CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 48 – VIA LUI NABOT – 2
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA
1 Regi 21, 4-6.
Via lui Nabot
Ahab a intrat în casă trist şi mâniat din pricina cuvintelor pe care i le spusese Nabot din Izreel: „Nu-ţi voi da* moştenirea părinţilor mei!” Şi s-a culcat pe pat, şi-a întors faţa şi n-a mâncat nimic.
* Lev 25:23; Num 36:7; Ezec 46:18;
5 Nevastă-sa, Izabela, a venit la el şi i-a zis: „Pentru ce îţi este tristă inima şi nu mănânci?”
6 El i-a răspuns: „Am vorbit cu Nabot din Izreel şi i-am zis: ‘Dă-mi via ta pe preţ de argint sau, dacă vrei, îţi voi da o altă vie în locul ei’. Dar el a zis: ‘Nu pot să-ţi dau via mea!’”
Palatul lui Ahab era aproape de via lui Nabot si in imaginatia lui de rege al lui Israel vedea prin prisma lui de afacerist o mare gradina de vara, cu fructe. Gradina, urma sa fie ornata cu terase suprapuse pentru agrementul de umbra si penumbra, iar design-ul peisagistic atat pe orizontala cat si pe verticala urma sa fie flancat de pereti intregi inundati in apa curgatoare. Cascadele erau special imaginate incat sa dea un efect de prospetime primavaratica intr-un context de arta pomicola, erau de, un inalt nivel calitativ, tipic oriental. Gradina, tot in imaginatia curtii regale, urma sa fie brazdata de alei cuneiforme ce impreuna cu liniile drepte si inalte ale unor pergole sustinute la baza de stalpi,aveau o structura metalica. Acestia, (stalpii) erau imbracati in piatra ce era crenelata anume pentru scurgerea apei. Sistemele de irigatii ale gradinii erau preluate si executate de marii specialisti fenicieni.
Acestia erau maestri recunoscuti in arta imbinarii lemnului cu metalul si piatra. Izabela, regina poporului Israel, era feniciana, si relatiile ei cu maestrii din Fenicia Antica au dat rezultate notabile in mai toate domeniile de arta, Antica. Apa, ce uda gradina prin sisteme simple de ridicare, era curatita si filtrata de un sitem de filtre din lana presata trecuta prin asa numitele prelucrari la rece cu suprafete poroase ce opreau tot ce era negativ in apa noua rezultata, in urma acestui proces simplu dar eficace. Era visul lui Ahab in privinta viei lui Nabot. Suparat ca Nabot nu i-a dat un raspuns pe placul lui, Ahab a luat o pozitie de „suparat pe toata lumea”, nu a mancat si s-a dus sa se culce.
A luat o pozitie de om slab si fara sa judece la rece o situatie normala in viata lui Nabot. Pe Ahab nu l-a interesat nici o lege Divina sau pamanteasca. Legi, date prin standarde, reguli, dispozitii scrise, proiecte si specificatii intr-un continut de arta, si altele.
Daca analizam la rece cele intamplate cu Ahab si Nabot, putem scoate in evidenta acele indraznete vise ale unui rege decazut din multe puncte de vedere, uns cu toate alifiile demonice ale idolatriei Baalilor si Astarteeilor vremii antice, si casatorit legal cu o regina rea, agera la rau si plina de o imaginatie cruda in a ucide chiar pe proorocii Domnului. Nabot, un viticultor din tata in fiu, modest si sincer in felul lui, da o lectie lucida si indreptatita cuplului regal despre o vie ce o are ca drept mostenire de la parintii lui si conform legilor levitice nu are dreptul sa o vanda, fiind aparat in acest sens de legi Divine si pamantene. Lovitura dura data de Nabot lui Ahab si Izabelei, lasa un timp de reflexie pentru regina si un gust amar pentru rege. Unul este resemnat, Ahab, pe cand Izabela imagineaza o crima condusa de insusi Lucifer. Este o situatie terifianta iar Ahab pica in plasa unei crime organizate prin minciuna si furt. Ahab si Izabela au pierdut totul. Amin!
Imaginea #1. Via lui Nabot. O gradina pe pamant.
Imaginea #2. Via lui Nabot. Pictura celebra.
Imaginea #3. Visul lui Ahab, o gradina de fructe suspendata.
Imaginea #4. Palatul lui Ahab si via lui Nabot – Dialog intre Ahab si Nabot.
Imaginea #5. Supararea lui Ahab si ajutorul dat lui, din partea Izabelei. Un ajutor care duce la moarte vesnica. Amandoi vor avea aceeasi soarta.
Imaginea #6 Via lui Nabot – Pictura celebra.