Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 67 – IOAS, SI INCHINAREA LA IDOLI
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

2 Cronici 24, 17-19
Ioas şi închinarea la idoli
17 După moartea lui Iehoiada, căpeteniile lui Iuda au venit şi s-au închinat înaintea împăratului. Atunci, împăratul i-a ascultat.
18 Şi au părăsit Casa Domnului, Dumnezeului părinţilor lor, şi au slujit Astarteelor* şi idolilor. Mânia** Domnului a venit asupra lui Iuda şi asupra Ierusalimului, pentru că se făcuseră vinovaţi în felul acesta.

* 1 Imp 14:23; ** Jud 5:8; 2 Cron 19:2; 2 Cron 28:13; 2 Cron 29:8; 2 Cron 32:25;
19 Domnul a trimis* la ei proroci să-i întoarcă înapoi la El, dar n-au ascultat de înştiinţările pe care le-au primit.

* 2 Cron 36:15; Ier 7:25; Ier 7:26; Ier 25:4;

Specificam in numarul trecut ca copilul de sapte ani, Ioas, a fost inscaunat si uns imparat de preotul Iehoiada iar Dumnezeu a fost de acord cu aceasta lucrare foarte importanta dupa detronarea fortata a reginei Atalia. Sa nu uitam ca acest copil, Ioas, a suferit mult din pricina ca el nu a avut o copilarie normala pana la sapte ani. Sa stai ascuns in templul Domnului si sa te feresti sa nu fii executat de regina Atalia? Se pot spune multe lucruri. A fost un copil ce a depins de puterea si influenta altora iar el a ascultat toate ordinile ce erau conduse de preotul Iehoiada. Este o mare diferenta dintre copilaria lui Samuel, copil crescut tot la Templu dar era vazut de tot poporul, dar Ioas, nu avea contact vizual decat cu echipa de protectie cel apara de moartea coroanei regale, in frunte cu regina Atalia. Si Ioas a fost un copil ascultator mai mult de teama mortii decat de o ascultare normala de copil, fata de tata si mama. Invatat de Iehoiada sa pazeasca Legile si Poruncile lui Dumnezeu a fost un lucru pozitiv dar, fortat datorita conditiilor in care a trait in anii copilariei. Si dupa ce a ajuns imparat, Ioas, a ascultat de de preotul Iehoiada, caci acest preot i-a fost ca un mentor spiritual in viata lui. Cand a ajuns imparat puternic s-a contrat de multe ori cu preotul Iehoiada dar a dat ascultare acestuia deoarece era mentorul formarii vietii lui. Dupa moartea preotului Iehoiada, s-au schimbat multe lucruri. Cei care au fost langa Dumnezeu impreuna cu preotul Iehoiada, au fost in Templul Domnului si dupa moartea lui dar capeteniile lui Iuda se pare ca aveau alte orientari religioase bine insamantate in memoria lor.

De frica lui Iehoiada ei nu si-au manifestat orietarea religioasa din timpul vietii lui dar, dupa disparitia marelui preot si cunoscand slabiciunile imparatului Ioas, au castigat la masa tratativelor in privinta carui Dumnezeu sa-i slujeasca. Cuvintele imparatului la adunarea stransa nu de el ci, de capeteniile lui Iuda care au dat buzna peste el, l-au silit mai mult, dupa parerea mea, sa-l lase pe Iehoiada cu credinta lui, ca tot a murit, si sa mearga dupa zeitatile vremii, care le aduceau avantaje de tot felul. Si asa a fost, atunci. In mijlocul capeteniilor lui Iuda, erau oameni de afaceri, inalti ofiteri superiori, marinari, comercianti, administratori si mari bancheri. Acestia, desfasurau o activitate cu statele pagane ce aveau alte orientari de natura religioasa. Tarile stapanite de Lucifer, vroiau sa introduca din nou in Iuda, vechea inchinare la idolatria vremii. Ioas a fost crescut in Spiritul Dumnezeului Adevarat ce era diferit de cel al altor popoare. In aceasta situatie, Ioas a cedat presiunii lui Lucifer prin capeteniile lui Iuda si o mare parte din popor. „Au parasit Casa Domnului Celui Viu in Vecii Vecilor si au ales sa slujeasca Baalilor si Astarteilor din Orientului Antic. Au uitat repede Legile si Poruncile lui Iehova si au ales caile diavolului. Cum este posibil ca un imparat crescut din pruncie la picioarele lui Dumnezeu sa clachezi intr-o maniera cu totul defavorabila tronului lui Dumnezeu? Oare nu avea Dumnezeu solutii sa-l scape din ghiarele rautatii supusilor lui? I-a fost frica inca din copilarie de moarte, si acest gand, la macinat toata viata. In final, a cazut.
Nu L-a iubit pe Cel Divin in totalitate. A avut in inima lui mari rezerve. Frica de oameni si de Lucifer, l-a ruinat din punct de vedere spiritual. Relatiile cu oamenii de afaceri straini si de alte credinte, la nivel de imparatie, l-au indepartat de Dumnezeu. Nu s-a sprijinit pe Iehova ci pe franturile idolatre ale Baalilor si Astarteilor. Dumnezeu s-a maniat pe Iuda si pe Ierusalim mult de tot deoarece se facusera vinovati fata de Marele Eu Sant. Domnul a trimes in poporul lui Iuda si in Ierusalim, mesaje de intoarcere la El, dar ei nu L-au ascultat. Ioas a ramas fara putere, fara speranta, fara posibilitate de a cere iertare Creatorului pentru ce a facut. A ramas acelas fricos din anii copilariei caci s-a bazat mai mult pe preotul Iehoiada si nu a luat in calcul pe Dumnezeu. L-a considerat pe Iehoiada mai presus de Dumnezeu si in momentul cand acesta nu a mai existat in viata lui, a ascultat de altii caci asa a fost invatat. Viata l-a schimbat in rau pe Ioas. Ajuns l-a putere, a parasit Divinitatea pentru binele capeteniilor lui Iuda. Faptul ca anturajul de langa el nu l-a parasit alegand mai degraba calea idolatra a vremii decat pe Dumnezeul Cel Adevarat. S-a demonstrat usurinta lui de rege fara coloana vertebrala propie. S-a inclinat alegerii slujirii Baalilor decat Dumnezeului Cel Adevarat, deoarece puterea capeteniilor si chiar o parte insemnata din popor, au vrut altceva, si anume o lume fara Dumnezeu. Divinitatea a luat masuri asupra Ierusalimului si a Regatului lui Iuda, si l-a pedepsit din nou. In numarul urmator vom vedea sfarsitul tragic al lui Ioas si caderea lui de pe culmile inalte ale Ierusalimului intr-o moarte vesnica de tip, Oriental.

Si astazi, multi dintre tematorii lui Dumnezeu, o pornesc bine dar pe parcursul vietii, unii nu-l mai vor pe Isus, vor lumea cu libertatea ei pacatoasa. Samanta cazuta langa drum, o mananca pasarile, samanta cazuta pe stanca fara pamant, nu are radacina suficienta pentru crestere, samanta cazuta intre spini, a fost doborata si nu a crescut deloc. Ingrijorarile vietii, frica de viitor, increderea in Lucifer, mai mult decat in Isus, si lista poate continua, aduce dupa sine consecinte grave in viata de credinta a multora dintre noi. Mai este Isus speranta noastra? Isus vine in curand ! AMIN !

Joash-crowned

Imaginea #1:Incoronarea lui Ioas la 8 ani.

baal_ashtaraoth

Imaginea #2:Baali de ieri din piatra, fildes, aur, argint etc.

baali moderni

Imaginea #3:Baali de azi din piatra, metal, argint etc.

ASHERAH-PROPORTII

Imaginea #4:Baali si proportia umana gravata pe papirus, in piatra ca basorelief, pictata.

asherah-pole

Imaginea #5:Asherah poles and idols-VATICAN-Simbolul paganismului din antichitate sub denumirea de -OBELISC-PIRAMIDA-

ASHERAH POLE WASHINGTON DC

Imaginea #6:Asherah poles and idols-WASHINGTON DC-Simbolul paganismului din antichitate sub denumirea de-OBELISC-PIRAMIDA-

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 67 – IOAS, SI INCHINAREA LA IDOLI

| Articole / Stiri |
Despre autor
-