Luni, 28 Noiembrie 2016, la Palatului Parlamentului, s-a desfășurat evenimentul ”Parteneriatul dintre ONG-uri și instituțiile publice eforturi comune în lupta împotriva violenței asupra femeii” cu tema ”Împreună ștergem lacrimi”, eveniment organizat de către Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România în parteneriat cu Asociația Solwodi. La acest eveniment au fost prezente oficialități din instituții publice și private, care sunt interesate de domeniul violenței împotriva femei.
ADRA România a deschis campania celor ”16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii” în data de 25 Noiembrie, la Spațiul Public European din București printr-un workshop numit ”Abordarea holistică a victimelor violenței în familie”. Evenimentul se adresează elevilor și studențiilor care au primit certificate de participare.
Prezent la eveniment Președinte ADRA România, Ștefan Tomoiagă, a declarat: ”De peste 7 ani, ADRA România sprijină victimele violenței în familie, prin asistare și găzduire în ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. În această perioadă, peste 1500 de victime ale violenței în familiei au fost asistate, dintre care peste 500 de persoane au primit găzduire în centru. Conferinţa privind combaterea abuzurilor împotriva femeilor, organizată alături de parteneri ai asociației, aduce o nouă pespectivă asupra fenomenului violenței în familie creând cadrul unui dialog deschis între societatea civilă reprezentată de organizațiile neguvernamentale active în acest domeniu și instituțiile publice.”
”Evenimentul de astăzi, organizat împreună cu ADRA Romania, se înscrie în șirul activităților pe care în fiecare an, începând din anul 2010, cu prilejul celor 16 zile de activism împotriva violenței de gen, le organizăm împreună. Consider ca a fost un eveniment excepțional deoarece a reflectat în primul rând interesul personal și instituțional pe care fiecare dintre cei prezenți îl are față de acestă cauză. În al doilea rând deoarece am avut ocazia de a face încă o dată public, parteneriatul care functionează între organismele private si publice, chiar daca nu la nivelul la care ne dorim uneori, și aceasta deoarece fiecare așteptăm de la celalalt să facă niște lucruri despre care nu știm că nu are competență sau atribuții în domeniu sau, în unele cazuri, nu a studiat îndeajuns noile modificari legislative. A fost un prilej de a ne cunoaște limitările, posibilitățile, reușitele și punctele slabe la care împreună ne-am angajat pentru a schimba situația femeilor victime ale violenței în familie și a copiilor acestora, pentru a sancționa agresorii și pentru a diminua numărul cazurilor” a declarat Adina Bălan, Președinte Asociația Solwodi.
“Ne-am dorit ca cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii decretate de Organizația Națiunilor Unite să nu treacă neomagiată în România mai ales că asociațiile organizatoare și partenerii acestora lucrează direct în asistatea și consilierea victimelor violenței în familie. Consider ca nota distinctivă a evenimentului a fost implicarea directă a profesioniștilor (psihologi, asistenți sociali, politiști, judecători) din instituțiile statului și din mediul nonguvernamental care au în atribuții acest grup țintă, astfel am oferit un exemplu de bună practică ce mi-aș dori să fie scalat. O atenție deosebită am acordat-o și copiilor proveniți din aceste familii, care merită o sansă la educație sanatoasă, la o dezvoltare psiho – socială armonioasă, la o viață fără violență. Nu ne facem iluzii că putem eradica peste noapte acest flagel, dar ne dorim ca prin activitatea și faptele noastre să atragem atenția că toți ne putem implica pentru a schimba o viață, fie ca e a noastră sau a celor de lângă noi” a declarat Paula Drăgan, Asistent Social Casa ADRA.
Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor este marcată anual în data de 25 Noiembrie. Această data a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999. În perioada acestei date, Organizația Națiunilor Unite a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme, se arată pe site-ul oficial al ONU.
Începând cu anul 2009, ADRA România conduce ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală și religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.
ADRA România