42
Views

“STRIGATI  DE  BUCURIE  CATRE  DOMNUL,  TOTI  LOCUITORII  PAMANTULUI ! Doi copii, fata si baiat veneau regulat la orele de coregrafie ale Scolii de Specialitate in acest camp al artei coregrafice. Aici au inceput primii ani de studio in tainele baletului classic si modern. Zi de zi, se antrenau cate 4 ore dimineata si 2 ore dupa amiaza. Erau amandoi talentati iar profesorii vedeau in tanara frageda pereche, un mare succes al ambitiei lor de a cuceri lumea baletului mondial. Zi de zi si seara de seara, dupa ani de munca si talent, au devenit primii balerini ai Moscovei. Succese internationale pe marile scene ale lumii, au facut din cei doi copii de odinioara, palmaresul de mare success la marelui teatru de balet din Moscova. Dar, o stire neprevazuta ce se pravalea pe coala alba oficiala a Statului Major al Rusiei, el, balerinul trebuia sa depuna juramantul militar. Cu lacrimi cei doi se desparti pe scena de balet a teatrului, in ropotele aplauzelor spectatorilor exaltati de marea lor coregrafie de adio. Au iesit din scena cu capul plecat in lacrimi de iubire si speranta.
Dupa doi ani el reveni din armata dar, cu un picior amputat. Pentru un balerin de marca, acest lucru seamana ca o rupere de nori. Cand il vazu iubita lui de scena si de viata, a tipat ca din gura de sarpe: “Sau dus sperantele vietii de balerini ai lumii, sa terminat frumoasa viata de balet”. Cu ochii in lacrimi cei doi si-au spus un adio professional, ramanand incontinuare, sot si sotie. Doua inimi sfasiate, fac ultimul rond al scenei lor de performanta si, parasesc pe un fundal negru, pentru totdeauna, euphoria dansului classic si modern pentru acel public ce i-au aplaudat intodeauna in ropote de bucurie pentru performanta lor. Publicul, nu va uita niciodata faima lor de altadata dusa pana la perfectiune.
Dar, dupa un an, cei doi balerini, apar pe afisele de balet din nou, si lumea este nedumerita: Din nou ei danseaza pe scena ? Da, asa scrie pe afise, el cu piciorul amputat si ea, sotia lui ? Atat de mare a fost curiozitatea ca toate biletele au fost vandute, si cererea nu a fost satisfacuta ? A venit seara concertului iar sala arhiplina. Incepe programul, si ce sa vezi, el balerinul avea piciorul amputat si o carje de sustinere in costumatie de balerin si ea la fel. Lumea aplauda intrarea lor in scena si, in acordul unei muzici triste, cei doi incep dansul
…..el vine in carja, vine si ea dar, cand il vede, fuge in linii suave de ballerina, el din nou revine, si vrea sa-i intinda carja, dar ea cu o miscare coregrafica de efect il respinge. El din nou intervine in spectacol bineianteles, si ofera mana lui, dar ea nu vrea, si cu ochii in lacrimi spune coregrafic…”nu pot”!

El striga prin miscari ale trupului lui de balerin, “incearca” ? Dialogul celor doi devine dramatic in aplauzele publicului, ea atinge mana lui dreapta dar pica jos carja, iar el se prabuseste la podea, se ridica dar nu poate, dar ea il ajuta, pune carja lui in mana lui, el se ridica, si danseaza amandoi, ea pe picioarele ei, el pe un singur picior iar celalalt picior,…o carja de handicapat. El o ea in brate, dar ea nu vrea, si totusi incearca in dansul lor thematic, si el o saruta, in miscarea mainilor si a picioarelor in zbor, el este la pamant dar se ridica datorita carjii, sala aplauda si lasa mici lacrimi pe obraz. In final danseaza amandoi, el depune effort inuman in coregrafia lui cu handicap dar, ea il ajuta, si spectacolul atinge puncte dramatice ce fac ca sala sa aclame, fluiere, striga de bucurie, ea sare in bratele lui el o prinde in zbor si in ropote de aplauze, parasesc scena dramatica in delirul publicului doritor de arta dramatica. El in carja iar ea rezemata pe umarul lui, merg spre o noua cariera profesionala, demonstrand ca si aceasta lume cu handicap fizic are valoarea ei de netagaduit. Cei doi saluta publicul si se pierd in penumbra scenei, lasand loc de meditatie si reflexie pentru fiecare.

“IMI RIDIC OCHII SPRE MUNTI….DE UNDE-MI VA VENI AJUTORUL? AJUTORUL IMI VINE DE LA DOMNUL, CARE A FACUT CERURILE SI PAMANTUL, IN VECI DE VECI AMIN.”

Arh. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., SUA.

Cronica ideilor: Dansul bucuriei

About The Author
-