51
Views

“Nu te socoti singur intelept ; teme-te de Domnul, si abata-te de la rau !”

Traim vremuri ce au mai fost, dar sub alta forma, moda, educatie, stil de viata, si lista continua. Ca vrei sau nu, generatia actuala se crede mai culta, si mult superioara inaintasilor lor. Ca exista diferente de valoare, intr-o generatie fata de alta, nu este nici o problema, depinde numai sa intelegi mecanismul de truda si efort intelectual in ambele generatii.

Valori au fost in trecut, si normal in secolul computerizarii vietii, sa vina alte valori ce, au fost cladite pe istoria de ieri si de azi. Numai ca, comportamentul mental al noii generatii, se bazeaza pe confuzie si libertate de actiune a individului, iar postmodernismul scolilor Americane, creeaza acest cadru de individualizare a tineretului de azi. Individualizarea conceputuala a vietii a dus la distrugerea familiei moderne, ce pare o citadela sfaramata intr-o continua descompunere. Pregatirea copilului din frageda pruncie, este preluata de organizatii de specialitate, ce, transforma fara sa vrei, viitorul tanarului/tinerei de maine, intr-o persoana ce raspunde la alte comenzi educationale. Mamica nu are timp de el/ea, deoarece trebuie sa lucreze pentru intretinerea caminului iar taticutu, este o pasare rara, ce, trudeste de dimineata pana seara, pe alte coclauri straine, pentru un pumn de dolari. Si ne mai intrebam de ce, copiii nostri au alt gen de preferinte in functie de gradul educational oferit de scoala, colegiu, universitatea, sau, alte lumi mult mai versate si ilegale ca, lumea drogurilor si a stupefiantelor, a prostitutiei organizate, a pornografiei computerizate ce devoreaza frageda viata de tanar si tanara in actuala generatie. Si te mai miri, tu ca mama si tata, de ce copiii mei au luat-o razna ? De ce nu ma mai inteleg cu odrasla mea ? Ce sa fac pentru copilul dragostei mele ?

Timpul trece si fetita/baiatul de ieri, a parasit pe bune  biserica, deoarece, nu a fost bagat/a de nimeni in seama. Iar firul verde de copil nevinovat sa refugiat inconstient intr-o lume ce a oferit acel ceva, ce el/ea, avea nevoie? Si atunci pustiul/pustoaica, a sters-o de acasa. Nu mai vrea sa auda, el/ea de Biserica, de Biblie, de porunci Divine, de nimic. Vreau sa fiu liber/a. M-am saturat de sclavia impusa de mama, tata si biserica. Vreau libertate “absoluta”.

Vreau sa petrec azi viata cum vreau eu, eu si numai eu ! Treptat, umbra vremii, intuneca viata de ieri a familiei, asa zisa….crestina, iar locul cald si catifelat al copilariei si adolescentei, a ramas gol, in casa de piatra cladita cu truda de munca celor doi parinti. Inima ta de mama si tata, se facu acum de piatra, si te intrebi in acest ceas de amurg de istorie milenara, “si cu asta ce am facut….?”

Ai facut ceva, ai casa de piatra, mobilata dupa ultimul design architectural, ai garderobe pline cu tot ce vrei, dupa ultima moda de design vestimentar, ai o bucatarie cum ti-ai dorit-o cand ai fost domnisoara, ai masina ta personala cu zeci de cai putere si de marca, dar, nu ai cei doi copii ai tai.

Au ales alta viata, din cauza ta……., parinte al acestui veac al neascultarii, iar viata lor va fi ceruta din mana ta mama si tata, de Marele Eu Sunt. Nu ai fost cand trebuia cu copiii tai, azi, este greu de dat timpul inapoi, iar strigatul disperarii din noaptea fara somn si speranta, va roade ca un cancer in fiinta ta de mama si tata din ziua de azi. Unde iti sunt copiii stimate domn/doamna ? Este ceas de reculegere, pana nu va fi, prea tarziu..!

Arch. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.

Cronica Ideilor – Tinere, mai crezi in ISUS ?

Despre autor
-