419
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 6 Noiembrie 2014

Fiji. Cutremur. Un cutremur de 7,1 grade, situat la o adâncime de 434 de kilometri, a fost înregistrat sâmbata, în Fiji, un arhipelag din Oceanul Pacific, a anuntat Institulul american de geofizica (USGS). Nici o alerta de tsunami nu a fost lansata, potrivit Centrului american de avertizare din Hawaii. Epicentrul cutremurului, produs duminica, la ora local 06.57 a fost înregistrat la 140 de kilometri nord-est de Ndoi, o insula din Fiji, a precizat USGS. Arhipelagul Fiji este situat pe Cercul de foc al Pacificului, afectat frecvent de cutremure si eruptii vulcanice.

Inundatiile fac prapad în Europa. În Elvetia, doi oameni au murit dupa ce casa în care se aflau a fost luata de o alunecare de teren. Într-un incident similar, si-a pierdut viata si o femeie din Franta. Probleme sunt si în vestul Sloveniei si în Italia, unde precipitatiile nu mai contenesc de câteva zile. Circulatia a fost întrerupta în mai multe orase din vestul Sloveniei. Imaginile prezentate de televiziuni arata strazi inundate, poduri distruse si oameni înfricosati. În unele zone vor cadea si 100 de litri pe metru patrat. Autoritatile au avertizat deja populatia ca exista riscul unor alunecari de teren. Vremea extrema afecteaza si Italia. În Catania, oras din Sicilia unde traiesc numerosi români, a fost devastat de o tornada. Acoperisurile a zeci de case au fost smulse si purtate zeci de metri prin aer. Furtunile au devastat si regiunea Toscana. În orasul Carrara, torentii au invadat strazile si au intrat în casele oamenilor. Sudul Frantei a fost acoperit de ape. Sute de case au fost inundate si aproape 7.000 au ramas fara electricitate. Vântul puternic a scos din radacini zeci de copaci, pe mai multe drumuri nu se poate circula, iar activitatea pe aeroportul din Nisa a fost paralizata aproape doua ore. Trei departamente din sud si doua din centrul si nordul tarii sunt în continuare sub cod portocaliu de inundatii.

Papa Francis isi declara sprijinul pentru exorcizare. Papa Francis si-a exprimat recent aprobarea pentru scoaterea de demoni cu ocazia întâlnirii care a avut-o la Vatican cu un grup de exorcisti. În vremea noastra exorcizarea, adica alungarea duhurilor demonice dintr-o persoana care se presupune ca este posedata, poate parea o practica medievala, totusi aceasta este de mult timp recunoscuta de Biserica Catolica si de alte religii. În aceasta saptamâna, mai mult de 300 de membri ai Asociatiei Internationale de Exorcisti au participat la conventie, care se concentreaza pe impactul fortelor oculte si a satanismului in societatea contemporana. Aceasta asociatie a fost fondata în 1990 de catre preotul Gabriele Amorth, exorcist dintr-o parohie din Roma, si a fost recunoscuta de Vatican anul trecut in iunie. Intr-un mesaj adresat presedintelui asociatiei, parintele Francesco Bamonte, papa a spus ca: preotii care fac exorcism manifesta dragostea bisericii si accepta pe cei care sufera din cauza diavolului. Aceasta aprobare a fost cauza de bucurie nu numai pentru asociatie, ci si pentru întreaga Biserica, a spus Bamonte. Credinta ca demonii exista si pot poseda oamenii este prezenta în multe religii, inclusiv crestinismul. Exorcizare dateaza din timpul lui Isus, care, dupa Biblie, a scos afara demoni. Exorcismul este o manifestare foarte neobisnuita pentru o situatie în conditia umana, care este destul de rara, dar care creste în frecventa, a spus preotul Dwight Longenecker, din Greenville, Carolina de Sud, care nu este un exorcist, dar sprijina aceasta practica. Exorcismul este ca o mica interventie chirurgicala pe creier, dar în domeniul spiritual, a declarat Longenecker pentru revista stiintifica Live Science. In realitate exorcizarile nu sunt asa de dramatice ca in filme, dar aceste situatii se pot intâmpla in realitate, a spus el. Semne ca o persoana poate fi posedata, desi nu au fost niciodata dovedite stiintific, includ o mare aversiune fata de orice are de a face cu Biserica, cum ar fi apa sfintita sau crucile; puterile supranaturale; vedeniile; levitatia sau alte fenomene paranormale, a spus Longenecker. Cu toate acestea, întotdeauna cautam explicatii naturale în cazul problemelor de dependenta sau boli mintale, a spus el. Iata cum aceasta asociatie sustinuta de biserica se invita intr-unul din cele mai sensibile domenii ale psihiatriei moderne, cum incearca sa acapareze mintea oamenilor.

Luni, echipele de salvare au recuperat din mare 24 de cadavre si au salvat alti 7 oameni, dupa scufundarea unei ambarcatiuni la confluenta Strâmtorii Bosfor cu Marea Neagra, nu departe de Istanbul. Ambarcatiunea transporta imigranti clandestini, inclusiv copii, a declarat conducerea Pazei de Coasta turcesti. Zeci de mii de emigranti din Africa, Orientul Mijlociu si din alte zone folosesc în fiecare an ambarcatiuni deseori nesigure si mii dintre ei se îneaca în încercarea lor de a intra în Uniunea Europeana prin statele de coasta. În cazul de fata, ambarcatiunea transporta 42 de emigranti clandestini africani, incluzând 12 copii si 7 femei, alaturi de un capitan turc, a raportat website-ul de stiri Hürriyet. Se crede ca acestia se îndreptau spre Bulgaria sau România. Presa turca scrie ca aproximativ 40 de persoane s-au îmbarcat la sud de Istanbul, în Marea Marmara, iar ambarcatiunea a înaintat dupa aceea în Strâmtoarea Bosfor, pâna la Marea Neagra, unde s-a rasturnat, dintr-un motiv necunoscut înca, la nivelul localitatii Rumeli Fener. Sapte nave ale pazei de coasta si un elicopter au continuat operatiunile de cautare în Marea Neagra, aproximativ 5 km nord de Bosfor. Biroul guvernatorului a declarat ca o echipa de scafandri a fost de asemenea trimisa în zona. Majoritatea emigrarii catre Europa are loc prin Marea Mediterana, si Organizatia Internationala pentru Emigrare (OIE) a declarat saptamâna trecuta ca aproximativ 3.200 de emigranti au murit în acest an încercând sa traverseze Mediterana. Multi dintre ei sunt victime ale unor grupuri criminale ce urmaresc sa obtina profit de pe urma suferintei barbatilor, femeilor si copiilor ce fug din calea conflictelor si opresiunii, a sustinut OIE într-o declaratie pe website-ul sau. Aproximativ 150.000 de emigranti clandestini, multi dintre ei provenind din cele mai tulburate natiuni din Africa si Orientul Mijlociu, au ajuns în siguranta în Europa în ultimele 10 luni, conform declaratiei OIE. Bosforul este o strâmtoare ce constituie granita dintre Rumelia, partea europeana a Turciei si Anatolia, partea asiatica. Pe cele doua maluri ale ei este situat orasul Istanbul. Are o lungime de aproximativ 30 km, cu o latime maxima de 3.700 metri la intrarea nordica, o latime minima de 700 metri între Kandilli si Asiyan. Datorita conditiilor dificile de vreme, strâmtoarea este deseori închisa în timpul iernii.

O echipa de la Wildlife Conservation Society a vazut câteva exemplare de cerb moscat cu colti, în nord-estul Afganistanului. Ultima data, animalele din aceasta specie fusesera vazute aici în anul 1948. Biologii au vazut un mascul singur, care a fost observat de trei ori în aceeasi zona, o femela singura si o femela cu pui. Cerbul moscat este una dintre cele sapte specii asiatice care sunt în pericol de disparitie, fiind considerat una dintre comorile naturale ale Afganistanului. Animalele au fost zarite într-o zona cu tufisuri de ienupar si rododendron. Din pacate, cerbul s-a speriat de echipa de cercetatori si nu a putut fi fotografiat. El este foarte cautat pentru substanta pe care o produc glandele lui, folosita de mult timp în prepararea unor parfumuri sau tratamente medicale. Doar jumatate de kilogram de mosc valoreaza peste 20.000 de dolari. Aceasta specie rara, alaturi de animale salbatice mai cunoscute, ca leopardul de zapada, sunt patrimoniul natural al acestei natiuni. Speram ca situatia se va stabiliza în curând pentru a permite partenerilor WCS sa evalueze mai bine nevoile de conservare ale acestei specii.

Luptatorii grupului Statul Islamic au decapitat 8 rebeli sirieni care s-au predat saptamâna trecuta într-un oras de la granita cu Irakul, a declarat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Conform directorului OSDO, barbatii s-au predat în Albu Kamal deoarece Statul Islamic a promis amnistierea celor care au luptat împotriva lor, daca acestia se predau de buna voie. Dar, în ciuda acestor promisiuni, luptatorii opozitiei au fost decapitati si apoi atârnati de niste cruci improvizate – o metoda folosita deseori de grupul jihadist. OSDO, care se bazeaza pe o retea complexa de surse terestre din interiorul Siriei, a declarat ca barbatii decapitati apartineau unui grup care a luptat atât împotriva regimului sirian cât si a Statului Islamic. Dar luptatorii jihadisti nu s-au multumit cu atât, ci au decapitat înca alti trei barbati în orasul Deir Ezzor, dupa care le-au atârnat de asemenea trupurile pe niste cruci. Statul Islamic a declarat un asa zis ,,califat” islamic în teritoriile pe care le controleaza în Siria si Irak, impunând interpretarea sa stricta si extremista a Islamului si executând opozantii.

Politia mexicana a anuntat ca a reusit sa-i prinda pe Jose Luis Abarca, primarul din Iguala, dar si pe sotia sa care ar fi comandat uciderea a 43 de studenti, noteaza BBC. Jose Luis Abarca si sotia sa, Maria de los Angeles Pineda au fost retinuti de politia federala în capitala Ciudad de Mexico, potrivit unui purtator de cuvânt al politiei. Mandatul de arestare pe numele primarului Abarca si al sotiei Sale, Pineda, a fost emis dupa ce politistii din Iguala au declarat ca au primit ordin de la cei doi sa opreasc 43 de studenti care, credea Pineda, îi vor întrerupe un discurs. Studentii de la un colegiu pedagogic învecinat ajunsesera în Iguala pentru a strânge fonduri pentru o excursie. De atunci, acestia nu au mai fost gasiti. O serie de sapaturi au scos la iveala morminte comune în zona, înas testele initiale sugereaza ca trupurile descoperite nu apartin celor 43 de studenti disparuti. Tot mai multe cadavre se descopera în gropi comune din zona, iar oficialii au început sa aiba îndoieli despre acuratetea testelor initiale, scrie BBC.

Generalul mexican trimis de guvern pentru a se ocupa de violentele din nordul Mexicului a fost ucis. El a fost descoperit împuscat, într-o masina civila, împreuna cu sotia sa. Peste 100 de cartuse goale au fost gasite la locul crimei. Cadavrul generalului Ricardo Cesar Nino Villareal si al sotiei sale au fost descoperite duminica în statul mexican nordic Nuevo Leon. Masina în care se aflau trupurile celor doi a fost gasita pe drumul ce lega orasele Monterrey si Nuevo Laredo, au anuntat fortele de securitate din statul învecinat Tamaulipas. Nino Villareal era unul dintre cei patru ofiteri ai armatei mexicane trimisi de guvernul federal în luna mai pentru a se ocupa de valul de violente din Tamaulipas. Generalul era responsabil de zona nordica care include orasul Nuevo Laredo, aflat la granita cu statul american Texas. Acolo exista lupte violente între carteluri privind controlul rutei de trafic. Oficialii Tamaulipas condamna violentele si regreta nespus moartea generalului Nino Villareal si a sotiei sale, se arata într-o declaratie a grupului coordonator de securitate al statului. Procurorul-sef din Nuevo Leon, Adrian de la Garza, a declarat ca autoritatile au întârziat cu anuntul decesului, generalul si sotia sa fiind descoperiti duminica, pentru a confirma identitatea victimelor. Generalul obisnuia sa calatoreasca într-un vehicul blindat, însotit de o escorta. Însa, cadavrele au fost descoperite într-un automobil civil, iar generalul era neînarmat. Nino Villareal a supravietuit unui atac anterior ce a avut loc pe 9 octombrie, când oameni înarmati au tras în vehiculul blindat al generalului. Armata a preluat complet controlul în Tamaulipas în luna mai, dupa ce zeci de oameni au murit în schimburile de focuri dintre cartelurile de droguri, dar si dintre bande si fortele de securitate. Statul mexican Nuevo Leon este în centrul razboiului dintre cartelurile de droguri Zetas si Gulf. Ambele bande au suferit pierderi grele, fie din cauza arestarilor, fie din cauza uciderii liderilor. În ciuda preluarii controlului de armata, violentele continua in Tamaulipas. Trei frati americani, si un mexican au fost rapiti si apoi descoperiti morti saptamâna trecuta. Procurorii au interogat noua membri ai unei unitati speciale de politie, potrivit zvonurilor ca acestia rapisera cele patru victime. În octombrie, un medic care a raportat pe Twitter violentele din Tamaulipas a fost rapit în orasul de granita Reynosa. Autoritatile spun ca investigheaza circumstantele si daca Maria del Rosario Fuentes a fost ucis. Pe contul de Twitter al medicului, dupa rapire, au aparut poze socante cu ea. Contul, între timp, a fost dezactivat. Peste 80.000 de persoane au fost ucise si 22.000 au disparut din 2006, când guvernul mexican a desfasurat trupe în zone pentru a controla razboaiele dintre cartelurile de droguri, conchide „Yahoo! News“.

Minte sanatoasa in corp sanatos.  Sistemul Digestiv. – Partea I – Aparatul digestiv este un sistem uimitor prin complexitatea si varietatea de organe care participa la acest proces, cu toate ca multi dintre noi probabil ca ne gândim prea putin la aceasta functie. Ne este foame sau sete, mâncam sau bem, iar mâncarea odata ajunsa in gura isi urmeaza drumul ei fara prea multe griji sau consideratie din partea noastra. In realitate, digestia, care incepe in momentul in care mestecam alimentele, este un proces extrem de complicat la care participa sute de reactii biochimice si procese fiziologice. Astazi, precum si in saptamânile urmatoare, vom explora impreuna numai o mica parte din aceasta minunata functie pe care Creatorul a inzestrat organismul nostru. In functie de alimente, digestia la om, poate dura intre 30 si 48 de ore, incepând cu consumul alimentelor pâna la eliminarea lor. Alimentele crude, fructele, vegetale si grânele, in general sunt digerate mult mai usor; durata lor de digestie fiind mai mica decât a alimentelor gatite si a produselor animale. Sistemul digestiv este alcatuit din tubul digestiv si glande anexe. Tubul digestiv, la rândul lui este alcatuit din cavitatea bucala, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros. Din glandele anexe fac parte glandele salivare, ficatul si pancreasul. Tubul digestiv masoara aproximativ noua metri in lungime de la cavitatea bucala pâna la anus. Digestia incepe in cavitatea bucala si se continua treptat in celelalte organe ale aparatului digestiv pâna in colon. Gura si dintii initiaza procesul digestiv prin maruntirea alimentelor, amestecarea lor cu saliva care contine enzime digestive si formarea bolului alimentar. Mestecarea alimentelor le pregateste pentru etapa urmatoare a digestiei când vor ajunge in stomac. Glanda parotida, glanda sublinguala si glanda submandibulara produc saliva care contine enzima ptialina. Aceasta enzima desface moleculele mari de polizaharide in molecule mai mici de olihgozaharide. Faringele este canalul de legatura dintre cavitatea bucala si esofag, si locul unde se intretaie calea digestiva cu cea respiratorie. Atât alimentele cât si aerul trec prin faringe, iar epiglota, o lama cartilaginoasa, se interpune in deschiderea laringelui in timpul inghitirii pentru a preveni asfixierea cu alimente. Esofagul are o lungime de circa 25 de centimetri si ajut1 deplasarea alimentelor in stomac prin contractii musculare numite misc1ri peristaltice. Mâncarea petrece intre patru si opt secunde in tranzitul esofagian dup1 care ajunge in stomac.

Textul saptamânii. ,,Tu mi-ai întocmit rarunchii; Tu m-ai tesut în pântecele mamei mele. Te laud ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrarile Tale, si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! Trupul meu nu era ascuns de Tine, când am fost facut într-un loc tainic, tesut în chip ciudat, ca în adâncimile pamântului. Când nu eram decât un plod fara chip, ochii Tai ma vedeau; si în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele”. Psalmii 139:13-16

Petre si Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 46/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-