St5 Strigatul profetilor – comentariu de Alejandro Bullon

Views

In studiul din aceasta sapatamana vom vedea strigatul profetilor impotriva nedreptatilor pe care guvernatorii si oamenii cu influenta le faceau in Israel. In aceasta lume vom gasi mereu nedreptati, inegalitate sociala, economica, rasiala… Aceste probleme sunt propii lumii pline de pacat in care traim. De ce? Din cauza caracterului desfigurat al omului. Numai ca acest lucru nu este o justificare pentru a acepta in mod tacit problemele. Crestinii trebuie sa schimbe lumea dar mai intai trebuie sa-i ceara lui Dumnezeu sa le schimbe caracterul. Nedreptatile, inegalitatea nu vor lua sfarsit datorita omului sau schimbarilor politice. Politicienii pot promite multe lucruri dar nimic nu se va realiza pana ce inima omului nu va fi transformata si acest lucru il poate face doar Domnul Isus. Orice doctrina politica poate fi minnunata ca teorie dar realitatea este diferita din cauza egoismului omenesc. Israel a invatat aceasta lectie foarte devreme in istoria lui. Intr-o zi ei au privit la celelalte natiuni si i-au cerut lui Dumnezeu prin Samuel un rege. Poporul lui Dumnezeu nu avea nevoie de un rege pentru ca Dumnezeu Insusi era marele Rege. Samuel a venit din partea lui Dumnezeu si le-a spus ce avea sa se intample in ziua cand aveau sa aiba un rege. Aceasta se gaseste in 1 Samuel 8:1014 Samuel a spus toate cuvintele Domnului poporului care-i cerea un imparat. El a zis: „Iata care va fi dreptul imparatului care va domni peste voi: el va lua pe fiii vostri, ii va pune la carele sale si intre calaretii lui, ca sa alerge inaintea carului lui; ii va pune capetenii peste o mie si capetenii peste cincizeci si-i va intrebuinta la aratul pamanturilor lui, la seceratul bucatelor lui, la facerea armelor lui de razboi si a uneltelor carelor lui. Va lua pe fetele voastre sa-i faca miresme de mancare si paine. Va lua cea mai buna parte din campiile voastre, din viile voastre si din maslinii vostri si o va da slujitorilor lui. Si chiar asa s-a intamplat. In Israel au fost de-a lungul timpului regi rai si idolatrii iar poporul si-a dat seama ca niciun sistem de legi omenesti nu poate face dreptate intre oameni. Acesta a fost motivul pentru care s-au ridicat profetii si anume sa le spuna ca intr-o zi vor trebui sa dea socoteala lui Dumnezeu de faptul cum imparteau dreptatea. Serva Domnului spune in cartea Profetii: Lucrurile care ii inspaimantau pe profeti sunt intalnite si in zilele noastre peste tot in lume… Faptul ca ei nu puteau sa rabde nedreptatea poate parea exagerat. Si noi suntem martori la fapte de nedreptate, ipocrizie, falsitate, crime, saracie, dar rareori suntem indignati sau prea tulburati. Pentru profeti, chiar si o fapta minora de nedreptate avea proportii cosmice. Aceste lucruri sunt adevarate, in spatele tuturor luptelor exista o lupta intre satana si Hristos. Satana incearca intotdeauna sa desfigureze caracterul lui Hristos in fata oamenilor si sa-i faca sa aiba o imagine falsa a ceea ce inseamna viata crestina.

Partea a doua. Aici vom vedea ce a spus profetul Amos in fata nedreptatii din zilele lui. Amos 7:14,15 se spune: Amos a raspuns lui Amatia: „Eu nu sunt nici proroc, nici fiu de proroc; ci sunt pastor si strangator de smochine de Egipt. Dar Domnul m-a luat de la oi si Domnul mi-a zis: „Du-te si proroceste poporului Meu, Israel!” In biblie vedem cum chemarea profetilor incepe in Dumnezeu si nu in profeti. Nimeni nu este profet pentru ca asa vrea. Alegerea profetului este facuta de Dumnezeu ca si in cazul lui Amos, un om simplu, un taran care intr-o zi a primit porunca divina sa profetizeze impotriva nedreptatilor pe care oamenii le faceau impotriva celor mai umili. Amos incepe prin a vorbi de rautatile facute de natiunile vecine cu Israel, printre care Siria, Fenicia, Filistea, Edom si Moab. El le spune ca Dumnezeu nu va considera inocent pe cel care este vinovat. Filistenilor le spune urmatoarele in Amos: 1:6-8 Asa vorbeste Domnul: „Pentru trei nelegiuiri ale Gazei, ba pentru patru, nu-Mi schimb hotararea, pentru ca au luat pe toti oamenii prinsi de razboi si i-au dat Edomului: de aceea voi trimite foc in zidurile Gazei, si-i va mistui palatele. Voi nimici cu desavarsire pe locuitorii din Asdod si pe cel ce tine toiagul imparatesc in Ascalon; Imi voi intoarce mana impotriva Ecronului, si ce va mai ramane din filisteni va pieri, zice Domnul Dumnezeu.” Cand au
auzit condamnarea pentru popoarele vecine poporul Israel nu s-a simtit vinovat impreuna cu acei oameni rai, deoarece ei erau la fel ca noi care vedem cu usurinta paiul din ochiul vecinului dar nu vedem barna din ochiul nostru. Totusi Amos, dupa ca a condamnat comportamentul natiunilor vecine incepe sa profetizeze impotriva lui Iuda, regatul din sud si dupa aceea impotriva lui Israel. Mesajul lui spune ca toti vom da socoteala de felul cum administram dreptatea. Dumnezeu nu face exceptii si nici noi nu trebuie sa facem. Nedreptatea nu se face doar intre oamneii care nu cunosc pe Dumnezeu, ea se practica si intre cei care spun ca iubesc pe Dumnezeu. Daca eu as putea sa fac un rezumat al cartii Amos acesta ar fi: De aceea, pentru ca pe sarac il calcati in picioare si luati daruri de grau de la el, macar ca ati zidit case de piatra cioplita, nu le veti locui; macar ca ati sadit vii foarte bune, nu veti bea din vinul lor! „Caci Eu stiu ca nelegiuirile voastre sunt multe si ca pacatele voastre sunt fara numar: asupriti pe cel drept, luati mita si calcati in picioare la poarta cetatii dreptul saracilor.” De aceea, in vremuri ca acestea, inteleptul trebuie sa taca; caci sunt vremuri rele.( Amos 5:11-13) Aceste lucruri le-a spus profetul pentru poporul lui Dumnezeu si trebuie sa ne faca sa gandim. In ce fel se pot vedea aceste lucruri azi in poporul lui Dumnezeu? Cand studiem aceasta lectiune nu este doar pentru a spune ca Israel si Iuda au facut rau, ci si pentru a vedea cum acelasi lucruri care se intamplau atunci se intampla si azi si cum se pot corecta.

Partea a treia. Aici vom vedea ceea ce a spus Mica in legatura cu nedreptatea. In capitolul 6:8 spune: Ti s-a aratat, omule, ce este bine, si ce alta cere Domnul de la tine decat sa faci dreptate, sa iubesti mila si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau? Pentru a intelege corect acest verset este nevoie sa stim cum funcioneaza mintea ebraica deoarece noi cu mintea noastra latina punem lucrurile in felul urmator: primul lucru ar fi sa facem dreptate, apoi sa iubim mila si dupa aceea sa umblam smeriti cu Dumnezeu. In mentalitatea ebraica cel mai important lucru nu se pune pe primul loc ci pe ultimul. Asa ca lucrul cel mai important este sa umbli smerit cu Dumnezeu, sa traiesti o viata de comuniune cu El si sa te supui Lui iar rezultatul va fi ca vei iubi mila si vei face dreptate. Cu alte cuvinte, cand o persoana se consacra lui Dumnezeu caracterul acelui om se schimba si daca se schimba caracterul se vor schimba si relatiile cu ceilalti oameni. Realitatea insa, in timpul lui Mica era ca oamenii nu se preocupau sa iubeasca pe Dumnezeu si ca rezultat nu faceau dreptate. Sa citim Mica 2:8-10 De multa vreme poporul Meu este socotit de Mine ca vrajmas; voi rapiti mantaua de pe hainele celor ce trec linistiti si n-au gust de razboi. Voi izgoniti din casele lor iubite pe femeile poporului Meu, luati pentru totdeauna podoaba Mea de la copiii lor. Sculati-va si plecati, caci aici nu este odihna pentru voi; caci, din pricina spurcaciunii, vor fi dureri, dureri puternice. Voi explica situatia: pe vremea imparatului Ahaz poporul a decazut din punct de vedere spiritual. Idolatria si alte practici pagane au crescut, saracii erau exploatati. Mica ca si alti profeti contemporani cu el este un profet de condamnare. Trei capitole din cartea lui sunt pline de mania lui Dumnezeu pentru raul pe care poporul il facea. Mica a anuntat distrugerea lui Israel din cauza acelor lucruri care nu placeau lui Dumnezeu si pe care poporul le facea. Dar Dumnezeu nu abandonase pe poporul Sau, pana si condamnarile erau o dovada de interes a lui Dumnezeu pentru ei. I-a avertizar dar dorea sa-i ierte si sa-i restaureze. Poporul, insa era atat de preocupat cu ceremonialele ca uitau sa fie spirituali si acesta este pericolul si pentru noi azi. Putem sa fim preocupati in a face cutare lucru dar uitam sa fim drepti cu oamenii care trec prin momente dificile.

Partea a patra. Aici vom vorbi despre Ezechiel. Sa citim Ezechiel 16:49 Iata care a fost nelegiuirea surorii tale Sodoma: era ingamfata, traia in belsug si intr-o liniste nepasatoare, ea si fiicele ei, si nu sprijinea mana celui nenorocit si celui lipsit. Aici Dumnezeu compara pe poporul Sau cu Sodoma dar nu in pacatele carnale ci in idiferenta fata de persoanele care au fost lovite de viata. Spune versetul: nu sprijinea mana celui nenorocit si celui lipsit. Este posibil ca aceste pacate de nedreptate si lipsa de mila sa fie la fel de grave ca pacatele de adulter si homosexualitate? Sa incercam sa intelegem aceste lucruri deoarece pentru noi pacatele carnale nu au iertare dar nedreptatea nu este ceva atat de grav. Trebuie sa vedem totul din perspectiva lui Dumnezeu. Profetia lui Ezechiel avertizeaza in legatura cu distrugerea care va veni. In capitolul 34: 2-4 se spune: „Fiul omului, proroceste impotriva pastorilor sufletesti ai lui Israel! Proroceste si spune-le lor, pastorilor: „Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: „Vai de pastorii lui Israel, care se pasc pe ei insisi! Nu trebuie pastorii sa pasca turma? Voi mancati grasimea, va imbracati cu lana, taiati ce e gras, dar nu pasteti oile. Nu intariti pe cele slabe, nu vindecati pe cea bolnava, nu legati pe cea ranita; n-aduceti inapoi pe cea ratacita, nu cautati pe cea pierduta, ci le stapaniti cu asuprire si cu asprime! Pastorii sunt oameni cu influenta in biserica si aceasta avertizare este pentru ei si pentru mine. Aceste versete imi spun ca eu ca pastor trebuie sa-mi revizuiesc atitudinea in fiecare zi. Sunt eu oare
pastorul care vre sa profite de pe urma bisericii sau sunt pastorul care vrea sa dea ce este mai bun din el bisericii? Este o avertizare serioasa deoarece noi vom trebui sa dam socotela de tot ceea ce am facut cand Domnul Isus va reveni. Totusi, dupa ce Israel cade in mainile Babilonului si este dus in robie, accentul este pus pe promisiunile de restaurare. Aici vedem ca Dumnezeu nu doreste suferinta copiilor Lui si chiar cand acestia gresesc El este gata sa-i readuca la starea initiala. Este teribil sa pacatuiesti dar mai rau este sa ramai in pacat. Advertismentul nu este: daca pacatuiesti te voi pedepsi ci daca pacatuiesti, vino la Mine si te voi restaura. In ciuda faptului ca poporul lui era atat de rau incat era comparat cu Sodoma, Domnul se apropia de ei cu speranta de a-i indrepta. In planul lui Dumnezeu poporul avea sa se intoarca in Ierusalim si Templul avea sa fie reconstruit. Ei aveau sa sarbatoreasca sarbatorile pe care Dumnezeu le-a dat si pamantul avea sa fie impartiti in parti egale poporului ca mostenire. Aici este clar ca planul pe care Dumnezeu il avea pentru poporul Sau si pe care l-a dat lui Moise avea sa se implineasca cu intoarcerea poporului Israel din robie. Acest lucru includea preocuparea pentru membrii cei mai saraci ai societatii. Planul lui Dumnezeu a fost ca in mijlocul poporului Sau sa existe dreptate. Ajungem la sfarsitul acestui studiu sa vorbim de Isaia. Capitolul 1:15-20 spune: Cand va intindeti mainile, Imi intorc ochii de la voi; si oricat de mult v-ati ruga, n-ascult, caci mainile va sunt pline de sange! Spalati-va deci si curatati-va! Luati dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-ati facut! Incetati sa mai faceti raul! Invatati-va sa faceti binele, cautati dreptatea, ocrotiti pe cel asuprit, faceti dreptate orfanului, aparati pe vaduva! – Veniti totusi sa ne judecam, zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e carmazul, se vor face albe ca zapada; de vor fi rosii ca purpura, se vor face ca lana. De veti voi si veti asculta, veti manca cele mai bune roade ale tarii; dar de nu veti voi si nu veti asculta, de sabie veti fi inghititi, caci gura Domnului a vorbit.” Aici spune ca daca tu nu faci bine Dumnezeu nu te poate binecuvanta. Dumnezeu crede in om si in restaurarea lui. Cand noi studiem aceste lucruri nu trebuie sa disperam ci sa ne faca sa gandim si sa corectam ce este de corectat, sa cerem mila de la Dumnezeu, sa invatam sa fim drepti cu fratii nostrii, sa iertam daca vrem sa ni se ierte, sa invatam sa binecuvantam daca vrem sa fim binecuvantati.
Domnul sa te binecuvinteze!
Traducerea si Tehnoredactarea: Maria Badea www.7adventist.com/studiu/
lectiuneazs@yahoo.com

St5 Strigatul profetilor – comentariu de Alejandro Bullon

Despre autor
-