Views

Comentariu realizat de pastorul Alejandro Bullon

STUDIUL 5

Cele sapte peceti

Intre simbolurile ciudate care apar in Apocalipsa, ruperea celor sapte peceti si cei patru calareti misteriosi sunt cele care sperie cel mai mult pe aceia care nu cunosc Cuvantul lui Dumnezeu. Aceasta imagine alimenteaza cel mai mult imaginatia „profetilor” din timpul sfarsitului: moarte, sange, spada, foamete si boala sunt ingredinente pentru a pregati un amestec modern de teroare si pntru a duce la disperare pe omul care este deja presat de violenta atat de caracteristica zilelor noastre. Dar ce este in spatele acelor cai misteriosi si ai calaretilor lor? Pentru a intelege aceasta profetie, este necesar sa nu pierdem din vedere marele conflict cosmic care a inceput in cer si a venit pe pamant. Vorbim de istoria dusmanului care a venit din cer si a incercat sa faca pe oameni sa i se inchine in acelasi timp in care a incercat sa distorsioneze Cuvantul lui Dumnezeu. Pentru a reusi aceste lucruri el insala, minte, ascunde si cand aceste lucruri nu dau rezultat persecuta, omoara si distruge. Profetia cu ruperea pecetilor ne arata cum a reactionat biserica, cum au reacionat crestinii in fata atacurilor dusmanului in diferite perioade ale istoriei. Multi dintre cei care au interpretat scriptura, au considerat ca cei patru calareti ai apocalipsei sunt cei care duc la indeplinire judecatile divine; s-au facut si filme unde acesti calareti misteriosi sunt cei care aduc tragedie pe pamant. Intrebarea este: sunt inundatiile si cutremurele judecatile divine anuntate de acesti calareti? Exista o baza in biblie pentru aceasta interpretare? Bineinteles ca nu. Apocalipsa nu poate fi studiata cu fanatism irational ci terbuie studiata ca parte a Cuvantului lui Dumnezeu in proiectie istorica si profetica. Daca studiem asa, vom descoperi ca acesti patru calareti simbolizeaza diferitele perioade prin care avea sa treaca biserica crestina. Vom spune asa: in capitolul 4 si 5 din Apocalipsa, am vazut judecatorul care se aseaza pe tron ca sa inceapa judecata. Ioan incepe descrierea asa:

Apoi am vazut in mana dreapta a Celui ce sedea pe scaunul de domnie o carte scrisa pe dinauntru si pe din afara, pecetluita cu sapte peceti. (Apocalipsa 5:1)

Cartea este pecetluita cu sapte peceti si cand se va rupe ultima pecete, istoria si conflictul dintre bine si rau va ajunge la sfarsit. Hristos va reveni pentru a lua cu Sine pe copiii Sai, aceia care au ramas fideli Domnului. Cand se rupe prima pecete este un moment solemn. Apocalipsa 6:2 spune:

M-am uitat si iata ca s-a aratat un cal alb. Cel ce statea pe el avea un arc; i s-a dat o cununa si a pornit biruitor si ca sa biruie.

Acest simbol inseamna puritate si aici se vorbeste despre triumful Evangheliei asupra paganismului la inceputurile bisericii crestine. Sa ne imaginam: Isus a inviat si s-a ridicat la cer si a ramas biserica pe care a intemeiat-o. El a venit pe acest pamant nu doar ca sa salveze pe oameni ci si sa confirme un adevar etern: Domnului Dumnezeului tau sa I te inchini si numai Lui sa ii slujesti, si sa arate ca, Cuvatul lui Dumnezeu este etern si neschimbator. Aceste sunt acele lucruri pe care dusmanul incearca sa le distorsoineze. Calul alb ne spune cum s-a comportat biserica din primul secol in fata atcurilor dusmanului. A fost o perioada de conflict intre adevar si minciuna, intre adevarata inchinare si falsa inchinare. Biserica a fost persecutata intr-un mod teribil, pentru ca nu se inchina cezarului. Iti imaginezi cine era in spatele cezarului? Diavolul, bineinteles! Biserica a fost persecutata pentru fidelitatea ei fata de Cuvantul lui Dumnezeu. Ioan spune in Apocalipsa 1:9

Eu, Ioan, fratele vostru, care sunt partas cu voi la necaz, la Imparatie si la rabdarea in Isus Hristos, ma aflam in ostrovul care se cheama Patmos, din pricina Cuvantului lui Dumnezeu si din pricina marturiei lui Isus Hristos.

Ioan era exilat din pricina Cuvantului lui Dumnezeu, dar in ciuda furiei impotriva poporului Domnului, in aceasta perioada bserica a ramas fidela. Calaretului de pe calul alb, i-a fost data o cununa si a pornit biruitor si ca sa biruiasca si biserica a biruit. Apocalipsa 6:4 spune:

Si s-a aratat un alt cal, un cal rosu. Cel ce statea pe el a primit puterea sa ia pacea de pe pamant, pentru ca oamenii sa se injunghie unii pe altii, si i s-a dat o sabie mare.

Am vazut cum calul alb simbolizeaza puritatea bisericii in prima perioada, puritate in cea ce priveste inchinarea deoarece in ciuda persecutiei crestinii preferau sa se inchine lui Dumnezeu si nu cezarului. Era si puritate in ceea ce priveste Cuvantul lui Dumnezeu deoarece, in ciuda pericolului care exista pentru aceia care ascultau de scriptura, crestinii din primul secol au pastrat o doctrina nealterata. Obiectivul lui satana a fost sa faca ca biserica sa modifice metoda de inchinare si sa schimbe adevarurile Cuvantului lui Dumnezeu adica doctrina. Daca nu a putut face aceste lucruri prin persecutie, a incercat prin alte metode: calul rosu inseamna certuri si discordie intre copiii lui Dumnezeu. Rosu este culoarea sangelui de aceea, cei care au cercetat scripturile spun ca este epoca persecutiilor teribile si varsarea de sange pe care biserica a suportat-o din partea cazarilor din primele trei secole ale erei noastre. Textul spune ca se ucideau unii pe altii, adica era un fel de razboi intern in biserica si protagonistii erau chiar crestinii. Sa va explic cum s-a intamplat. Imparatul Constantin a devenit crestin si acesta a fost un motiv de mare bucurie pentru crestinii din acea epoca. Iti dai seama ce s-ar intampla azi daca presedintele Trump ar acepta adevarul? Numai ca imparatul Constantin se inchina la soare in ziua duminicii, asa ca el a introdus in biserica duminica ca o zi speciala de inchinare. Crestinii nu se inchinau la soare dar, au facut un „mic” compromis si au inceput sa se inchine lui Dumnezeu in ziua zeului soare, ceva nesemnificativ in opinia lor. Sambata a devenit doar un detaliu si important era sa te inchini adevaratului Dumnezeu fara sa acorzi multa atentie in ce zi se facea inchinarea. In acest fel a reusit satana sa schimbe puritatea doctrinei biblice. Pe de alta parte, biserica crescuse, existau biserici crestine in orasele cele mai mari ale acelor vremi. De cine trebuiau sa asculte crestinii? Era necesar sa existe un cap, si in acea vreme toti considerau ca Isus era capul, dar pentru ca El nu era prezent trebuia ca cineva sa devina lider si era normal ca acesta sa fie unul dintre episcopii bisericii care exista. De vreme ce Roma era puterea politica care domina lumea, era logic ca episcopul Romei sa devina liderul bisericii dar episcopii din celelalte orase nu au aceptat, lucru care a dat nastere la nenumarate conflicte. Istoricul Walter Duran spune ca mai multi crestini au fost ucisi de alti crestini in acea perioada decat in toate persecutiile facute de pagani in istoria Romei. Ceea ce impresioneaza, este faptul ca profetia facuse referire deja la acest episod: calul rosu si calaretul care aveau putere sa ia pacea de pe pamant. Aceasta profetie s-a implinit asa cum a spus Domnul. Ioan spune in Apocalipsa 6:5

Cand a rupt Mielul pecetea a treia, am auzit pe a treia faptura vie zicand: „Vino si vezi!” M-am uitat si iata ca s-a aratat un cal negru. Cel ce statea pe el avea in mana o cumpana.

Culoarea neagra este opusul albului. Daca albul reprezinta puritate iti poti da seama ce degradare inseamna acest calaret. In aceasta perioada de timp, biserica s-a contaminat cu o mare cantitate de traditii omenesti si obiceiuri pagane, in ciuda faptului ca Isus spusese: „ imparatia Mea nu este din lumea aceasta”; capul bisericii din acea epoca a ravnit puterea si a luat-o . Imperiul roman din occident disparuse, nu mai exista imparat si unica autoritate ramasa era episcopul din Roma. Puterea acestuia nu era doar spirituala ci si politica si sociala. In profetie, calaretul avea in mana o cumpana si se aude o voce care spune: o masura de grau pentru un leu, trei masuri de orz pentru un leu. O masura insemna ratia minima pe zi la care avea dreptul un soldat. Acest lucru prevede opresiune, saracie si foamete si vrea sa spuna ca mai marii bisericii aveau sa aduca foametea. Dar pentru ca vorbim de biserica, este vorba de foame spirituala si aceasta exista pentru ca ei ascundeau de popor painea vietii care este Cuvantul lui Dumnezeu. In aceasta grea perioada, multi dintre copiii lui Dumnezeu condusi de acesti oameni s-au indepartat complet de invataturile scripturii. A fost cu adevarat o perioada intunecata. Pe masura ce crestea puterea conducatorului bisericii de la Roma, negura devenea tot mai mare iar credinta in Hristos a fost schimbata cu credinta in reprezentantul bisericii si inchinarea adevarata a fost uitata. Dusmanul parea ca si-a adus planul la indeplinire dar vocea care se auzise in cer spunea: „ Dar sa nu vatami untdelemnul si vinul”. Ce inseamna aceste lucruri? Exista o ramasita care in ciuda tuturor lucrurilor ramasese fidela invataturilor lui Dumnezeu si aceasta ramasita era simbolizata de vin si de ulei.

Partea a treia. Cand s-a rupt cea dea patra pecete, Ioan a fost chemat ca sa vada ce avea sa se intample. El spune asa in Apocalipsa 6:7,8

M-am uitat si iata ca s-a aratat un cal galbui. Cel ce statea pe el se numea Moartea, si impreuna cu el venea dupa el Locuinta mortilor. Li s-a dat putere peste a patra parte a pamantului, ca sa ucida cu sabia, cu foamete, cu molima si cu fiarele pamantului.

Prin aceasta imagine persecutorii religiei spun lucruri teribile si se pot intelege lucruri care nu sunt. Am vazut deja ca aceste viziuni sunt profetii si sunt modul in care a reactionat crestinismul in fata atacurilor diavolului in diferitele perioade ale istoriei. Viziunea cu calul galben vorbeste de perioada din istorie in care degradarea crestina este cea mai mare. Aceasta degradare a inceput cu viziunea despre calul rosu, a prins radacini in perioada simbolizata de calul negru si a devenit teribila in perioada calului galben. Biserica pura pe care Isus a ridicat-o iar apostolii si primii crestini au pastrat-o fara pata in primele secole, a inceput sa se corupa. In Evul Mediu gasim o biserica care este crestina doar cu numele si nu mai exista nici macar umbra acelei biserici pure pe care a ridicat-o Isus. In aceasta perioada crestinii deja se inchinau sculpturilor si imaginilor. Acesti asa zisi crestini schimbasera cele zece porunci cu argumentul ca sfanta biserica are autoritatea de a le schimba. Dar acest lucru nu a fost de ajuns, biserica a inceput sa persecute pe aceia care indrazneau sa asculte de Biblie. Aceste lucruri s-au intamplat in perioada absolutei suprematii ale bisercii in Evul Mediu. Biserica a instaurat un sistem nou si teribil numit Sfanta Inchizitie care avea autoritatea sa tortureze si sa omoare pe toti aceia care nu ascultau de doctrinele pe care biserica le promova.

Partea a patra. Sa citim Apocalipsa 6:9,10

Cand a rupt Mielul pecetea a cincea, am vazut sub altar sufletele celor ce fusesera injunghiati din pricina Cuvantului lui Dumnezeu si din pricina marturisirii pe care o tinusera.

10. Ei strigau cu glas tare si ziceau: „Pana cand, Stapane, Tu, care esti sfant si adevarat, zabovesti sa judeci si sa razbuni sangele nostru asupra locuitorilor pamantului?”

Iti dai seama ca aici nu mai sunt cai si calareti. Aici Ioan are o alta viziune cu sufletele mortilor. Cuvantul suflet in Biblie se refera la un om nu la un spirit fara trup. Acest lucru va trebui sa-l explic cu alta ocazie. Aici se descrie martirajul crestinilor persecutati din pricina fidelitatii lor fata de Dumnezeu. Poporul lui Dumnezeu striga la El cerandu-I sa intervina si sa-i razbune. Care a fost raspunsul cerului? Sfintilor martiri li s-au dat haine albe ca raspuns. Aceste haine albe reprezinta neprihanirea lui Hristos. Apoi li s-a spus ca trebuiau sa se odihneasca pana se va implini numarul celor care aveau sa treaca printr-o experienta asemanatoare. Sfintii martiri nu vor invia si nu vor fi razbunati decat la cea dea doua venire a lui Hristos. Scena celui de-al cincilea sigiliu se aplica perioadei de dinainte si de dupa reforma, moment in care milioane de oameni au devenit martiri din cauza fidelitatii lor.

Ajungem la sfarsitul acestui comentariu sa vorbim de ruperea celei dea sasea peceti. Apocalipsa 6: 12,13 spune:

Cand a rupt Mielul pecetea a sasea, m-am uitat si iata ca s-a facut un mare cutremur de pamant. Soarele s-a facut negru ca un sac de par, luna s-a facut toata ca sangele,

13. si stelele au cazut din cer pe pamant, cum cad smochinele verzi din pom, cand este scuturat de un vant puternic.

Aici se vorbeste de patru semne care aveau sa aiba loc in natura inainte de revenirea Domnului Isus: cutremur mare, soarele se face negru, luna se face rosie iar stelele cad din cer. S-au implinit aceste lucruri? Istoria spune si toti recunosc ca, cutremurul de al Lisabona a fost unul dintre cele mai mari si mai teribile. Acest lucru s-a intamplat pe data de 11 noiembrie 1755 si a avut consecinte fara precedent. Ziua cea mai intunecata a avut loc in momentul in care iarna era pe sfarsite in nord-est al orasului New England din Statele Unite ale Americii. Trecusera doar 15 ani de la tragedia din Lisabona, cand in dimineata zilei de 19 mai, soarele s-a ascuns la ora 10 dimineata si ziua a devenit intunecata ca noaptea. In acea noapte luna a iesit ca sangele pentru ca sa se implinesca profetia. Dar de ce atunci? Adu-ti aminte ca Domnul Isus a spus: dupa acele zile soarele se va intuneca si luna nu-si va mai da lumina ei. Ultimul martir a murit in Franta in 1762, era un pastor al bisericii reformate franceze. Profetia spune: dupa necazul din acele zile! Iti dai seama cu cata exactitate se implineste profetia? Totul s-a intamplat imediat dupa aceia. In cele din urma caderea stelelor, un eveniment extrordinar este inregistrat in istorie: mii de stele au cazut asa cum a fost spus in profetie. In acel moment, multi au ingenunchiat, speriati, ca sa implore mila lui Dumnezeu iar altii care cunosteau scripturile s-au bucurat. Acest lucru s-a intamplat pe coasta de est a Statelor Unite si a fost important pentru astronomie deoarece din acel moment au inceput sa se studieze stelele cazatoare. Dupa cum vezi, toate semnele revenirii Domnului Hristos s-au implinit si sfatul scripturii este: cand veti vedea aceste lucruri sa stiti ca este aproape, este chiar la usi. Cea dea doua venire a lui Hristos este un eveniment iminent, vine curand momentul cand va trebui sa dam socoteala. Invitatia a fost facuta, Isus a asteptat timp de secole intoarcerea fiilor Sai. A venit momentul ca noi sa mergem acasa. Este vremea sa ne pregatim.

Domnul sa te binecuvinteze!

Traducerea si Tehnoredactarea: Maria Badea

www.7adventist.com/studiu/

lectiuneazs@yahoo.com

st5 Cele sapte peceti – Comentariu de Alejandro Bullon

About The Author
-