Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 78 – EZRA – 7
ULTIMUL NUMAR – CRONICA IDEILOR – POSTAT PE INTERCER

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur”-arh. Gh. Petrescu
Autori: Arh. Gheorghe Petrescu si Stanuta Petrescu – World Youth Foundation –
Washington, DC., USA. – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA
Ezra 4, 7
7 Şi, pe vremea lui Artaxerxe, Bişlam, Mitredat, Tabeel şi ceilalţi tovarăşi de slujbă ai lor, au scris lui Artaxerxe, împăratul perşilor. Scrisoarea a fost scrisă cu slove aramaice şi tălmăcită în limba aramaică.
Odata cu trecerea la tacere a lui Cyrus Persanul, la puterea marelui imperiu a inceput in a conduce casa regala persana cu tot arsenalul ei, Artaxerxe. Acesta, a instituit noi ordini militare, a pus la punct obiectivele strategice necesare bunei functionari a unui imperiu fara limite in ale cuceririi de noi teritorii, a legiferat legea si ordinea sub impulsul ca, cine nu o respecta, era pe loc decapitat. Apoi cruzimea persana sub Darius, armata a ridicat standardul la mare putere al Persiei in toate compartimentele vietii, politice, economice, militare, financiare, si lista poate continua. Noul rege al Persiei nu a luat in calcul ca Cyrus, fostul rege al Persiei, a primit instructiuni de la Imparatul Universului, Dumnezeu, sa restaureze Casa Domnului de la Ierusalim. Deci ca atare lucrarile la Templul din Ierusalim au fost din nou intrerupte. Intreruperea lucrarilor de constructii pe o perioada mai indepartata, aducea cu sine instabilitatea la efectele naturale, soare ziua, frig noaptea, variatii de temperatura la tot pasul, afecta partile sensibile ale structurii de rezistenta prin slabirea capacitatii portante a materialului din care erau facute, etc.
Apoi, interioarele ce nu erau acoperite, perturbau in timp si spatiu verticala seismica a fiecarui element portant pus in actiune. Un alt motiv negativ erau costurile ridicate la materialele de constructii ce proveneau de la alte popoare, caci, inflatia interioara combinata cu un timp mort in recostructia monumentului, trageau cu sine greutati de tot felul ce ingreunau din plin, finalizarea lucrarilor de constructii. Sa nu uitam ca evreul de pe vremuri se ocupa de pamant in agricultura, zootehnie, distilarea naturala a uleiului de masline si a vinului, etc. Saracul de el, il costa un bolovan de piatra cioplita cat nu facea. Si mai rau erau scrisorile de facere de rau nu de bine, pe care unii dintre fratii lor le semanau la noua conducere a imperiului Persiei. Asa se face ca, din nou au fost intrerupta lucrarea pana in anul al doilea la lui Dariu Persanul. Ce a inseamnat pentru ramasita poporului sau dupa captivitatea babiloniana o stim dar Iehova nu i-a uitat. Lucrarile au inceput din nou si au venit ajutoare pentru evreii ce vroiau sa termine ce incepusera spre Slava lui Dumnezeu. Iar au fost opriti, dar ei au continuat sa puna iar, piatra peste piatra fapt ce a inversunat pe raufacatorii diavolului. Au trimes o scrisoare lui Darius.
Ezra 5, 7-8
I-au trimis o scrisoare cu următorul cuprins: „Către împăratul Darius, sănătate! 8 Să ştie împăratul că ne-am dus în ţinuturile lui Iuda, la Casa Dumnezeului celui mare. Ea se zideşte din pietre cioplite şi în pereţi se pune lemn; lucrul merge repede şi izbuteşte în mâinile lor.
Din nou acelasi dans de cuvinte rautacioase la adresa celor ce vroiau sa restaureze Templul de la Ierusalim. Rapoartele rautatilor de evrei ce nu vedeau cu ochi buni lucrarea Domnului, au insistat in silnicia lor de a face rau fratilor lor. De data aceasta scrisoarea a fost citita cu atentie de catre Darius, dupa ce copiii robiei l-au instiintat pe imparat cum stau lucrurile. Deoarece, unii spuneau una iar altii spuneau alta, Darius a poruncit sa sa faca cercetari in casa scrisorilor unde se puneau visteriile in Babilon. Acolo s-a descoperit adevarul si Darius a dat ordin sa se respecte tot ce este scris in sulul ce cuprinde toata istoria acelor aduceri aminte ale lui Cyrus Persanul. S-a facut lumina si acum Darius, a dat noi ordine ce, daca nu erau respectate, cei ce nu le duceau la indeplinire, suportau consecintele de riguare. Totul a fost OK. Concluzie:
Ezra 6, 14-15
14 Şi bătrânii* iudeilor au zidit cu izbândă după prorocirile prorocului Hagai şi ale lui Zaharia, fiul lui Ido; au zidit şi au isprăvit, după porunca Dumnezeului lui Israel şi după porunca lui Cirus**, lui Darius† şi lui†† Artaxerxe, împăratul perşilor. 15 Casa a fost isprăvită în ziua a treia a lunii Adar, în al şaselea an al domniei împăratului Darius. Amin
FINAL DE COLABORARE A EDITORIALULUI „CRONICA IDEILOR”, cu „Intercer.ro”. Odata cu acest numar, CRONICA IDEILOR, de arh. Gheorghe Petrescu, Stanuta Petrescu, Adrian Dobrovolschi, isi inceteaza colaborarea cu Intercer-Lucian Mihailescu. Ne-am gasit un alt site, si ca urmare in urmatoarea perioada de timp vom anunta publicul nostru unde ne va putea gasi, pe Intercer.ro cat si pe alte programe de socializare. Multumim domnule Lucian Mihailescu pentru colaborarea buna a unor ani ce au trecut ca vantul si fie ca Dumnezeu sa va binecuvinteze incontinuare in activitatea dvs. pe intercer.ro. LA MULTI ANI ! „CRONICA IDEILOR”
Sncerely,
Arh. Gheorghe Petrescu, autor
Stanuta Petrescu, autor
Adrian Dobrovolschi, sponsor
06-26-2016

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA – 78 -7

| Articole / Stiri |
Despre autor
-