377
Views

cronica-ideilor-2014image003

Motto: „Decat o viata intreaga cioara, mai bine o vara vultur” Arh. Gheorghe Petrescu

Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu – CUA University – Washington – DC-SUA

Sponsor: Adrian Dobrovolschi

PASTORUL APOSTOL CHELBEGEAN NE-A PARASIT PENTRU O SCURTA VREME

      Au trecut anii pe langa noi, iar lumea se schimba. Unii se duc, altii cresc iar, alta generatie apare la orizont de parca a fost ieri, cand eram copii, si invatam la masuta cu povesti Biblice. Ce luam cu noi cand plecam dincolo? Nimic. Numai ca, la Marele Tron al Universului, cand va veni EL, Biruitorul Neamurilor, va fi Marele Judecator al Lumilor, ce va judeca pe toti, dupa Legea Celor 10 Porunci, scrisa de veacuri. Abia atunci vei sta fata in fata cu Marele Judecator, si daca vei fi fara vina, vei fi primit pe porti de vesnicii, daca nu, tot El, va spune, „Nu Te Cunosc”. Si cand te gandesti ca, o viata de om ai fost la datoria Evangheliei lui Isus, iar acum, ai spus adio celor dragi, familiei crestine de pe mapamont. Apoi, pentru un scurt timp, recele pamant absoarbe ramasitele reci ale celui disparut. Din toate acestea, ramane speranta mantuirii, si a primei invieri in Isus Hristos, EL, care a biruit pacatul si moartea, si a dat omului, o speranta vesnica in vecii vecilor.

Pastorul Apostol Chelbegean, a fost un om dintr-o bucata. Un Petru al vremurilor grele, dintr-un sistem comunist feroce si de netrecut, unde trebuia sa dai socoteala in fata sistemului, despre tot ce se intampla, in Biserica Adventa. Pastor, in diferite zone ale Romaniei, Consilier al Uniunii intr-o vreme, ce, cu o tenacitate de antrenor de box, el pastorul Chelbegean, rezolva problemele puse in joc, intr-un stil de „comando„, si nu sufla nimeni la comenzile lui, care pareau normale la prima vedere. Am apreciat la acest om, seriozitatea si disciplina mutuala de care dadea dovada. La Fagaras, cu greu am primit aprobare sa facem o noua Biserica. Ca arhitect consultant al Uniunii AZS, am ales amplasamentul de langa „Cetatea Fagarasului”. Am elaborat documentatia si ne-am apucat de lucru. A mers bine pana cand autoritatile locale, au sesizat ca acest hexagon in plan orizontal din beton armat, a devenit peste noapte, foarte vizibil, si ca ceva nu este in regula. Cum adica, in plin comunism totalitar, unii darama bisericii ce sant monumente istorice , iar altii construiesc, biserici moderne neoprotestante? Nu se poate, trebuie facut ceva. Fratii din Fagaras spuneau ca, sa oprim lucrul pentru un scurt timp. Le-am atras atentia ca sa mearga mai departe cu lucrul si, au mers. Avea cine sa raspunda, arhitectul Gheorghe Petrescu. Amentintarile de oprire a turnarii betoanelor la partea de rezistenta a hexagonului din Fagaras, sunau amenintator, cu toate ca aveam autorizatie de constructie. Intr-o joi o comisie speciala a venit sa verifice ce se intampla cu acest imobil, cu numele lui adevarat, Biserica Adventista din Fagaras. Au luat nota si au ordonat ca pana luni dimineata sa nu se mai toarne nici un metru cub de beton. La aceste amenintari, fratii m-au sunat si mi-au povestit totul. Raspunsul meu a fost, sa continuam caci altfel ne demoleaza ce am facut pana acum, si este pacat pentru atata munca si mai ales atatia bani cheltuiti. A venit sabatul si dupa sabat, spiritele s-au incins. Ce facem? Un SOS prin telefon primesc la atelierul meu din Bucuresti, vestea ca s-a primit decizie de demolare. Am strigat la cei care lucrau sa continue, si sa nu stea.

Da domnule arhitect, usor de zis, dar nu avem oameni calificati pentru turnarea stalpilor, grinzilor si a placilor de rezistenta ale acoperisului. Nu va faceti griji, le-am spus, Dumnezeu va fi cu noi. Ma lupt sa va aduc 30 de oameni calificati in cel putin trei ore. Nu stau pe ganduri, era ora unu noaptea, si sun la pastorul Apostol Chelbegean. Stii cat e ora d-le arhitect? Da, dar fiti atent, la Fagaras, este stare de urgenta maxima. Luni e ordin de demolare de la judetul Brasov. Am nevoie de 30 de omeni calificati, nu de corvoada ci, calificati pe dicipline de executie. Nu a spus, NU, ci mi-a replicat ca de ce nu l-am sunat mai devreme. Acum 30 de minute am primit SOS de la Fagaras. I-am spus, nu ma lasa singur, ca daca nu terminam turnarea betoanelor pana sus la ruf, ne darama tot ce am facut pana acum. El stia ca, daca arhitectul a hotarat asa, asa este. Fratilor, dupa trei ore primesc telefon de la Brasov. D-le arhitect, am 30 de specialiti cu mine asa cum mi-ai spus, santem in autobuz, si ne indreptam spre Fagaras. Atentie, Dumnezeu face minuni prin oameni si pentru oameni. Cand au vazut cei din Fagaras ce ajutoare le-a venit au ramas cu gura cascata si, s-au apucat de treaba si de Sambata noaptea pana Luni spre orele 5 dimineata, s-a lucrat flux continuu, si au fost turnate toate elementele de rezistenta ale marelui hexagon adventist de la Fagaras.

Luni, la orele 9:00 am, dimineata, au venit „baietii”, de la conducerea orasului Fagaras si a judetului Brasov. Ce a urmat, a fost un mare dezastru pentru ei si o mare biruinta a Dumnezeului nostru, caci demolarea nu a mai avut loc, iar Hexagonul Advent de la Fagaras, are forma si infatisarea din imaginea de mai sus. Poate ca va intrebati de ce trebuie sa scriu despre pastorul Apostol Chelbegean? Am scris pentru ca numai „ala” care trece prin ce am trecut eu la Fagaras, intelege si pricepe. Pe platourile pline de viata vesnica ale neprihanirii, ne vom intalni cu acest Petru al Romaniei Advente, pe numele lui adevarat, Apostol Chelbegean, in vesniciile fara sfarsit al Universului, Amin!

Cronica Ideilor-Pastorul Apostol Chelbegean ne-a parasit pentru o scurta vreme

Despre autor
-