Speranță mai presus de ape: Povești de supraviețuire în fața dezastrului după Ciclonul Boris
Speranță mai presus de ape: Povești de supraviețuire în fața dezastrului după Ciclonul Boris
30dec.
Views
„Ne este foarte greu, dar cu voia lui Dumnezeu și cu ajutorul ADRA și a celor din jur, sperăm să trecem peste” – Viorica, beneficiar ADRA „Speranță mai presus de ape”
Ciclonul Boris a lovit cu o forță devastatoare județul Galați, provocând inundații masive care au lăsat în urmă un adevărat dezastru. Apele furioase au distrus case, drumuri și terenuri, lăsând sute de oameni fără adăpost. Pentru mulți dintre ei, viețile s-au schimbat radical într-o clipă pierzând tot ce au construit de-a lungul anilor.
Ioana* și Viorica* sunt doar două dintre multele victime ale ciclonului Boris, care a lovit fără milă județul Galați, provocând inundații devastatoare. Ioana ne povestește cum, după ce a venit din tura de noapte, și-a găsit casa sub ape: „Am stat sub un pod câteva ore pentru că nu am putut trece. Când am ajuns acasă, gardurile erau dărâmate, iar în casă apa era peste tot. Nicio cămăruță nu a rămas neatinsă. Mi-a luat tot: mobilă, frigidere, haine, tot ce aveam”. Impactul a fost de nedescris, lăsând-o pe Ioana fără bunurile de care depindea zilnic.
Viorica a trăit și ea o experiență terifiantă, fiind prinsă, împreună cu soțul ei, de ape în propria casă: „Ploaia cu fulgere și tunete m-a speriat groaznic, iar apa a pătruns în toată casa. Podul casei era singurul loc unde ne puteam adăposti, dar nu aveam scară sau alt mijloc de a urca. În disperare, am improvizat „o scară” dintr-un peretar de la recamier și, cu ajutorul soțului, am reușit să ne salvăm. Am stat acolo toată noaptea, iar dimineața am găsit curtea sub 2 metri de apă, cu animalele și păsările moarte. Ne este foarte greu, dar cu voia lui Dumnezeu și cu ajutorul ADRA și a celor din jur, sperăm să trecem peste”.
În mijlocul acestui haos, ADRA România a venit în sprijinul celor afectați, oferind ajutor umanitar și sprijin moral. Pagubele sunt imense, dar solidaritatea și implicarea comunității dau putere oamenilor să privească spre un viitor mai bun, iar poveștile lor sunt mărturii ale suferinței, dar și ale curajului de a o lua de la capăt.
„Mergând pe teren în multe ocazii și discutând cu oamenii afectați de inundații, am realizat că pentru mulți dintre ei durerea profundă nu vine doar din pierderile materiale, ci și din sentimentul de neputință care îi apasă, mai ales că s-au mai confruntat cu astfel de probleme, însă cu o magnitudine mai mică. Este copleșitor să îți vezi casa, munca de o viață distrusă iar și iar și să nu știi cum să-ți reconstruiești viața. În cadrul intervențiilor ADRA, am încercat să le oferim atât sprijin material, cât și un prim ajutor psihologic, ascultându-le poveștile și încurajându-i să își exprime emoțiile, validându-le suferința. În același timp, am fost uimiți și profund impresionați de bunătatea oamenilor – voluntari, donatori și susținători – care au sărit să ajute fie prin muncă fizică, fie prin produse sau donații financiare. Aceasta este o lecție de empatie și altruism care ne inspiră și de care avem nevoie mai departe, pe măsură ce intrăm în etapa de sprijin la refacerea locuințelor. Solidaritatea și generozitatea lor ne arată că, deși suferința este mare, există și o lumină dată de comunitatea care se unește în fața necazului”, a declarat Alina Bordas-Mohorea, Psiholog ADRA România.
Prin proiectul „Speranță mai presus de ape” ADRA urmărește îmbunătățirea spațiului locativ, în parteneriat cu primăriile locale, pentru familiile greu încercate. Proiectul sprijină victimele inundațiilor prin construirea sau reconstruirea caselor afectate.
Cei care doresc să se implice o pot face prin următoarele modalități:
voluntariat;
donații materiale (atât produse alimentare, produse de igienă și de curățenie, dar și materiale de construcție);
donații financiare în conturile ADRA (cu precizarea „Speranță mai presus de ape”);
donând direct pe site ul adra.ro/doneaza pentru proiectul „Speranță mai presus de ape”;
donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul „ADRA”.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în 118 țări și având la bază filosofia care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.
*pseudonime folosite din motive de siguranță
ADRA România
Speranță mai presus de ape: Povești de supraviețuire în fața dezastrului după Ciclonul Boris