Views


Maria Badea & Titu Boabă; ”11.4 Întoarcerea la vechile păcate(st11 Învăţători mincinoşi)”

Marţi, 6 iunie – Întoarcerea la vechile păcate

4. Ce pericole îl pândesc pe un nou-convertit la creştinism care adoptă învăţături greşite? 2 Petru 2:17-22; Matei 12:43-45.

Petru era preocupat în mod deosebit de soarta celor pe care învăţătorii mincinoşi îi ademeneau să se întoarcă la păcatele lor de dinainte (vers. 18), învăţătorii mincinoşi le promiteau libertate, dar, cum subliniază el, libertatea lor era complet diferită de cea promisă de Domnul Isus urmaşilor Săi.

Avertizarea lui este categorică: ar fi fost mai bine pentru ei să nu fi cunoscut niciodată calea neprihănirii (vers. 21) decât ca, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă la vechea viaţă.

Desigur, aceasta nu înseamnă că ei n-aveau nicio şansă de îndreptare, Cu toţii am auzit experienţe ale unor oameni care s-au îndepărtat de Domnul şi, ulterior, s-au întors. Şi ştim că Domnul Se bucură foarte mult când ei se întorc şi îi primeşte cu braţele deschise (vezi Luca 15:11-32). Doar că îndepărtarea aceasta este foarte riscantă şi este însoţită de lucruri neplăcute. Imaginea câinelui care se întoarce la ce a vărsat este un mod dur de a descrie această situaţie, dar exprimă foarte bine ideea.

Poate că Petru a repetat în mod intenţionat în versetul 20 cuvintele Domnului Isus din pilda despre omul scăpat de un duh necurat (vezi Matei 12:45; Luca 11:26). Duhul necurat caută alt loc în care să se instaleze şi, negăsind, se gândeşte să se întoarcă „în casa” de unde a plecat (Matei 12:44). Când intră în ea, o găseşte goală şi aranjată. Se mută înapoi în ea, aducând cu el alte câteva duhuri mai rele decât el. Atunci, spune Isus, „starea din urmă a omului acestuia ajunge mai rea decât cea dintâi” (vers. 45). Pericolul subliniat de Domnul Isus şi de Petru este real. Proaspătul convertit trebuie să aibă grijă ca lucrurile Duhului Sfânt să ia locul vechilor lucruri care i-au stăpânit viaţa. Dacă nu-şi schimbă modul de viaţă, va fi tentat să se întoarcă la vechile cărări.

Ce putem face, ca biserică, pentru membri şi în special pentru membrii noi ca să-i ajutăm să crească şi să-i formăm ca ucenici?

Pentru mai multe materiale de scoala de sabat va invitam sa vizitati pagina noastra web accesand urmatorul link:

www.7adventist.com/studiu/

11.4 Întoarcerea la vechile păcate (st11 Învăţători mincinoşi)

Despre autor
-