Constantin Ioniță
26 ianuarie 1935 – 18 iunie 2022
În ziua de 18 Iunie 2022 a încetat din viață Constantin Ioniță, în ultima parte a vieții membru al Bisericii Adventiste de Ziua A Șaptea Avondale Memorial Church din Australia. El a fost și este cunoscut multor români din biserica Adventistă de Ziua a Șaptea în special pentru lucrarea de ajutor, călăuzire și prin fapte și sfaturi – ale multor refugiați ce au părăsit România în perioada comunismului, în decadele anilor 1970-1989, dar și după aceea.
Constantin Ioniță, împureună cu soția lui, Rodica Ioniță, au fost gazde primitoare, și sfătuitori înțelepți pentru mulți dintre cei care, ajungând în punctul de răscruce de pe atunci, orașul Viena din Austria, trebuiau să facă față unor decizii cruciale pentru viețile lor și ale familiilor lor.
Sămbetele, după timpul petrecut la biserică, casa familiei Ioniță din Viena era mereu plină de oaspeți, cei mai mulți dintre ei din lagărul de refugiați de la Treiskirchen, care aveau nevoie de mângăiere și încurajare.
Născut pe 26 Ianuarie 1935, Constantin Ioniță a crescut inițial într-o credicioasă familie de la Mișcarea de Reformă, din comuna Bucov, lăngă orașul Ploiești, Prahova. Tatăl lui, precum și un unchi, un frate, și un nepot au petrecut ani grei în închisori în vremea perioadei comuniste, pentru credința lor.
S-a căsătorit în 1959 cu Rodica Ogrean din București, unde curând familia Ioniță s-a îmbogățit cu doi copii, Daniel și Emanuela – care mai târziu i-au adus bucuria nepoților și chiar a strănepoților.
După căsătorie s-a mutat la București, devenit cu timpul unul din cei mai cunoscuți și căutați fotografi, în special portretist – clienții lui fiind adesea nume celebre pe atunci precum actorii Radu Beligan și Florin Piersc, sportivi precum Ilie Năstase, sau cântăreți ca Dan Iordăchescu și mulți alții.
Afară de faptul că făcea parte dintr-o biserică neo-protestantă, acest lucru l-a adus din nefericire și în atenția organelor de Securitate din partea cărora a avut multe de îndurat – ceea ce a dus, în final la decizia familiei Ioniță de a părăsi România împreună cu familia, în 1978.
Deși un om blând și cu mare grijă față de semenii săi, Constantin Ioniță a fost mereu un lider și deschizător de drumuri, iar la începutul anilor 1970, după studii adânci și rugăciune, familia Ioniță a decis să se alăture bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Crinul din București, unde aproape imediat, atitudinea lui blândă și cu inițiativă de ajutor față de semeni, a făcut ca să devină unul din liderii acelei biserici.
După plecarea din România și stabilirea pentru două decade la Viena, Constantin Ioniță nu s-a schimbat – păstrându-și credința, blândețea, și râmânănd gata să ajute, să asculte, să sfătuiască dacă i se cerea sfatul, și să devină unul din liderii bisericii românești de acolo, fiind unul din membrii ei fondatori.
A rămas la fel, și în anii senectuții, un martor al lui Iisus, cu aceași blândețe, și cu credința nestrămutată în harul Divin și în speranța mântuirii.