Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 73 – EZRA – 3
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur”-arh. Gh. Petrescu
Autori: Arh. Gheorghe Petrescu si Stanuta Petrescu – World Youth Foundation –
Washington, DC., USA. – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

EZRA 1, 7-11
7 Împăratul Cirus a dat* înapoi uneltele Casei Domnului pe care le luase** Nebucadneţar din Ierusalim şi le pusese în casa dumnezeului său.
8 Cirus, împăratul perşilor, le-a scos prin Mitredat, vistiernicul, care le-a dat lui Şeşbaţar* (Zorobabel), voievodul lui Iuda.
9 Iată-le numărul: treizeci de lighene de aur, o mie de lighene de argint, douăzeci şi nouă de cuţite,
10 treizeci de potire de aur, patru sute zece potire de argint de mâna a doua şi o mie de alte unelte.
11 Toate lucrurile de aur şi de argint erau în număr de cinci mii patru sute. Şeşbaţar a adus tot din Babilon la Ierusalim, împreună cu cei ce s-au întors din robie.

Imparatul Cyrus a dat ordin ca toate uneltele luate de Nebucadnetar imparatul marelui Babilon cu ocazia invaziei lui in Ierusalim, sa le dea inapoi ramasitei lui Iuda. Acest lucru s-a facut prin puterea lui Iehova care a pus in inima persanului Cyrus sa inapoieze toate uneltele in numar de 5400, acestui popor ravasit in toate partile marelui imperiu persan. Erau piese din aur, argint si din alte materiale tinute cu grija in visteria lui Cyrus. Ce mare bucurie a fost cand Mitredat, vistiernicul imparatului Persiei le-a dat inapoi lui Sesbatar (Zorobabel), voevodul lui Iuda. Acest Sesbatar a adus tot la Ierusalim ce, impreuna cu cei ce s-au intors din robie au ascultat glasul Dumnezeului Celui Prea Inalt. Ei s-au intors la Ierusalim si in Iuda fiecare in cetatea lui. Veselia lor s-a unit cu plansul revederii locurilor sfinte de altadata. Si-au reamintit de pietrele Sionului din indepartata istorie a lui, de cand s-a cladit Templul din Ierusalim pana acum cand, Domnul S-a uitat cu mila si indurare si Si-a adus aminte de poporul Sau. Dumnezeu nu I-a lasat prada vrajmasului caci cu mana tare I-a scos din nou prin strainul Cyrus Persanul. Cat de minunate sant planurile lui Dumnezeu. Minunate sant planurile Tale, Doamne!

Cum a lucrat el, strainul rege al Persiei, si cum a dus la indeplinire, el Cyrus, manat de Duhul lui Dumnezeu, tot ce I-a poruncit Iehova, Marele Rege al Universului. Marea bucurie a lui Iuda imprastiat peste tot imperiul Persiei si darnicia persana fata de ramasita unui popor evreu sarac, neputincios, lipsit de toate, parasit de neam si limba lui de altadata, jafuit si batjocorit de Babilonul faimos de ieri. Capul de aur, din profetia lui Daniel, nu mai este. Drumul lor spre Ierusalim a semanat ca o invazie moderna dar controlata de Dumnezeu ce, a dat regelui Persiei Cyrus, un ordin Divin ca sa aibe grija de poporul Lui, Evreu. A fost o profetie Divina data de Marele Eu Sant, cu mult timp inainte de nasterea imparatului Persiei, Cyrus Persanul. Aceasta profetie s-a implinit pe deplin in ciuda multor piedici din partea lui Lucifer. Toata adunarea ce s-a strans la Ierusalim a fost de 42360 de persoane, afara de robii si roabele lor, in numar de 7337. Intre ei se aflau 200 de cantareti si cantarete. Odata ajunsi la Ierusalim, unii din capii de familie, la venirea lor la Casa Domnului,au adus daruri de buna voie pentru Casa lui Dumnezeu, pentru a o aseza asa cum a fost ea odata. Acest proces de restaurare a durat ceva timp iar neajunsurile au fost mari dar nu fara speranta de la Marele Eu Sant. Au dat fiecare cat a putut la vistieria lucrarii, dupa mijloacele lor, aur, argint, haine preotesti si altele. A inceput incet, incet organizarea marelui santier de revitalizare a templului de altadata. Nu a fost simplu iar solutia arhitecturala de restaurare a fost facuta cu inspiratie Divina.

Nu oricine care venea isi dadea cu presupusu si gata. Aici s-a lucrat cu oameni ce cunosteau bine atat partea de structura a materialelor puse in lucru dupa calcule ce nu dadeau gres, dar si respectarea planurilor initiale ce unii dintre ei au inteles ca totul trebuie realizat si pus in opera asa cum a fost initial. Sa nu uitam ca fundatia templului a fost conceputa a fi din piatra dura nefinisata pentru a da un plus de rezistenta atat la capacitatea portanta preluata pe verticala cat si la greutatea cumulata cu toate acele accesorii de prindere a pietrei de rezistenta cu elemente din fier prelucrat la cald dupa tehnica timpului. Arhitectii fenicieni care au conceput atat partea de compozitie tehnico-arhitecturala de imbinare a pietrei sapata in cariere speciale de piatra si transportate la locul fixat in planul de situatie, cat si finisajul pietrei ce s-a realizat in cariera de piatra. Asa ca evreii nu erau nici arhitecti, nici ingineri de toate categoriile, nici lucratori in fier, arama, argint, aur, lemn, etc., fapt ce i-a obligat sa apeleze la maestrii popoarelor invecinate. Daca analizam arhitectural, Templul din Ierusalim, el nu este o opera de arhitectura de granduare, iesita din comun ci, el reprezinta un simbol de forta Divina in toata splendoarea lui, folosind linia dreapta si simpla ca o forta de expresie preciso- arhitecturala. Sa nu uitam pietrele ce compuneau zidaria de rezistenta, au fost cioplite si slefuite dupa dimensiuni precise in carierele de piatra si transportate la configuratia planului de situatie de pe teren. Daca aveau curburi si linii elicoidale ca la alte popoare ce aveau compozitii arhitecturale remarcabile ca arta constructiva, aceasta restaurare din etapa persana nu ar fi fost posibila de realizat de ramasita lui Iuda si Ierusalim.

Dar Domnul a gandit mai dinainte si a iesit totul foarte bine. Moise a fost preluat de casa regala Egipteana, de mic copil, ce a studiat in conditii de exceptie la Inalta si Vestita Academie Egipteana, una din scolile de inalt prestigiu din Orientul Antic. Aici el a studiat stiintele exacte, arhitectura, constructiile, academia militara si altele. Sa nu uitam ca numai Moise putea memora vizual configuratia planurilor si a sectiunilor de executie a Cortului Intalnirii. Nimeni altul nu avea capacitatea completa in a deslusi corect planul Cortului de Intalnire din vechime. Glasul lui Dumnezeu a fost clar si definitoriu: „Sa faci totul exact dupa chipul pe care l-ai vazut in ceruri”. Si asa a facut. Asa ca, ramasita lui Iuda si Ierusalim cu ajutor Divin, s-au descurcat de minune, si tot ce au realizat acest rest uman de oameni stransi in jurul ramasitelor, consolidandu-le si punandu-le la valuarea constructiva de ieri, au repus in ordine principiile pastrarii Legilor Lui Iehova. Un proces de restaurare a unui monument de arta este mai greu de realizat decat a proiecta si construi o noua conceptie arhitecturala. Si restaurarea spirituala e dificila!

babylon cyty

Imaginea #1: Granduarea si frumusetea arhitecturii Babiloniene – Capul de Aur – Gravura realizata pe caramida arsa smaltuita in cuori vii.

gradinile suspendate

Imaginea #2: Arhitectura Babiloniana – Gradinile Suspendate din Babilon –

amazing symmetry

amazing symmetry

Imaginea #3: Arhitectura cu influenta Persana in moderna arhitectura Islamica.

mohammad-domiri-documents-the-intricacy-of-iranian-architecture-designboom-04-iran mosque

Imaginea #4: Arhitectura Islamica – Cupola cu dantelaria ei in culori vii si vibrante – Influenta din arhitectura persana de alta data.

thV797SKBH

Imaginea #5: Arhitectura Templului lui Solomon din Ierusalim.

solomon-temple-cutaway_crop

Imaginea #6: Templul de la Ierusalim – Imagine in perspectiva sectionata in interior.

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 73 – EZRA – 3

| Articole / Stiri |
About The Author
-