Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 41 – SLUJITORII LUI BEN-HADAD I-AU DAT ACESTUIA TREI SFATURI CA SA-L INVINGA PE ISRAEL

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 20, 23. Slujitorii imparatului Siriei i-au zis: „Dumnezeul lor este un dumnezeu al muntilor; de aceea au fost mai tari dacat noi. Dar ia sa ne luptam cu ei in campie, si de va vedea daca nu vom fi mai tari decat ei.”

Ben-Hadad s-a dat de partea ramasitei ce a mai ramas din armata Siriana. Faptul ca a scapat nevatamat din acest razboi cu Dumnezeul lui Israel, scoate in evidenta, atasamentul restului de armata sub comanda lui Ben-Hadad, care nu l-a uitat in clipele acestea grele de pierdere a unei oaste bine instruite la toate capitolele. Un numar impresionant de ostasi Sirieni cazuti in lupta, a afectat tot statul major al armatei Siriene. De aceea slujitorii imparatului Siriei l-au mangaiat cu acest sfat de incurajare mai mult pentru etapa urmatoare cand vor lua in calcul strategia de lupta din campie, decat ceea din creerii muntilor. Armata Siriana nu si-a dat seama ca in Israel este un Dumnezeu viu in vecii vecilor. Pe de alta parte contraspionajul Sirienilor descriu pe larg strategia de lupta a lui Israel, dar nu au inteles de ce Ahab de data aceasta nu s-a sfatuit cu regina poporului Israel, Izabela? De ce a ascultat numai de sfatul batranilor lui Israel? De ce regele Ahab a ascultat si luat in seama cuvintele unui prooroc cu totul necunoscut ? Ce tactica de razboi a folosit Ahab, de a reusit sa invinga oastea Siriana a lui Ben- Hadad? Acestea sant intrebari normale pur omenesti, numai ca Ben-Hdad si oastea lui faramitata, nici acum nu a inteles cum a reusit Israel victoria unui razboi ce nu le dadea nimeni sansa sa invinga o armata de 100000 de ostasi bine instruiti si echipati.

1 Regi 20, 24. „Fa si lucrul acesta: scoate pe fiecare din imparati dela locul lui, si inlocuieste-i cu capetenii….

Aici Ben-Hadad a gresit in tactica militara a staff-ului lui, punandu-i in fruntea ostirilor pe cei 32 de imparati. Strategic, acesti oameni aveau putere politica, legislativa, diplomatica, administrativa, dar nu aveau pregatirea militara necesara atat la nivel de conceptie cat mai ales cea practico-militara care se facea pe campurile de instructie special amenajate pentru fiecare sector de lupta. Sant sigur ca si Ben-Hadad le-a dat dreptate capeteniilor de osti deoarece, el era un razboinic inrait inca din tinerete, iar ca fizic arata ca un atlet complet si cu o pregatire militara dusa pana la perfectiune in acele vremuri din antichitate. Numai asa a fost ales comandant de osti, general si in final un comandant-general suprem pentru intreaga armata Siriana. Nu oricine ajungea intr-o asa pozitie tactico-militara daca nu ar fi avut pregatirea necesara pentru o asa pozitie in armata Siriana. A ascultat si acest sfat venit din sectorul corpului armatei Siriene.

1 Regi 20, 25. ….si fa-ti o armata ca aceea pe care ai pierdut-o, cu toti atatia cai si tot atatea care. Apoi sa ne batem cu ei in campie, si se va vedea daca nu vom fi mai tari decat ei.” El i-a ascultat, si a facut asa.
Incurajarea data de corpurile de armata Siriana cu sloganul, „fa-ti o armata”, i-au dat credit lui Ben-Hadad caci a fost un bun organizator, dar in acelai timp l-au si executat prin expresia, „ca aceea pe care ai pierdut-o,” adica, vina toata pentru esecul militar total in lupta cu Israelul de altadata, este a ta, Ben-Hadad. Vedeti, nu este vorba ca a pierdut Ben-Hadad numai o lupta dar a pierdut care de razboi, zeci de mii de ostasi cazuti pe campul de lupta, armament militar, echipament tehnic si costumatie speciala pentru atac si aparare, hrana pentru 100000 de soldati, apa de baut, si multe altele. Asa ca Ben-Hadad si-a recunoscut intr-un fel vina, a luat aminte la cele trei sfaturi date de subalternii lui militari, si a mers mai departe cu o noua pregatire mai bine pusa la punct din toate punctele de vetere. Ce n-au inteles armata Siriana si comandantii ei, in frunte cu generalul lor pe post de comandant suprem al armatei Siriene nici acum, ca, ei se vor lupta din nou, cu un Dumnezeu Viu si Atotputernic si din nou vor pierde o noua batalie. Asa se intampla de fiecare data cand ei pe Lucifer ca stapan al tau, totul este pierdut si tu si toti cei care-l slujesc cu mintea, inima si trupul creat de Marele Rege al Universului. Imparatul Universului, Dumnezeu, este un Dumnezeu Viu si Atotputernic, El, care prin Isus Hristos, L-a dat jertfa de a murit pentru noi. Isus, l-a invins pe Lucifer la cruce pentru totdeauna. Isus acum, sta la dreapta Tronului Divin si ne apara cu palmele Sale strapunse pentru pacatele noastre, in veci de veci. AMIN! Aleluia Domnul vine pe nori in curand, dar vine nu ca Mantuitor ci, ca Judecator, in veci de veci, AMIN!

PRASTIA

Imaginea #1: Prastia Israeliana-Cele trei faze de executie a aruncarii pietrei cu prastia.

The Copper Scroll

Imaginea #2: The Copper Scroll-Metalele rezistente erau folosite pentru scris-cuprul, aurul, argintul.

damascusroom1-300x180

Imaginea #3:Cum arata in Damasc o camera de zi complexa. Arta siriana pe tavan, pardoseala si pereti.

Ramparts-of-the-Aleppo-Citadel-300x180

Imaginea #4:Ramparts of the Aleppo Citadel from Syria – Citadela fortificata din Aleppo Siria este cea mai veche opera de arhitectura si constructie de locuinte din lume.

from cuniform to topkapi

Imaginea #5: Scriere cuneiforma in Siria cu mana. Atelier special pentru scris.

king ben hadad II - Copy

Imaginea #6: Razboinicul Ben-Hadad in tineretea lui.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA-41-SLUJITORII LUI BEN-HADAD I-AU DAT ACESTUIA TREI SFATURI CA SA-L INVINGA PE ISRAEL

| Articole / Stiri |
Despre autor
-