Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 72 – EZRA – 2
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur”-arh. Gh. Petrescu
Autori: Arh. Gheorghe Petrescu si Stanuta Petrescu – World Youth Foundation –
Washington, DC., USA. – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

EZRA 1, 5-6
5 Capii de familie din Iuda şi Beniamin, preoţii şi leviţii, şi anume toţi aceia al căror duh l-a trezit* Dumnezeu, s-au sculat să meargă să zidească la Ierusalim Casa Domnului.
* Fil 2:13;
6 Şi toţi cei dimprejurul lor le-au dat lucruri de argint, de aur, avere, vite şi lucruri scumpe, afară de toate darurile de bunăvoie.

DARNICIA STRAINA
Specificam in editorialul trecut ca persanul Cirus, imparatul pamantean, ce a raspuns la apelul Divinitatii mai mult decat alti imparati, tot pamanteni, a dat dovada de loialitate fata de Dumnezeul lui Israel. Un strain de religia adevarata, persanul Cirus a dat dovada de o ascultare iesita din comun. Asa ca, conducatorii familiilor din Iuda si Ierusalim s-au trezit impreuna cu preotii si levitii, la o noua si dramatica reinviorare ce a venit tocmai de la Dumnezeul lor Cel Atotputernic care I-a scos cu mana tare din Egipt ca si din alte situatii dificile. S-au trezit ei singuri? Nici pomeneala. Duhul lui Dumnezeu le-a pus in inima lor ca, aceast lucru, vine din partea Creatorului Universului si ca ce a spus El, este adevarat in vecii vecilor. Paginile Scripturii mentioneaza inca odata, daca mai era cazul ca, Duhul lui Dumnezeu lucreaza la orice inima daca urmeaza calea Lui si asculta glasul Lui de Rege al Universului. Persanul Cirus a fost primul prin care a lucrat cu Marele Eu Sant. Apoi, acelasi Duh Divin a lucrat la inima ramasitii lui Israel incepand cu capii de familii si terminand cu preotii si levitii. Toti cu o inima si o simtire fata de Casa lui Dumnezeu care la momentul respectiv, a fost o ruina, a fost supusa de Domnul la un proces de restaurare, revitalizare si reinoire a edificiului arhitectural al lui Israel.

Acolo, in Ierusalimul de ieri, minunea binecuvantata de Dumnezeul lor, unde pe vremurii evreii aduceau jertfe, marturisindu-si pacatele cele multe si grele intr-un proces continuu intre viata si moarte, a reinviat din nou. Dumnezeu, a infaptuit acest plan minunat de redescoperire a minunilor Sale intr-un popor batut de soarta neascultarii lui in decursul vremurilor.Un popor al lui Dumnezeu, ce a suferit mult in decursul anilor, dar, de fiecare data, Iehova nu I-a lasat ci: Le-a iertat pacatele. Le-a vindecat ranile de pribegie babiloniana.

Le-a oferit speranta refacerii pastrarii Legilor si Poruncilor Lui in inima lor renascuta din praful si cenusa neascultarii tot a lor, din indepartatul salbatic al Orientului Antic. Nu le-a fost usor, dar, urcand treapta cu treapta au redescoperit o noua viziune inaintea lor care mergea cu ei din nou, pe un drum de refacere spirituala si cu un ajutor Divin fara precedent. Cirus persanul, a dat ordin imperial ca cine este evreu, sa i se dea cele necesare calatoriei lui la Ierusalim pentru refacerea ruinelor, Ierusalimului de altadata, adica Casa lui Dumnezeu. Toti strainii le-au dat acestor evrei ce au dorit, aur, argint, avere, vite, materiale tot ce au avut nevoie pentru acel Locas Sfant de Inchinare din Ierusalim. Duhul lui Dumnezeu a miscat inima casei regale a marelui imperiu persan, ursul, transormat in fiara apocaliptica. Apoi, acelasi Duh, a dat strainului puterea de a da evreilor, tot ce au avut ei nevoie. Darnicia a fost fara parere de rau caci Dumnezeu a binecuvantat pe datatorul voios de alta limba, cultura, religie, obiceiuri si lista continua. A fost o actiune umanitara fara precedent. Un fel de ADRA a Orientului Antic. Cand Dumnezeu binecuvinteaza nu tine cont de nimic, caci el sterge tot ce este rau si varsa si peste buni si peste rai, potop de binecuvantari ceresti. Asa ca tragedia lor s-a transformat dintr-o data intr-o mare bucurie si atunci ca unul singur au laudat pe Dumnezeul lor. Si-au adus aminte de Ierusalimul de alta data, de Cantarile Sionului, jertfele de dimineata si seara, jertfele de ispasire, pastele si taierea mielului pascal, ierburile amare si multe alte lucruri inchitate Dumnezeului lor. Si strainul de religia lui Israel, a dat de buna un ajutor evreilor imprastiati in tot bazinul Mediteranei si alte locuri pe unde au fugit de furia cruda si grea a Babilonului de alta data, reprezentat prin capul de aur din Daniel. O putere armata a distrus din temelii Templul de la Ierusalim un simbol al Evreilor. Asa a fost atunci, si restaurarea, revitalizarea, renovarea si refacerea ruinelor de altadata s-au infaptuit, dupa un plan bine conceput de Iehova.

Nu cumva roata se intoarce? Astazi strainul de ieri are nevoie de noi. Nu e vina lui e vina noilor planuri diabolice din vremea noastra contrafacute de Lucifer. Siria de azi e un teatru de razboi civil planificat si conceput de forte razboinice, iar miile de morti din acea zona parca striga la cer, la Dumnezeu, ajutati-ma? Sa fie oare o dorinta a lui Dumnezeu ca si strainul de ieri sa auda Cuvantul Evangheliei si sa vina la Hhristos? Nu cumva purtam cu noi binecuvantarile de ieri ale strainului ce a dat evreilor de alta data, imbracaminte, aur, argint, hrana sau painea cea de toate zilele? Multimile care fug de tirurile de artilerie militare, terestra ca tancuri si blindate, striveste totul. Pe apa ca, aircraft-uri cu pasari feroce militare dotate cu armament de distrugere in masa. In apa sau, subacvatice cu submarine blindate cu incarcatura sofisticata comandata electronic de la distanta. In aer, cu statii orbitale de mare precizie ce lanseaza in fractiuni de secunda unda lasser ce distruge numai ce este viu pe planeta pamant, si lista continua.

Nu cumva strainul de ieri care mi-a dat sa mananc o paine, mi-a oferit aur, argint avere, materiale de tot felul ca sa-mi repar casa Dumnezeului meu de la Ierusalim? Nu cumva, fugarul de azi are nevoie de stabilitate, unde sa-si faca un cuib de casa, sa-si adune puii familiei lui, si sa traiasca in afara bombardamentelor de tot felul cu frica ca in urmatoarea secunda va muri el si familia lui? Putem spune ca Europa, America si alte continente nu au fost pregatite pentru o asemenea invazie in masa, dar pun intrebarea de ce nu s-au stopat interventiile militare din zonele de conflict? Lucifer si agentii lui nu vor asa ceva. Lucifer vrea sange si moarte, caci mai are putina vreme.

Si totusi, strainul de ieri mi-a dat de toate ca sa-mi repar Templul de la Ierusalim. Ce facem cu strainul acesta? El reprezinta poate strigatul de la miezul noptii? Sute de copii au murit trecand prin diferite traume, altii sufocati de aerul nociv al bombelor, altii executati pe campul de lupta altii, asteptand moartea ca o sansa de salvare, iar Lucifer, acest rau al Planetei Pamant, blestemat in Eden de insusi Dumnezeu, asteapta ultimile clipe ale existentei sale. Intrebarea se pune, Eu, il pot ajuta cu ceva pe acest strain in ziua de azi? AMIN!

ancient persian architecture

Imaginea #1: Arhitectura antica in Persia-Palat

cyrus-ii-king-of-persia-restoring-the-hebrews-sacred-vessels

Imaginea #2: Marele Cyrus – persanul – in palatul sau.

cyrus the great palace

Imaginea #3: Ruinele palatului lui Cyrus.

phil-weymouth-remains-of-palace-of-cyrus-the-great-c-550-529-pasargadae-fars-iran

Imaginea #4:Coloane la palatul lui Cyrus – persanu

bible-cyrus

Imaginea #5: Cyrus Persanul regele Persiei

king-cyrus

Imaginea #6: Regele Cyrus al Persiei

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA – 72 – EZRA – 2

| Articole / Stiri |
Despre autor
-