În perioada 5-7 mai Institutul Teologic Adventist și Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, în colaborare cu ADRA România și Centrul pentru Formare Continuă și Evaluare a Competențelor în Asistență Socială au organizat a doua ediție a Convenției naționale adventiste de asistență și misiune socială. Evenimentul a avut loc în Campusul Adventist din Cernica și a avut ca motto: „Cei foarte neînsemnați … contează!” (Matei 25:40) “Dacă facem ce a făcut El cât a fost pe pământ, mergem pe urmele Lui.” Ellen White, Hristos Lumina Lumii, p. 640
La acest eveniment au participat persoane care coordonează sau lucrează în proiecte sociale ale Bisericii Adventiste (ADRA, ASUP, ARSU etc) dar și asistenții sociali membri sau simpatizanți ai Bisericii Adventiste. De asemenea, la eveniment au fost prezenți mai mulți participanți care sunt implicați în activități sociale sau coordonează proiecte personale sau de familie în acest domeniu. În această ocazie au fost reprezentate mai mult de 10 instituții, asociații, fundații sau proiecte sociale din România, dar și studenți la programul de studii Asistență socială la Institutul Teologic Adventist.
Programul de sabat a început vineri seara cu o prezentare susținută de Gabriela Istrate, coordonator de proiecte ADRA în Moldova și Bucovina. Sâmbătă dimineața pastorul Gabriel Kadar, directorul departamentului Școala de sabat și lucrarea personală în Conferința Muntenia, a avut un mesaj inspirator la minutele devoționale. Discuțiile din cadrul Școlii de sabat au fost moderate de pastorul Laurențiu Nistor, profesor de misiologie la Institutul Teologic Adventist, iar mesajul spiritual de la ora 11 a fost prezentat de pastorul Florian Ristea, directorul departamentului Școala de sabat și lucrarea personală la Uniunea de conferințe. În cadrul programului de după-amiază au fost două sesiuni de prezentare a proiectelor pe care le coordonează sau sunt implicați cei care au participant la această convenție.
Dintre noutățile acestei ediții a convenției amintim prezența în premieră a unor persoane care au reprezentat organizații sau instituții din domeniul asistenței sociale, prezentarea unor proiecte inedite și de actualitate (Speranță pentru emigranți) și organizarea a două sesiuni de cursuri de formare continuă. Cele două ocazii de instruire au fost organizate de Centrul de formare continuă și evaluare a competențelor în asistența socială la Convenția națională adventistă de asistență și misiune socială. Titlurile celor două sesiuni de instruire au fost: (1) Asistentul social și rolul lui în dezvoltarea serviciilor sociale – standarde de calitate, echipa multidisciplinară și acreditarea serviciilor sociale și (2) Managementul serviciilor sociale – cum să oferi servicii sociale cu impact pozitiv în comunitate.
Din mesajele pe care le-am primit de la participanți am înțeles că acest eveniment i-a ajutat pe cei prezenți și ne dorim ca anul viitor să oferim mai multe cursuri de formare pentru cei care lucrează în acest domeniu. Institutul Teologic Adventist are un program de studii de licență Asistență Socială și considerăm că este datoria noastră să oferim suport acolo unde este necesar pentru ca cei care lucrează în acest domeniu să fie bine informați și susținuți. (Conf. univ. dr. Roxana Paraschiv, rectorul ITA)
Ceea ce am văzut astăzi aici a fost credința în haine de lucru și s-ar putea numi sacrificiu de sine, abandonarea confortului personal și mai ales o mare dragoste de oameni. Acești oameni care lucrează pentru semenii lor nu sunt și probabil nu vor fi recompensați aici pe pământ, ci doar de Dumnezeu atunci, la sfârșit, când se va vedea ce au făcut acești iluștrii anonimi care au avut astfel de inițiative. (Florian Ristea, Directorul departamentului Școala de Sabat și lucrare personală, Uniunea de conferințe a Bisericii adventiste de ziua a șaptea din România)
Consider că a fost o întâlnire foarte utilă. Aceasta inițiativă de a aduce împreună toate instituțiile și proiectele din domeniul asistenței sociale din Biserica Adventistă pentru întâlnire și împărtășirea experienței este relativ nouă. O parte din contribuția ADRA la acest eveniment a fost să prezinte informații despre metodele prin care se pot aduna fonduri pentru susținerea financiară a proiectele sociale propuse. (Valentina Sturzu, manager proiect, ADRA România)
Am un cuvânt de apreciere pentru Institutul Teologic Adventist și Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România pentru că planifică, pregătește și reușește să realizeze un astfel de eveniment național în care ne putem strânge toți cei care lucrăm pentru oameni în proiecte sociale. Doresc ca astfel de evenimente să fie organizate mai des. Cei care n-au putut să participe din diverse motive, personal consider că au pierdut iar lipsa lor s-a simțit și pentru noi. Sper ca anul viitor, sau când acest eveniment se va repeta să putem să fim mult mai mulți și să învățăm unii de la alți și de la Dumnezeu. (Adalbert Ghejan, Vicepreședinte ASUP)
Următoarea Convenție națională adventistă de asistență și misiune socială va a fi organizată anul viitor la o dată care va fi comunicată ulterior. Până atunci, toți cei care doresc să participe sunt rugați să trimită datele de contact la adresa de email emanuelsalagean@institutadventist.ro sau la numerele de telefon +40 213 69 53 50 / +40 744 68 51 23.