31
Views

Mai multe persoane ne-au intrebat si ne-au rugat sa le ajutam, sa le oferim sfaturi despre cum sa faca o lucrare eficienta de misiune crestina. Lucrul aceasta nu este usor pentru noi, pentru ca depinde de fiecare persoana in parte, atat de cel care se implica in misiune crestina, cat si cel care va fi beneficiarul acestei lucrari. O sa ne referim aici in mod special la lucrarea de binefacere, asta pentru ca Asoc. Slujire Crestina este exata pe acest fel de lucrari. Misiune Crestina este un domeniu vast, in care multi doresc sa se implice, dar am observat de-alungul anilor ca la cei mai multi eficienta este minima. Haideti sa vedem impreuna ce inseamna misiune crestina, cum se face si cum se poate evalua. Mai multe detalii puteti afla si aici: www.slujirecrestina.ro

Ne vom referi la proiecte sociale aici.

 

1. Nu vom ajuta pe oricine. Din experienta va spunem, este foarte greu sa gasesti o persoana cu adevarat saraca. Selecteaza drastic persoanele pe care doresti sa le ajuti.

2. Cum afli persoanele care au nevoie de ajutor sub forma de misiune crestina? Mergi intr-un sat si intrebi oamenii din acea localitate daca cunosc persoane sarace, bolnavi, batrani neputinciosi, etc. Te poti duce si la primarie sa ti se ofere (daca ti se ofera) o lista cu persoanele de la ajutorul social (noi nu recomandam lucrul acesta). Oamenii din sat iti vor spune cine are nevoie de ajutor. Chiar daca ti se spune despre o anumita persoana, opreste-te si intreaba pe cel care iti spune cat mai multe informatii posibile. Dupa ce afli unde locuieste, in drum opreste alte persoane si intreba daca ei o cunosc pe acea persoana, afla cat de multe informatii si vezi daca informatiile primite de la prima persoana corespund cu cele de la a doua persoana.

3. Cand ajungi aproape de casa celui despre care ti s-a spus ca ar merita ajutat, intreaba vecinii din apropiere informatii cat mai detaliate. Cand vei pleca spre casa, opreste-te si in alte zone ale satului si afla si de acolo informatii despre acea persoana.

4. Ce informatii sa cauti? De ce a ajuns in situatie in care este? Ce venit are? Pe ce cheltuieste banii? Ce vicii are? Cati copii are? Cum se gospodareste acasa (uita-te ce are in casa: mobilier, aparatura. Noi am intalnit persoane ,,sarace” care aveau aparatura electronica de mii de lei). Afla daca acelei persoane ii place sa munceasca. Munceste cand i se ofera ocazia?

5. Tot ce aflii noteaza pe o agenda, astfel vei uita. NU PROMITE NIMANUI NIMIC. Nu le spune ca esti ,,pocait”. Cei mai multi doar pentru ca ai fost la ei vor astepta sa le dai ceva, sa le faci ceva. Daca le vei spune ca esti ,,pocait” ei cred ca tu ai bani. Exista mentalitatea ca pocaitii au bani din strainatate si vor sa ajute. Fii discret cu ei in tot ce faci si in tot ce spui.

6. Evalueaza informatiile, roaga-te, cere de la Domnul sfat si hotareste-te pe cine ajuti.

7. Dupa ce stii pe cine vei ajuta, vino din nou la acea persoana, discuta mai intim cu ea, fa o evaluare a costurilor, voluntarilor, etc.

8. Planifica actiunea si implementeza proiectul.

9. Evaluarea se va face in functie de obiectivele pe care tu le-ai urmarit si atins cu acest proiect. De ex: daca ai dorit sa vorbesti acelei persoane despre Isus prin actiunea ta, si nu ai reusit lucrul acesta. Evaluarea va fi negativa. Dar daca tu ai urmarit sa faci un bine, indiferent de rezultate si lasi ca Duhul Domnului sa miste inimi spre Hristos, atunci evaluarea ta poate fi mult mai obiectiva.

Daca sunt intrebari nu ezitati sa ni le adresati.

Asoc. Slujire Crestina

www.slujirecrestina.ro

Misiune Crestina – sau cum sa ajut pe cei in nevoie?

Despre autor
-