Ionel are nevoie de ajutorul tău! – Casa ADRA, un cămin pentru copii, victime ale violenței în familie

Views

Ionel*, un băiețel de 7 ani, este elev în grupa mare la grădiniță și a ajuns în „Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA împreună cu mama și sora mai mică din cauza comportamentului violent al tatălui. Ionel este copilul cel mare, astfel că, față de sora lui mai mică, a asistat la numeroasele dispute dintre părinții săi din cauza consumului excesiv de alcool, a dependenței pentru jocurile de noroc și a lipsei de responsabilitate din partea tatălui. Când a ajuns în Centrul „Casa ADRA”, băiețelul mânca doar macaroane fierte cu sare, scotea doar câteva sunete și răspundea la întrebări cu „da” și „nu”. Lipsa unei alimentații corespunzătoare, neglijența părinților și mediul abuziv din familie au reușit să-și lase amprenta asupra dezvoltării sale.

Imediat după ce a ajuns în Casa ADRA, băiețelul de doar 7 ani ani a beneficiat de sprijin din partea tuturor membrilor echipei, aceștia lucrând cu copilul timp de mai multe luni pe partea cognitivă, emoțională, socială și au reușit să îi diversifice alimentația. În prezent, se recuperează după o copilărie tumultuoasă și lipsită de grija părinților, făcând progrese zi de zi.

„Ionel este un copilaș tare drăgălaș, inteligent, dornic de atenție și afecțiunea celor din jur. A făcut mari progrese, vine singur cu caietul în biroul meu să-mi arate ce a mai scris. Îi place să fie apreciat, se concentrează să scrie frumos, acum cunoaște cifrele și literele, poate să lege propoziții scurte și când te gândești că acum câteva luni scotea doar câteva sunete. Mă bucur pentru rezultatele lui, deși știu că este nevoie de susținere continuă pentru ca minorul să se poată integra la școală în toamnă. Mama și cei doi copii au fost nevoiți să plece de acasă cu hainele de pe ei, cu actele importante puse într-o pungă de gunoi pentru ca agresorul să nu-și dea seama că vor părăsi domiciliul. Mulțumirea mea ca profesionist este că sunt percepută ca o persoană cu resurse bune, sprijin pentru sufletele atât de greu încercate de soartă și pot contribui puțin la alinarea acestora. Zilnic îmi iau putere și energie pentru a merge mai departe, văzând cum acești beneficiari găsesc în ei resurse pentru a depăși momentele grele prin care au fost nevoiți să trăiască” a declarat Mariana Roș, Psiholog ADRA România.

În perioada anilor 2009 – 2021, în cadrul proiectului ADRA Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA, care se încadrează în domeniul de expertiză ”Lupta împotriva violenței în familie”, au fost asistate peste 3.552 de victime ale violenței în familiei, mame și copii, dintre care 1.015 au primit găzduire la ”Casa ADRA”.

Începând cu anul 2009, ADRA România conduce Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală și religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.

Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România este licențiată pentru serviciul social ”Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA”. Decizia de acordare a licenței de funcționare a fost emisă de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în urma evaluării documentației depuse și a vizitelor de verificare. Centrul este licențiat până în 30.12.2025, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.

Fii și tu alături de Ionuț și investește în lupta împotriva violenței în familie alături de ADRA România! Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”Casa ADRA” și să se implice o pot face prin:

  • donații materiale (în special produse de igienă, medicamente, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
  • donații financiare în contul ADRA sau
  • donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Casa ADRA”,
  • donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

*pseudonim folosit din motive de siguranță

ADRA România

Ionel are nevoie de ajutorul tău! – Casa ADRA, un cămin pentru copii, victime ale violenței în familie

About The Author
-