Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 66 – IOAS, INCEPE SA DOMNEASCA SI DREGE TEMPLUL

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA
2 Cronici 24, 1-2

Ioas incepe sa domneasca si drege Templul
Ioas avea şapte* ani când a ajuns împărat şi a domnit patruzeci de ani la Ierusalim. Mamă-sa se chema Ţibia, din Beer-Şeba.
* 2 Imp 11:21; 2 Imp 12:1;
2 Ioas a făcut ce este bine* înaintea Domnului în tot timpul vieţii preotului Iehoiada.

La sapte ani sa fii imparat este o performanta notabila in viata specifica a Orientului Antic. Si totusi a fost posibila caci Dumnezeu a planuit ca acest copil crescut in ascuns si avand tot timpul frica ca cineva il va ucide, l-a framantat mult de tot dar, Domnul l-a pazit si ocrotit de marii dusmani ai vremii. Preotul Iehoiada i-a fost parinte, preot, sfatuitor, si multe altele. Ioas nu a iesit din cuvantul lui si cei doi au lucrat cot la cot pentruca Dumnezeu a binecuvantat aceasta alianta binefacatoare si plina de binecuvantari ceresti. Poporul s-a bucurat ca Atalia a fost indepartata de la putere si vedea in tanarul Ioas o izbavire mare din mana zeilor pagani ce impanzeau tot regatul lui Iuda. Cand a ajuns la varsta intelegerii depline, preotul Iohoiada i-a luat doua neveste. A vrut sa refaca Casa Domnului si sa o aduca la parametrii initiali din punct de vedere arhitectural si a reusit caci Dumnezeu era cu el si cu preotul Iehoiada. Ioas, a dat ordin ca Levitii si Preotii sa cerceteze toate zonele lui Iuda ca sa stranga valori financiare pentru lucrarile de reparatii capitale ale Casei Lui Dumnezeu in intregime.

Ordinul a fost executat cu intarziere astfel incat Ioas regele lui Iuda l-a chemat la ordine pe marele preot Iehoiada. Regele l-a mustrat din cauza intarzierii lucrarilor la Casa Domnului si a spus sa se construiasca o lada speciala pentru strangerea darurilor necesare pentru lucrarile de consolidare, reconstructie, renovare la interior si exterior cu finisaje noi pentru a da din nou viata si a pune in valoare noua Casa a Domnului. Capeteniile si tot poporul au donat din prisosul lor darera pentru aceste lucrari si Dumnezeu a binecuvantat pe datatorul voios. Lucrarea de revitalizare a Casei lui Dumnezeu cerea interventii chirurgicale atat la partea de fundatii din piatra cu prinderi pe verticala si orizontala in structura pietrei. Piesele speciale de prindere, erau confectionate la cald din fier si arama speciala, iar continuarea pe verticala a zidariei cioplite si finisate de asta data, era bine legata cu aceste accesorii din vechime ce au supravietuit la intemperii si temperaturi excesive in lungul vremii.

Lucrarile au fost complicate dar talentul si mai ales dorinta de a face ceva bun pentru Dumnezeu, a insufletit toata suflarea Regatului lui Iuda. Din restul ce a ramas ca materiale s-au confectionat echipamentul de interior necesar atat sistemului jertfelor cat si intretinerii locasului Casei Domnului. Iehoiada, preotul instituit de Dumnezeu pentru supravegherea activitatii jertfelor si arderilor de la Casa lui Dumnezeu si-a dus la indeplinire mandatul de mare preot. Atata timp cat acest mare preot a trait in ascultare de Poruncile si Legile Divine Domnul a lasat binecuvantari atat peste Iuda cat si peste Israel. Imparatul Ioas s-a increzut in preotul lui spiritual. Iehoiada, a fost pentru Ioas, parinte, preot, prieten, si lista continua. Nu i-a iesit din cuvant. A fost de acord in tot ce a spus acest mare preot al lui Iuda. Ioas a trait de mic copil in Casa Domnului iar Iehoiada l-a invatat, l-a ocrotit si i-a fost scut si pavaza tot timpul. Cat a trait preotul Iehoiada, Ioas a fost credincios si devotat cauzei lui Dumnezeu. Dar, Iehoiada a murit batran si satul de zile. A trait 130 de ani. A fost ingropat in Cetatea lui David la un loc cu imparatii. A facut mult bine in Iuda si Israel si a indeplinit pana la moarte datoria fata de Templu sau Casa Domnului, de familia lui, de Iuda si Israel. A ramas in memoria unui popor binecuvantat de Dumnezeu deoarece a pazit cu sfintenie Legile si Poruncile unui Dumnezeu Adevarat si Viu.

Mai avem astazi preoti sau pastori devotati cauzei Lui Dumnezeu? Mai avem un Iehoiada al timpului in care traim? Mai santem cu pastorii nostri intr-o armonie sfanta si devotata cauzei Evangheliei lui Isus? Traim timpuri profetice,ce pun in cumpana viata noastra spirituala comparata cu a acelora ce vor sa-l caute pe Isus. Sant suflete ce asteapta ca un cerb setos, o apa de munte scaldata in razele soarelui. Mai exista relatii de reciprocitate intre membrii comunitatii si pastorii de azi ce au din pacate multi dintre ei alte obiceiuri ce nu corespund cu Adevarul Evangheliei lui Isus? Vedem cu ochii nostri cum biserici se golesc de tineretea tineretului advent.

Nu mai au nici o simtire fata de locasul de inchinare, unde odata era oaza de binefacere a tanarului de ieri s-a dus in umbra mortii in pacat si nelegiuire. Nu mai avem in bisericile noastre advente un, Iehoiada, un pastor modern al zilelor noastre, care sa aibe timp pentru copiii care se zbat in nestiinta fata de Dumnezeu. Nu mai avem valori spirituale care sa refaca vechea vatra adventa de origina romana ce impreuna cu acelasi Dumnezeu de ieri si de azi, sa promovam o viata in Isus care si-a dat viata pentru Neamul Omenesc, cazut in pacat si moarte. Nu mai exista acea dragoste de citirea Cuvantului Lui Dumnezeu ce ne condamna astazi datorita conditiilor de a citi si studia Biblia pe un telefon mobil dotat cu de toate, pe o tableta speciala electronica din acest veac al tehnologiei, pe un ipod compus special pentru a citi usor in orice limba, Biblia. Tinere, nu mai ai nici o scuza ca nu poti studia Biblia.
Secolul electronic in care ne desfasuram activitatea spune ca ne-a oferit tot ce este mai bun in a studia Biblia. Acum ai posibilitatea sa te hranesti cu hrana spirituala a lui Isus in masina ta personala, in autobus, in tramvai, la scoala, la facultate, intr-un lab. de specialitate, intr-o pauza de masa, tolanit pe iarba verde intr-un parc, in spatiul tau de odihna, de studiu, si lista continua. Mai stai de vorba cu pastorul tau despre cele sfinte, adica, un Iehoiada al timpului tau? Tinere, la orizont bat clopotele vremii din urma si telefonul tau mobil cu Biblia pe el, te va condamna ca nu ai citit si studiat in aceste timpuri profetice, Biblia. Telefonul mobil, sau ipod, sau tableta, sau alta minune electronica a secolului tau, te vor condamna la moarte vecinica ca nu le-ai folosit pentru a-ti hrani sufletul si mintea cu cele ce sant scrise electronic in cutia ta electronica-Biblia-Fii treaz si citeste Biblia. Amin!

Joash_replaces_Athaliah_1183-

Imaginea #1: Ioas este uns imparat in fata Ataliei.

 

Imaginea #2:Lada pentru daruri si reparatia Templului

joashrepairstemple

Imaginea #3:Unii aduc daruri altii repara Templul

Joash-Repairs-the-Temple-5

Imaginea #4: Scene de la Renovarea Templului

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 66 – IOAS, INCEPE SA DOMNEASCA SI DREGE TEMPLUL

| Articole / Stiri |
Despre autor
-