308
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA CRUCII LUI ISUS
VA URAM UN PASTE FERICIT 2015
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu
Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

“Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vecinica.”
In fiecare an comemoram moartea si invierea lui Isus, Fiul lui Dumnezeu, intrupat in trup omenesc, pentru salvarea omenirii de sub povara pacatului si a mortii vecinice. De la nasterea lui Isus, “In Betleemul din Iudeea”, pana la “Crucea de pe Golgota”, s-au petrecut evenimente dramatice pe planeta pamant. Am sa ma asez cu scrisul pe un singur eveniment intamplat atunci si anume, acolo in locul unde ucenicii erau adunati cu usile inchise si incuiate, de frica iudeilor, a venit Isus dupa invierea Sa si Le-a zis:“Pace Voua !”

jesus_on_cross1r1-1
Bucuria intalnirii cu Isus, a fost uriasa. Ucenicii, s-au bucurat de prezenta Lui printre ei, pentruca dupa ultimile evenimente intamplate la Ierusalim, au ramas, pentru o clipa , fara Invatatorul si Salvatorul lor, dar Isus Cel Inviat, nu i-a lasat de izbeliste ci, a venit in mijlocul lor si le-a spus: “Pace Voua !” Cum M-a trimes pe mine Tatal, asa va trimet si Eu pe voi.” Dupa aceste vorbe, zice Scriptura, a suflat peste ei, si le-a zis: “Luati Duh Sfant ! Celorce le veti ierta pacatele, vor fi iertate; si celor ce le veti tinea, vor fi tinute.”

thCA7IGN8I-INVIERE
Unul din ucenicii Sai, pe nume Toma, zis Geaman, unul din cei 12 doisprezece, nu era cu ei cand a venit Isus, zice Evanghelia dupa Ioan. “Am vazut pe Domnul !” au strigat in cor ucenicii, dar Toma, nu i-a crezut. “Daca nu voi vedea in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede, zice Sfanta Scriptura. Numai ca dupa opt zile Isus a venit din nou la ucenicii Sai. Printre ei era si Toma, si le-a spus din nou: “Pace Voua !”

the-supper-at-emmaus-1648-oil-on-panel,bal24941
Isus a zis lui Toma: “Adu-ti degetul incoace, si uita-te la mainile Mele; si adu-ti mana, si pune-o in coasta Mea; si nu fi necredincios, ci credincios.” Toma a zis: “Domnul meu si Invatatorul Meu !” Isus i-a zis: “Tomo, pentruca M-ai vazut, ai crezut. Ferice de ceice n-au vazut, si au crezut.” Bucuria si speranta intr-un Salvator pe care ucenicii L-au vazut din nou, inviat din morti, si scrierile Evangheliilor cari dau marturie, de ce a fost la Golgota, maresc credinta noastra intr-un, Isus Viu si Adevarat, in veci de veci.

thomas

Imaginea 1- Arhitectura crucii lui Isus este una BRUTALISTA. Priviti cu atentie cum Isus este judecat, batut, palmuit, scuipat, si lista coninua. Priviti dramatismul suferintelor Mantuitorului reflectate prin culoarea rosu aprins al culorii penelului folosite de marele pictor pamantean.

Imaginea 2- Bucuria ucenicilor cand l-au vazut pe Isus din mormantul rece al istoriei neamului omenesc. „PACE VOUA”, Le-a spus Mantuitorul si Biruitorul pacatului si al mortii. Toti s-au bucurat caci frica de iudei s-a dus pentru totdeauna din inima lor, iar acum, L-au inteles pe Marele Biruitor al Planetei Pamant, caci Isus a biruit moartea si boldul ei, pe vecie.

Imaginea 3- Cei doi din Emaus, reprezinta clasa modesta a Planetei Pamant, in toate. Isus, a vorbit cu ei, a mancat cu ei si l-au cunoscut la frangerea painii. Aceasti doi credinciosi, au trait la propriu, intalnirea cu Isus in catunul indepartat din Emaus. Au plecat imediat la Ierusalim sa spuna si ei ca L-au vazut pe Isus Cel inviat din morti.

Imaginea 4- Toma necredinciosul si el, unul din cei doisprezece ucenici, nu a crezut pana cand nu a vazut si pipait coasta strapunsa a Mantuitorului. Si acest gen de credinciosi, fac parte din Imparatia Tatalui Ceresc. Pictura vremii, a prins nedumerirea lui Toma dar si fericirea ca are acum un Mantuitor. Dar I-a atras atentia ca „ferice de tine ca ai vazut, dar, ferice de cei ce nu au vazut si au crezut.”

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA CRUCII LUI ISUS

| Articole / Stiri |
Despre autor
-