48
Views

ora-profetica-200x200 SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii  31 Ianuarie 2013

Franța. Început de an pesimist. La fiecare început de an, institutele de sondare a opiniei publice întreabă un eșantion reprezentativ al populației despre cum văd viitorul. Anul acesta rezultatul sondajului efectuat de istitutul Ipsos, a arătat că în general populația este mult mai pesimistă ca în trecut. 90% din cei interogați cred că Franța este în declin, iar 51% cred că acest declin va continua în viitor, că de fapt este inevitabil. 87% vor un șef de stat care să dirijeze țara cu adevărat, ceea ce actualul președinte este departe de a face. 82% cred că responsabilii politici se preocupă numai de interesele lor personale, că puterea banului a corupt valorile tradiționale, iar 72% cred că însăși sistemul democratic este în pană. 58% sunt de părere că trebuie să se ia averea celor bogați și să fie împărțită săracilor. Și mai important în ce privește religiile, cea catolică și iudaică sunt considerate acceptabile, dar 74% sunt de părere că islamul este intolerabil, ba chiar incompatibil cu valorile societății. 70% sunt de părere că în Franța sunt prea mulți străini, iar 77% dintre francezi sunt preocupați de problema integrismului.

Europa în plină derută economică. În mai toate țările europei situația economică este extrem de dificilă. Spania este caracterizată ca sinistrată cu aproape 9 milioane de șomeri, adică cu un procent de 26.04% din populația activă. Ceea ce este mai grav este faptul că experții sunt unanimi de acord că în 2013 situația se va înrăutății, ceea ce face tabloul și mai sumbru este faptul că 55% din populația de până la 24 de ani este în șomaj, iar peste o familie din 10, nici unul din membri ei nu are nici o sursă de venit, adică soț soție copii, sunt fără servicu, pensie, etc. În Portugalia, o țară săracă înainte de criză, șomajul a ajus la 15% iar sărăcia cunoaște nivele comparabile cu cele de după al doilea război mondial. În multe comune, primăria a organizat colecte ca să poată da copiilor o masă de prânz gratuită, de fapt singura pe care o au, părinții nefiind în stare să-i hrănească. În Franța anul 2012 este considerat ca fiind catastrofic, șomajul a depășit 10% cu un număr în continuă creștere de salariați care au un contract pe termen limitat. Multe companii de renume închid uzinele și concediază salariații cu miile. În ciuda eforturilor susținute ale guvernelor și organizațiilor finaciare, nu se estimează că situația se va ameliora în curând, ba chiar că în 2013 va continua să se înrăutățească.

Siria. Spirala violenței și a grozăviei continuă. Nu este zi în care stațiile de televiziune și ziarele să nu publice informații despre situația dramatică din Siria, unde un război civil care durează de peste 2 ani face nenumărate victime. Ultimele imagini zguduitoare au fost acelea ale malurilor râului Qouweiă, unde în orașul Alep, la granița dintre Boustan al-Kasr și Ansari, două cartiere rebele, apa a scos la mal peste 80 de cadavre. Aceste cadavre ale unor bărbați, marea majoritate între 20 și 30 de ani, dar unii au doar 12 ani, aceste persoane au fost arestate de către autorități anul trecut, iar familia nu avea nci o idee unde sunt. Îmbrăcați în civil, cu mâinile legate la spate, cadavrele erau în general împușcate cu un glonț în cap. Agenția de presă oficială Sana, s-a grăbit să precizeze că acești civili au fost răpiți și executați de grupul djihadiste d’al-Nusra, compus în mare parte din străini, deoarece au refuzat să colaboreze cu ei. Majoritatea comentatorilor sunt de părere că ei au fost executați de autorități, de altfel recuperarea cadavrelor este îngreunată de faptul că lunetiști aparținând trupelor de elită guvernamentale, sunt ascunși pe colinele din preajmă și trag în cei care încearcă să recupereze cadavrele. În Siria numărul persoanelor dispărute, și după toate probabilitățile deținute de autorități se ridică la zeci de mii. Pe de altă parte guvernul sirian a anunțat că miercuri dimineața aviația israeliană a atacat un centru de cercetare științifică de la Jimraya în apropiere de Damasc. Guvernul israelian a declarat că dimpotrivă avioanele israeliene au bombardat un convoi de camioane care transportau misile antiaeriene destinate grupului libanez Shiite Hezbollah, grup militant aliat al președintelui Bashar Assad, grup care consideră Israelul ca cel mai mare inamic al lor. Amnon Sofrin, un general israelian la pensie, care a lucrat în spionaj, a declarat că grupul Hezbollah păstra în Siria armele sale cele mai sofisticate, dar cum situația devenea nesigură în Siria, au încercat să le expatrieze. Israelul știa de aceste arme și aștepta cu nerăbdare să intercepteze acest transport ca să le distrugă.

Canada. Familia. În ultimii ani este o permanentă preocupare să se extindă drepturile cuvenite celor căsătoriți la alte categorii de cetățeni, cei care trăiesc în common-law, adică sunt concubini în mod oficial, iar mai recent a acceptat căsătoria homosexualilor. Numai că săptămâna trecută Curtea Supremă a Canadei a pronunțat  o decizie oarecum contradictorie, precizând că partenerii dintr-o uniune common-law, care în general se considerau căsători?i cu avantajul că nu trebuiau să divor?eze, nu au aceleași drepturi. Această decizie a fost pronunțată în cazul unui cuplu din Ăuebec, în care fosta soție-concubină care primea deja pensie alimentară pentru copii, cerea pensie și pentru ea, drept care tribunalul a recunoscut că se cuvine numai celor căsătoriți cu adevărat. Este interesant de știut că numai în Ăuebec 1.2 milioane de persoane trăiesc în asemenea formă de uniune. Tribunalul a spus în esență că dacă cei doi nu au vrut să aibă problemele celor căsătoriți și cele ale eventualului divorț nu au de ce să aibă aceleași drepturi.

Mali. Armata franceză și maliană avansează. În ultimul an, nordul Maliului a fost ocupat de către grupările Adrar, Aămi, Mujao și Ansar Dine, grupuri extremiste islamiste asociate cu al Qaida. Cu intenția declarată de a ocupa întreaga țară și a instala legea islamică Sharia, aceste grupuri au terorizat populația, au distrus monumente de artă medievală unice, au ars biblioteci cu manuscrise și cărți de valoare inestimabilă comori ale culturii arabe, au adus țara în haos și dezastru. Încercând să salveze situația, președintele francez a decis să ia inițiativa și a trimis trupe care să ajute armata maliană să învingă invadatorii. În numai câteva zile, în fața armatei franceze și maliene întărite cu militari din alte țări africane vecine și ajutate logistic de țările occidentale și USA, o mare parte a teritoriului Malian a fost eliberată. Aviația franceză a bombardat depozitele și terenurile de antrenament cât și alte puncte strategice, apoi a intrat în orașele importante din nord. După orașele Gao și Tombouctou, săptămâna aceasta au eliberat orașul Kidal, cel de al treilea mare oraș ocupat de 9 luni de către islamiști. Aceștia s-au retras în munții din nord la granița cu Algeria, acolo unde relieful îi ajută să se adăpostească, de fapt de acolo au și venit. Desigur că eliberarea țării nu este decât începutul unui proces dureros și lung. Regiunea cunoaște conflicte și tensiuni între populația neagră din sud și cea arabă și tuaregă din nord. De fapt imediat după ce invadatorii au fugit, populația locală cât și armata maliană au început să-i vâneze și execute pe acești „colaboratori”.

Egipt. Violențele se extind. La aniversarea a doi ani de la revoluția care a dus la căderea regimului Mubarak, un nou val de violențe a cuprins Egiptul, țară guvernată în prezent de forțele islamiste. Violențele au izbucnit după ce justiția egipteană a anunțat condamnări la moarte pentru 21 de inculpați în cazul confruntărilor sângeroase de la un meci de fotbal de anul trecut, în care 74 de persoane și-au pierdut viața. Rudele și apropiații celor condamnați au luat cu asalt închisoarea din Port Said în care se află aceștia, încercând să-i elibereze. Incidentele s-au soldat până sâmbătă după-amiază cu peste 20 de morți, printre care doi polițiști. Peste 200 de persoane au fost rănite. Verdictul i-a vizat pe fanii echipei Al Masri, care ar fi provocat incidentele sângeroase de la meciul cu echipa Al Ahly din Cairo. Fanii acesteia din urmă amenințaseră la rândul lor cu violențe, dacă sentințele ar fi fost considerate prea blânde. La începutul lui martie, tribunalul egiptean va pronunța noi sentințe, pentru alți peste 50 de inculpați. Violențe au loc însă nu doar la Port Said, ci în numeroase orașe din Egipt. Opoziția protestează față de politica președintelui islamist Mohamed Mursi și cea a Frățiilor Musulmane, care controlează guvernul de la Cairo. La demonstrațiile de vineri, cel puțin șapte persoane au fost ucise. Cele mai aprige confruntări între manifestanți și forțele de ordine au avut loc la Suez, unde 500.000 de oameni au ieșit pe străzi. Ei au cerut demisia guvernului islamist, nemulțumiți de noua constituție și de starea economică a țării. Susținătorii opoziției au luat cu asalt la Suez birourile Frățiilor Musulmane. Guvernul i-a acuzat pe demonstranți că ar fi simpatizanți ai fostului dictator Mubarak, acuzație respinsă însă de protestatari. Aceștia se declară dezamăgiți total de evoluțiile de după revoluția din urmă cu doi ani. La Berlin, ministrul german de externe Guido Westerwelle s-a declarat îngrijorat de situația din Egipt. El a condamnat orice formă de violență, indiferent din ce parte a spectrului politic, și a constatat că Egiptul nu reușește să găsească modalități pașnice de a-și construi viitorul post-Mubarak. Germania a asigurat din nou sprijinul său pentru această țară, în lungul și dificilul proces de transformare prin care trece.

Egipt. O declarație a unui consilier al președintelui egiptean. „Mitul Holocaustului este o industrie inventată de America”, a declarat Fathi Shihab-Eddim, consilier al președintelui egiptean responsabil de numirea membrilor consiliilor de administrație ale publicațiilor de stat din Egipt, relatează Fox News. „Serviciile secrete americane, în cooperare cu statele aliate în al II-lea Război Mondial, au creat Holocaustul pentru a distruge imaginea inamicilor germani, pentru a justifica războiul și masivele distrugeri militare, victimele civile și atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki”, a spus Shihab-Eddim cu ocazia Zilei de comemorare a Holocaustului. Aproximativ șase milioane de evrei au fost uciși de naziști în al II-lea Război Mondial. Afirmațiile consilierului egiptean reprezintă un semnal de alarmă pentru relațiile dintre Israel și Egipt, țară condusă de o administrație islamistă după înlăturarea regimului Hosni Mubarak, care avea relații bune cu statul evreu. Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon Wiesenthal, sprecializat în combaterea antisemitismului și negaționismului, afirmă că declarațiile reflectă o atitudine periculoasă, dar specifică țărilor arabe. „Tristul adevăr este că aceste opinii sunt relativ comune în lumea arabă, fiind rezultatul ignoranței și atitudinilor negaționiste ale guvernelor”, a spus Zuroff.

Chile. Cutremur. Un cutremur de 6,7 s-a produs în centrul Chile. Epicentrul seismului, situat la 47,5 km adâncime, a fost la 44 km nord-est de Vallenar și la 586 de km nord de capitala Santiago, a precizat USGS. Cutremurul a provocat întreruperea alimentării cu energie electrică și a rețelei de comunicații în mai multe orașe din regiunile de centru și nordul țării, conform Institutului de seismologie de la Universitatea Chile din Santiago. Seismul a durat peste un minut și a fost resimțit în cel puțin cinci regiuni din țară. Rețeaua serviciilor de urgență din Chile a semnalat unele vitrine sparte ale magazinelor la Copiapo și câteva pagube la locuințele din Vallenar, fără a constata victime. Sistemul de alarmă al Marinei naționale a arătat că seismul nu are caracteristicile susceptibile să provoace un tsunami.

Asteroid. Un asteroid cât jumătate dintr-un teren de fotbal și cu puterea de distrugere a unei bombe nucleare, va trece pe 15 februarie, foarte aproape de Pământ, potrivit oamenilor de știință, citați de Huffington Post. Corpul ceresc lung de 50 de metri, denumit 2012 DA14, va trece pe lângă Terra la numai 24.000 km distanță, mult mai aproape decât mulți dintre sateliții comerciali. „Este cea mai apropiată traiectorie, dar 2012 DA14 nu va lovi Pământul. Din anii `90, când am început să facem observații sistematice, nici un corp ceresc de asemenea dimensiuni nu a mai trecut atât de aproape de Terra”, explică Din Yeomans, cercetător la NASA. În 1908, un asteroid de aproximativ 40 de metri a intrat în atmosfera terestră și a explodat deasupra regiunii Tunguska, din Siberia, distrugând 2.000 de km pătrați.

Atac armat într-un imobil din Arizona. Cinci persoane au fost rănite miercuri într-un atac armat dintr-un imobil din Phoenix Arizona, conform poliției și presei locale, citate de AFP. Conform informațiilor transmise de site-ul de Internet al jurnalului Arizona Central, nu se știe dacă atacatorul a fost arestat, în timp ce biroul local al televiziunii ABC, transmitea un bilanț de 5 răniți. Atacul, cel mai recent dintr-o lungă listă de incidente asemănătoare în ultimele luni în Statele Unite, survine în timp ce un fost parlamentar de Arizona, Gabrielle Giffords, a solicitat miercuri Congresului american să găsescă mijloacele de a reduce violența prin arme de foc. „Trebuie să acționați”, a declarat aceasta.

Genova. Sechestru. Poliția din Genova a pus sub sechestru 500 de vehicule înmatriculate pe numele unei românce din Italia. Autoritățile italiene au emis decrete de punere sub sechestru pentru circa 500 de vehicule care ar fi utilizate de rețele infracționale din Europa de Est și nordul Africii și care sunt înmatriculate pe numele unei românce care declarase venituri lunare sub 500 de euro, informează agenția Adnkronos. Toate vehiculele figurau pe numele unei românce în vârstă de 35 de ani cu domiciliul în Genova și care are numeroase antecedente penale pentru fraude fiscale, fals și uz de fals (valoarea daunelor care îi sunt atribuite fiind de 4.000.000 de euro). Anchetatorii italieni au stabilit că vehiculele, înmatriculate în Italia pe numele româncei, sunt date spre utilizare în mod fraudulos unor persoane din Europa de Est și nordul Africii. Utilizatorii sunt membri ai rețelelor specializate în furturi, prostituție și trafic de persoane.

Riverside. Bombe. Șase explozibili au fost găsiți în interiorul unei case în Riverside și au fost detonați de către autoritățile care au construit buncăre cu saci de nisip în curtea din spate, joi dimineață. Poliția a evacuat toți vecinii de la casele din jur înainte de detonarea controlată.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Alimentele prăjite. Alimentele prăjite nu numai că pot contribui la dezvoltarea maladiilor cardiovasculare și la obezitate, dar și la cancerul de prostată; este opinia cercetătorilor americani de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, statul Washington. „Este primul studiu care asociază consumul de mâncare prăjită cu riscul de cancer de prostată” a declarat Dr. Janet Stanford, care este unul dintre conducătorii studiului. La acest studiu au participat 1.549 de bărbați diagnosticați cu cancer de prostată și 1.492 de bărbați relativ sănătoși. Participanții au avut o vârstă cuprinsă între 35 și 74 de ani și au fost solicitați să răspundă la mai multe chestionare cu privire la dieta lor. Rezultatele au arătat că participanții care au consumat cea mai mare cantitate de alimente prăjite au avut cu 37% mai multe șanse de cancer de prostată. Dr. Sanford este de părere că fenomenul se datorează faptului că atunci când alimentele sunt prăjite în ulei la temperaturi ridicate, anumite substanțe carcinogene se formează. De exemplu, în cartofii prăjiți substanța acrylamide se produce;  heterocyclic amines și polycyclic aromatic hydrocarbons sunt produse când carnea este prăjită. Toate aceste substanțe sunt considerate ca fiind carcinogene. Medicii și dietecienii sfătuiesc atât pe bărbați cât și pe femei să evite pe cât posibil consumul de alimente prăjite. Rezultatele acestui studiu au fost publicate săptămâna aceasta în revista medicală The Prostate.

Textul săptămânii. „cine crede că stă în picioare, să ia seama să nu cadă”. I Corinteni 10,12

Petre și Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 5/2013

| Articole / Stiri, Ora Profetica |
About The Author
-