Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 77 – EZRA – 6

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur”-arh. Gh. Petrescu
Autori: Arh. Gheorghe Petrescu si Stanuta Petrescu – World Youth Foundation –
Washington, DC., USA. – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA
Ezra 4, 1-5
Amânarea zidirii Templului
1 Vrăjmaşii* lui Iuda şi Beniamin au auzit că fiii robiei zidesc un templu Domnului, Dumnezeului lui Israel.
2 Au venit la Zorobabel şi la capii de familii şi le-au zis: „Să zidim şi noi cu voi, căci şi noi chemăm ca şi voi pe Dumnezeul vostru şi-I aducem jertfe din vremea lui Esar-Hadon*, împăratul Asiriei, care ne-a adus aici.”
3 Dar Zorobabel, Iosua şi ceilalţi capi ai familiilor lui Israel le-au răspuns: „Nu* se cuvine să zidiţi împreună cu noi Casa Dumnezeului nostru, ci noi singuri o vom zidi Domnului, Dumnezeului lui Israel, cum ne-a poruncit** împăratul Cirus, împăratul perşilor.”
4 Atunci, oamenii* ţării au muiat inima poporului lui Iuda, l-au înfricoşat ca să-l împiedice să zidească
5 şi au mituit cu preţ de argint pe sfetnici, ca să-i zădărnicească lucrarea. Aşa a fost tot timpul vieţii lui Cirus, împăratul perşilor, până la domnia lui Darius, împăratul perşilor.
Invidia si ura combinata cu rautatea omeneasca au creat disensiuni in marea lucrare de restaurare, reconstructie si revitalizare a Templului din vechiul Ierusalim. De ce? Oamenii fara scrupule din Iuda si Beniamin s-au gandit sa distruga munca si tenacitatea celor veniti din robie. Acestia, manati de Duhul lui Dumnezeu, au venit cu trup si suflet sa reconstruiasca marea opera a lui Israel, de altadata, faimosul Templu de la Ierusalim. Sa nu uitam un lucru foarte clar. Toata aceasta lucrare i-a fost incredintata lui Cyrus Persanul, regele marelui imperiu Persan care a primit aceasta comanda tocmai din partea Creatorului Universului. Chiar el, regele casei regale a Persiei declara ca, acest proiect i-a fost facut cunoscut de Dumnezeul lui Israel. Duhul lui Dumnezeu l-a miscat atat de mult ca a dat ordin imperial sa se respecte toate conditiile cu privire la acest important proiect ce trebuia realizat sub comanda lui ca imparat al Persiei. Chiar el in persoana a verificat totul ca sa mearga lucrurile perfect. A realizat cu experti in arhitectura, constructii, stabilitate pe verticala si orizontala, probe geotehnice – o lucrare frumoasa. A dat dispozitii insusi regele casei regale a Persiei, Cyrus.
Arhitectii si inginerii vremii, au stiut bine ce au de facut. Proiectul, sau mai bine spus, comanda sociala, venea din partea puterii regale. Aceasta forta numita pe buna dreptate, Imperiul Persan, avea de toate, iar costurile lucrarii erau asigurate. Nu s-a facut economie in folosirea materialelor de constructie ci s-au aplicat cele mai bune solutii si tehnici constructive de nivel ridicat din acele vremuri stravechi. Foarte multi dintre noi gandim ca cum a fost posibil ca un imparat pagan sa faca asa ceva? Dumnezeu are putere iar noi oamenii in lungul deceniilor nici pana astazi nu avem credinta nici cat un bob de mustar. Dar, fiii robiei reprezentati prin Zorobabel, Iosua, Ezra si ceilalti, au spus razvratitilor ca, ei nu au nici o treaba cu lucrarea de rezidire din nou a Templului din Ierusalim. Numai ca rasvratitorii, au vrut cu tot dinadinsul sa distruga lantul si armonia dintre fiii robiei si casa regala a imperiului persan, prin tot felul de siretlicuri, care mai de care mai denaturante in a influenta negativ o lucrare a lui Dumnezeu. Nu faceau altceva decat sa lupte cu Marele Creator al Universului. Ma mira la ei, ce obraznicie au avut in mintea lor, ca sa strice o lucrare a fratilor lor de credinta si cu un acelasi Dumnezeu ce i-a ocrotit tot timpul.
Lucifer nu face altceva decat sa insufle otrava si venin in sufletele oamenilor de ieri si de azi. Interesant ca fiii robiei cand au vazut ajutorul lui Dumnezeu, au plans de bucurie. Aveau de toate si totul mergea spre un final de invingator. Cand totul parea ca functioneaza bine, Lucifer a venit cu ideea sa ofere bani celor care supravegheau lucrarile de constructie oferindu-le arginti. A mituit o mare parte din ei care raspundeau de bunul mers al lucrarii. Acest lucru a durat pana la moartea lui Cyrus Persanul. Cand nu s-au increzut in Domnul, El i-a lasat sa se trezeasca singuri la realitatea timpului. De aici rezulta ca omul ramane instabil si vulnerabil la tot binele cel face Dumnezeu, lui. De aici, caderea de la o zi la alta, instabilitatea si inconsecventa in cuvintele pline de har ale lui Dumnezeu. Ce se intampla in zilele de astazi? Acelesi obraznicii ale lui Lucifer. El astazi nu are nici o putere asupra noastra, dar, daca noi permitem ca el sa ne alimenteze mintea cu tot felul de lucruri vremelnice, santem pierduti pentru veci.
In final, Cel din Ceruri ne apara de marile incercari prin care trecem dar, tot El ne da taria sa trecem cu bine. El spune ca: „Nici o incercare nu va fi peste puterile voastre”. Ce mare Dumnezeu avem. Fie laudat numele Lui! Amin!

ezra-altar-offering
Imaginea #1:Ezra urmarind lucrarile de restaurare ale Templului din Ierusalim.

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA – 77 – EZRA – 6

| Articole / Stiri |
Despre autor
-