Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 70 – SUFERINTELE, MOARTEA SI INVIEREA LUI ISUS IN ARTA VIZUALA UNIVERSALA
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur”-arh. Gh. Petrescu
Autori: Arh. Gheorghe Petrescu si Stanuta Petrescu – World Youth Foundation –
Washington, DC., USA. – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

Crestinatatea Ortodoxa sarbatoreste in aceste zile finalul vietii lui ISUS, pe planeta pamant. Unii crestini sarbatoresc cu fast acest tip de evenimente ce s-au petrecut acum 2000 de ani. Altii, au sarbatorit Invierea lui Isus la o alta data calendaristica stabilita de consilii religioase ce au considerat din propria lor initiativa, shimbarea pastelui crestin. Au luat in calcul anotimpul primavara, deoarece acest frumos cadru peisagistic al naturii create de Iehova, se potriveste de minune cu invierea Fiului Omului, Isus Hristos. Cum primavara apare la fusuri orare diferite pe acest pamant batran de peste veacuri, oamenii au inventat date diferite ale acestei sarbatori numita, Paste.

Pentru unii crestini, pastele apare ca o sarbatoare religioasa autentica cu: fast, muzica religiosa si sacra, culoare, aranjament decorativ floral de interior si exterior, si multe altele. Pentru altii, o simpla comemorare in amintirea unui, “sacru eveniment”, din finalul vietii lui Isus pe pamant, trecand in revista momentele mai importante din judecarea, rastignirea, moartea, ingroparea si invierea lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Asa s-a facut ca in Biserica Crestina Mondiala au aparut treptat, “spectacolul”, judecarii, condamnarii, rastignirii, mortii si invierii Fiului Omului, Isus. In mari catedrale ale lumii, in marile sau micile sali de concerte, in scoli sau universitati in biserici de tipologii religioase diferite si credinte diferite, ce se inchina in numele lui Isus cel rastignit de acum 200de ani, au aparut fasturile teatrale de culoare, lumina, imagine, costumatie de epoca, si multe altele. Este bine este rau, arta vizuala imbinata cu arta muzicala, costumatia pentru celebrarea evenimentului, si lista continua, fac parte din placerea de a face ceva in cinstea lui Isus. In acest timp de sarbatoare pentru unii sau comemorare pentru altii, aduna valori de amintiri, franturi de schite dramatice din viata Celui ce S-a sacrificat pe Golgota. Indiferent daca oamenii planetei sant bogati sau saraci, evenimentul in sine, aduna gandurile omului spre cele spirituale, fie ca o oaza de necessitate pentru suflet, fie pentru bucuria de o clipa pe planeta, Pamant. Mancarea si bautura intregesc in ansamblu capacitatea unui business ce pentru unii este alinare si aducere aminte iar pentru altii dazmat si aroganta intr-o lume a belsugului pamantean. Cu totii striga in Duminica Invierii, “Hristos a Inviat”, ca un gest memorabil in cinstea sangelui varsat pe Golgota, pentru neamul omenesc.Ca text de referinta am ales aurul Evangheliei din Ioan 3,16, care spune clar pentru noi, oamenii; “Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vecinica.” Acesta este textul de aur. Pentru explicatia profunda a celor mentionate mai sus am ales 7(sapte) tablouri celebre, ce marcheaza, evenimentul de acum 2000 de ani, sub povara pacatului si a mortii dar, atentie, avem bucuria ca toti pamantenii, avem un Mantuitor ce a inviat din morti pentru noi oamenii, in veci, Amin!
Cina0610

Imaginea #1:“Cina cea de taina”, de Leonardo da Vinci.

ecce-homo-pontius-pilate-presenting-christ-to-the-crowd-1547

Imaginea #2:”Judecarea lui Isus”, de Tintoretto

Munkacsy_-_christ_before_pilate

Imaginea #2-A:”Judecarea lui Isus”,de Munkacsy

crucifixion_Anthony_van_Dyck_1622

Imaginea #3:”Rastignirea lui Isus” de Antony van Duck.

crucifixion_Tintoretto_1565

Imaginea #3-A: ”Rastignirea lui Isus” de Tintoretto.

Bs-Pieta

Imaginea #4:”Moartea lui Isus”, de Michelangelo Bounarotti, o “Pieta” sculpturala de mare profunzime in sculptura religioasa universala.

K77238

Imaginea #4-A: ”Moartea lui Isus”, de Caravaggio

Resurr28-leonardo da vinci

Imaginea #5:”Invierea lui Isus”, de Leonardo da Vinci

the-resurrection-of-christ-right-wing-of-the-isenheim-altarpiece

Imaginea #5-A: ”Invierea lui Isus”, de Mattias Grunewald

Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_022

Imaginea #6:”Revedere cu Isus dupa inviere, Emauas – de Rembrandt

thTIC1MCLJ-rembrandt-fiul risipitor

Imaginea #7 “Fiul Risipitor”, de Rembrandt – Matei 28, 19-20

CRONICA IDEILOR ARHITECTURA 70 SUFERINTELE, MOARTEA SI INVIEREA LUI ISUS IN ARTA VIZUALA UNIVERSALA

| Articole / Stiri |
Despre autor
-