38
Views

Eram împreună cu un grup de tineri la unul din Penitenciarele Moldave cu un program de sfârşit de an. Tinerii ofereau speranţă şi mângâiere prin cîntările intonate când, un băiat de 13-14 ani, deţinut ce stătea lângă mine, mă trage de mânecă şi mă întreabă:

– Mă lăsati să cânt şi eu un cântec…? Promit că nu o să râdeţi de mine…

Am profitat de o  mică pauză în program şi am invitat acel băiat lânga mine spunând că avem o surpriză. Şi chiar a fost surpriză. Băiatul timid, a început să cânte:
Când se lasă umbra serii
Peste dealuri şi câmpii..

A doua strofă a fost acompaniată în surdină de grupul nostru de tineri iar la a treia strofă au cântat toţi. La final, cei prezenţi au aplaudat curajul, vocea şi mesajul transmis de acest tânăr. La sfârşitul programului l-am întrebat de unde ştie această cântare. A început să plângă…

– Mai ştiu şi altele…când eram mic, bunica mă lua la biserică şi acolo, în vacanţe am învăţat aceste cântece frumoase. Dar…nu am vrut să ascult nici de părinţi, care nu mai sunt acum , nici de bunici nici de Dumnezeu şi…uite unde am ajuns…

Ce poate face muzica?

Poate aveam 13 ani când tata m-a dus pentru prima dată la biserică. Nu am să uit nici odată acea după amiază- frumoasă. Era un program muzical…Am văzut cum un băiat cu o chitară şi o fată se pregăteau să cânte. Muzica a fost pasiunea vieţii mele ( deşi…am rămas tot afon…)…

Doar o colibă
Aici jos îmi ajunge……a fost cântarea care m-a marcat pentru toata viaţa. Nu prea înţelegeam mare lucru la biserică dar, mergeam pentru muzică. Simteam că trăiesc, că am pentru ce trăi…Şi prin versurile cântate, Dumnezeu încet încet a lucrat la inima mea.

Ce poate face muzica? Aş fi curios dacă aş cunoaşte persoane în ale căror vieţi Dumnezeu a lucrat prin muzică.

Şi întrucât cred că Dumnezeu poate schimba inimi prin Cuvântul pus pe note, îndrăznesc să vă cer ajutorul în punerea pe roate a unui proiect. La Penitenciarul Iaşi vrem să facem un grup de fluieraşi. Tineri deţinuţi sunt destui, Dumnezeu a binecuvântat acest oraş cu oameni care ştiu dar care  şi vor să facă ceva în acest domeniu muzical cu deţinuţii. Nevoia este de instrumente. Dacă şi dumneavoastră credeţi că unele inimi pot fi atinse  şi motivate prin muzică şi dacă vreţi să întindeţi o mână de ajutor, aşteptăm oferta dumneavoastră la mail yo8cyn@yahoo.com sau tel. 0742 200350.

Si tot la Penitenciarul Iasi vrem să facem un atelier de ceramică. Avem un deţinut care se pricepe dar, ne lipseşte lutut de calitate şi  mai ales un cuptor. Dacă cineva are şi nu mai foloseşte, dacă cineva ştie cum se face un asemenea cuptor, orice informaţie în acest domeniu este binevenită. Domnul să răsplătească orice efort pe care îl faceţi pentru El.

Mihai Enea, Director SUP Moldova

Ce poate face muzica?

Despre autor
-