304
Views

Tatii, de ce, jucatorul de fotbal in alb, l-a muscat de umar pe cel imbracat in albastru?

Motto:”Decat o viata intreaga cioara, mai bine o vara vultur”-arh. Gheorghe Petrescu

Autori: arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu-CUA University-Washington DC-SUA

Sponsor: Adrian Dobrovolschi

Statuia „Cristo”, din Rio de Janeiro, este emblema religioasa a Cupei mondiale la fotbal, (soccer), si domina ca „imagine”, acesta competitie. Tabloidurile si ecranele de toate dimensiunile ale televiziunilor de pe planeta pamant, transmit non stop ce se intampla in tara fotbalului, Brazilia 2014. Campionatul mondial de fotbal a intrat in line dreapta spre un final cu multe surprize tipice, secolului in cara traim. Parinti cu copii in brate, tineri din toate natiile pamantului, tatuaje, obiceiuri, apucaturi, toate intr-un delir sufocant de vara braziliana. Cu toate acestea, lumea de astazi consuma pofta si patima timpului pe ritm de, „samba braziliana”, prin tot ce poate oferi, de la mancare, bautura, spectacole de zi si de noapte si mai ales, mult fotbal dement intr-un ritm si cu o anume accelaratie de nebunie ca, intr-o jungla cu reguli si standarde bine calculate. In picioare sta un management bine organizat de FIFA,-Federation International Football Associate ce impreuna cu gigantii planetei din toate domeniile, si-au adus talentul si mai ales acei talanti in slujba raului, satisfacandu-si poftele efemere de-o clipa pamanteana.

Copiii, care participa pe stadioanele cupei mondiale din Brazilia pun multe intrebari dificile parintilor, caci acolo, pe trenul de joc, se intampla tot feluri de abuzuri de tot felul si pustiul sau pustoaica, vrea sa stie de ce se intampla asa ceva? Apoi, tot pe arena zisa „fotbal”, se intampla lucruri ca in jungla, unde unii lovesc pe altii, iar altii chiar se musca intre ei, cum este cazul Luis Suarez l-a muscat de umar pe italianul Giorgio Chielini, la meciul de cupa mondiala dintre Uruguai si Italia. Banul, face noi reguli iar castigatorul este un rebut feroce al timpului din urma. Copilul, nu intelege, tata si mama sant depasiti de intrebarile puse de odraslele lor, si te intrebi, ce sa faci? Sa-l minti pe agerul copil de patru ani? Nu merge, caci cand va creste si va fi mare, te va minte cum l-ai mintit tu. Sa-i spui adevarul? Vrea explicatii suplimentare pana cand isi va face cat de cat, o imagine, de ce se intampla asa ceva, pe o arena de fotbal.

Poti sa faci un compromis cu el, iar nu tine caci, cand va fi adolescent, nu te va alege pe tine tata si mama ca prieten ci, se va uni cu altii, asa zisi prieteni de varsta lui, si te va narui pe tine ca parinte, dpdv, material, financiar.I-ti ia masina din fata casei si se duce unde nu vei voi, vine beat sau plin de droguri, nu mai este fiul tau ca altadata. De ce? Nu ai stiut cum sa-l educi, nu l-ai supravegheat cand era mic, l-ai lasat in bratele altora si iata ce a iesit in final. O epava a/al unei societati supraaglomerate cu de toate, si mai ales intr-un sistem nebun informationalo-electronic, bine pus la punct, in formarea noului om individual, rupt de tata, mama, caminul de altadata, biserica unde a crescut, intr-un cuvant, „singur pe lume”, fara Isus, fara parintii de altadata, fara biserica. Si tu ca parinte, faci o analiza: Nu cumva atunci cand am vazut acel meci nebun cu el, din tara fotbalului, Brazilia? Sau poate l-am mintit tot timpul, si uite ce a ajuns, o epava a unei societati, fara Dumnezeu, fara iubire fata de parinti, fara o pregatire profesionala, fara viitor, un tanar singuratic dar batran si fara minte, un drogat al timpului in care traieste, o prostituata in barurile de noapte si de zi, un pierde vara ce taie frunze la caini, fara sa le numere. Oare va mai iesi ceva bun din el/ea? Sa ma mai rog pentru el/ea? Mai e ISUS?

Statuia „Cristo”, din Rio de Janeiro, emblema si icoana a unui Isus, proiectat si construit de oameni, pentru oameni, domina ca imagine religioasa planeta pamant. Peste doi ani, in 2016, vor fi „Jocurile Olimpice de vara”,la Rio de Janeiro, iar statuia „Cristo”, va domina OLIMPIADA de la RIO de JANEIRO, si atunci calator pe mapamont, pe cine astepti si l-a cine te inchini? La o icoana? La un Isus din beton armat? Sau la un Dumnezeu adevarat care troneaza in mijlocul unui univers grandios unde va domni un, Dumnezeu al pacii, si al Nemuririi, in vecii vecilor, Amin!

Tatii, de ce jucatorul ala in alb, l-a muscat pe cel in albastru?

Despre autor
-