Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 62 – AHAZIA, IMPARATUL LUI IUDA.
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

2 Cronici 21, 1-4
Locuitorii Ierusalimului au pus împărat în locul lui pe Ahazia*, fiul lui cel mai tânăr, căci oastea venită în tabără cu arabii omorâse pe toţi cei** mai mari în vârstă. Astfel a început să domnească Ahazia, fiul lui Ioram, împăratul lui Iuda.
2 Ahazia avea patruzeci şi doi de ani* când a ajuns împărat şi a domnit un an la Ierusalim. Mamă-sa se chema Atalia**, fata lui Omri.
3 El a umblat în căile casei lui Ahab, căci mamă-sa îi dădea sfaturi nelegiuite.
4 A făcut ce este rău înaintea Domnului, ca şi casa lui Ahab, căci, după moartea tatălui său, ei îi erau sfetnici, spre pierzarea lui.

Criminalul imparat al lui Iuda, Ioram, a lasat drept mostenitor la coroana regala a regatului Iuda pe Ahazia, fiul lui cel mai tanar, din ordinul locuitorilor Ierusalimului. De ce acest lucru? Deoarece arabii au ucis cu sange rece pe fiii cei mai mari ai lui Ioram. Asa dar, unicul fiu al lui Ioram ramas in viata, a fost, Ahazia Atalia, mama lui, l-a invatat cele mai rele maniere de viata, atat cele legate de religia curata a lui Iosafat cat si de comportamentul plin de rautate fata de ce a ramas bun in Iuda, dupa moartea lui Iosafat, tatal lui Ioram. Acest Ioram, fost imparat al lui Iuda, a lasat urme nefaste in poporul din acest regat. Nici un om or femeie din Iuda, nu a lasat dupa moartea lui Ioram fiul lui Iosafat, vreo parere de bine ci mai degraba, nimanui nu i-a parut rau de moartea sa.

Viata lui traita in idolatria vremii a influentat mult de tot si viata lui Ahazia, cel mai tanar fiu al sau ce a ajuns rege al lui Iuda datorita multimii idolatre din Ierusalimul din vremea sa. La 42 de ani ajunge imparatul lui Iuda. Plin de rautatea tatalui sau, criminalul Ioram, de unde a invatat tot ce se putea mau rau, dar si de la mama lui fata lui Omri, ce l-a influientat atat de mult incat a cules toata rautatea casei lui Ahab. Poti sa-ti dai seama ce a iesit dintr-un tata ce era un diavol si o mama plina cu rautatile vremii? Ce copilarie , ce adolescenta, ce tinerete a avut acest baiat, Ahazia, fiul lor, in decursul anilor. Ahazia, la maturitatea lui de 42 de ani, a fost uns imparat al lui Iuda de locuitorii apostaziati ai Ierusalimului de alta data. Plin de venin pacatos sadit de ambii parinti, uns cu Baalii si Astarteei vremii, baiat setos de sange nevinovat, caci dupa el, nimeni din casa lui nu a mai domnit peste Iuda si Ierusalim. Casa regala a lui Ahazia, fiul lui Ioram, era sfatuita de familia lui Ahab, regele lui Israel si feniciana regina a poporului Israel, Izabela. In marele dezmat regal, Ahab a adunat tot raul posibil ca sa strice ambele regate, si anume Regatul Israel si Regatul lui Iuda. Numai ca, Dumnezeu nu Doarme. Cei ce au contribuit la distrugerea credintei in Dumnezeul Cel Viu, toti, si-au luat plata. N-a scapat nici Ahazia, caci a murit in pacat si nu a avut urmasi la tron.
Cinsteşte* pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău.

* Exod 23:26; Lev 19:3; Deut 5:16; Ier 35:7; Ier 35:18; Ier 35:19; Mat 15:4; Mat 19:19;Marc 7:10; Marc 10:19; Luca 18:20; Efes 6:2;

Porunca, de sub numarul cinci a Decalogului, are in ea o fagaduinta cu multe si uriase binecuvantari din partea lui Dumnezeu. Este singura porunca ce insoteste o fagaduinta. Ahazia a ascultat sfaturile parintilor lui si totusi a murit in neascultare fata de Dumnezeu, nu fata de parinti. Tot staff-ul coroanei regale cu mama si tata, slujitori la inalta curte, cu Ahab si Izabela in prim plan, si lista poate continua, Ahazia, a plecat urechea la sfatul lor mai mult decat sa plece capul ca rege al lui Iuda, la Dumnezeul Cel Mare si Puternic. La 42 de ani Ahazia era rege in regatul lui Iuda si nu a fost in stare sa-si conduca singur casa regala de la Ierusalim. Cand esti in copilarie, in adolescenta sau in tinerete sfatuit de o gasca ce inclina numai spre rau, nu ai cum sa nu te supui majoritatii.

Si totusi, daca era langa Domnul, sant sigur ca Tatal Ceresc l-ar fi scos din trupa aceea nebuna si ar fi condus pe Iuda cum a facut-o, Iosafat. Avem multe de invatat. Ahab si Izabela a fost un cuplu ce a distrus atat pe Iuda cat si pe Israel. Ba mai mult, cei doi sau inteles la rau foarte bine, si au convietuit impreuna ducand pe Israel in lumea criminala a zeilor vremii. A transformat Casa lui Dumnezeu intr-un templu al zeilor pagani iar pleiada de profeti adunata in jurul lor prin ritualurile lor vulgare si deplasate atrageau publicul de altadata. In acest climat s-a dezvoltat un rege la lui Iuda, pe numele lui adevarat, Ahazia. Dumnezeu nu a dormit si l-a omorat. Nu a avut urmasi dar, pentru un scurt timp dupa el a domnit Atalia, mama lui. Ce invatam astazi si ce drum putem sa alegem pentru o viata de credinta adevarata in Marele Eu Sant. Am vazut cum Iosafat din frageda pruncie a ascultat de tatal sau Asa. A ajuns un rege puternic cand a ascultat de Dumnezeu. A condus bine pe Iuda cand a fost alaturi de Dumnezeu, si a fost binecuvantat. Ahazia un om fara Dumnezeu, fara personalitate, fara forta sa se apere el singur si mai ales un rege condus de o trupa ce a sfidat tot timpul pe Dumnezeu. Si atunci, rezultatele coroanei lui regale s-au vazut. Avem in fata doua exemple emblematice. Iosafat un rege cu Dumnezeu si un Ahazia un rege fara Dumnezeu.

Astazi in viata asta moderna, electronica si computerizata avem de ales: Ori mergem cu Dumnezeu ori mergem cu Lucifer. Totul este foarte clar. Baiatul si fata din lumea noastra, asa-zisa contemporana, ne ofera posibilitati infinite, fie sprte bine, fie spre rau.

Daca alegem binele si ne tinem tare de Dumnezeul nostru, El ne ajuta indiferent de situatii placute sau neplacute. Ba mai mult, El binecuvinteaza orice activitate ce e in comuniune cu cerul. Nu avem de ce sa ne fie teama sau frica. „Te fac un pescar de oameni”, zice Isus. Iosafat a ascultat de Domnul si la binecuvantat. In final Isus ne va zice: „Intra in bucuria stapanului Meu.”
Daca alegem raul si ne unim cu Lucifer, el ne ajuta in tot raul pe care-l vrem sa-l facem. Ba mai mult, ne pune la dispozitie tot ce avem nevoie pentru distrugerea noastra si a semenelor. Dar la urma, Isus ne va zice: „Nu va cunosc.”

jehu-ahaziah-joram

Imaginea #1:Jehu-Ahaziah-Moartea lui Ahazia

jehoramahaziah

Imaginea #2: Israel si Iuda

athaliah-03-05-16

Imaginea #3: Atalia mama lui Ahazia

220px-Ahaziah_of_Judah

Imaginea #4: Capul lui Ahazia pe moneda in Regatul lui Iuda

 

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 62 – AHAZIA, IMPARATUL LUI IUDA

| Articole / Stiri |
Despre autor
-