Views

 

Comentariu realizat de pastorul Alejandro Bullon

STUDIUL 1 Conflictul cosmic

In timp ce inregistrez acest comentariu sunt in localitatea Pozos de Caldas, un frumos oras din Brazilia unde particip la o intalnire a lucratorilor cu literatura. Astazi incepem un nou trimestru si vom vedea pe parcursul acestor trei luni care este cea mai buna forma de a ne pregati pentru timpul sfarsitului, pentru ca este evident ca traim evenimentele ultimelor zile ale istoriei acestui pamant.
Pamantul nu poate sa continue asa dupa cum este, durerea, suferinta, nedreptatea, violenta trebuie sa se termine. Tema de astazi are titlul “Originea conflictului cosmic”. Toate lucrurile rele care se intampla pe pamant sunt consecinta acestui conflict cosmic. Exista o lupta invizibila intre bine si rau, exista o lupta invizibila intre Hristos si Satana, este o lupta spirituala, nu este cu bombe si tunuri. Teritoriul acestui conflict este inima si mintea umana. Dar intrebarea cruciala este: cum a inceput acest conflict, unde a inceput, de ce a inceput, cum a aparut raul?
Originea raului nu are explicatie, daca ar avea ar fi motivat, dar nimic nu poate justifica faptul ca in inima unui inger perfect a aparut pacatul. De ce oare a dorit Lucifer totul pentru el? De ce nu i-a fost suficient ceea ce era si avea? Biblia nu ne spune motivul ci numai prezinta evenimentele asa cum s-au intamplat, iar eu adesea spun ca trebuie sa respectam tacerea lui Dumnezeu. Daca El nu a dat detalii suplimentare inseamna ca ceea ce este spus in Cuvantul Sau este suficient. Dar pentru a intelege aceasta problema trebuie sa citim urmatorul pasaj din Ezechiel 28,14-17:
14. Erai un heruvim ocrotitor cu aripile întinse; te pusesem pe muntele cel sfânt al lui Dumnezeu, şi umblai prin mijlocul pietrelor scânteietoare. 15. Ai fost fără prihană în căile tale, din ziua când ai fost făcut până în ziua când s-a găsit nelegiuirea în tine. 16. Prin mărimea negoţului tău te-ai umplut de silnicie şi ai păcătuit; de aceea te-am aruncat de pe muntele lui Dumnezeu şi te nimicesc, heruvim ocrotitor, din mijlocul pietrelor scânteietoare. 17. Ţi s-a îngâmfat inima din pricina frumuseţii tale, ţi-ai stricat înţelepciunea cu strălucirea ta. De aceea te arunc la pământ, te dau privelişte împăraţilor.
Exista cateva ganduri pe care trebuie sa le studiem in acest pasaj. Primul este “te pusesem pe muntele cel sfant al lui Dumnezeu”. Tu poti vedea din acest pasaj ca Luficer nu era un simplu inger, era un heruvim, era pe muntele cel sfant al lui Dumnezeu. Heruvimii fac parte dintr-un grup special de ingeri, in Biblie ii vedem trimisi adesea in misiuni speciale si aproape totdeauna sunt in apropierea tronului lui Dumnezeu. Expresia “te pusesem pe muntele cel sfânt al lui Dumnezeu,” sugereaza ideea ca Lucifer era un heruvim, un inger special.

O alta parte a textului spune „Ai fost fără prihană în căile tale, din ziua când ai fost făcut până în ziua când s-a găsit nelegiuirea în tine.”. Iata un alt gand interesant, nu Dumnezeu l-a creat pe Diavol, dincontra, el era desavarsit, Dumnezeu a creat un inger perfect. Astfel se naste intrebarea: de ce un inger perfect poate permite sa incolteasca raul in inima sa? Te rog sa imi permiti sa propun urmatorul rationament. Pentru a fi desavarsit el avea nevoie sa fie liber iar ca sa fie liber trebuia sa aiba capacitatea de a alege, daca nu, cum ar mai fi liber? Pentru a avea liber arbitru sunt nevoie de cele doua cai: binele si raul. Daca exista numai posibilitatea de a alege binele ce ar mai fi putut alege Lucifer, iar daca nu ar fi putut alege nu ar fi fost liber, iar daca nu ar fi fost liber nu ar fi putut fi desavarsit. Vrea sa spuna oare ca raul exista deja dinainte? Nu! Am sa iti dau un exemplu. Toti ne putem imbolnavi de SIDA, dar aceasta inseamna ca toti avem SIDA? Sigur ca nu! Petru ca exista posibilitatea nu inseamna ca ai! Atunci de ce Lucifer avand posibilitatea de a lege binele a ales raul? Acesta este un mister. Pavel scriind tesalonicenilor numeste nasterea raului „taina faradelegii” 2 Tes. 2,7.
In textul din Ezechiel pe care l-am citit gasim si un alt gand care ne arata cauza gresitei decizii pacatului lui Lucifer. Textul mentioneaza doua motive, cauze: „Prin mărimea negoţului tău” iar a doua „datorita frumuseţii tale”. Cuvantul negot in ebraica inseamna a vine, a trafica, a schimba. Dar tu poti vinde sau schimba ceea ce este al tau, dar fara indoiala Lucifer ca si tine si mine nu era stapan peste nimic fiind numai o simpla creatura. Fara indoiala faptul ca fiind intotdeauna aproape de tronul lui Dumnezeu si bucurandu-se de increderea divina, a facut ca la un moment dat sa se simta stapan peste ceea ce Dumnezeu i-a incredintat. Asa ca a inceput sa se foloseasca de ceea ce nu era a lui, iar cand o persoana repeta de mai multe ori acelasi lucru rau, pierde concepul de bine iar raul il accepta ca si bun, normal. Aceasta a fost prima problema a lui Lucifer, si-a insusit ceea ce era a lui Dumnezeu.
A doua problema, cauza a pacatului sau a fost frumusetea sa, spune textul biblic. Ideea originala a bibliei da ideea de splendoare, stralucire. Frumusete, splendoare si stralucire ar fi putut fi o binecuvantare in mainile lui Lucifer dar fara indoiala ca tocmai acestea i-au adus nenorocirea. De ce s-a intamplat asa? Nu ne da de multe ori Dumnezeu daruri? Se pot transforma acesti talanti in tragedie primindu-i?!… De aceea prietene eu iti spun ceva. Accepta-te asa cum esti! Dumnezeu niciodata nu greseste cu ceea ce esti, cu ceea ce ai sau nu ai, esti cel mai de pret inaintea Lui. Fii fericit asa cum esti, invata sa fii asa, nu trece prin viata plangandu-te ca vrei sa fii mai inalt sau mai mic, mai gras sau mai slab, pur si simplu fii tu insuti si vei fi fericit.
Pacatul nu a ramas in cer ci s-a transferat si pe pamant. Aceasta este partea a doua a studiului. Geneza 3,1-7 relateaza cum Adam si Eva au fost inselati. In realitate ei au decis sa mearga singuri, independenti, continuand pe drumul lor. Ei ca si noi au fost creati pentru a merge in compania lui Dumnezeu, dar in momentul ispitirii Diavolul s-a prezentat inaintea lor si i-a determinat sa ea o decizie gresita spunand ca daca vor manca din fruct vor fi ca si Dumnezeu, iar aceasta idee li sa parut a fi fascinanta, atat de fascinanta ca au ales sa mearga pe propriul lor drum, asa ca au pacatuit. In ebraica cuvantul pacat insemna departare de drum, a se rataci. Cand Adam si Eva au pacatuit s-au separat de Dumnezeu, au abandonat calea Domnului, au ales propriul drum si s-au ratacit, s-au pierdut de la cale. Dar exista ceva ce trebuie sa tinem cont, Adam si Eva nu putea sa spuna ca nu au stiut ca exista un dusman care va incerca sa ii distruga. Biblia nu il spune

pe fata, dar cand Eva i-a spus sarpelui ca Domnul le-a permis sa manance din orice fruct din gradina mai putin din cel interzis, ea a declarat ca stia foarte bine ceea ce Dumnezeu i-a spus inainte de a aparea sarpele. Cu alte cuvinte ea nu putea spune ca a fost inselata, ea stia foarte bine ceea ce face, dar a decis sa o faca! In acest punct gasim strategia dusmanului care va fi folosita dealungul secolelor. La inceput te va determina sa ei o decizie gresita. Dar pentru aceasta el are o strategie speciala, e aproape imposibil ca el sa se prezinte inaintea ta in forma de Diavol, dincontra, va folosi masca, minciuna, va lua Cuvantul lui Dumnezeu si o va schimba. Vei putea vedea dealungul istoriei Diavolul foloseste Cuvantul lui Dumnezeu. Cand a ajuns la Eva a spus „asa ca Dumnezeu a zis…” deci a venit la Eva cu Cuvantul lui Dumnezeu in mana sa, dar schimbat, modificat, pentru ca Dumnezeu nu spusese ceea ce el a zis. Aceasta este strategia Diavolului, intotdeauna deformeaza Scriptura. El nu o neaga si chiar o foloseste dar intr-o forma gresita. In vremea sfarsitului se va vedea si mai bine, iar noi crestinii trebuie sa fim atenti pentru a intelege Cuvantul lui Dumnezeu asa cum a scris-o El si nu cum o fac oamenii sa o intelegem.
In partea a treia a studiului vom vedea ca acest conflict cosmic se desfasoara in ceruri si pe pamant. Sa citim ceea ce spune Apocalipsa 12,7-9:
7. Şi în cer s-a făcut un război. Mihail şi îngerii lui s-au luptat cu balaurul. Şi balaurul cu îngerii lui s-au luptat şi ei, 8. dar n-au putut birui; şi locul lor nu li s-a mai găsit în cer. 9. Şi balaurul cel mare, şarpele cel vechi, numit diavolul şi Satana, acela care înşală întreaga lume, a fost aruncat pe pământ; şi împreună cu el au fost aruncaţi şi îngerii lui.
In realitate acest text face parte din intregul capitol 12, iar in acest capitol se descrie marele conflict care a inceput in cer si care apoi s-a proiectat pe pamant, pentru ca esenta conflictului este decizia personala a fiintelor create. In cer a treia parte din ingeri au decis sa urmeze drumul propus de Lucifer, dar restul au decis sa ramana credinciosi lui Dumnezeu. Atat cei buni cat si cei rai au decis, iar pe pamant este la fel, la baza marelui conflict este decizia si dupa cum am spus nu este o lupta in care nu se folosesc bombe si tunuri ci este un conflict de idei, iar teritoriul luptei este mintea fiintei umane.
Satana incearca sa conduca fiintele umane pe caile sale in timp ce Hristos cheama pe femei si barbati sa mearga pe calea lui Dumnezeu, iar fiecare fiinta umana este responsabila pentru decizia sa. Nimeni nu poate spune ca nu stie nimic cu privire la acest conflict pentru ca Biblia povesteste cu minutiozitate istoria acestui conflict. De la ridicarea lui Lucifer in cer si pana astazi cand Satana isi manifesta ura fata de cei care raman credinciosi lui Isus, totul este prezentat in Biblie. De aceea intreg capitolul 12 ne arata nu numai ce s-a intamplat in cer ci si persecutia balaurului femeii imbracate in alb care este simbolul Bisericii lui Dumnezeu, copiilor credinciosi ai lui Dumnezeu. Iata ce spune Apocalipsa 12,1-4:
1. În cer s-a arătat un semn mare: o femeie învăluită în soare, cu luna sub picioare şi cu o cunună de douăsprezece stele pe cap. 2. Ea era însărcinată, ţipa în durerile naşterii şi avea un mare chin ca să nască. 3. În cer s-a mai arătat un alt semn: iată, s-a văzut un mare balaur roşu cu şapte capete, zece coarne şi şapte cununi împărăteşti pe capete. 4. Cu coada trăgea după el a treia parte din stelele cerului şi le arunca pe pământ. Balaurul a stat înaintea femeii, care stătea să nască, pentru ca să-i mănânce copilul, când îl va naşte.
Iata un mare semnal pe cer, balaurul, vechiul dusman, Lucifer, care avea 7 capete si 10 coarne, iar pe capete 7 coroane. Toate aceste au simboluri pe care eu nu ma voi opri sa le explic acuma pentru ca nu am timp sa explic si nu aceasta este tema noastra si contiui sa citesc: „ cu coada tragea dupa el a treia parte din stele” care sunt ingerii pe care el i-a inselat. „iar balaurul s-a oprit inaintea femeii” femeia fiind simbolul Bisericii, „care statea sa nasca”, si cine era acest Fiu? Era Isus Hristos. Si ce a facut Diavolul la nasterea Sa? A incercat sa il omoare pe Isus, Irod a trimis armata sa ca sa omoare copiii pentru ca dorea sa il omoare pe Isus. Iata profetia implinita litera cu litera. Iar mai departe in cap. 12 in versetul 17 vedem persecutia Diavolului impotriva Bisericii lui Dumnezeu nu numai la inceputul istoriei ci chiar in timpul nostru:
17. Şi balaurul, mâniat pe femeie, adica Biserica s-a dus să facă război cu rămăşiţa seminţei ei, si cine este aceasta? Biserica de astazi urmasii ei care păzesc poruncile lui Dumnezeu şi ţin mărturia lui Isus Hristos… doua caracteristici el poporului lui Dumnezeu, prima pazesc poruncile lui Dumnezeu din tot sufletul lor, predica pe Isus Hristos, vorbesc din Evanghelie iar a doua, merg in lumina poruncilor lui Dumnezeu.
Partea de admirat a profetiei lui Dumnezeu este exactitatea cu care se implineste. Aceasta este partea a patra a studiului. Versetul 6 din Apocalipsa 12 spune:
6. Şi femeia a fugit în pustiu, într-un loc pregătit de Dumnezeu, ca să fie hrănită acolo o mie două sute şaizeci de zile.
Iata ca aici se vorbeste de 1260 zile profetice, adica 1260 ani literali, timp in care Biserica a fost persecutata pentru ca s-a mentinut credincioasa invaturilor divine ale Bibliei. Iata ce spune Ellen White in Tragedia Veacurilor pag. 38 ed. Sp. :
„Aceste persecuții, începând cu Nero, cam prin vremea martiriului lui Pavel, au continuat secole de-a rândul cu o furie mai mare sau mai mică. Creștinii erau acuzați pe nedrept de crimele cele mai odioase și declarați a fi cauza unor mari nenorociri — foamete, molimă și cutremure. Deoarece deveniseră obiectul urii și al bănuielilor generale, informatorii au stat gata, pentru câștig, să-i trădeze pe cei nevinovați. Au fost condamnați ca răsculați împotriva imperiului, ca dușmani ai religiei și primejdioși pentru societate. Un mare număr dintre ei au fost aruncați fiarelor sălbatice sau arși de vii în amfiteatre”
Ce lucruri teribile, si daca verifici istoria in general tu vei vedea ca pe parcursul multor ani, mai exact pentru 1260 ani, Biserica lui Dumnezezu care a dorit sa ramana credincioasa Lui a fost persecutata. Stii ce inseamna aceasta? Profetia spune ca in timpul sfarsitului Biserica credincioasa va fi din nou persecutata. Dar iata ca in Matei 28,20 gasim o fagaduinta:
20. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” Amin.

Daca tu doresti un crestinism linistit, care sa nu iti creeze probleme… tu poti crede totul fara sa mai fii atent la Cuvantul lui Dumnezeu si invataturile Sale, mergi numai la biserica, canta, roga-te acasa si nimic mai mult. Dar daca tu vrei sa fii credincios lui Dumnezeu pregateste-te, fii in garda, pentru ca Satana este furios pe cei care doresc sa implineasca invataturile lui Dumnezeu. Dar chiar in aceste conditii Dumnezeu ne-a promis ca va fi cu noi pana la sfarsit. Stii ce inseamna aceasta? Aceasta inseamna ca nimic, nici chiar persecutia, foamea sau moartea nu te poate separa de dragostea lui Dumnezeu. Prezenta lui Isus cu tine acuma sau in timpul sfasitului nu inseamna ca te va elibera de durere, suferinta, incercari sau chiar moarte. Niciodata Dumnezeu nu a promis ca daca vei fi credincios nu vei mai avea parte de durere sau suferinta in aceasta viata. Dar ceea ce El a fagaduit este faptul ca tu niciodata nu vei fi singur, el te poate insoti, el te va insoti pana la sfarsit.
Am ajuns la sfasitul acestui comentariu si unde vom vorbi despre Lege si Evanghelie. Cele doua sunt strans legate, intre ele nu exista contradictie. Evanghelia inseamna vestile bune ca in ciuda faptului ca eram pierduti Isus a venit pe acest pamant si ne-a salvat din pacat. Ce veste minunata. Dar ce este pacatul? 1 Ioan 4 spune ca pacatul este calcarea Legii, aceasta vrea sa spuna ca daca Legea s-a desfiintat la Cruce dupa cum unii gandesc, nu ar mai exista pacat. Asa ca de ce pacat ne-a salvat Evanghelia? Evanghelia, prietene, exista pentru ca exista si pacatul, iar pacatul exista pentru ca Legea exista. Asa ca trebuie sa punem lucrurile in ordine. Legea nu are functia de a salva, numai Hristos este cel care salveaza, mantuieste, Legea arata numai care este vointa lui Dumnezeu. Asa dupa cum spune Pavel, cum as putea sa stiu ca pacatul este pacat daca Legea nu ar spune-o. Asa ca functia Legii este a arata pacatul, simplu. Legea nu mantuieste pe nimeni. Daca tu crezi ca poti fi mantuit pazind Legea te inseli amarnic, aceasta nu este invatatura Biblica. Poti fi salvat numai prin harul lui Hristos care a murit pe Crucea Calvarului pentru pacatele noastre.
In aceste conditii trebuie sa ii fim multumitori lui Dumnezeu iar pentru dragostea pe care i-o purtam sa mergem pe calea implinirii sfintei sale Legi, pentru ca Scriptura spune „daca ma iubiti paziti poruncile”. Dar poporul care decide sa il iubeasca pe Dumnezeu si sa mearga pe calea Sa, profetia spune ca in timpul sfarsitului va trai momente dificile, iar despre aceasta tema vom vorbi pe tot parcursul acestui trimestru.
Dumnezeu sa te binecuvanteze din belsug!

Traducere si Tehnoredactare: Gabriel Radu

www.7adventist.com/studiu/

lectiuneazs@yahoo.com

 

st1 Conflictul cosmic – comentariu de Alejandro Bullon

Despre autor
-