupa o urmarire pe autostrada, in timpul careia a tras la intamplare, s-a sinucis, relateaza AFP. Autoritatile din Alabama au raspuns la o serie de cel putin 4 incidente armate, in care a fost implicata o singura persoana. Suspectul a facut cel putin noua victime, dupa care s-a impuscat. Este o investigatie foarte complicata, care se afla in desfasurare, se arata intr-un comunicat al politiei. Agentii federali spun ca se asteapta sa mai gaseasca si alte victime. Politia a dezvaluit ca mai intai, marti dupa amiaza, patru adulti si un copil, morti prin impuscare, au fost gasiti intr-o casa din orasul Samson, iar apoi a dat peste alte doua cadavre, in doua case din apropiere. Se pare ca suspectul a parasit locul, a intrat pe autostrada 52 din statul Alabama, unde a tras asupra unei masini de politie. 7 gloante au atins vehiculul, iar un politist a fost ranit usor, au anuntat autoritatile locale. Individul inarmat a deschis apoi focul asupra persoanelor aflate intr-un magazin si o benzinarie, dupa care a intrat intr-o fabrica, unde a tras circa 30 de gloante inainte de a indrepta arma asupra sa.

Securitatea un vis tot mai indepartat. Nu este departe vremea, cand oricine putea recunoaste unde esti sigur si unde nu.

Impuscaturi la ore matinale in fata barurilor de noapte, in cartiere frecventate de consumatori de droguri, etc.

In acelas timp era bine cunoscut ca locuri cum ar fi bisericile, scolile sau complexele comerciale, erau locuri sigure, locuri unde oamenii veneau sa se roage, sa se educe.

Din nefericire aceste vremuri sunt de domeniul istoriei. In zilele noastre, nici un loc nu mai este sigur, nimeni nu mai poate garanta ca se va intoarce intreg de la biserica, de la cumparaturi sau de la scoala.

Ultima tragedie a avut loc duminica in orasul Maryville, din statul Illinois.

Ca in fiecare duminica dimineata, pastorul Fred Winters de la First Baptist Church, isi rostea predica, cand un individ a patruns in biserica si s-a apropiat de amvon. Dupa o scurta altercatie, necunoscutul a scos un pistol si a tras in pastor ranindu-l mortal. In traiectoria sa, glontul a strapuns Biblia pastorului transformand-o int-un nor de confetii. Din fericire, dupa ce a tras primul foc, arma s-a blocat. Asasinul era insa inarmat cu un cutit, dar enoriasii au reusit sa-l imobilizeze.

Atacul care putea fi mult mai tragic, s-a soldat cu moartea pastorului, cu atacantul ranit, in spital, si doi dintre cei care l-au imobilizat, cu rani usoare.

Vatican. Papa Benedict al XVI-lea va face o vizita in Israel. Papa nu va vizita tara Sfanta in calitate de politician, ci ca un simplu pelerin, intre 11-15 mai 2009, a declarat arhiepiscopul Antonio Franco. In cursul calatoriei sale pastorale, papa va vizita Ierusalimul, Cisiordania ocupata si orasul Nazaret situat in Nordul Israelului. Nuntiul Papal a declarat ca: ,,Aceasta vizita nu este una politica ci una religioasa, iar Papa va sosi in calitatea sa de lider spiritual al Bisericii Catolice. El nu va calatori in calitate de sef al statului Vatican si astfel nu va efectua o vizita politica”.

La Ierusalim, Papa va discuta cu presedintele Simon Perez, cu reprezentanti ai guvernului israelian, dar si cu marii Rabini, cu marele muftiu al Ierusalimului si cu alti reprezentanti ai diferitelor comunitati religioase din oras. Mai departe, papa va vizita Zidul Plangerii si Muntele Templului. La Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vasehm, papa se va ruga pentru victimele genocidului nazist, fara a vizita insa Muzeul Victimelor Holocaustului, unde este expusa o fotografie a papei Pius al XII-lea alaturi de un text in care i se reproseaza ,,tacerea si lipsa directivelor” in timpul Holocaustului.

Referitor la negarea Holocaustului de catre Episcopul britanic Richard Williamson, arhiepiscopul Franco a declarat: ,,Este o realitate sinistra a istoriei noastre, iar Biserica Catolica si Vaticanul nu au ezitat niciodata in privinta aceasta. Este ceva ce trebuie condamnat, este ceva ce nu are voie sa se repete”.

Papa Benedict al XVI-lea va oficia la Ierusalim, Betleem si Nazaret, slujbe in aer liber. La serviciul divin din Nazaret sunt asteptati intre 40.000 – 50.000 de credinciosi, cu precadere din regiune. Este vorba despre israelienii arabi catolici.

La slujba religioasa din Betleem vor putea participa, conform asigurarilor date de guvernul israelian Vaticanului, si credinciosii din Fasia Gaza, in prezent blocata, unde exista o minuscula comunitate crestina, care numara 300 de credinciosi.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Albirea parului. Se pare ca in sfarsit, oamenii de stiinta au un raspuns la intrebarea, de ce dupa o anumita varsta parul albeste.

Rezultatele unui studiu publicat luna trecuta in revista Federation of American Societies for Experimental Biology, arata ca parul incarunteste in urma unui lant de reactii chimice, care are loc in interiorul organismului.

Acest proces are loc cand productia unei enzime numita catalase scade.  Cand enzima catalase scade sub un anumit nivel, devine incapabila sa se combine cu substanta hydrogen peroxide, care este prezenta in par, si sa opresca reactiile chimice care au loc.

Astfel in par, nivelul de hydrogen peroxide creste pana la un anumit nivel, cand prin intemediul altor reactii chimice parul este atacat si devine carunt. Dr. Karin Schallreuter,  profesor de dermatology la England’s University of Bradford, spune ca prin intreruperea acestui lant de reactii chimice, procesul de imbatranire si albire a parului poate fi oprit, sau cel putin intarziat.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,…El vine sa judece pamantul. El va judeca lumea cu dreptate, si popoarele cu nepartinire“. Ps 98,9

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 10/2009

About The Author
-