33
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

Semnele saptamanii 14 Iulie 2011

Dumnezeu nu are ce cauta in capela cimitirului militar din Huston. Pe cat pare de necrezut pe atat este de adevarat. 3 organizatii de veterani: Veterans of Foreign Wars, the American Legion si the National Memorial Ladies, au depus plangere impotriva lui Arleen Ocasio, directoarea cimitirului militar din Huston, deoarece aceasta a interzis folosirea cuvintelor ,,Dumnezeu” si ,,Isus” din vocabularul celor care oficiaza inmormantarea veteranilor in acest cimitir. De fapt orice rugaciune sau predica care este rostita cu ocazia serviciilor funerare, trebuie aprobata in prealabil de directoare. Interdictia merge asa de departe ca nimeni nu poate folosi expresia clasica in vocabularul american ‘God Bless You’ (Dumnezeu sa va binecuvanteze). Aceasta practica a serviciilor religioase la inmormantarea veteranilor este foarte obisnuita in America, dar se pare ca aceasta interdictie nu este fantezia directoarei ci doar stricta interpretare a unei dispozitii din 2007, in general ignorata, care prevede ca ,,garzile de onoare nu au dreptul sa-l invoce pe Dumnezeu in timpul ceremoniei de inmormantare”. In plangerea depusa la tribunal arata ca directoarea a transformat biserica cimitirului intr-o sala de sedinte. Desigur acest incident a capatat dimensiuni nationale, Jeff Mateer, avocat general pentru Liberty Institute, insista ca aceasta reprezinta o discriminare bazata pe considerente religioase. Sa nu uitam ca aceasta controversa are loc in Statele Unite, tara care a fost fondata de protestantii care fugeau de persecutiile religioase, o tara care se declara crestina.

Peisajul politico-religios al Americii secolului 21. Intr-o America odata religioasa, peisajul zilelor nostre este cu totul diferit. Pana nu demult se stia cu exactitate religia presedintelui. Catolicul Kenedy a fost primul nonprotestant care a devenit presedinte, ziarele publicau de predilectie fotografia presedintelui cu Biblia in mana care pleca de la slujba de duminica, la Casa Alba aveau loc ceremonii religioase, zile de rugaciune, etc. In prezent situatia este diferita si in fata unui presedinte democrat care se confrunta cu o situatie economica extrem de dificila, principalii candidati la investitura republicana au o trasatura comuna cu totul iesita din comun, sunt mormoni. Intr-adevar Mitt Romney, fostul guvernator al statului Massachusetts, si Jon Huntsman, fost guvernator al statului Utah, sunt mormoni. Ceea ce acum cativa ani parea de neconceput este astazi doar un amanunt in biografia unor oameni politici care pot foarte bine intr-o zi conduce destinele celei mai puternice tari.

Noul sef al Pentagonului, in vizita in Irak. Noul secretar american al apararii, Leon Panetta, aflat in prima sa vizita in Irak, a declarat ca SUA sunt ingrijorate de actiunile Iranului de inarmare a militantilor irakieni. Armata americana va intreprinde actiuni unilaterale in Irak pentru a reactiona la aceste riscuri. El a spus ca in iunie s-au inregistrat numeroase victime in randul trupelor americane din Irak, in urma unor atacuri ale insurgentilor inarmati de Teheran. Nu putem permite repetarea acestor situatiii. Panetta vrea sa afle daca autoritatile irakiene doresc prelungirea mandatului trupelor americane. Potrivit calendarului convenit, cei 46.000 de soldati americani ramasi in Irak ar urma sa se retraga total pana la sfarsitul anului. Secretarul american al apararii s-a aflat anterior in Afganistan, in primele sale actiuni pe plan extern de la preluarea functiei, la inceputul lunii.

Angela Merkel si-a inceput turneul pe continentul african. Germania va dona un milion de euro celei mai mari tabere de refugiati din Kenia, afectata de seceta si foamete. Cancelarul german Angela Merkel a facut acest anunt la intalnirea cu presedintele kenian Mwai Kibaki. Ea se afla in Kenia, prima escala din turneul sau pe continentul african. Pana joi, sefa executivului de la Berlin va mai vizita Angola si Nigeria. Merkel este insotita de ministrul agriculturii Ilse Aigner, de deputati din toate partidele parlamentare si de o delegatie economica. Pe langa consultarile politice, partea germana va aborda cu responsabilii africani teme precum investitii in energie, clima si tehnologii de mediu. Germania vrea sa arate astfel ca ia in serios dezvoltarea continentului african, a declarat Angela Merkel. Ea a vorbit despre un parteneriat de pe pozitii de egalitate cu tarile africane.

Serghei Lavrov, vizita in SUA. Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, incepe luni o vizita in Statele Unite, in cursul careia se va intalni cu secretarul de stat Hillary Clinton si cu presedintele Barack Obama. Lavrov va vorbi cu liderul de la Casa Alba despre vizita pe care acesta urmeaza sa o faca la toamna in Rusia. Scutul antiracheta, relaxarea regimului vizelor si un acord privitor la adoptii figureaza pe agenda convorbirilor pe care Lavrov le va avea la Washington cu interlocutorii sai. ,,Resetarea” relatiilor ruso-americane, care a avut loc in timpul mandatului administratiei Obama, incepe sa-si arate roadele, declara Lavrov saptamana trecuta intr-un interviu pentru Rossia 24, pe tema vizitei in SUA. <eful diplomatiei ruse va participa, de asemenea, la Washington, la o reuniune a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, format din Rusia, SUA, ONU si UE.

Italia, urmatoarea tara cu probleme financiare in zona euro. Conducerea UE si BCE discuta din nou luni la Bruxelles despre criza datoriilor in zona euro. Reuniunea neoficiala are loc inaintea intalnirii ministrilor de finante din uniunea monetara, care vor analiza acordarea unui al doilea pachet financiar de urgenta pentru Grecia. Nu este vorba despre o reuniune de criza, a dat asigurari presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. O noua tara, Italia, a intrat in vizorul pietelor financiare. Dobanzile pentru credite destinate statului italian au crescut semnificativ, investitorii temandu-se de o eventuala neplata din partea Romei. Guvernul italian incearca in aceasta situatie sa dea dovada de unitate iar presedintele Giorgio Napolitano a cerut negocieri intre putere si opozitie. Vom face eforturi sa aratam ca pietele exagereaza, a declarat Paolo Bonaiuti, consilierul premierului Silvio Berlusconi. Potrivit cotidianului german ,,Die Welt”, BCE a primit solicitari de a dubla la 1.500 de miliarde de euro fondul de salvare a tarilor cu probleme, pentru a putea acoperi un eventual ajutor pentru Italia.

Armata egipteana amana alegerile si demite sute de politisti. Armata egipteana, aflata la conducerea tarii, a anuntat ca alegerile legislative prevazute pentru septembrie vor fi amanate pentru octombrie sau noiembrie, iar aproape 700 de politisti au fost demisi in legatura cu uciderea protestatarilor in timpul revolutiei. Multe dintre noile partide politice ale Egiptului au cerut ca votul legislativ sa fie amanat, pentru a putea concura impotriva unor grupuri mai puternice si mai bine organizate ale opozitiei, in special Fratii Musulmani. Anunturile armatei egiptene intervin in conditiile in care protestele continua in piata Tahrir din Cairo, manifestantii cerand accelerarea judecarii ofiterilor de politie si oficialilor corupti din timpul regimului lui Hosni Mubarak. Protestele din februarie care au dus la caderea lui Mubarak s-au soldat cu peste 800 de morti. Armata a mai anuntat ca va redacta principiile generale de selectare a adunarii de 100 de membri care va trebui sa scrie o noua Constitutie egipteana, ceea ce potrivit analistilor, este de natura sa previna o orientare islamista a unui asemenea organism.

SUA ii avertizeaza pe palestinieni sa nu-si proclame independenta in septembrie. Camera inferioara a Congresului american i-a avertizat pe palestinieni in legatura cu proclamarea unilaterala la ONU, a unui stat palestinian independent. Intr-o declaratie a Camerei Reprezentantilor de la Washington se arata ca, daca Autonomia Palestiniana va cere recunoasterea unui stat palestinian, fara ca aceasta initiativa sa se bazeze pe negocieri cu israelienii, aceasta va avea urmari grave asupra Autonomiei de la Ramallah, condusa de presedintele Mahmud Abbas, si va influenta negativ programele de ajutorare americane destinate palestinienilor. Senatul SUA votase saptamana trecuta o rezolutie asemanatoare. Pe fundalul blocarii negocierilor de pace cu israelienii, conducerea palestiniana vrea sa ceara in septembrie Natiunilor Unite, sa primeasca in organizatie un stat palestina cu drepturi depline, intre granitele din anul 1967. SUA si mai multe tari europene, intre care Germania, se opun acestei initiative.

Naufragiul de pe fluviul Volga. Vasul de croaziera scufundat duminica in fluviul Volga era supraaglomerat, cu 208 persoane la bord. Anuntul a fost facut de ministrul rus pentru situatii de urgenta, Serghei <oigu. Potrivit acestuia, nu mai sunt sperante de a gasi pe cineva in viata in urma naufragiului ambarcatiunii de agrement. Presedintele Dmitri Medvedev a anuntat ca maine va fi zi de doliu national in memoria victimelor accidentului si a subliniat ca acesta nu ar fi avut loc daca s-ar fi respectat standardele de securitate. Medvedev a deplans starea proasta in care se afla vaporul si a avertizat ca numeroase alte asemenea ambarcatiuni sunt inca active in apele Rusiei. Potrivit echipelor de salvare, aproximativ 115 cadavre, inclusiv 30 de copii, se afla la bordul navei scufundate in Volga, in Republica Tatarstan. Vasul scufundat se numea ,,Bulgaria” si era in functiune de 54 de ani. In jur de 80 de pasageri au fost salvati de o alta nava. Vaporul s-a scufundat la trei km de tarm, intr-o zona unde Volga este foarte lata si are cam 20 de metri adancime.

Fratele presedintelui afgan a fost asasinat. Ahmad Wali Karzai, un frate mai mic al presedintelui afgan Hamid Karzai, a fost ucis marti. Informatia a fost confirmata de responsabili locali si de membri ai familiei. Guvernatorul provinciei Kandahar, Zalmay Ayoubi, a anuntat ca Ahmad Wali Karzai a fost asasinat in casa sa de o persoana inarmata. Un membru al familiei a declarat ca asasinul lucra ca garda de corp pentru fratele presedintelui. Se pare ca garda de corp era un agent taliban infiltrat. Talibanii au revendicat atacul, pe care il considera unul din cele mai importante succese din ultimii ani. Ahmad Wali Karzai era seful consiliului provincial din Kandahar si era considerat unul din cei mai puternici oameni din sudul Afganistanului.

Explozie la o baza militara din Cipru. Cel putin 15 persoane si-au pierdut viata luni dimineata in urma unei explozii la un depozit de munitii de la o baza navala din Cipru, potrivit televiziunii publice. Aceasta mai spune ca 60 de persoane au fost ranite. Mai multe containere cu munitie ar fi explodat dupa ce ar fi fost cuprinse de un incendiu de vegetatie. In total, in depozit se aflau aproape 100 de astfel de containere. Lazile cu munitie fusesera confiscate in 2009 de pe un vas sub pavilion cipriot care plecase din Iran cu destinatia Siria. Martorii oculari spun ca baza militara situata intre Larnaka si Limasol a fost distrusa aproape in totalitate. Exploziile au provocat si o pana de curent majora, paralizand activitatea celei mai importante centrale electrice din regiune. De asemenea, deflagratia a avariat case si a ranit oameni intr-un sat vecin.

Mumbai. Atacuri teroriste. Cel putin 17 persoane au fost ucise si 130 ranitei in trei explozii in lant, care s-au produs, miercuri seara, in zone aglomerate din capitala financiara a Indiei, Mumbai. Potrivit autoritatilor, a fost vorba de atacuri teroriste coordonate. In toate cele trei cazuri s-au folosit dispozitive explozive improvizate. Una dintre bombe a fost plasata intr-un taxi, o alta pe o motocicleta. Deflagratiile au avut loc la interval de cateva minute una de cealalta, in jurul orei locale 19.00, o ora de varf, cand toata lumea se intoarce acasa de la serviciu. Exploziile au avut loc in cartierul Dadar, in vestitul bazar de bijuterii Jhaveri si in zona Operei, un cartier de afaceri foarte frecventat. Alerte de securitate au fost emise imediat pentru toate orasele mari din India, inclusiv New Delhi si Kalkuta. Nu se stie deocamdata ce grupare terorista este responsabila pentru atentate. Numerosi lideri mondiali, printre care presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel, au condamnat atacurile din metropola indiana. Exploziile au avut loc de ziua aniversara a unicului supravietuitor dintre autorii atentatelor din noiembrie 2008 de la Mumbai, soldate cu aproape 170 de morti, si la doua zile dupa implinirea a cinci ani de la atentatele in serie comise asupra unor trenuri, la 11 iulie 2006, tot la Mumbai, cand cel putin 186 de persoane au fost ucise.

Siria acuza SUA de tentativa de destabilizare a tarii. In urma unei vizite a ambasadorului SUA, Robert Ford, in bastionul protestatarilor sirieni Hama, guvernul Siriei a acuzat Washingtonul ca-i incita pe demonstranti la actiuni impotriva puterii legitime. Intr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Damasc se arata ca Ford s-a deplasat la Hama fara permisiune. Anterior, surse de la Washington afirmasera ca ambasadorul s-a deplasat la Hama pentru a manifesta solidaritate cu locuitorii din Hama. Armata a blocat cu tancuri caile de acces spre oras. Potrivit unor activisti pentru drepturile omului, locuitori au fost arestati sau ucisi. Noaptea trecuta, forte de securitate loiale presedintelui Bashar el Assad, au luat cu asalt, un cartier de la periferia capitalei Damasc, deschizand focul. In cartierul Harasta au avut loc actiuni de protest repetate impotriva presedintelui Assad.

Karachi. Violente. Dupa zile de violente in cel mai mare oras pakistanez, Karachi, guvernul de la Islamabad a dizlocat alte mii de soldati in portul de la Marea Arabiei. Ministrul pakistanez de Interne, Rehman Malik, a anuntat ,,actiuni precise” impotriva celor responsabili de acte de violenta. La Karachi se inregistreaza incepand de marti sangeroase reglari de conturi intre diverse tabere politice si etnice. Nici masiva prezenta a armatei si politiei nu a putut impiedica varsarile de sange. Noaptea trecuta a fost deschis focul asupra calatorilor din doua autobuze de linie. Atacul s-a soldat cu moartrea a cel putin 10 persoane, intre care o fetita de sase ani. De la inceputul luptelor de strada, au fost ucise in total cel putin 65 de persoane.

Atacurile dronelor americane in Pakistan. Mai multe atacuri cu drone efectuate de armata americana s-au soldat cu aproape 50 de morti in Waziristanul de Nord si de Sud, regiuni aflate la granita cu Afganistanul. SUA si-au intensificat in ultimele luni atacurile cu avioane fara piloti, lichidand in acest fel numerosi lideri ai insurgentilor islamisti din Pakistan. Aceste actiuni au deteriorat insa relatiile dintre Washington si Islamabad.

Ceremonii de divort. Daca Europa este preocupata cu casatoriile monarhilor ei, in Japonia tara lovita din greu de numeroase dezastre, numarul divorturilor cunoaste o progresie vertiginoasa. Acum 2 ani Hiroki Terai, s-a gandit sa faca din acest eveniment trist in viata unui cuplu, o afacere, si a inceput sa organizeze un fel de ceremonii. Dupa evenimentele din martie anul acesta, cererile s-au triplat. In cursul ceremoniei care costa circa 700 de dolari, fostii soti si familiile, sarbatoresc aceasta tranzitie in jurul unui bufet, apoi participa la o ceremonie a sfaramarii vereghetelor care se pare ca are un efect pozitiv asupra participantiilor dandu-le senzatia ca s-au descatusat de trecut. De asemenea un creator de moda produce pentru aceasta ocazie o rochie speciala. Imbracata in aceasta rochie, fosta sotie arata cel mai bine in timp ce paraseste sala de festivitati, ca pentru a arata fostului sot ce a pierdut.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Insolatia. Insolatia (in engleza Heatstroke) este o conditie extrem de periculoasa care se declanseza cand temperatura corpului depaseste 40 de grade Celsius (104 Fahrenheit). In general, insolatia se produce din cauza expuneri indelungate la soare. Anul trecut, atat in America de Nord cat si Europa, temperaturi record au fost inregistrate, iar vara aceasta se anunta a fi si mai calduroasa. In conditiile in care temperaturile in mod frecvent depasesc 40C, pericolul de insolatie devine extrem de ridicat. Mai jos vom enumera cateva dintre cele mai evidente simptome de insolatie. In ciuda caldurii excesive, pielea nu mai transpira din cauza ca organismul este deshidratat. Din cauza deshidratari, inima isi accelereaza activitatea (tachycardia) incercand sa mentina o circulatie sanguina cat mai normala. Dureri si crampe musculare, migrene, ameteala, halucinatii si coma sunt simptome clasice de insolatie. Cei mai vulnerabili sunt noi nascutii, copiii si oamenii in varsta, datorita faptului ca organismul lor contine o cantitate mai scazuta de lichide si nu se poate adapta la schimbari mari de temperaturi. Insolatia este considerata ca o conditie de urgenta in care asistenta medicala este necesara. Pentru a preveni insolatia sunt recomadate masuri de reducere a temperaturii corpului prin comprese cu gheata sau apa rece. De asemenea consumul de lichide, de preferat apa, este strict necesar. Bauturile care contin cofeina si alcool trebuie evitate, deoarece au efecte diuretice si inrautatesc situatia. Evitarea expunerii indelungate la soare, consumul mare de apa, haine de culoare deschisa si lejere, precum si o palarie sau umbrela, sunt numai cateva sugestii foarte eficace de a tine organismul comfortabil si a evita o situatie care in multe cazuri duce la moarte. Numai in USA, anual peste 1.000 de persoane isi pierd viata din cauza insolatiei, conditie care se poate evita in procentaj de 100%.

Textul saptamanii. ,,Copilasilor, paziti-va de idoli”. I Ioan 5,21

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 28/2011

| Articole / Stiri, Ora Profetica |
About The Author
-