Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 49 – VIA LUI NABOT – 3
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA
Via lui Nabot
1 Regi 21, 7-10.
7 Atunci, Izabela, nevasta lui, i-a zis: „Oare nu domneşti tu acum peste Israel? Scoală-te, ia şi mănâncă şi fii cu inima veselă, căci eu îţi voi da via lui Nabot din Izreel!”
8 Şi ea a scris nişte scrisori în numele lui Ahab, le-a pecetluit cu pecetea lui Ahab şi le-a trimis bătrânilor şi dregătorilor care locuiau cu Nabot în cetatea lui.
9 Iată ce a scris în aceste scrisori: „Vestiţi un post, puneţi pe Nabot în fruntea poporului
10 şi puneţi-i în faţă doi oameni de nimic, care să mărturisească astfel împotriva lui: ‘Tu ai blestemat* pe Dumnezeu şi pe împăratul!’ Apoi scoateţi-l afară, împroşcaţi-l** cu pietre şi să moară.”
* Exod 22:28; Lev 24:15; Lev 24:16; Fapte 6:11; ** Lev 24:14;
Diabolica regina a poporului Israel, Izabela, de origina feniciana, l-a trezit pe Ahab sotul ei, din marea suparare a lui, pe Nabot. Acesta, nu a vrut cu nici un chip sa-i ofere pe un pret bun, via lui mostenita de la parinti, fie in argint sau aur, fie la schimb cu alta vie mai buna. Supararea lui Ahab a transformat casa regala intr-o atmosfera ostila atat fata de Nabot cat si fata de membrii coroanei in frunte cu Ahab si Izabela. Acesta situatie reprezinta ultima proba pentru Ahab si Izabela, atat ca alegere a unui Dumnezeu Viu, Drept si Atotputernic, cat si un drum sigur si fara ocolisuri. O pista de intelepciune si pricepere in umblarea pe care poporul Israel a facut-o in perioade critice, in timp si spatiu. Dar nu a fost asa. Coroana regala a acestui popor idolatru, a preferat sa se predea cu trup si suflet lui Lucifer. Putini dintre Copiii lui Israel au fost loiali Dumnezeului Adevarat si Sfant, in vecii vecilor. Si ca sa duca la capat un drum ce nu a fost aprobat de Cel din Ceruri, Izabela, imagineaza un plan de crima asupra lui Nabot, omul ce nu a gresit cu nimic nici fata de Ahab si nici fata de Dumnezeu.
Regina Izabela a intocmit un plan strategic asupra lui Nabot prin acele scrisori cu sens criminalistic in numele regelui Ahab. Le-a pecetluit cu pecetea lui de rege al lui Israel si le-a trimis batranilor cetatii in care locuia Nabot. Scrisorile contineau un act ce trebuia executat de batranii si dregatorii acestei cetati cu indemnul sa vesteasca un post, si sa-l puna pe Nabot in fruntea poporului.
Apoi cu un tupeu iesit din comun, Izabela, a dat ordin ca doi indivizi fara scrupule, sa marturiseasca impotriva lui Nabot. Marturisirea lor mincinoasa a fost un act de acuzare prin, cuvintele: „Tu ai blestemat pe Dumnezeu si pe imparatul.” Este incredibil si totusi, adevarat. La o asemenea afirmatie Nabot a ramas tablou la spusele celor doi martori mincinosi, alesi la comanda batranilor cetatii si a dregatorilor ei din ordinul Izabelei. Sentinta fiind aprobata de batranii cetatii si de catre dregatori, moartea, a fost aleasa ca sentinta finala prin omorarea lui Nabot cu pietre in afara cetatii. Nabot a fost ucis fara mila.
1 Regi 21, 11-14.
11 Oamenii din cetatea lui Nabot, bătrânii şi dregătorii care locuiau în cetate au făcut cum le spusese Izabela, după cum era scris în scrisorile pe care li le trimisese ea.
12 Au vestit* un post şi au pus pe Nabot în fruntea poporului.
* Isa 58:4;
13 Cei doi oameni de nimic au venit şi s-au aşezat în faţa lui şi aceşti oameni răi au mărturisit aşa înaintea poporului, împotriva lui Nabot: „Nabot a blestemat pe Dumnezeu şi pe împăratul!” Apoi l-au scos* afară din cetate, l-au împroşcat cu pietre şi a murit.
* 2 Imp 9:26;
14 Şi au trimis să spună Izabelei: „Nabot a fost împroşcat cu pietre şi a murit.”
Interesant cum ordinul Izabelei a fost dus la indeplinire. Dregatorii si batranii cetatii nu au stat pe ganduri ci au executat intocmai planul diabolic al reginei lui Israel. Cei doi martori mincinosi, oameni de nici o isprava, cu caractere josnice si fara scrupule, au ucis prin cuvinte, si cu sange rece pe un om nevinovat. Marturia lor mincinoasa a ajuns la Dumnezeu si au semnat in ceruri pedeapsa cu moartea a lui Ahab si a Izabelei si chiar a lor personal. Cine blestema in vechime pe Dumnezeu si pe imparatul tarii respective, era scos din cetate si omorat cu pietre. Numai ca in cazul de fata, minciuna are picioare scurte, si nu are castig de cauza.
Casa regala a platit cu moartea toate relele ce le-a savarsit in toti anii de conducere a poporului Israel. Blasfemia nascuta in casa regala a dat nastere la distrugerea totala a unei constiinte adevarate in Marele Eu Sant. Si astazi Lucifer ofera prin manevre de tot felul, imbinarea minciunii cu adevarul, ca in Eden. Numai ca astazi, Satan este limitat ca spatiu si timp, iar zilele lui sant numarate. Minciuna a ajuns astazi in lumea noastra adventa o adevarata plaga la toate nivelurile. Se minte fara nerusinare, fara parere de rau, iar acest rau semanat odata, greu iese din mintea si inima omului. Ce este de facut? Sa ne marturisim vina si sa construim o noua citadela adventa. Sa-l urmam pe Isus si sa calcam pe urmele Lui. Amin!

vineyard-4-scrisori - Copy

Imaginea #1: Izabela scrie cu mana ei scrisorile in numele lui Ahab!

moartea lui noboth

Imaginea #2: Moartea lui Nabot

moartea lui noboth-2

Imaginea #3: Omorarea cu pietre a lui Nabot.

moartea lui noboth-3

Imaginea #4: Izabela anunta pe Ahab de moatea lui Nabot.

moartea lui noboth-4

Imaginea #5: Moartea lui Nabot cu pietre

moartea lui noboth-5

Imaginea #6: Ahab, a murit Nabot acum poti lua via dorita.

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 49 – VIA LUI NABOT – 3

| Articole / Stiri |
Despre autor
-