Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 45 – AHAB, DA DRUMUL LUI BEN-HADAD

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 20, 30-31.
30. Ceilalţi au fugit în cetatea Afec, şi a căzut zidul cetăţii peste douăzeci şi şapte de mii de oameni care mai rămăseseră. Ben-Hadad fugise şi el în cetate, şi umbla din odaie în odaie.
31. Slujitorii lui i-au zis: „Iată, am auzit că împăraţii casei lui Israel sunt nişte împăraţi miloşi; să ne încingem deci coapsele cu saci, să ne punem funii pe capetele noastre, şi să ieşim la împăratul lui Israel: poate că te va lăsa cu viaţă.”

Cetatea de scapare din Afec (Aphek), a avut un rol important ca plasament in strategia razboaielor dintre Sirieni, Israeliti si alte puteri razboinice din marea zona a celor doua regate istorice, Iuda si Israel. Nu este de mirare ca aceasta cetate a fost ca un magnet pentru multi razboinici impotriva poporului Israel. Rapoartele istorice si cele Biblice, precizeaza ca cele doua infrangeri ale lui Ben-Hadad se datoreaza in primul rand, inteligentei si ajutorului dat de Dumnezeu lui Ahab prin proorocul care zice: Vei vedea cu ochii tai ca aceasta multime a Sirienilor va fi data in mana ta, ca sa stiti ca „Eu sant Domnul”. Biruit a treia oara, Ben-Hadad a fugit si el cu corpul de armata care-l avea la dispozitie tot in cetatea Afec (Aphek). Numai ca nu a fost printre cei 27000 de Sirieni peste care s-a prabusit ca la un cutremur, peste ei. Ben-Hadad cu trupa lui de corp nu se numara printre mortii de sub zidul cetatii din Afec (Aphek). Se pune normal intrebarea, de ce nu a cazut zidul si peste generalul Sirienilor, Ben-Hadad? Dumnezeu avea un plan cu Ahab care dupa cele trei victorii in lupta cu razboinicul popor Sirian sa stie daca se va intoarce la Dumnezeul lui Israel sau nu. Faptul ca regele Sirian „umbla din odaie in odaie”, spune mult in contrast cu parerea lul Ahab. Ordinul Divin a fost clar pentru coroana regala a lui Israel, si anume sa nimicesti tot inclusiv pe Ben-Hadad.

1 Regi 20, 32-34.
32. Şi-au pus saci împrejurul coapselor şi funii împrejurul capului, s-au dus la împăratul lui Israel, şi au zis: „Robul tău Ben-Hadad a zis: „Lasă-mă cu viaţă!” Ahab a răspuns: „Mai este încă în viaţă? Este fratele meu!”
33. Oamenii aceştia au luat lucrul acesta ca un semn bun, şi s-au grăbit să-l ia pe cuvânt şi să zică: „Ben-Hadad este fratele tău!” Şi el a zis: „Duceţi-vă şi aduceţi-l!” Ben-Hadad a venit la el, şi Ahab l-a suit în carul lui.
34. Ben-Hadad i-a zis: „Îţi voi da înapoi cetăţile pe care le-a luat tatăl meu de la tatăl tău; şi-ţi vei face uliţe în Damasc, cum făcuse tatăl meu în Samaria.” „Şi eu”, a răspuns Ahab, „îţi voi da drumul, făcând un legământ.” A făcut legământ cu el, şi i-a dat drumul.
Slujitorii lui Ben-Hadad l-au sfatuit pe comandantul lor sa faca un lucru si l-au facut cum precizeaza Biblia. S-au prezentat la imparatul Israel, si i-au cerut acestuia viata, nu altceva. Numai ca de data aceasta Dumnezeu i-a spus sa nimiceasca totul si sa treaca prin ascutisul sabiei tot ce este viu, inclusiv pe Ben-Hadad. Ahab a ramas surprins ca Ben-Hadad traieste si a zis ca el este fratele meu! Surprinzator raspunsul lui Ahab dar mai ales legamantul facut cu Ben-Hadad, ca sa-l elibereze. Ahab in ambitia si neascultarea lui fata de Creatorul Universului a cedat din nou si a cazut a catea oara in mainile lui Lucifer. A castigat un angajament pamantesc dar, a calcat porunca Divina. A dat drumul lui Ben-Hadad in ciuda poruncii data de Dumnezeu cu privire la regele Siriei. Astazi, de multe ori picam in plasa lui Lucifer facand ce nu se cuvine. Ba, facem pact de alianta cu fortele raului crezand ca in felul acesta Dumnezeu ne iarta, de fiecare data cum l-a iertat pe Ahab. Va veni o zi a socotelilor pentru fiecare cu un examen final in teorie dar mai ales in partea practica in pazirea Poruncilor lui Dumnezeu si a marturiei lui Isus. Tare ma tem ca, unii din noi vom pica la ambele probe pentru Viata Vesnica. Nu ne ramane decat sa ne tinem tare de Dumnezeul nostru Cel Viu si Adevarat si sa pastram Adevarul curat si fara pata in fata Marelui Judecator al Universului, AMIN!

X13-the monument of architecture-Syria

Imaginea #1: Una din portile principale de intrare in Samaria Antica. Ruine si Istorie.

saci in jurol coapselor

Imaginea #2: S-au imbracat in saci reprezentand umilinta.

ben-hadad-bazorelief

Imaginea #3: Ben-Hadad regele Sirienilor-bazorelief.

ben-hadad la palat

Imaginea #4: Ben-Hadad la palatul sau.

Ben-hadad drinks and loses battle

Imaginea #5: Ben-Hadad band si mancand cu slujitorii sai.

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 45 – AHAB, DA DRUMUL LUI BEN-HADAD

| Articole / Stiri |
Despre autor
-