36
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

Semnele saptamanii 21 Iulie 2011

Foamete. Africa de Est afectata de o seceta fara precedent. Africa de Est regiunea cuprinsa intre Marea Rosie si Marea Oman, este cunoscuta inca din antichitate sub numele de Cornul Africii, si este renumita pentru mirodeniile care erau aduse de acolo de Egipteni, Romani si Greci. Reprezinta o zona de 2 milioane de km2 si numara 90,2 milioane de locuitori: 75 in Étiopia, 10 in Somalia, 4,5 in Éritrea si 700.000 in Djibouti. Aceasta regiune este afectata de cea mai serioasa seceta din ultimele decenii. La aceasta se adauga rebeliunea din Somalia, subdeveloparea economica in Etiopia si Kenya. In ultimii ani si mai ales in ultimele luni milioane de persoane si-au parasit satele, lasand in urma ogoare arse de seceta vite moarte de foame si sete, cautand cu disperare refugiu in tarile vecine. Potrivit UNICEF peste 2 milioane de copii sufera de malnutritie severa, dintre care 500.000 sunt in pericol de moarte iminenta, multi dintre ei mor inainte de a ajunge in lagarele de refugiati. In lagarul din regiunea Dolo Odo, in sudul Etiopiei, peste 2.000 de somalezi s-au refugiat de foamete si razboi si se estimeaza ca cel putin alti 40.000 sunt in drum, fapt care ingrijoreaza peste masura Natiunile Unite, deoarece posibilitatile de a-i ajuta sunt foarte limitate. In mod cu totul neobisnuit rebelii somalieni au acceptat interventia organizatiilor umanitare pe teritoriul pe care il controleaza. Pentru prima data pe 13 iulie un avion cu 5 tone de ajutoare alimentare a aterizat in regiunea Baidoa in centrul Somaliei.  In cursul recentei sale vizite in Afruica de Sud, Primul Ministru Britanic David Cameron, declara ca este tot mai clar ca ceea ce are loc acolo este cea mai catastrofica situatie din ultima generatie. In disperare de cauza, mii si mii de persoane, batrani femei si copii incearca sa intre in Kenia, sau sa treaca prin Zimbabwe in Africa de Sud. O alta consecinta a acestei situatii dramatice este aceea ca Arabia Saudita a hotarat sa accelereze recrutarea personalului domestic din Etiopia. In prezent aceste munci erau facute de catre lucratori din Filipine si Indonezia, dar autoritatile respective au cerut marirea salariilor si conditii de munca mai bune, asa ca Arabia Saudita a hotarat sa-i trimita acasa pe filipinezi si Indonezieni, si sa-i inlocuiasca cu Etiopieni, mult mai dispusi sa lucreze pe mai nimic.

Din nou despre rugaciunea la scoala. Nu exista nici o indoiala ca rugaciunea la scoala este un subiect controversat si ca din cand in cand starneste dispute animate. Asa s-a intamplat zilele acestea in nordul orasului Toronto, unde diverse grupari religioase au depus plangere la Toronto District School Board, cerand incetarea practicii de a avea un imam care sa conduca in fiecare vinere rugaciunile musulmane la Valley Park Middle School. Aceste grupari sunt Jewish Defense League of Canada, Canadian Hindu Advocacy si cateva grupari crestine care au decis sa intreprinda actiuni publice, manifestatii pichet de greva si presiune impotriva politicienilor cerand incetarea acestei practici. De 3 ani scoala din Don Mills Rd. si Overlea Blvd a acceptat ca un imam sa vina in fiecare vineri si sa foloseasca timp de 40 de minute sala de mese ca loc de rugaciune. Pe langa aspectul religios potrivit traditiei musulmane, fetele trebuie sa stea in fundul salii, aceasta practica fiind impotriva principiilor occidentale de egalitate. O alta obiectie este aceea ca nimeni nu controleaza ceea ce se predica cu aceste ocazii. De fapt parerile sunt impartite, unii experti sustin ca Toronto District School Board incalca education Act, care interzice exersarea practicilor religioase in scoli, altii sustin ca libertatile religioase garantate de Canadian Charter of Rights au prioritate si anuleaza prevederile Education Act. Dintre cei 1.200 de studenti cat are scoala, intre 300 si 400 iau parte la aceste servicii religioase. In aceasta zona a orasului cu o mare densitate a populatiei musulmane, unele scoli lasa elevii sa lipseasca de la ore ca sa se duca la moschee pentru rugaciune, iar sase dintre ele accepta ca acest ritual sa se desfasoare in incinta scolii.

China si Vietnam vor sa puna capat disputei teritoriale din Marea Chinei. Vietnam si China intentioneaza sa-si rezolve pe calea tratativelor disputele teritoriale din sudul Marii Chinei, informeaza agentia de presa Xinhua, dupa o intalnire a lui Dai Bingguo, membru al Consiliului de Stat de la Beijing cu viceministrul vietnamez de Externe Ho Xuan Son. Ambele parti s-au angajat sa intreprinda totul pentru a mentine stabilitatea in regiune, mai arata Xinhua, fara a da detalii. Cele doua state asiatice revendica insulele Spratley si Paracel, in largul carora se banuieste existenta unor insemnate zacaminte de petrol si gaz. Recent, Vietnamul acuzase China ca i-a deteriorat in mod intentionat niste ambarcatiuni de cercetare. Pe langa Vietnam, si tari cum ar fi Brunei, Malaysia, Taiwan si Filipine, se plang de comportamentul din ce in ce mai agresiv al Chinei in sudul Marii Chinei.

Cairo acuza SUA si Israelul ca alimenteaza violentele religioase. Vicepremierul egiptean, Yehya El Gamal, a acuzat SUA si Israelul ca alimenteaza violentele religioase, pentru a slabi Egiptul, potrivit presei arabe. ,,SUA si Israelul se afla in spatele problemelor religioase din Egpt, pentru ca si-au dat seama ca acesta este singurul mod de a diviza tara”, a spus el, citat de El Gamal. La inceputul lunii iunie, oficialii egipteni au arestat un israelian nascut in SUA, care se dadea drept jurnalist, avand asupra sa un laptop si trei telefoane mobile ce contineau informatii top secret. Presupusul spion israelian este suspectat de implicare in eforturi pentru incitare la tensiuni religioase la Cairo in cursul revoltelor. Sambata, noi violente intre musulmani si crestini s-au soldat cu trei raniti.

A inceput al doilea proces al Kmerilor Rosii. In fata unui tribunal special al ONU din Cambodgia a inceput al doilea proces impotriva Kmerilor Rosii. Dupa mai bine de 30 de ani de la caderea regimului, fostul sef al statului, Khieu Samphan, ideologul sef al miscarii Kmerilor Rosii, precum si ministri de externe si cel al muncii de la acea vreme, vor trebui sa raspunda in fata justitiei pentru faptele de care sunt acuzati. Printre capetele de acuzare aduse acestora se numara crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid in perioada 1975-1979. Aproximativ doua milioane de persoane, adica un sfert din populatia Cambodgiei au murit in acea perioada din cauza bolilor, torturilor sau a foametei. Detinatorii puterii absolute in intreaga Cambodgie, in perioada 1975-1979, Kmerii Rosii, au instituit o adevarata dictatura a groazei in tara in incercarea de a crea asa-numitul ,,comunism al epocii de piatra”, care avea in vedere desfiintarea oraselor, a banilor si edificarea unui stat eminamente agrar.

Karzai acuza Pakistanul ca a lansat peste 450 de rachete pe teritoriul afgan. Presedintele afgan Hamid Karzai a acuzat Pakistanul ca a lansat peste 450 de rachete pe teritoriul afgan in ultimele trei saptamani, provocand moartea a 36 de persoane, printre care 12 copii. Potrivit autoritatilor, citate de BBC News, atacurile au fost concentrate in provinciile Kunar si Nangarhar, din estul tarii, de unde fortele NATO s-au retras. Oficiali din serviciile afgane de graniceri au declarat ca talibani pakistanezi s-au infiltrat in aceste districte. Karzai a precizat ca a ridicat problema atacurilor cu rachete in cursul unei discutii cu omologul sau pakistanez, Asif Ali Zardari, cu ocazia unei conferinte regionale antiterorism ce a avut loc sambata la Teheran. ,,Ar trebui oprite imediat”, a spus liderul afgan. Iar daca nu sunt desfasurate de Pakistan, Pakistanul ar trebui sa spuna clar cine se afla in spatele atacurilor, a adaugat el. Karzai a anuntat ca a discutat acest subiect si cu comandantul fortelor NATO din Afganistan, generalul David Petraeus, si cu ambasadorul SUA la Kabul, Karl Eikenberry. Intre timp, un purtator de cuvant al Ministerului afgan al Apararii a avertizat ca tara sa va raspunde, daca este atacata. ,,Guvernul Pakistanului ar trebui sa inteleaga ca va exista o reactie in urma uciderii de cetateni afgani”, a spus Mohammad Zahir Azimi. Oficiali afgani au precizat ca circa 2.000 de familii au fugit din zonele vizate de atacurile lansate din Pakistan.

Numerosi civili ucisi sau arestati in Siria. Confruntarile dintre opozanti si armata in Siria s-au intensificat. In orasul Homs, peste 30 de civili au fost ucisi doar in ciocnirile din acest sfarsit de saptamana. Bilantul apartine activistilor pentru drepturile omului, care sustin ca guvernul incearca sa provoace un razboi civil. In localitatea Sabadani, la granita cu Libanul, au fost desfasurati 2.000 de soldati, insotiti de tancuri. Activistii anti-guvernamentali sustin ca numeroase persoane au fost arestate in acest oras. In Sabadani au avut loc numeroase manifestatii impotriva presedintelui Bashar al-Assad de la izbucnirea valului de proteste din Siria.

Sanader, extradat din Austria. Fostul premier croat Ivo Sanader, acuzat de coruptie in tara sa, a fost extradat din Austria. El a fost dus sub paza de la Salzburg intr-o inchisoare din capitala croata Zagreb. Sanader a fost arestat in decembrie in Austria, iar justitia din aceasta tara a aprobat saptamana trecuta extradarea sa in Croatia. Fostul politician de 58 de ani este acuzat de luare de mita si abuz de putere in perioada 2003-2009, in care a detinut functia de sef al guvernului. El ar fi deturnat prin intreprinderi de stat milioane de euro, care au ajuns in conturile sale. Sanader respinge acuzatiile si spune ca este victima unei campanii orchestrate de adversarii sai politici. Executivul de la Zagreb a demarat de curand o ampla campanie anti-coruptie, pe fondul eforturilor tarii de a adera la UE.

Doua explozii la sediile a doua partide din Bulgaria. Bombe artizanale au explodat in fata birourilor a doua partide de opozitie de la Sofia, avariind cladirile invecinate. Prima explozie a avut loc la ora 3.58, in fata sediului formatiunii conservatoare RZS, din centrul capitalei bulgare. 20 de minute mai tarziu s-a produs o a doua deflagratie, in fata biroului partidului de extrema-dreapta Democratii pentru o Bulgarie puternica, al fostului premier Ivan Kostov. Nu s-au inregistrat victime. Atacurile intervin a doua zi dupa ce opozitia de centru si stanga a inaintat in Parlament o motiune de neincredere vizand guvernul. La scurt timp dupa explozii, au inceput sa circule zvonuri ca a fost vorba de un truc de PR, pus la cale chiar de cele doua partide.

Siria recunoaste statul palestinian. Siria recunoaste statul palestinian cu capitala la Ierusalimul de Est, a anuntat Ministerul de Externe de la Damasc. ,,Siria recunoaste statul palestinian in granitele din 4 iunie 1967 si Ierusalimul de Est drept capitala sa, pe baza pastrarii drepturilor legitime ale palestinienilor”, se arata intr-un comunicat. Siria ,,va considera ambasada biroul de la Damasc al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, de la publicarea acestui comunicat”, a adaugat ministerul. Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a inceput o vizita in mai multe tari europene, pentru a obtine sustinerea lor la ONU. Turneul lui Abbas va include vizite in Norvegia, Spania si Turcia. Israelul si Statele Unite se opun demersului palestinian, pe care il considera un pas unilateral, si subliniaza ca recunoasterea entitatii ar trebui sa fie rezultatul unui acord negociat.

Certitudini. Orice fiinta umana doreste sa aiba certitudini, si inca din cea mai frageda copilarie dorim sa fim siguri de cat mai multe lucruri cu putinta. In acest context suntem educati sa credem ca stiinta are raspunsuri clare la toate intrebarile noastre si ca toate lucrurile sunt cunoscute. In ultimii ani este tot mai clar ca aceasta convingere este bazata pe lipsa noastra de cunostinte, ca odata ce avem mijloace de investigatie adecvate putem constata cu usurinta cat de putin stim. Asa se face ca aproape in fiecare saptamana daca nu zilnic, aflam ca s-a identificat o noua planeta, galaxie, etc. Ca in fundul oceanelor sau in inima junglei tropicale, traiesc vietuitoare despre care nu avem nici o ideie ca exista, ba mai mult, din cand in cand se descopera chiar si un trib cu totul necunoscut pana astazi. Daca in aceste domenii lucrurile par a fi de inteles, deoarece telescoape mai puternice maresc raza de investigatie, echipament sofisticat ne da posibilitatea sa coboram in adancuri neatinse pana acum, stirea ca nu stim cu exactitate inaltimea muntelui Everest este mai greu de inteles, si totusi aceasta este realitatea. Nepalul pe teritoriul caruia se afla muntele Everest, a hotarat sa il masoare ca sa clarifice confuzia. In general am invatat la scoala ca muntele Everest cel mai inalt din lume, are 8.848 de metri potrivit unor masuratori facute in 1954 de India. Dar in cursul tratativelor de delimitare a hotarului dintre Nepal si China, chinezii fac referire la muntele Everest ca avand 8.844 de metri. Gopal Giri, purtatorul de cuvant al ministerului care se ocupa de teritoriul Nepalului este convins ca tehnologia actuala va permite o masuratoare exacta, numai ca rezultatele vor fi cunoscute in 2 ani. Everestul a fost masurat pentru prima data in 1856, a fost escaladat pentru prima data in 1953 de catre serparul Tenzing Norgay si alpinistul Edmund Hillary. De atunci Everestul a fost escaladat de mai mult de 3.000 de alpinisti

Libertati, cat de departe este prea departe. Aceasta se pare ca este o intrebare la care nimeni nu poate raspunde, si odata cu trecerea vremii granitele a ceea ce este permis se muta tot mai departe in teritoriul indecentei, absurdului, daca nu chiar al ridicolului. Asa de exemplu in provincia Canadiana Ontario, mai precis in localitatea Bracebridge, Brian Coldin, un ,,naturist” convins, se plange ca legea canadiana privind nuditatea in public este neconstitutionala. Sa nu credeti ca Brian Coldin, vrea sa faca plaje dezbracat in curtea sa, sau pe vreo plaje din imrejurimi. In 2008 si 2009, a fost dat in judecata de 5 ori pentru ca se plimba dezbracat pe starda, ba chiar a vrut sa fie servit intr-o cafenea si un restaurant. Argumentul sau este de-a dreptul socant, el a declarat reporterilor ca ,,suntem creati dupa imaginea lui Dumnezeu, suntem o tara crestina, cum pot sa fiu condamnat pentru aceasta”. Avocatul sau insista ca nuditatea clientului sau nu a vatamat pe nimeni. Daca aceasta nu este de ajuns; Kyle Richards, a dat in judecata pe Rick Snyder, guvernatorul statului american Michigan, deoarece fiind incarcerat in Macomb County Jail, nu are acces la material pornografic. Kyle Richards, are 21 de ani si este inchis deoarece a jefuit o banca. In plangerea sa el a spus ca drepturile sale civice sunt violate, ca absenta materialelor pornografice il forteaza sa-si compromita standardul sau de viata. Ceea ce este interesant de subliniat, este faptul ca in statul Michigan puscariasii au acces cu anumite conditii la material pornografic, numai ca acesta este interzis in Macomb County Jail.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Atacurile de inima. Timpul este cel mai important factor atunci cand o persoana are un atac cardiac. Cu cat ajungi mai repede la spital, cu atat sansele de supravietuire se maresc. Un studiu canadian la care au participat 4.403 de persoane arata ca daca ai un atac cardiac, sansele de supravietuire cele mai bune le au cei casatoriti. In mod special barbatii casatoriti, arata studiul, au ajuns la spital mult mai repede decat cei necasatoriti. La 96 de centre de urgenta din provincia Ontario, 46% dintre participanti au ajuns in numai 2 ore de la primele simptome de dureri. Cand cercetatorii au analizat mai amanuntit recordurile medicale ale acestor pacienti, au observat ca barbatii casatoriti au venit la spital mult mai repede decat cei necasatoriti. Cercetatorii sunt de parere ca sotiile, de obicei, se ingrijesc mai mult de sanatatea sotilor decat ei insisi si la primele simptome nu ezita sa cheme ambulanta. Indiferent daca esti casatorit sau nu, medicii sfatuiesc ca la primele dureri de piept, sau senzatie de discomfort in regiunea inimii, este indicat sa chemi ambulanta, lucru care iti mareste considerabil sansele de spuravietuire si limiteaza consecintele unui posibil atatc cardiac. Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent in revista Canadian Medical Association Journal.

Textul saptamanii. ,,Pazeste-ti inima mai mult decat orice, caci din ea ies izvoarele vietii”. Proverbe 4,23

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 39/2011

| Articole / Stiri, Ora Profetica |
About The Author
-