54
Views

SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii  22 Noiembrie 2012

Armistițiu în conflictul Israelo-palestinian? Poate da poate nu. Vreme de 7 zile au avut loc lupte înverșunate timp în care palestinienii din Fâșia Gaza au lansat câteva mii de rachete, unele dintre ele de fabricație iraniană au atins Tel Avivul și Ierusalimul, la aceasta Israelul a răspuns cu un potop de bombe care au exterminat câțiva lideri importanți ai organizației teroriste Hamas, au prefăcut în ruine clădirile în care se aflau instituțiile guvernamentale, locuințele activiștilor Hamasului, tunelurile prin care se făcea contrabanda și locurile de unde se lansau rachetele. În sfârșit, miercuri sub presiunea secretarei de stat americane Hilary Clinton, a secretarului general ONU Ban Ki-moon, și a multori lideri arabi s-a încheiat în Egipt un armistițiu condițional. Dacă timp de 24 de ore nu se vor mai semnala lansări de rachete sau alte atacuri împotriva Israelului, acest armistițiu va deveni valabil. Anunțând acest armistițiu, ziarul the Jerusalem Post, se înterba asupra viabilității unui asemenea armistițiu subliniind că Hamasul este o organizație compusă din multe curente extremiste, unele dintre ele nu vor pace, că populația a fost împinsă în această militarizare până la exces și că aparent nu există cale de întoarcere. În aceeași zi în Tel Aviv a fost executat un atac terorist; o bombă plasată într-un autobuz a sărit în aer rănind 28 de persoane. Anunțând acest eveniment Al-Aksa TV, postul de televiziune al Hamasului spunea: „Cu ajutorul lui Alah, în curând vom vedea defilarea cadavrelor. Locuitorii din Gaza se închină la pământ în fața lui Alah pentru acest cadou”. Secretarul de stat Hillary Clinton a condamnat acest atac. „Statele Unite condamnă cu fermitate acest atac terorist, iar gândurile și rugăciunile noastre sunt cu victimele și poporul lui Israel, și vom sta în contact strâns cu echipa prim-ministrului Netanyahu. Statele Unite este gata să ofere orice asistență pe care Israelul o cere”, a afirmat Clinton într-o declarație scrisă. Situația în regiune este extrem de încordată. În urma primăverii arabe mai toți vecinii Israelului au devenit islamiști ostili, Iranul își exprimă intențiile belicoase din ce în ce mai puternic apropiindu-se cu pași repezi de producerea bombei atomice. O politică revanșardă și inflexibilă manifestată de amândouă părțile face ca acest conflict să poată degenera în orice clipă, și în orice caz pacea este o iluzie în care nimeni nu mai crede.

Libertatea de conștiință în Franța. Promisiunea de a asigura căsătoria pentru cuplurile de același sex a făcut parte din promisiunile de campanie ale noului președinte francez. De fapt el a promis multe lucruri pe care acum nu le poate realiza din cauza situației economice, însă această promisiune o va ține. De fapt el însuși nu are mare respect pentru căsătorie deoarece nu a fost căsătorit, a trăit multă vreme în concubinaj cu o politiciană, au împreună 4 copii, apoi s-au despărțit, iar acum este combinat cu o ziaristă care are și ea 3 copii făcuți cu alt bărbat. Așadar președintele și guvernul socialist sunt deciși să facă căsătoria homosexualilor egală cu cea dintre un bărbat și o femeie, ceea ce a produs revolta bisericii și a organizațiilor care sprijină familia, dar lui nu îi pasă. Iată însă că o parte a primarilor din Franța s-au revoltat, așa că președintele a trebuit să facă un compromis și să declare că deoarece republica trebuie să respecte libertatea de conștiință se va accepta ca primarii care nu vor să celebreze căsătoria homosexualilor, pot delega un adjunct să o facă. Imediat asociațiile homosexualilor s-au revoltat criticând expresia de libertate de conștiință așa că președintele a trebuit să se scuze și să promită că va evita această expresie în textul legii care se pregătește. Iată așadar că libertatea de conștiință a devenit un lucru de care să-ți fie rușine în Franța.

Biserica Anglicană în centrul disputei. După peste 12 ani de tergiversări și tratative, biserica Anglicană din Marea Britanie a supus la vot moțiunea de a numi bishopi femei. Numai că această propunere a fost respinsă cu o diferență de voturi minimă. Imediat după vot Rowan Williams, archbishop de Canterbury, care se află la sfârșitul mandatului, s-a adresat Sinodului general în cuvinte foarte aspre, criticându-l pentru că sunt „așa de orbi la prioritățile societății seculare”. Și eu care credeam că biserica ascultă prioritățile lui Dumnezeu. El a continuat spunând că bisrica și-a pierdut credibilitatea, „cu fiecare zi care trece fără a rezolva această problemă, este o zi în care credibilitatea noastră este diminuată”. Justin Welby, bishopul de  Durham succesorul lui Rowan,  își va începe slujba cu o dilemă majoră, deși majoritatea sinodului și a membrilor este de acord cu această măsură propunerea nu a întrunit 2/3 din voturi, majoritatea necesară pentru ca o asemenea legislație să poată fi adoptată. Ca să adauge o nouă dimensiune la această polemică, primul ministru David Cameron, a intervenit și el criticând în termeni foarte severi biserica exprimându-și frustarea pentru faptul că nu au putut să adopte măsura și a spus ca nu înțelege de ce au nevoie de atâta deliberare. Comentatorii politici sunt de părere că primul ministru are intenția să insiste în această direcție. Și noi care credeam că șeful bisericii Anglicare era regina nu primul ministru.

Corsica între tradiție și banditism. Corsica este o insulă extrem de pitorească și turistică care deși este oficial teritoriu francez, a avut dintotdeauna un statut special. Statul francez nu a putut controla mișcarea care militează pentru independență care a degenerat în criminalitate de tip mafiot. An după an stațiile de poliție și birourile guvernului, au fost atacate, funcționarii publici inclusiv un prefect, asasinați. Anul acesta a fost un an extrem de sângeros înregistrându-se 19 atentate. Ceea ce este cel mai îngrijorător este că aceste atentate au avut loc în plină zi în fața a zeci de trecători, dar nimeni nu știe nimic, nimeni nu a văzut nimic. Luna trecută Antoine Sollacaro un avocat bine cunoscut pentru a fi membru al acestei organizații care este implicată în tot felul de afaceri dubioase a fost ciuruit de gloanțe în mașina lui într-o stație de benzină. Săptămâna trecută la numai câteva sute de metri, Jacăues Nacer, un negustor a fost executat cu un glonț în cap în fața magazinului său situat pe o stadă aglomerată. Asasinul a plecat nestingherit pe jos, fără ca cineva să-l deranjeze. Ministru de interne și cea a justiției s-au deplasat imediat pe insulă, au ținut discursuri înflăcărate, dar toată lumea știe că nici una din aceste crime nu va fi elucidată, că interese financiare și activități cu caracter mafiot sunt în spatele acestor răfuieli. Alain Orsoni unul din liderii naționaliști reconvertit în președinte de club de fotbal, și-a manifestat public îngrijorarea și a declarat că pleacă de pe insulă deoarece crede că este următorul pe lista celor care vor fi asasinați.

Redefinind noțiunea de viață. Progresele medicinii moderne determină adesea schimbări în modul nostru de a gândi și respectiv acționa. Una dintre cele mai dramatice situații este atunci când familia și medicii sunt în situația de a deconecta mașinile și a lăsa o persoană al cărui creier este distrus să moară sau să permită recoltarea organelor sale pentru a fi transplantate unei alte persoane. Adesea răspunsul la aceste întrebări este dificil de dat. Dar dacă nu este totul pierdut? Dacă își va reveni? Recent la univesitatea canadiană Western Ontario, profesorul Adrian Owen a făcut un experiment interesant. Scott Routley, în vârstă de 39 de ani se afla în stare vegetativă de 12 ani. La nici un examen el nu a dat nici un fel de semn că este conștient, sau că poate comunica. Profesorul Owen a pus bolnavului care era examinat cu un MRI, întrebări și acesta a reacționat precizând că nu are dureri. Trebuie să specificăm că răspunsul a fost interpretat prin modificarea imaginii produse de MRI. Desigur că unele dintre aceste referințe și constatări sunt subiective sau cel puțin relative. Mulți dintre noi nu ne-am mulțumi cu această existență. Ceea ce este sigur este faptul că deși medicina modernă crede că știe multe, de fapt creația lui Dumnezeu este așa de complexă și profundă, că suntem foarte departe de a o înțelege.

Rusia. Lege veche, lege nouă. Președintele Vladimir Putin a promulgat o lege care redefinește trădarea de țară. Potrivit opoziției ruse, actul normativ amintește de trecutul sovietic și poate fi folosit pentru a limita la tăcere disidenții și pentru a-i amenința pe cei care au aproape orice tip de asociație cu străinii. Potrivit agenției Reuters, legea, care a intrat în vigoare ieri, lărgește definiția trădării, permițând includerea în categoria trădătorilor a rușilor ce fac parte din organizații internaționale sau a celor care lucrează pentru alte state sau pentru organisme străine. „Cetățenii recrutați de organizații internaționale care acționează împotriva intereselor țării vor fi considerați trădători”, scrie Rossiyskaya Gazeta, într-un comentariu publicat pe site-ul propriu. Oficialii ruși spun că legea își propune să împiedice guvernele străine să se folosească de diverse organizații pentru a obține secrete de stat. Oponenții politici ai liderului de la Kremlin și activiștii pentru drepturile omului spun că noua lege a trădării reprezintă ultima lovitură dată de Putin, de când s-a întors la conducerea țării, din seria celor menite să distrugă opoziția și să reducă influența străină. „Este o încercare de întoarcere nu numai la era sovietică, ci la era stalinistă, când orice conversație cu un străin era văzută ca o potențială amenințare la adresa statului”, a declarat pentru Reuters, Lyudmila Alexeyeva, o fostă disidentă politică și activistă a drepturilor omului. Dmitry Oreshkin, un analist politic rus a declarat că motivația din spatele legii este că „statul este mai important decât cetățenii săi, deci ei trebuie controlați cât mai mult posibil”. Legea a fost susținută de Serviciul Federal de Securitate, principalul urmaș, al KGB-ului sovietic, și a ajuns pe biroul lui Putin după ce a fost aprobată de ambele camere ale parlamentului în 9 zile, luna trecută.

Irlanda între tradiție și realitățile contemporane. Irlanda este o țară catolică în care preceptele religioase sunt incorporate în legislația țării. Unul dintre aceste precepte este și refuzul întreruperii de sarcină. Iată însă că săptămâna trecută această reglementare acceptată de societate în general, a fost confruntată cu o tragedie. Savita Halappanavar o dentistă de 31 de ani care emigrase din India în 2008 s-a prezentat la spitalul universitar din Galway cu simptome care indicau clar că pierdea sarcina. Pacienta și familia ei au cerut ca doctorii să facă o întrerupere de sarcină deoarece ei sunt hindu, și tradiția lor nu interzice acest act medical. Doctorii au răspuns că nu o pot face deoarece inima fatului mai bate încă. Atunci când fătul a murit și doctorii au fost dispuși să o trateze, era prea târziu și ea a murit ca urmare a acestei situații. Au avut loc manifestații pe străzile orașelor irlandeze, primul ministru s-a scuzat în parlament, presa irladeză și mai ales indiană a avut ce comenta pentru zile la rând, trei anchete sunt în curs, dar nimic nu mai poate remedia faptul că o tânără și-a pierdut viața. Este adesea o situație foarte dificilă când valorile unei persoane nu sunt aceleași cu ale societății în care trăiește.

Câte persoane atâtea bacterii. Un grup de cercetători de la universitatea din Carolina de Nord au avut ideea să recenzeze populația bacteriană din regiunea ombilicală a celor investigați. În urma examinării eșantioanelor de la primele 60 de persoane, au găsit nu mai mult de 2.368 de specii diferite de bacterii. Aceasta reprezintă de două ori mai mult decât numărul de specii de păsări sau furnici din America de Nord. Cecetătorii au observat că din aceste bacterii 2.100 erau prezente la mai puțin din 10% dintre cei investigați, câteodată la numai o singură persoană.

Atunci când ceea ce pregătești pentru alții te ajunge și pe tine. Doamna Elizabeth Stead, are venerabila vârstă de 96 de ani, locuind undeva în provincia canadiană Ontario. Toate îi mergeau bine până deunăzi când a constatat că și-a pierdut cardul de sănătate. Deși se bucura de o bună sănătate, la vârsta ei vizitele la doctor sunt frecvente, deci lipsa cardului de sănătate este o problemă majoră. Numai că atunci când s-a prezentat la biroul care eliberează aceste carduri a avut surpriza să fie refuzată, pentru că nu avea un act cu fotografia ei. Cardul de sănătate are fotografie și orice act care poartă fotografia persoanei se eliberează numai atunci când se prezintă un al act cu fotografie. Numai că doamna Elizabeth a pierdut vechiul card, pașaportul ei a expirat în 1992 și nu mai conduce din anii 1950, deci nu mai are permis de conducere. Ea are multe alte acte: certificat de naștere, căsătorie, acte de emigrare, dar nici unul cu poză. Deci ea riscă să-și piardă cardul de sănătate. Aici intervine ironia. Fiul ei este un funcționar al guvernului federal, și a făcut parte dintre cei care au stabilit aceste reguli. Când este vorba de propria lui mamă el găsește procesul injust, și se plânge în ziare și la membrul parlamentului care reprezintă orașul său argumentând că protocolul este nedrept, că trebuie să existe o cale. De fapt în regulile pe care el le-a conceput nu există o asemenea cale. Desigur că pentru mama sa se va găsi, dar cu siguranță că pentru alții nu.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Thanksgiving. În America, săptămâna aceasta se sărbătorește Thanksgiving Day, ziua recunoștinței. Aproximativ 45 de milioane de americani călătoresc în fiecare an cel puțin 75 de km, cu avionul, mașina, trenul sau autobuzul, ca să fie împreună cu familia și prietenii. Este o tradiție frumoasă, cu rădăcini adânci în istoria americană. Însă, ca orice sărbătoare națională, punctul culminant al zilei este o masă festivă în care curcanul, plăcinta de mere și dovleac, cartofii dulci, cranberries și băutura sunt consumate din abundență. Întru-un articol publicat săptămâna aceasta în revista HuffingtonPost, Dr. Robert Davis, scria că la o masă tradițională de Thanksgiving Day, se consumă în medie 3.000 de calorii de persoană, adică aproape de două ori mai multe calorii decât are nevoie un adult pentru o zi întreagă. De-alungul anilor, pe marginea acestei mese festive s-au creat mai multe mituri pe care Dr. Davin încearcă să le dezlege. Se spune că motivul pentru care oamenii devin somnolenți după ce consumă curcanul, este un amino-acid numit tryptophan pe care curcanul îl conține și pe care organismul îl transformă în melatonin. Adevărul este că somnolența este cauzată de abuzul de mâncare și băutură. Pâinea multi-grain este mai sănătoasă. Nu neapărat, este opinia specialiștilor în nutriție. Pâinea multi-grain poate fi făcută din mai multe feluri de grâne rafinate care este la fel de năsătoasă ca și pâinea făcută dintr-un singur fel de grâne rafinate. Pâine intregrală (whole-grain) este de preferat. Cartofii dulci sunt mai sănătoși. Cu toate că sweet potatoes conțin mai multe fibre, Vitamina A și C decât cartofii obișnuți, după ce sunt pregătiți la cuptor cu mult zahăr, valoare lor nutritivă scade considerabil. Pieptul este mai sănătos decât restul curcanului. În realitate, nu are prea mare importanță; o porție de curcan conține aproximativ 160 de calorii și 1.6 grame de grăsimi saturate indiferent de unde provine. O masă mare la o ocazie festivă nu-ți poate face prea mult rău. Supra-alimentarea, chiar dacă are loc odată pe an, poate creea probleme de sănătate foarte serioase. Cu ocazia sărbătorilor de Thanksgiving și Crăciun, în USA se înregistrează un număr ridicat de atacuri cardiace și strokes, care în opina multor medici sunt cauzate de prea multă mâncare și băutură.  Ca în orice lucru în viață, moderația în alimentație este secretul unei vieți sănătoase și armonioase, este concluzia doctorului Davis.

Textul săptămânii. „Și după ce Mă voi duce și vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce și vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiți și voi”. Ioan 14,3

Petre și Paul Gheorghe

 

 

 

 

 

 

 

Ora Profetica 47/2012

| Articole / Stiri, Ora Profetica |
About The Author
-