50
Views
Ora Profetica, de Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica, de Petre si Paul Gheorghe

 SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                   Semnele săptămânii 28 Februarie 2013

Vaticanul parfum de scandal și conspirație. În urma anunțului fără precedent în istoria modernă, prin care papa Benedict al XVI-lea a anunțat că demisionează, zvonurile cele mai fanteziste au început să circule. Unii au spus că papa este grav bolnav, poate muribund, ros de cine știe ce cancer, un simplu cucui căpătat acum un an în timpul vizitei în Mexic, un incident major. Alții au subliniat aspectul conspirației și al faptului că miile de documente confidențiale sustrase de fostul majordom al papei conțin multe elemente compromițătoare, că politica în jurul tronului papal a devenit poate prea intensă pentru bătrânul papă. Cu siguranță nimeni niciodată nu va fi capabil să facă lumină în acest labirint de intrigi și secrete de politică și diplomație parfumate cu fum de lumânări. În tot cazul ceea ce este sigur este faptul că papa a hotărât să scurteze perioda de așteptare, așa că conclavul care va alege pe succesorul său se poate întruni mai repede. Un alt fapt sigur este și acela că luni cardinalul Keith O’Brien, archievec de St Andrews și Édimbourg, a demisionat. Deși el nu are încă 75 de ani, vârsta la care de obicei se pensionează cardinalii, și ar fi avut dreptul să participe la alegeri, el și-a dat demisia care a fost acceptată pe loc de papa. Motivul este acela că a fost reclamat de 4 preoți pentru imoralitate, care durează din anii 1980. Pe acea vreme actualul cardinal acosta studenții seminariști și încerca să aibă relații cu ei. Deși cardinalul O’Brien neagă și spune că nu este nimic adevărat, el a demisionat.

Italia. Alegeri. Weekendul acesta au avut loc în Italia alegeri generale, comentatorii politici așteptau ca în urma acestor alegeri situația politică să se clarifice. Din nefericire alegerile nu au făcut decât să o complice producând rezultate care fac improbabilă formarea unui guvern, în tot cazul a unui guvern care să aibă majoritate, o orientare politică clară și să fie credibil. Fostul prim ministru Mario Monti, un tehnocrat, adică un expert în economie, nu un politician de meserie, a fost pur și simplu pulverizat. Câștigător în aceste alegeri au fost: omul de afaceri miliardar și fost prim ministru Silvio Berlusconi. Înainte de alegeri se estima că datorită scandalurilor financiare, acuzațiilor de corupție și imoralitate, nu are nici o șansă; și totuși el a reușit să obțină un scor mai mult decât onorabil. Un alt învingător și mai neașteptat este comicul Beppe Grillo. Acest actor de 64 de ani, a lansat în 2009 un așa zis partid politic care de fapt nu are nimic dintr-un partid politic. Principala caracteristică a acestui candidat și a partidului său (Mișcarea 5 Stele) este faptul că își bate joc de politicieni și incită la o revoltă oarbă fără nici un program politic, fără țel sau scop în sine altul decât să facă haz de necaz. Iată însă că acest partid a obținut 25.5% din voturi. Beppe nu a putut candida deoarece are cazier judiciar; a făcut un accident mortal de automobil în 1981. Imediat după el a urmat de stânga (Partidul Democrat) condus de Pier Luigi Bersani cu 25,4%. Indiferent de aceste scoruri așa cum spuneam nuci un partid nu poate guverna, programele lor sunt foarte diferite, deci o alianță este greu de imaginat. În concluzie la situația economică extrem de dificilă se adaugă o criză politică și la conducere se află cel puțin doi bufoni: Berlusconi și Beppe. Liderul Partidului Social Democrat German, Peer Steinbrueck, a făcut exact această remarcă spunând ca este ,,șocat să vadă că o pereche de bufoni au câștigat alegerile”. Ca urmare, nemulțumit de atâta dispreț public, președintele italian Giorgio Napolitano, a anulat un dineu oficial care urma să îl aibă cu Dl. Steinbrueck. Ca să evite orice confuzie, Beppe a declarat imediat că partidul său nu va face alianță cu nimeni și va vota așa cum crede de cuviință, caz după caz. El a spus că se așteaptă ca în cel mult un an să aibă loc noi alegeri. La așa perspective, bursele din toate capitalele europene au cunoscut scăderi importante.

Statele Unite și Europa. Deși președintele Obama a fost reales, administrația sa a cunoscut câteva modificări de seamă, printre care retragerea dnei Clinton și numirea ca Secretar de Stat, adică echivalentul unui ministru de externe, a senatorului John Kerry. Pentru prima dată de multe decenii, într-o țară care în mod tradițional nu iubește Franța, noul secretar de stat este un bun cunoscător al limbii franceze și un prieten al ei. În copilărie și tinerețe el și-a petrecut vacanțele de vară în proprietatea familiei sale din Saint-Briac-Sur-Mer, în Bretagne. El are veri în Franța printre care Brice Lalonde, un militant ecologist bine cunoscut. În vizita la Paris, una din primele țări pe care le vizitează de la intrarea în funcție, în cursul conferinței de presă și a discursului oficial, el s-a exprimat îndelung în franceză lăudând Franța și pe francezi. Este clar că prin această numire casa Albă vrea să întărească legăturile cu Europa și în special cu Franța în contextul în care tradiționala prietenie franco-germană s-a cam răcit.

Drepturile omului și libertatea de expresie. În multe țări occidentale printre care și Canada, drepturile omului sunt un sistem de legi foarte elaborate, care protejează practic pe oricine. Sub această legislație: femeile, cei de o culoare diferită (în unele comunități poate fi cea albă) infirmii, obezii, cei care practică o religie oarecare, cei care au o orientare sexuală diferită, etc., sunt protejați, și dacă se simt ofensați pot da în judecată. În unele cazuri aceste drepturi nu sunt totdeauna ușor de înțeles, sau respectat. Așa de exmplu nu poți spune unei persoane care vorbește cu accent că nu o înțelegi, nu poți disciplina pe cineva care nu lucrează bine, din cauza vârstei sau a unui handicap, și mai ales nu poți face nici un comentariu despre cei care au o orientare sexuală diferită sau își schimbă sexul. În acest context, Comisia pentru Drepturile Omului din provincia Saskatchewan, Canada, a condamnat pe William Whatcott, deoarece în anii 2001 și 2002 a distribuit broșurele în care critica homosexualitatea. El însă a făcut recurs și un tribunal local l-a găsit nevinovat pe motivul că el a criticat pe baza convingerilor lui religioase, deci din punctul de vedere al libertății de expresie și al convingerilor religioase avea dreptate. Numai că Comisia nu a fost mulțumită și a făcut la rândul ei recurs la Curtea Supremă a Canadei. În decizia pronunțată săptămâna aceasta, Curtea Supremă a Canadei, a găsit că o parte a legii din Saskatchewan, este prea severă și a cerut să fie retrasă, o altă parte în schimb a fost găsită legală. Așa se face că din cele 4 broșurele pe care William Whatcott, le punea în cutiile poștale ale cetățenilor din diverse orașe ale provinciei, 2 au fost găsite jignitoare și l-au făcut pasibil de o amendă de 7.500 de dolari. Alte 2 au fost găsite legale. Această controversă și decizia de justiție care a urmat, dovedește cât de ușor este să devii contravenient chiar cu cele mai bune intenții.

Corupția în viața publică. În ultimii ani a devenit, din nefericire, un fapt banal ca personalități politice, oameni de afaceri și mari patroni, să ajungă în închisoare pentru că au furat, au luat mită, sau au înșelat acționarii. În ultimele luni orașul canadian Montreal, a fost teatrul unor investigații și audiții publice ale unei comisii care a anchetat asupra mecanismului prin care mafia a controlat acordarea contractelor pentru lucrările publice din provincia Ăuebec. Ca urmare a acestei anchete, câțiva primari au demisionat și vor fi probabil inculpați, un număr de mafioți arestați iar alții urmează să fie. În același oraș, dar fără legătură directă, poliția a emis un mandat de arest împotriva lui Arthur Porter. În afară de faptul că Arthur Porter a fost un doctor de renume și director al celui mai mare spital din Montreal, el a fost și persoana care a supravegheat CSIS agenția de spionaj canadiană. Înpreună cu alți 5 înalți funcționari și executivi, ei sunt acuzați că au furat milioane de dolari, au falsificat documente și au primit mită. În 2011, a realizat că afacerile lui necurate vor fi descoperite, a demisionat și a plecat în Bahamas, unde a deschis un spital, deși el este originar din Sierra Leone. La începutul lunii el a dat un interviu ziarului local dezmințind zvonurile că ar fi furat, dar imediat ce a fost emis mandatul de arest a devenit bolnav de cancer și s-a internat în propriul său spital. În același timp în Mexic, Elba Esther Gordillo, în vârstă de 68 de ani, lidera Sindicatului Cadrelor Didactice din Mexico, un sindicat care are 1.5 milioane de membri, a fost arestată sub acuzația că a furat din fondurile sindicatului 160 de milioane de dolari. Comentatorii sunt de părere că aceasta arată că influența partidului revoluționar la putere de 71 de ani și al cărui membru influent a fost, este în declin. Președintele Enriăue Pena Nieto a semnat o lege care dezmembrează mașina politică pe care o reprezenta acest sindicat, iar autoritățile au început o investigație în neregulile financiare și corupția care există în acest domeniu. Printre cumpărăturile făcute cu banii sindicatului, se numără un apartament de lux în Mexico City, o casă de 1 milion în San Diego, numeroase operații de chirurgie estetică, toalete de lux de la magazinul Neiman Marcus, mașini și iahturi de lux, etc.

Siria. Dialog. Calea către stingerea conflictului sirian. Conform ministrului de externe Serghei Lavrov, SUA și Rusia vor depune eforturi comune în vederea inițierii unui dialog între conducerea de la Damasc și opoziția siriană. ,,Cele două state vor face tot ceea ce le stă în putere pentru a pune capăt violențelor din Siria”, a afirmat șeful diplomației ruse după întâlnirea lui cu omologul său american, secretarul de stat, John Kerry. Lavrov a lansat un apel Coaliției Naționale Siriene (reprezentând opoziția față de regimul Assad) cerându-i să ia în considerare oferta de dialog înaintată de către executivul de la Damasc. El a adăugat că numai sirienii ar fi în stare să soluționeze problemele Siriei. Rusia se numără printre ultimele țări care îl mai sprijină pe președintele Baschar al-Assad. În Consiliul de Securitate al ONU, Moscova a blocat, în repetate rânduri, orice rezoluții contra regimului sirian. Conform ONU, în conflictul care durează de aproape doi ani și-au pierdut viața aproximativ 70.000 de persoane. La începutul săptămânii, conducerea de la Damasc a arătat, pentru prima oară, o disponibilitate de negociere cu insurgenții. Dar opoziția siriană condiționează tratativele de retragerea din funcție a președintelui Assad și a trupelor militare din mijlocul civililor. Săptămâna aceasta, reprezentanții Coaliției Naționale Siriene sunt așteptați la o reuniune, organizată la Roma, la care va lua parte și grupul ,,Prietenii Siriei” – format din organizații internaționale, state occidentale și arabe care se opun regimului Assad. Discuțiile se vor concentra în jurul ajutoarelor ce ar putea fi concret oferite opoziției siriene. Inițial, Coaliția Națională Siriană nici n-a vrut să ia parte la întâlnirea programată joi (28.02) pe teritoriul Italiei. Totuși, reprezentanții ei vor fi prezenți la Roma grație intervenției secretarului de stat american, John Kerry. În ciuda pierderilor destul de mari, insurgenții preiau controlul asupra tot mai multor regiuni siriene. În eventualitatea unor negocieri de pace, n-ar fi exclus ca Assad să fie dispus să dea curs uneia din cele două condiții impuse de către președintele Coaliției Naționale, Moas al-Chatib. Opoziția cere prelungirea cu doi ani a validității pașapoartelor sirienilor refugiați sau aflați în exil. În discuție mai intră și actele de identitate expirate. Din cauza documentelor în neregulă, mulți sirieni care trăiesc în afara granițelor sunt amenințați cu expulzarea în țara de origine. Al-Chatib mai cere eliberarea din închisori a circa 160.000 de deținuți politici.

Un nou aparat de zbor. Peste 10 miliarde de euro au fost investite până acum în dezvoltarea noului aparat de zbor marca Airbus: A 350. Primul zbor-test a fost programat pentru vara acestui an. Airbus trage învățăminte din panele noii aeronave Dreamliner a concurentului de peste ocean, Boeing. A 350 este mândria filialei Companiei aero-spațiale europene EADS, rezultatul unei intense munci de echipă multinațională. Aproximativ 2.000 de designeri de avioane au contribuit la elaborarea noului model de Airbus. Un aparat de zbor mult mai ușor, mai economic, datorită materialelor din care e realizat, cu o tehnologie de ultimă oră, făcând posibil un confort sporit și o mai bună securitate. A 350, care va fi disponibil în trei versiuni, putând transporta între 250 și 400 de pasageri, va intra în circulație anul viitor. Peste 30 de companii aeriene au comandat deja până acum 600 de aeronave în toate cele trei versiuni. Ăatar Airways, primul client, își va putea ridica în vara lui 2014, la uzinele Airbus din Toulouse, întâiul avion de tip A 350 din cele 80 comandate. La realizarea avionului european își dau concursul mai multe companii de pe continent. Sunt firme din Germania, Franța, Marea Brtianie și Spania. În Anglia, de pildă, se confecționează aripile avionului, la Hamburg și Stede în Germania, fuselajul, piesele fiind apoi asamblate la Toulouse. Până la 10 avioane pe lună urmează să părăsească halele de montaj începând cu 2014.

Minte sănătoasă în corp sănătos. De ce gătitul îți poate salva viața. Leacul pentru suferințele corpurilor noastre, atât ca familie dar și ca societate, poate fi găsit în bucătărie. Acesta este un loc unde se pot reconstrui comunitatea și se poate consolida legăturile cu familie și prieteni, un loc unde se învață obiceiuri și dezvoltă aptitudini folositoare atât pentru corpuri dar și pentru sufletele noastre. Cu toate acestea, în secolul 21, bucătăriile noastre precum și papilele gustative, au fost deturnate de industria alimentară. În anii 1900, doar 2% din mese erau consumate în afara casei, astăzi numărul este mai mare de 50%. Produsele alimentare oferite de către industria alimentară poate să inducă cu ușurință în eroare papilele gustative către plăcerea de moment, dar biologia noastră și hormonii sunt mai greu de păcălit. Creierul poate deveni dependent de combinații de grăsimi, zahar și sare pompate de industria alimentară, dar biochimia organismului nu poate fi manipulată, și rezultatul este dezastruos: 70% din americani sunt supraponderali, iar rata de obezitate este de 42%. Jumătate din americani au pre-diabet zaharat, sau diabet zaharat. În mai puțin de un deceniu, rata de pre-diabet sau diabet zaharat la adolescenți a crescut de la 9% la 23%. Și mai șocant este că 37% din copii au unul sau mai mulți factori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, sau colesterol ridicat. Industria alimentară distruge viitorul generațiilor viitoare care vor câștiga mai puțin, vor suferii mai mult, și vor avea o viață mai scurtă. În fața acestor  statistici alarmante, mulți se simt neputincioși, însă soluția este mai simplă decât realizăm: să revenim în bucătăriile noastre și să spunem la revedere industriei fast-food. Soluția este în cărucioarele de cumpărături, frigiderele, și mesele noastre. Pentru mulți gătitul de mâncare adevărată este un act revoluționar. Pentru majoritatea americanilor gătitul înseamnă cuptorul cu microunde. Alimentele ,,cresc” în pungi de plastic și cutii înghețate, sau de conserve. Ne bazăm tot mai mult pe produsele alimentare gata preparate sau semi-preparate, unii din comoditate, alții pentru că sunt ieftine. Dar acestea nu sunt atât de convenabile atunci când am devenit dependenți de sute de dolari de medicamente pe lună, atunci când nu putem lucra pentru că suntem bolnavi, și când nu ne mai putem bucura de viață. Un american petrece în medie opt ore pe zi în fața televizorului, dar nu are timp să gătească. De fapt, mâncarea adevărată poate fi ieftină când alegem ingrediente simple și sănătoase. Europenii cheltuiesc aproape 20% din venitul lor pe alimente, americanii doar aproximativ 9%. O alimentație rațională este cea mai bună investiție în sănătatea dumneavoastră. Obstacolul cel mai mare este însă faptul că generația actuală nici nu mai știe să gătească și este total dependentă de mâncare fast-food. Relația dintre părinți și copii se poate solidifica, în unele cazuri chiar repara, în bucătărie și la masa de cină. Implicarea copiilor la gătitul meselor și apoi obiceiul de a avea o cină înpreună cu toată familia, poate avea o influență extrem de mare la consolidarea relațiilor de familie și la crearea de obiceiuri sănătoase. Acest matreial este o traducere și adaptare a unui articol publicat săptămâna aceasta de medicul de familie american Mark Hyman, MD în revista Huffington Post.

Textul săptămânii. „Doamne, ai milă de noi. Noi nădăjduim în Tine. Fii ajutorul nostru în fiecare dimineață și izbăvirea noastră la vreme de nevoie”. Isaia 33,2

Petre și Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 9/2013

| Articole / Stiri, Ora Profetica |
About The Author
-