561
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 32 – Episodul 19 – ILIE FACUT KO!

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 19,14. Ilie, a raspuns:”Am fost plin de ravna pentru Domnul, Dumnezeul ostirilor; caci copiii lui Israel au parasit legamantul Tau, au sfaramat altarele Tale, si au ucis cu sabia pe proorocii Tai; am ramas numai eu singur, si cauta sa-mi ia viata.”

Al doilea raspuns al lui Ilie seamana exact cu primul in conjuncturi diferite. De data aceasta Dumnezeu spune lui Ilie ce sa faca. Ca i-a placut sau nu vom vedea. Dar sa fie clar, nici de data aceasta , Ilie nu a inteles pe deplin mesajul Divin, la intrebarea: „Ce faci tu aici, Ilie?” Nici de data aceasta, Dumnezeu nu i-a dat nici un semn, nu l-a atentionat ca, ce a facut este bine sau rau. Nu l-a amenintat cu nimic, nu i-a facut nici o observatie la tot ce a executat Ilie pana la momentul intalnirii a doua oara cu Dumnezeu. Numai ca Domnul I-a dat sa execute trei ordine divine, ce faceau parte din programul lui de lucru, pentru viitor. Scena aceasta, este un ring de box intre Dumnezeu si Ilie. Nu se pune problema la ce categorie boxeaza Ilie, lupta fiind inegala, dar lectia primita de Ilie, prin KO, demonstreaza ca, Ilie a avut curajul sa lupte cu Dumnezeu, dar a fost teribil de suportat cele trei KO., primite din partea Domnului.
Primul KO. Domnul i-a zis:”Du-te, intoarce-te pe drumul tau, prin pustie la Damasc; si cand vei ajunge, sa ungi pe Hazael ca imparat al Siriei.”

Hazael, era om de incredere al lui Ben-Hadad, imparatul Siriei. Acesta fiind bolnav, Ben-Hadad a vrut sa stie daca mai traieste, dar Elisei i-a spus ca se va tamadui de boala lui. Acest Hazael, nu era altcineva decat viitorul imparat al Siriei. Si asa a fost dupa spusele proorocului Ilie. Ba mai mult, Hazael, ca sa-l bage in mormant mai repede pe Ben-Hadad, ca sa ajunga mai repede pe tronul Samariei, a luat o invelitoare, a inmuiat-o in apa, si a intins-o pe fata imparatului Siriei, grav bolnav. Acesta, fara nici o protectie de la nimeni, a trecut de la viata direct in bratele mortii, totul proorocit de Ilie. Si cand te gandesti ca acest om rau Hazael, a ucis si pe poporul Israel, dar, Domnul a zis: „sa ungi pe Hazael ca imparat al Siriei.” Si Hazael a fost uns ca imparat al Siriei.
Al doilea KO. Domnul i-a zis:”Sa ungi si pe Iehu, fiul lui Nimsi, ca imparat al lui Israel.”

Unul din fii proorocilor, a fost trimes de Elisei la Ramot din Galaad. Acesta, si-a incins mijlocul si a luat din mana lui Elisei sticluta cu ulei, cu misiunea stricta sa unga pe Iehu, fiul lui Nimsi, ca imparat al lui Israel. Acest tanar, a luat aminte tot ce i-a spus Elisei si a executat toate comenzile acestuia. A plecat la Ramot din Galaad, l-a gasit pe Iehu, si au intrat in casa numai ei doi. Tanarul, a luat sticluta cu ulei si i-a turnat untdelemnul pe cap, zicandu-i: Asa zice Domnul, Dumnezeul lui Israel:

„Te ung imparat al lui Israel, al poporului Domnului. Sa nimicesti casa stapanului tau Ahab, si voi razbuna asupra Izabelei sangele robilor Mei, proorocii, si sangele tuturor slujitorilor Domnului.” Dupa toate acestea, Iehu, a ajuns imparat al lui Israel si a dus la indeplinire tot ce a proorocit Ilie Tisbitul.

Al treilea KO. Domnul i-a zis: „Sa ungi pe Elisei, fiul lui Safat, din Abel-Mehola, ca prooroc in locul tau. „Si se va intampla ca pe cel ce va scapa de sabia lui Hazael il va omori Iehu; si pe cel ce va scapa de sabia lui Iehu, il va omori Elisei.

Ilie, este considerat in zilele noastre un personaj important, cu o viata tumultoasa in adevaratul sens al cuvantului. Cu vaza in fata poporului Israel, un om al credintei, temator de Dumnezeu si in ciuda multor nedumeriri personale, el ramane un ascultator al lui Dumnezeu. In traditia iudaica el este considerat un prooroc important. Ilie este pomenit de oameni in cele patru Evanghelii, iar Petru mentioneaza ca unii oameni credeau despre Isus ca era Ilie. In ciuda unor caderi, Domnul, nu l-a parasit pe Ilie Tisbitul, ba mai mult, l-a ajutat la tot pasul si i-a dat puterea necesara sa strabata toate vicisitudinile vietii pacatoase ale omului facut din tarana pamantului, dar cu viata de la Marele Eu Sant. Concluzia meditatiei acestui numar o gasim in 1 Regi 19, 18:
„Dar voi lasa in Israel 7000 de barbati, si anume pe toti cei ce nu si-au plecat genunchii inaintea lui Baal, si a caror gura nu l-au sarutat.”

Nu, a fost numai Ilie cu, ravna, au mai fost si altii, multi la numar fara sa-i stie el. Aceasta gresala o facem si noi astazi, nestiind ca Dumnezeu are credinciosi si in alte biserici din lumea asta care, pazesc poruncile lui Dumnezeu si tin marturia lui Isus.

elijah calls elisha-ilie si elisei

Imaginea #1. Chemarea lui Elisei.

ilie si elisei

Imaginea #2: Ilie arunca mantaua lui pe Eli

hazael-king

Imaginea #3:Hazael, uns ca imparat al Siriei. Figura de razboinic autentica.

hazael ordona atacul impotriva israelului

Imaginea #4: Poporul Israel fuge de Hazael, imparatul Siriei. Ultimul asalt .

elisha-1

Imaginea #5: Ungerea lui Iehu ca imparat al lui Israel.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 32-EPISODUL 19-ILIE FACUT KO!

About The Author
-