122
Views

Agentia Adventista Romana de Comunicare
Str. Erou Iancu Nicolae 38-38A, Bucuresti, cod 077190, O.P. Pipera;
Tel. 021 / 269 0338, Fax 021 / 269 0340. E-mail: comunicatii@adventist.ro

Buletin Info AZS nr 419
Joi, 08 Ianuarie 2008

Biserica din Romania

1. Urmeaza Biblia!
2. Articol publicat in “Romanian Times”: Biblephone.net – Un proiect „made in Romania” pentru intreaga lume
3. Din nou, pentru cateva ceasuri detinutele din Penitenciarul Craiova au redevenit mame
4. Cozonacii si portocalele sunt si pentru cei privati de libertate

Biserica Mondiala

5. DVD informativ despre misiunea adventista in patru limbi
6. ADRA raspunde pierderilor cauzate de razboi si lipsei hranei din Republica Democrata Congo

__________________________________

Biserica din Romania

1. Urmeaza Biblia!
(Teodor Hutanu / Presedinte Biserica Adventista de Ziua a Saptea)

La inceput de an, credinciosii adventisti sunt intampinati de chemarea familiara „Urmeaza Biblia!” Ne bucuram sa stim ca facem parte dintr-un popor al credintei recunoscut pentru adeziunea fata de Biblie. Insa aceasta adeziune a avut de suferit in ultimul timp. Ultimile statistici ne surprind neplacut cu vestea ca mai putin de 50% dintre adventisti studiaza regulat Sfanta Scriptura. In 2001, un studiu respectabil (Barna Research Study, 2001, citat de Mark Finley, cf. followthebiblesda.com), desfasurat in 12 denominatiuni din SUA, referitor la sapte practici religioase a aratat ca Adventistii de Ziua a Saptea sunt pe locul 7 la „studiul Bibliei”, si pe locul 12 (ultimul!) la „rugaciune”! Intoarcerea spre Biblie, ca paine pentru sufletul nostru si veste buna de impartasit cu altii este acum mai necesara ca oricand.

„Urmeaza Biblia!” este o initiativa lansata de Conferinta Generala la Comitetul Anual din octombrie 2008, in Manila. O Biblie speciala, in care fiecare din cele 66 de carti este scrisa intr-o alta limba, a fost realizata de Pacific Press Publishing Association pentru a marca intorcerea noastra spre Cartea Cartilor. Aceasta Biblie este aproximativ de aceeasi marime cu aceea pe care Elle White a tinut-o ridicata timp de aproape o jumatate de ora in viziunea din 1845. Pornita din Manila, aceasta „Biblie calatoare” va strabate toate zonele campului mondial (la sfarsitul lui ianuarie 2009 va fi in Romania, eveniment care va fi anuntat detaliat in viitorul apropiat), iar linia de sosire va fi sesiunea Conferintei Generale din iunie 2010, Atlanta, SUA.

Patorul Mark Finley, vicepresedinte al Conferintei Generale si promotor convins al intoarcerii adventistilor catre Biblie, puncteaza trei obiective majore ale programului „Urmeaza Biblia!”:

1. constientizarea lumii ca Adventistii de Ziua a Saptea sunt un popor care crede si urmeaza Biblia ca pe Cuvantul lui Dumnezeu;

2. incurajarea adventistilor din lumea intreaga de a se intoarce catre Biblie, de a accepta autoritatea ei si de a urma invataturile ei in vietuirea zilnica;

3. de a implica pe adventisti, la nivel mondial, in studiu personal, in studiu in grupe mici si in transmiterea mesajului Bibliei catre semenii nostri.

Avem harul sa ne putem pregati pentru foametea gobala, prezisa de prorocul Amos (cap. 8:11-13), de aceea sa facem din luna ianuarie un timp de reconsancrare in vederea misiunii, prin intoarcerea sufletelor noastre spre Biblie, cu certitudinea ca multe alte „intoarceri” binecuvantate vor urma. Sa depanam amintiri sacre legate de puterea Cuvantului, sa reactualizam istorii si biruinte de altadata, cu dorul de a le retrai si in zilele profetice pe care le traim noi insine. Si nu in ultimul rand, sa ne hotaram sa studiem zilnic Biblia, folosind programul anual, tiparit special pentru acest scop.

Fratii Lucian Cristescu si George Uba ne pun la dispozitie resurse consistente (disponibile pe www.adventist.ro) pentru alimentarea focului inchinarii din adunarile noastre in aceasta perioada. Am credinta ca prin rugaciune si pregatire personala, cei chemati sa conduca pe credinciosi vor deveni instrumentele Cerului pentru a aduce reinviorarea mult asteptata. Tatal ceresc sa Se milostiveasca de poporul Sau!

Nu este un secret ca Satan vrea sa ne tina departe de Biblie. Pentru zilele noastre el a inventat o puzderie de alte preocupari, hotarat sa ne desparta de Cuvantul vietii. Daca ai ochi ca sa vezi, atunci delecteaza-i cu cea mai splendida priveliste: paginile sfinte ale Scripturii. In incheierea acestui apel, va invit sa staruim asupra a doua citari inspirate, cu rugaciunea ca Duhul Adevarului sa ne faca sa fim in adevar copii ai luminii.

„Nimic nu este mai puternic pentru intarirea intelectului ca studierea Scripturilor. Pentru dezvoltarea noastra spirituala nici o alta carte nu este asa de puternica ca sa inalte gandurile si sa dea putere facultatilor intelectuale ca adevarurile vaste si innobilatoare ale Sfintelor Scripturi. Daca Cuvantul lui Dumnezeu ar fi studiat asa cum ar trebui sa fie, atunci oamenii ar avea vederi atat de largi, caractere atat de nobile si statornice cum rar se vad in zilele noastre” (Calea catre Hristos, 90, eng.).

„Numai aceia care si-au intarit mintea cu adevarurile Bibliei vor rezista in ultimul mare conflict. Fiecarui suflet i se va pune problema cercetatoare: „Sa ascult mai mult de Dumnezeu decat de oameni?” Ora hotaratoare este chiar acum la usi. Sunt picioarele noastre intemeiate pe stanca de neclintit a Cuvantului lui Dumnezeu? Suntem pregatiti sa stam hotarati in apararea poruncilor lui Dumnezeu si a credintei lui Isus?” (Tragedia Veacurilor, 593, eng.).

Domnul sa ne dea curajul sa raspundem favorabil si unanim asteptarilor acestui ceas profetic!

2. Articol publicat in “Romanian Times”: Biblephone.net – Un proiect „made in Romania” pentru intreaga lume
(Octavian Curpas / Romanian Times)

Acest articol este publicat aici.

3. Din nou, pentru cateva ceasuri detinutele din Penitenciarul Craiova au redevenit mame
(Serban Nicolae / Director Serviciul Umanitar pentru Penitenciare – Filiala Oltenia)

Initiativa Serviciului Umanitar pentru Penitenciare – Filiala Oltenia, de organizare a unei intalniri intre mamele detinute si copiii lor, cu ocazia zilei de 8 martie, a avut un impact atat de mare in randurile participantilor, incat conducerea Penitenciarului a solicitat sprijin pentru organizarea unei alte intalniri, de data aceasta cu ocazia sarbatorilor de iarna.

Cu ajutorul unor pastori tineri si entuziasti, s-au adus la portile Penitenciarului din Craiova 17 copii din Curtea de Arges, Stologeni, Caracal, Slatina, Margaritesti si Craiova. Copiii au fost condusi la clubul Penitenciarului de doamnele ce raspund de activitatea psihosociala si de surori din cadrul Bisericii Adventiste Craiova 1. Mamele ii asteptau cu lacrimi in ochi si cu dorinta fiebinte de a-i imbratisa. Au urmat cuvinte de incurajare si sentimente greu de explicat, nemarturisite de atatea saptamani, luni sau ani de zile.

O atmosfera calda, plina de iubire a cuprins sala in care un grup de tineri din cadrul Liceului Teologic Adventist Craiova, impreuna cu capelanul lor, au prezentat un program special de cantece si poezii care au reamintit de nasterea Mantuitorului. Cuvintele rostite au umezit ochii tuturor participantilor.

Copii ramasi in libertate, dar lipsiti de tandretea si dragostea materna, crescuti de vreo bunica saraca si bolnavicioasa sau mai rau adapostiti prin grija statului in centre de plasament, impreuna cu femei incarcerate, s-au intalnit in prag de sarbatori pentru a recompune pret de cateva ceasuri tablourile de familie de altadata.

Povesti spuse in graba, amintiri depanate, doruri marturisite, note obtinute la scoala si chiar boacane au fost impartasite alaturi de povete intelepte, cum numai mamele pot da, toate intr-o atmosfera placuta.

Mamele si-au numarat inca o data zilele ramase pana cand se vor reintalni cu toti definitiv. Cateva mame si-au exprimat hotararea de a face totul ca sa nu mai fie aduse niciodata aici, departe de copii lor. Copiii au primit daruri din partea Bisericii Adventiste Craiova 1, iar la plecare, mamele au primit flori.

Majoritatea mamelor au multumit lui Dumnezeu, dar si Serviciului Umanitar si Penitenciarului pentru frumosul dar primit – copiii lor. La plecare a fost mai greu. Ar fi dorit sa ramana impreuna sau sa plece impreuna.

Ne-am rugat pentru sanatatea lor si pentru o eliberare insotita de binecuvantari, cu dorinta ca Mantuitorul sa se nasca si in inimile lor.

4. Cozonacii si portocalele sunt si pentru cei privati de libertate
(Serban Nicolae / Director Serviciul Umanitar pentru Penitenciare – Filiala Oltenia)

Ca in fiecare an, prin grija Seviciului Umanitar pentru Penitenciare si a Bisericii Adventiste Craiova 1, cu ocazia sarbatorilor de iarna, am mers cu pachete in Penitenciarul Craiova pentru 100 de detinuti necautati, nevizitati de nimeni. Cu aceasta ocazie pastorul bisericii a prezentat un cuvant de imbarbatare si un grup de studenti din Asociatia Studenteasca AMiCUS a prezentat un program de colinde si poezii evocand nasterea Mantuitorului.

Pentru cei care nu au primit nici un pachet in anul care a trecut, cozonacii, merele, portocalele, bananele si alte dulciuri au produs multa bucurie. In special cei ce participa constant la programele din Sabat, au multumit lui Dumnezeu, dar si celor care au daruit si s-au unit cu studentii in intonarea ultimului colind. Pastorul bisericii a inaltat Domnului o rugaciune incurajatoare pentru perioada de detentie pe care o mai au de parcurs, incurajandu-isa-L cunoasca mai bine pe Mantuitorul din Scriptura.

In final, directoarea responsabila de compartimentul psihosocial, dar si ceilalti participanti au multumit calduros pentru daruri si pentru program.

Biserica Mondiala

5. DVD informativ despre Misiunea Adventista in patru limbi
ANN

Biroul pentru Misiune al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea a lansat saptamana trecuta prima editie in patru limbi a DVD-ului pentru Misiune Adventista. Acesta va fi folosit pentru informarea membrilor cu privire la proiectele de misiune din toata lumea.

DVD-ul trimestrial gratuit este disponibil acum, pe langa engleza, in limbile franceza, portugheza si spaniola.

Incepand cu anul 2006, DVD-ul a fost trimis fiecarei comunitati adventiste din America de Nord si fiecarui birou administrativ din lume. In timp ce in unele regiuni se va continua traducerea acestuia (Coreea si Germania), aceasta este prima data cand DVD-ul a fost produs direct in mai multe limbi.

„Am avut deja parte de un feed-back pozitiv din partea tarilor vorbitoare de limbile portugheza si spaniola”, a spus Dan Weber, unul dintre producatorii DVD-ului.

Noua versiune va putea fi folosita de mai multe persoane din regiuni diferite. „[Datorita acestei versiuni] vom putea furniza acest material la 80 % dintre bisericile din America Centrala”, a spus Carlyle Bayne, Secretarul Asociatiei Pastorale al Bisericii din regiunea Inter-America.

Fiecare DVD contine aproximativ 12 materiale despre modurile in care adventistii din lume transmit dragostea lui Dumnezeu prin misiune. De obicei DVD-ul este vizionat in timpul Scolii de Sabat, intre serviciile divine sau acasa. Fiecare DVD contine cel putin o povestire scrisa pentru un copil sau spusa de un copil.

In acest DVD sunt prezentate: o clinica plutitoare in Indonezia, credinta unui adventist in mediul ostil din Cote D’Ivoire si alte proiecte din Asia de Sud-Est si Africa.

Pentru a comanda un exemplar gratuit al DVD-ului pentru Misiune Adventista sau pentru a-l viziona online vizitati www.AdventistMission.org

6. ADRA raspunde pierderilor cauzate de razboi si lipsei hranei din Republica Democrata Congo
(Nadia McGill / ANN)

Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor (ADRA) ajuta refugiatii din Republica Democrata Congo, unde au avut loc lupte intre guvern si fortele rebelilor din Estul tarii. Organizatia desfasoara si un proiect pe termen lung de asigurare a hranei in regiune.

Luptele s-au intensificat intre armata congoleza si fortele rebele la sfarsitul lunii octombrie, lasand fara locuinta 200.000 de locuitori ai Goma. Natiunile Unite au raportat ca in timpul conflictului refugiatilor li s-au incalcat drepturile omului. ADRA a distribuit rapid paturi, imbracaminte si rechizite scolare la mai mult de 3.000 de familii din Republica Democrata Congo (RDC).

ADRA a furnizat paturi de lana pentru 2.600 de copii si 4.600 de haine „multi-functionale” numite „pagne” pentru a fi purtate de femei sau a fi folosite ca paturi sau pentru a transporta copiii. ADRA va distribui, de asemenea, 850 de seturi de rechizite scolare pentru elevii refugiati.

ADRA lucreaza, de asemenea, cu 7.500 de gospodarii din RDC in cadrul unui proiect de instruire a agricultorilor pentru cresterea recoltei si asigurarea hranei. Proiectul JENGA, ce va dura trei ani, va ajuta si la construirea de case pentru 10.000 de persoane si apara drepturile de proprietate ale femeilor asupra gospodariilor. Proiectul JENGA, insemnand „a construi” in swahili, se desfasoara in provincia Kivu de Sud a RDC, afectata de razboi.

Aproximativ 70% din populatia RDC este afectata de lipsa hranei, rata malnutritiei fiind in crestere, conform raportului Organizatiei pentru Hrana si Agricultura a Natiunilor Unite.

JENGA va distribui si aproximativ 1.500 de tone de hrana, pe langa instruire in dezvoltare comunitara, conservarea solului si agricultura.

In realizarea proiectului JENGA, cu ADRA colaboreaza Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si Africare, o organizatie non-guvernamentala din Statele Unite.

Info AZS nr.419

Despre autor
-