Comentariu realizat de pastorul Alejandro Bullon
STUDIUL 8
Inchinati-va Creatorului!
In aceasta saptamana vom studia mesajul celui dintai inger din Apocalipsa 14. Cei trei ingeri, care apar zburand prin vazduh in acest capitol, anunta ceea ce Petru spunea ca este adevarul prezent. Acest mesaj, fara indoiala, este ultimul mesaj de dragoste catre lume. Este descoperirea finala a Evagheliei care fusese anuntata pentru prima data omului in Eden. Sa incercam sa intelegem mai bine acest lucru. De la caderea in pacat a primei perechi Dumnezeu a anuntat ceea ce este scris in Geneza 3:15
Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul, iar tu ii vei zdrobi calcaiul.
Poate ca in momentul in care au fost spuse aceste cuvinte nici Adam si nici Eva nu si-au dat seama ce insemnau, dar aceasta a fost prima data cand s-a proclamat Evanghelia. Aceasta Evanghelie avea sa fie explicata mai bine de-a lungul timpului. Adevarul avea sa fie descoperit pe masura ce istoria avea sa se desfasoare. Dar in Apocalipsa suntem deja in ultimele zile, si in mesajul celor trei ingeri din Apocaipsa 14 gasim ultimul anunt al Evangheliei catre lume inainte de venirea lui Isus.
Vom incepe sa vorbim azi de universitalitatea misiunii noastre ca biserica. Profetia din Daniel 8:14 anunta 22 octombrie ca data cruciala in istoria mantuirii. In acea zi de 22 octombrie 1844, in conformitate cu profetia, aveau sa se intample doua evenimente de foarte mare importanta in univers. Mai intai in cer Domnul Isus avea sa inceapa lucrarea judecatii de cercetare. Sanctuarul avea sa fie curatit asa cum spune Daniel. In acelasi timp, pe pamant, Dumnezeu avea sa ridice o ramasita, un grup de mesageri, o biserica pentru a anunta fiecarui popor, natiune si limba ce se intampla in cer, ca ziua judecatii incepuse. De aceea primul inger din Apocalipsa 14:6,7 spunea
“Si am vazut un alt inger, care zbura prin mijlocul cerului cu o Evanghelie vesnica, pentru ca s-o vesteasca locuitorilor pamantului, oricarui neam, oricarei semintii, oricarei limbi si oricarui norod. El zicea cu glas tare:”Temeti-va de Dumnezeu si dati-I slava, caci a venit ceasul judecatii Lui; si inchinati-va Celui ce a facut cerul si pamantul, marea si izvoarele apelor!”
Trebuie sa stim ca lucrarea simbolizata in Apocalipsa 14 este o lucrare universala. Nu se limiteaza la o regiune, la un grup anume de oameni, nu este pentru o anume etnie sau tara ci pentru toata lumea deoarece aceasta a fost si porunca pe care Isus a dat-o ucenicilor Lui in Matei 28:19,20
“Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.” Amin.
Biserica adventista stie misiunea pe care o are, de aceea azi are fii si fiice ale lui Dumnezeu, membri ai bisericii care propovaduiesc acest mesaj in 208 tari din luma si in 1002 limbi si dialecte.
Partea a doua. Aici vom vorbi de esenta Evangheliei care trebuie sa fie predicata lumii in aceste ultime zile. Textul din Apocalipsa 14:6,7 ne vorbeste despre o Evanghelie vesnica. Dar ce inseamna Evanghelia? Ea este vestea cea buna. Acesta este un lucru interesant pentru ca traim intr-o lume plina de vesti rele. De indata ce dai drumul la televizor sau iei in mana un ziar, ai sa vezi ca majoritatea stirilor sunt preocupante; de la catastrofe naturale pana la probleme in lumea economica, politica, si dintr-odata apare o veste incarcata de speranta. Este Evanghelia, vestea buna care ne spune ca indiferent de distrugerea iminenta a cestui pamant din cauza pacatului si chiar daca din punct de vedere omenesc nu exista solutie, avem vestea ca Dumnezeu are o solutie. Aceasta veste buna o gasim ilustrata mai bine la crucea de pe Calvar unde domnul Hristos a murit. Povestea o gasim ilustrata in Luca 23:33-42.
Putem spune pe scurt ca Isus s-a intalnit fata in fata cu un om care si-a irosit viata si era pe punctul de a muri. Pentru el nu mai exista speranta. Era in agonie cand vede pe Isus langa el. Binecuvantat sa fie Isus care te urmareste si care nu inceteaza sa te caute si sa te strige, nici macar in ceasul mortii! Binecuvantat sa fie Isus, care atunci cand toti si-au pierdut speranta in tine este chiar langa tine ca sa-ti dea o ultima sansa! Acel biet talhar a strigat in suferinta sa:” Doamne, adu–ti aminte de mine cand vei veni in imparatia Ta!”
Nu i-a cerut lui Isus sa-l scape de moarte pentru ca din punct de vedere omenesc moartea era inevitabila, dar acolo, in ghiarele mortii, a auzit Evanghelia: “ Adevarat, adevarat iti spun , astazi vei fi cu Mine in Rai!” Aceasta este Evanghelia: o speranta pentru o lume unde nu mai exista speranta. Speranta pentru o viata vesnica pentru ca viata aceasta nu este totul. Singurul lucru care trebuie facut este sa recunosti ca esti un pacatos si sa strigi dupa mila.
De ce aceasta Evanghelie este vesnica? Pentru ca temelia ei este dragostea iar dragostea este vesnica. Dumnezeu este dragoste si Dumnezeu este vesnic. Trebuie sa stim ca Evanghelia nu este patrimoniu doar al Noului Testament asa cum cred unii. Evanghelia a inceput in gradina Eden cand mielul a fost sacrificat, anuntand astfel venirea Mielului lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii. Sangele lui Hristos este pe fiecare pagina a Vechiului Testament pana in momentul in care este varsat pe crucea de pe Golgota. Temelia Evagheliei o gasim in Vechiul Testament, in poporul lui Israel. Cand un israelit ducea in fiecare zi un miel ca sa fie sacrificat, totodata ducea si increderea lui in Mielul lui Dumnezeu care avea sa moara mai tarziu pe cruce.
Mesajul ramasitei din ultimele zile trebuie sa fie un mesaj centrat pe crucea lui Hristos, in lucrarea Lui transformatoare.
Partea a treia. Aici vedem ca Evanghelia nu se limiteaza la vestea buna a iertarii care umple de speranta inima pacatosului, ci merge mai departe spunandu-ti ca pacatul nu te mai poate domina si nu te mai poate tine sclav. Evanghelia implica iertarea pacatelor anterioare si putere sa le invingi atat timp cat traiesti. O interpretare gresita a Evangheliei te poate face sa crezi ca atat cat traiesti iertarea este suficienta, in acest fel acceptand de forma pasiva sclavia pacatului. Acest mod de viata poate nu poate sa sa produca decat agonie si un mare gol in viata omului in ciuda faptului ca el crede in Evanghelie. Aceasta Evanghelie nu se poate combina cu sclavia viciilor, a obiceiurilor sau a gandurilor pacatoase. Cand o persoana continua sa traiasca in robie nu poate sa fie fericita chiar avand siguranta iertarii. Asta pentru ca Evanghelia nu este doar iertare este si transformare. Pentru aceasta ingerul din Apocalipsa cheama pe oameni sa se teama de Dumnezeu si sa-I dea slava. Dar aceasta teama nu este o teama viscerala, un fel de teroare ci mai degraba o teama sfanta nascuta din dragoste si ascultare. Ascultarea unui fiu care intelege ca Tatal sau il iubeste atat de mult incat niciodata nu ii va cere sa faca ceva care sa-i faca rau. De aceea invitatia de a te teme de Dumnezeu este o invitatie sa mergi cu El, o experienta de ucenicie si invatatura. De aici si porunca domnului Isus inainte de a se ridica la cer: “ Face-ti ucenici !” Dumnezeu nu doreste sa facem doar membrii intr-o biserica, ci ucenici. Un ucenic este acela care merge cu Dumnezeu pentru ca Il iubeste si are o experienta din care invata sa asculte. Sa asculte de ce? De invataturile Lui care sunt rezumate in Sfanta Lege. Acum raspunde la o intrebare. Un crestin care nu merge dupa invataturile Legii ci adapteaza Cuvantul lui Dumnezeu la gandirea lui, este un om care da slava lui Dumnezeu? Sau isi da slava lui insusi? Acesasta chemare sa ne temem de Dumnezeu si sa-I dam slava are o foarte mare importanta in aceste timpuri pe care le traim, cand oamenii nu vor decat sa se simta bine si atat. Canta si dau slava Domnului, dar insista sa traiasca cum vor ei si nu cum Dumnezeu a spus in Cuvantul Sau. Poate de aceea Isus a zis: “Nu toti cei ce zic :Doamne, Doamne vor intra in imparatia cerului, ci cel ce face voia Tatalui Meu.”
Partea a patra. Sa vorbim de ora judecatii. Mesajul primului inger spune: “Temeti-va de Dumnezeu si dati-I slava, caci a venit ceasul judecatii Lui.” Acum daca exista o invatatura clara in biblie estea aceea ca Dumnezeu este un Dumnezeu al dreptatii si al judecatii. Intr-o zi judecata si dreptatea, care in aceasta lume abea mai exista, se vor uni. Nu trebuie sa ne miram ca lumea are nevoie sa se teama de Dumnezeu, sa se intoarca la El, sa umble cu El. Din acest motiv Evanghelia vesnica incude realitatea judecatii. Care ar putea fi relatia dintre judecata si Evanghelie? Daca Evanghelia este vestea cea buna, inseamna ca, chiar daca toti suntem pacatosi si incalcam Legea lui Dumnezeu, cand va veni ora judecatii, ca si talharul de pe cruce nu va trebui sa infruntam pedeapsa pe care o meritam pentru pacatele noastre; ci vom primi iertarea pentru ca ne-am increzut in Isus Hristos. Asa ca cel ce si-a predat viata lui Isus nu trebuie sa se teama de judecata pentru ca este sigur ca a fost iertat. Cel care trebuie sa se teama de judecata este acela care pacatuieste in mod constant si nu vrea sa acepte transformarea lui Dumnezeu. Multi crestini nu reusesc sa accepte ideea Evangheliei impreuna cu cea a judecatii. Dar idea judecatii este biblica si in Vechiul Testament, poporul lui Israel avea in fiecare an Ziua Ispasirii care nu era altceva decat ziua judecatii. In acea zi fiecare om din popor trebuia sa-si revizuiasca viata si sa-si aduca aminte daca toate pacatele erau marturisite si in mod simbolic transferate asupra mielului sacrificat.
In epistola catre Evrei ideea de judecata este foarte clara, pentru ca in Evrei 9:24-28 spune:
“Caci Hristos n-a intrat intr-un locas de inchinare facut de mana omeneasca, dupa chipul adevaratului locas de inchinare, ci a intrat chiar in cer, ca sa Se infatiseze acum, pentru noi, inaintea lui Dumnezeu. Si nu ca sa Se aduca de mai multe ori jertfa pe Sine insusi, ca marele preot care intra in fecare an in Locul Preasfant cu un sange care nu este al lui; fiindca atunci ar fi trebuit sa patimeasca de mai multe ori de la intemeierea lumii; pe cand acum, la sfarsitul veacurilor, S-a aratat o singura data, ca sa stearga pacatul prin jertfa Sa. Si, dupa cum oamenilor le este randuit sa moara o singura data, iar dupa aceea vine judecata, tot asa, Hristos, dupa ce S-a adus jerfa o singura data, ca sa poarte pacatele multora, Se va arata a doua oara, nu in vederea pacatului, ca sa aduca mantuirea celor ce-L asteapta. “
Exista multi crestini care cred ca judecata va avea loc cand va reveni Isus, dar trebuie sa ne aducem aminte ca atunci El vine pentru a da rasplata mortii eterne tuturor celor ce nu au acceptat Evanghelia si rasplata vietii vesnice pentru cei care au acceptat. Asta inseamna ca atunci cand Hristos va reveni judecata este terminata, nu ca atunci incepe, deoarece Hristos vine sa aduca rasplata si cazul fiecaruia trebuie sa fie deja decis. De aceea noi credem in judecata de cercetare, lucru care este spus foarte clar in profetia din Daniel 8:14.
La finalul lectiunii vom vorbi despre adorarea lui Dumnezeu in ultimele zile ale istoriei. Astazi bisericile sunt pline de persoane care atunci cand dau slava lui Dumnezeu in realitate nu doresc decat sa-si satisfaca placerile. Spre exemplu chiar daca este frumos sa canti, iar biserica petrece jumatate de ora cantand, nu inseamna ca dau slava lui Dumnezeu. Sa dai slava lui Dumnezeu nu inseamna numai muzica frumoasas si lacrimi. Sa-I dai slava lui Dumnezeu inseamna sa mergi dupa cuvantul Lui, sa-L pui pe El pe primul loc. El este Invatatorul iar eu ucenicul. El imi arata drumul ca eu sa merg pe el. El preda iar eu invat. El spune la dreapta sau la stanga, eu doar ascult. Dar ce fel de ucenic este acela care ia cuvantul lui Dumnezeu si vrea sa-l adapteze la felul lui de a vedea lucrurile, la credinta lui, la felul lui de a gandi? Vrea sa adapteze cuvantul la lucrurile care sunt usoare pentru el dar nu este dispus sa adapteze viata lui la invataturile lui Dumnezeu. Aceasta este cheia. Chiar in ultimele zile in lumea religioasa vor exista oameni care vor dori sa placa lor insilor si nu vor fi dispusi sa asculte de Dumnezeu si sa mearga dupa invaturile Lui.
Apocalipsa 14 spune ca in timpul sfarsitului Dumnezeu va ridica un popor care sa anunte ultimul mesaj de mila al lui Dumnezeu catre lume. O chemare la Evanghelie, o chemare la ascultare, o chemare la pregatire pentru judecata.
Domnul sa te binecuvinteze din belsug!
Traducere si Tehnoredactare: Maria Badea
www.7adventist.com/studiu/
lectiuneazs@yahoo.com