487
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 33 – EPISODUL 20 – ELISEI, UCENICUL LUI ILIE

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 19,19. „Ilie a plecat de acolo, si a gasit pe Elisei, fiul lui Safat, arand. Inaintea lui erau douasprezece perechi de boi, si el era cu a douasprezecea. Ilie s-a apropiat de el, si si-a aruncat mantaua pe el.”
De data aceasta Ilie a executat planul lui Dumnezeu. Ca i-a convenit sau nu, asta a stiut-o numai Ilie. Cert este ca a dus la indeplinire, cea mai grea misiune din viata lui. Slujba lui de mare prooroc de pana atunci a avut un sfarsit sec si fara prea multe comentarii. Batran, istovit de multele probleme ale poporului Israel, a ajuns la un capat de drum. Dumnezeu iti ia povara, nu cand vrei tu ci, cand vrea El. Asa ca, de data aceasta, Ilie a inteles planul Divinitatii si nu s-a opus, ci, a mers mai departe, ducand la bun sfarsit caravana grea si periculoasa a unui popor Israel, incapatanat, idolatru, plin de pacate, netemator de Dumnezeu, si lista continua. Dumnezeu i-a dat un ajutor pe Elisei, un om temator de Dumnezeu, muncitor, cu mainile crapate de manerele plugului tras de boi. A fost ales de Domnul pentru continuitatea lucrarii lui Ilie. Nu a fost usor pentru Elisei, sa lase munca campului pe care o stia foarte bine si sa se ocupe de o noua profesie si anume, aceea de prooroc in locul lui Ilie. Numai ca, Dumnezeu a poruncit acest lucru, nu Ilie Tisbitul, proorocul poporului Israel. Si Elisei a inteles.
1 Regi 19, 20. Elisei a parasit boii, a alergat dupa Ilie, si a zis: „Lasa-ma sa sarut pe tatal meu si pe mama mea, si te voi urma.” Ilie i-a raspuns: „Du-te, si apoi intoarce-te: dar gandeste-te la ce ti-am facut.”
Elisei, inseamna in limba greaca, „Dumnezeu este mantuire”. Tatal sau, Safat, a fost un mare propietar de pamanturi in Abel-meholah, iar Elisei a invatat toate operatiile specifice unei ferme. Desi nu a fost un fiu de, profet (pastor), Dumnezeu l-a chemat de la coarnele plugului prin Ilie, sa fie prooroc in locul lui. Astazi foarte multi pastori tineri provin din parinti care la randul lor au imbracat tot haina de pastor. Este bine este rau, Dumnezeu stie, numai ca fii lui Eli, Samuel si altii, copiii lor, nu l-au urmat pe Dumnezeu. Elisei, ca fermier la casa parintilor lui, a primit chemarea de la Cel din Ceruri pentru profesia (slujba), de prooroc in locul lui Ilie Tisbitul. Elisei, a fost unul din cei care, „nu si-au plecat genunchii inaintea lui Baal, si a caror gura nu l-a sarutat.” Si el, Elisei a fost alesul lui Dumnezeu pentru continuarea lucrarii lui Ilie Tisbitul, marele prooroc al unui popor, pe numele lui adevarat, Israel. Imparatul Ahab nu s-a pocait si nu a strigat impreuna cu poporul, la jertfa de seara, pe muntele Carmel, „Domnul este adevaratul Dumnezeu”, iar Izabela, criminala de profeti ai Domnului, nu era decat regina puternica a unui popor dus in idolatrie de aceasta coroana regala formata din cele doua personaje Ahab si Izabela. In aceasta situatie, a accepta chemarea in slujirea profetica, implica un mare risc. Si totusi Elisei a ales calea pe care Dumnezeu i-a pus-o in fata. A ascultat de Ilie, caci s-a gandit bine ce face. Era constient de misiunea lui in slujba lui Dumnezeu.

1 Regi 19, 21. „Dupa ce s-a departat de Ilie, s-a intors si a luat o pereche de boi pe care i-a adus jertfa; cu uneltele boilor le-a fiert carnea, si a dat-o oamenilor s-o manance. Apoi s-a sculat, a urmat pe Ilie, si a fost in slujba lui.”

Elisei, a sarutat pe tatal sau si pe mama sa. Relatia lui Elisei cu tatal sau si cu mama sa, a fost ca un diamant in forma de triunghi echilateral. Adica, un triunghi cu laturile egale, iar pe fiecare latura scria cu litere mari acelas cuvant, ” iubire.” Astazi din pacate, in multe familii crestine adventiste de ziua a saptea, baiatul pleaca la Paris, pentru studii, fata pleaca la Londra, pentru alte studii, fara sa aibe la capatul celalalt un Ilie, care sa-i spuna: „asta este bine, iar, asta nu este bine.” Mai sant in comunitatile noastre moderne, un Ilie sau un Elisei? Cine se ocupa de copiii plecati de multe ori de capul lor, intr-o lume plina de pacat, idolatrie si moarte? Cine sant responsabilii pentru acesti tineri lasati de izbeliste in soarta lui Lucifer? Pastorul din: Londra, Paris, Roma, New York, Miami, Atlanta si lista continua.

Elisei, l-a avut ca mentor pe Ilie, un adevarat zid de sustinere fizica si mentala, dar, mai gasim un Ilie adevarat in comunitatile adventiste de pe intreg mapamontul populat de surginta romaneasca? Ma indoiesc. Fiecare cu viata lui/ei, si mai ales cu, din pacate, cu necredinta lui/ei, intr-un veac sortit pieirii prin alegerea lui/ei. Cu cine merge pe cale? Mergi cu Isus sau mergi cu Lucifer? Elisei, a facut in acest sens un gest deosebit, si anume, a sarbatorit evenimentul chemarii pentru lucrare, sacrificand perechea lui de boi cu care lucra, pentru o masa in cinstea, oamenilor care erau cu el la lucrarile campului. Sa nu uitam ca, la casa lui parinteasca el era un fiu, acum cand el raspunde chemarii divine, aceasta, il scoate din pozitia de „fiu” in cea de „slujitor” al lui Dumnezeu. Oamenii au mancat iar Elisei s-a sculat, a urmat pe Ilie, si a fost in slujba lui. Tinere, vine o vreme cand mama si tata sant depasiti de ce ai invatat, si de ce stii sa faci in aceasta lume computerizata. Dar ai nevoie de un „mentor spiritual” calificat in ale credintei in Dumnezeu. Elisei, l-a urmat pe Ilie, tu pe cine ai? Te-ai gandit la acest lucru? Ai in comunitatea ta de imigratie un mentor spiritual adevarat care sa-ti umple acele goluri de natura sufleteasca ce suspina dupa ajutor? Elisei l-a gasit pe Ilie. Tu, pe cine ai gasit? Pe Lucifer sau pe Isus? Amin!

Imaginea #1:Batranul Ilie arunca mantaua lui peste umerii lui Elisei. Pictura celebra.

Imaginea #2:Acelasi subiect dar intr-un alt cadru natural.

abel-meholah

Imaginea #3:Orasul de resedinta al lui Elisei – Abel-meholah

Elijah_calls_Elisha_H-roll-73

Imaginea #4:Ilie spune lui Elisei: Du-te, si apoi intoarce-te: dar gandeste-te ce ti-am facut.

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 33 – EPISODUL 20 – ELISEI, UCENICUL LUI ILIE

| Articole / Stiri |
Despre autor
-