3.6 N-a rămas decât Noe” – st3 „Pentru toate neamurile de oameni, în veci”

Views


Gabriel Radu 3.6 N-a rămas decât Noe” (st3 „Pentru toate neamurile de oameni, în veci”)

„Toate făpturile care erau pe faţa pământului au fost nimicite, de la om până la vite, până la târâtoare şi până la pasările cerului; au fost nimicite de pe pământ. N-a rămas decât Noe şi ce era cu el în corabie” (Geneza 7:23).

În versetul de mai sus se găseşte prima menţiune din Scriptură despre conceptul de „rămăşiţă”. Cuvântul tradus cu „a rămas” provine dintr-un alt cuvânt, ale cărui forme de bază sunt folosite de multe ori în Vechiul Testament unde este transmisă ideea de „rămăşiţă”.

„Dumnezeu m-a trimis înaintea voastră pentru a vă păstra o rămăşiţă pe pământ şi pentru a vă salva vieţile printr-o mare eliberare” (Geneza 45:7, NTR; subliniere adăugată).

„Şi cel rămas în Sion, cel lăsat în Ierusalim, se va numi «sfânt», oricine va fi scris printre cei vii, la Ierusalim” (Isaia 4:3; subliniere adăugată).

„În ziua aceea, Stăpânul Îşi va întinde mâna pentru a doua oară ca să răscumpere rămăşiţa poporului Său, pe cei rămaşi […]” (Isaia 11:11, NTR; subliniere adăugată).

În toate aceste cazuri, cuvintele scrise cu italice sunt legate de sensul expresiei „a rămas” din Geneza 7:23.

7. Cum înţelegi conceptul de rămăşiţă în versetul de mai jos? Care sunt circumstanţele care au dus la o rămăşiţă? Cum se potriveşte legământul cu ideea de rămăşiţă? Geneza 7:23

La vremea potopului, Creatorul lumii a devenit Judecătorul lumii. Judecata globală care se apropia a ridicat întrebarea dacă orice formă de viaţă de pe pământ – chiar şi cea umană – avea să fie distrusă. Dacă nu, cine aveau să fie supravieţuitorii? Cine avea să fie rămăşiţa?

În cazul acesta, au fost Noe şi familia lui (Geneza 6:18). Totuşi, salvarea lui Noe a fost legată de legământul lui Dumnezeu cu el – un legământ care şi-a avut originile în şi a fost îndeplinit de un Dumnezeu al milei şi al harului. Ei au supravieţuit doar datorită a ceea ce Dumnezeu a făcut pentru ei, oricât de importantă a fost cooperarea lor. Indiferent care au fost obligaţiile lui Noe din cadrul legământului şi cu câtă credincioşie le-a respectat, singura lui speranţă a fost în mila lui Dumnezeu.

Conform propriei înţelegeri cu privire la evenimentele ultimelor zile, când Dumnezeu va avea o rămăşiţă (vezi Apocalipsa 12:17), ce analogii putem găsi în istoria lui Noe care să ne ajute să ne pregătim pentru a face parte din rămăşiţă?

Pentru mai multe materiale de scoala de sabat va invitam sa vizitati pagina noastra web accesand urmatorul link:
www.7adventist.com/studiu/

3.6 N-a rămas decât Noe” – st3 „Pentru toate neamurile de oameni, în veci”

Despre autor
-