301
Views

CRONICA IDEILOR 6 – MONSTRUL DE LA IERUSALIM, DAVID-

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu

Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, CUA University, Washington, DC, SUA.

Sponsor: Adrian Dobrovolschi

Copilul balai cu ochii albastri de pe malurile pietroase ale vaii Terebintilor, David, s-a asezat intre filisteni si poporul Israel. Toti se mirau de acest copilandru si mai ales de curajul lui, in batalia cu Goliat. Goliat a fost atat de atacat in puterea lui de ostas si conducator al armatei filistenilor ca, si-a descoperit capul, de armura de fier, ce o purta ca protectie. David a luat prastia si cu o lovitura de piatra aleasa, l-a doborat pe Goliat. A luat sabia filisteanului si l-a omorat. David a fost biruitor si toata lumea se mira, minune mare, de tot ce se intamplase pe campul de lupta. Filistenii, au fugit, Israelitii i-au urmarit si i-au omorat pana la portile Ecronului. Poporul lui Israel, au laudat pe Marele Dumnezeu caci, a fost o victorie, ce a ramas in istoria veacurilor. Apoi sufletul lui Ionatan s-a alipit de David, incat erau ca doi frati. Iar Saul, l-a pus pe David, in fruntea oamenilor de razboi, si era placut intregului popor, chiar si slujitorilor lui Saul.

L-au cantat femeile in cantecele lor zicand: “Saul a batut miile lui, iar David a batut zecile lui de mii.” De aici a urmat ura la palat intre Saul si David. Ura lui Saul a ramas pana la moartea lui, fata de David. David a ajuns ginerele imparatului, dar Saul l-a urat de moarte pe David. A fost scapat de multe ori, ba de Mical sotia lui, ba de Ionatan, fiul lui Saul, iar Saul l-a urmarit, toata viata lui. In pestera din En-Ghedi, David l-a crutat pe Saul si nu l-a omorat, doar, i-a taiat coltul hainei lui Saul, si i-a fost frica de unsul Domnului. Lui Saul i-a parut rau dar, nu s-a schimbat niciodata. Apoi asprimea lui Nabal fata de David, iar Nabal moare de mana lui Dumnezeu pentru fapta lui. David i-a pe Abigail de nevasta, in urma mortii lui Nabal, ca apoi un episod tare se petrece in tabara lui Saul. David si Abisai s-au dus noaptea la cortul lui Saul, si acesta dormea. Abisai a vrut sa-l omoare pe Saul, dar David s-a opus. Nu, a zis David, el e unsul lui Dumnezeu, sa ma fereasca Domnul sa pun mana pe unsul Sau. David, i-a luat sulita si ulciorul cu apa si au plecat, si nu l-au omarat. Saul a vazut ca Domnul este cu David.

A inceput din nou razboiul lui Israel cu filistenii. Intre timp Samuel murise si tot poporul l-a plans pe robul sau, Samuel. Saul nu stia ce sa faca, si atunci L-a intrebat pe Domnul. Insa, nu a primit nici un raspuns, nici prin vise, nici prin Urim, nici prin prooroci. Saul, s-a dus la En-Dor, la o femeie care cheama mortii, desi era interzis de Domnul sa faci asa ceva. Numai ca, raspunsul ce-l cauta Saul a fost negativ, asa ca, a inceput un razboi teribil cu filistenii. Intre timp lui David, amalecitii, ai luasera pe cele doua sotii ale lui , Ahinoam si Abigail, si tot poporul din Ticlag, femei, copii, si batrani. Atunci David a cerut ajutor de la Domnul si El l-a ajutat de si-a recuperat, sotiile si toata prada luata de amaleciti. David a adus inapoi totul. Intre timp, Israelitii au fost biruiti de filisteni, iar acestia au urmarit pe Saul si pe fii lui, si au ucis pe Ionatan, Abinadab si Malchisua, fii lui Saul. Acesta, a fost prins, si filistenii l-au strapuns cu sulitile, dar el mai avea viata in el. Atunci Saul s-a aruncat in sulita lui si a stat in ea, pana cand un amalecit l-a omorat. Slujitorul lui Saul a facut la fel. David a facut o cantare de jale pentru Saul si Ionatan.

Domnul L-a iubit pe David si a ajuns imparat la Hebron. Puterea lui crestea, ca, imparat al lui Iuda, iar la Hebron, David a fost uns ca imparat peste tot Israelul. La Hebron a domnit 7 ani si sase luni iar la Ierusalim, a domnit 33 de ani, peste tot Israelul si Iuda. David a devenit puternic si si-a luat neveste de toate culorile si Domnul l-a binecuvantat. A biruit pe filisteni, a mutat chivotul la Ierusalim si s-a rugat Domnului pentru o casa a Domnului. Domnul i-a raspuns: nu tu vei zidi casa ci, fiul tau Solomon. A biruit totul in razboaiele ce le-a purtat si, Domnul a fost cu el.

David a trimes pe Ioab sa zdrobeasca tara lui Amon, dar regele, a ramas la Ierusalim. Intr-o dupa-amiaza se plimba pe terasa palatului sau, si a vazut de acolo o femeie care se scalda. A vazut ca era foarte frumoasa, cu un corp perfect si bine proportionat. Nici nu a stat pe ganduri, si a dat porunca sa-i aduca noua prospatura pe tava, la palat. Oamenii de ordine au executat comanda imparatului. Bat-Seba i-a fost amanta de o noapte. A furat pe nevasta lui Urie, calcand porunca. A facut amor sadic cu nevasta lui Urie, calcand altaporunca. La chemat de la razboi pe Urie, calcand alta porunca a statului major al armatei. Ioab ca general a executat ordinul imparatului. Intre timp, femeia, Bat-Seba, a ramas insarcinata. David a fost anuntat si a intocmit un plan de atac la adresa lui Urie. I-a dat lui Urie o scrisoare de condamnare la moarte. Urie a luat scrisoarea, i-a dat-o lui Ioab si acesta ca general, a executat porunca imparatului David. Urie a murit si Ioab a trimes un sol la palat sa spuna lui David cum a fost pe frontul de lupta. In final solul i-a spus ca a murit si Urie, Hetitul. Solul a descris cu lux de amanunte, razboiul, si David i-a zis solului sa-i spuna lui Ioab sa, “nu se munceasca pentru intamplarea aceasta, caci sabia doboara cand pe unul cand pe altul”. Bat-Seba, a plans pe barbatul el, iar David in final o convinge sa devina nevasta lui. “Bat-Seba i-a fost nevasta, si i-a nascut un fiu’’. “David devine un monstru la Ierusalim”.

            Fapta lui David nu a placut Domnului.Oare este posibil ca un crestin Adventist de Ziua a Saptea sa fie un “MONSTRU”, incasa lui, in biserica lui, la locul lui de munca, la scoala, la facultate, intr-un birou, in calatorie, in vizita la cineva, in vacanta la mare, la munte, la un bar de zi sau de noapte, la o discoteca, in armata, intr-un parc cu izvoare si verdeata, la o piscina intima, la un ring de dans, la o repetitie de cor, la o nuantata si sublima evanghelizare in numele lui Isus, pe un santier de constructii, si lista continua. Oare in 2014 nu se intampla asemenea nebunii iesite din comun, atunci cand banul dirijeaza mintea si sufletul omului. Astazi, pastori, presbiteri, dirijori de cor, si altii, comit acte grave, calcand flagrant porunca a saptea. Sant casatoriti, au familii, au copii, si totusi, au zeii lor, in calcarea decalogului, si se inchina inaintea lor. Oare, Isus nu vede?

CRONICA IDEILOR – MONSTRUL DE LA IERUSALIM – DAVID

Despre autor
-