250
Views

 

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 3- „TURNUL BABEL”-

Episodul 3

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu

Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, CUA University, Washington, DC, SUA.

Sponsor: Adrian Dobrovolschi.

Genesa 11, 9:„De aceea cetatea a fost numita, „Babel”, caci acolo a incurcat Domnul limba intregului pamant, si de acolo I-a imprastiat Domnul pe toata fata pamantului.”

            Pictura din Episodul 2, apartine pictorului Bruegel cel Batran. A fost considerata de specialisti, din lumea artelor si istoriei, varianta ceea mai aproape de realitate. A fost un turn sub forma unui trunchi de con sau a unui cilinru, neterminat deoarece, turnul trebuia sa reprezinte o nebunie iesita din comun, iar verticala lui, simboliza, melodia arhitecturala a unui succes unic, fara Dumnezeu. Conceptul zidirii acestui turn a constat in a face ceva diferit de ce vrea Dumnezeu. Corabia lui Noe a fost un concept de salvare al lui Dumnezeu pentru om. Turnul Babel a fost un concept de mandrie, fara Dumnezeu, si rezultatul s-a vazut. Ruine, si praf. Oare, cate din aceste evenimente mai sant necesare trezirii omenirii de catre, Cel Prea Inalt, pe acest pamant batran si obosit de, veacuri? Atentie, Lucifer isi pregateste batalia finala, iar noi, pamantenii, facem parte din scenariu. Rolul, atentie, il alegem noi, insa, singuri, fie cu Lucifer, fie cu      „Dumnezeu”!

Forma in plan a turnului Babel a fost, cum am precizat mai sus, un trunchi de con, dar, aproape de cilindru. Unii comentatori spun ca a fost un zigurat. Da, a fost un zigurat, avand la baza un patrat, dar cu cat te urci mai sus pe verticala, pe fiecare nivel, si rotesti patratul de baza in plan cu 15 grade si micsorezi latura patratului pe fiecare nivel, obtii imaginea pictorului Pieter Bruegel cel Batran. Aceasta pictura dupa parerea mea este aproape de realitatea planimetrica a turnului BABEL. Pe un program de CAD, 3DMAYA, 3DMAX, RYNO, sau, orice program de grafica, poti creea electronic, foarte bine, macheta digitala a turnului BABEL. Sa nu uitam ca oamenii in vremea aceea, aveau un fizic impresionant ca inaltime, gabarit, forta, si lista continua. Astazi, in lume, acest flagel al nebuniei turnului Babel, se simpte pe toate meridianele planetei pamant. Deci, atata vreme cat Lucifer, va avea mana libera dar, atentie, cu masura, caci el este un invins pentru totdeauna, Dumnezeu permite, inundatii, cutremure, razboaie, conflicte militare coventionale intre marile puteri, boli incurabile, atentate, uragane, pe pamant.

PARLAMENTUL UNIUNII EUROPENE SEAMANA CU TURNUL BABEL

            In decembrie 1999, au fost finalizate lucrarile Parlamentului Uniunii Europene, ridicand o sumedenie de intrebari cu privire la compozitia sa arhitecturala in plan cat si pe verticala elevatiilor, (fatadelor). Turnul principal al cladirii, poarta denumirea de, „Louise Weiss”, cu o arhitectura planimetrica aparte, dar cu aere inspirate din vechea arhitectura antica a turnului Babel. Modernismul si aerul nou adus arhitecturii anului 1999, a nascut controverse privind conceptia acestui edificiu politico-European. Acest edificiu pare neterminat, ca turnul Babel. In simbolistica anticului turn Babel, acesta nu a fost terminat deoarece Dumnezeu a intervenit la continuarea lucrarilor de constuctie prin actul de „incurcatura”, adica, sa nu se mai inteleaga intre ei, unii cu altii.

Genesa 11, 7-9:”Haidem! sa Ne pogaram si sa le incurcam acolo limba, ca sa nu-si mai inteleaga vorba unii altora. Si Domnul i-a imprastiat de acolo pe toata fata pamantului; asa ca au incetat sa zideasca cetatea. De aceea cetatea a fost numita Babel, caci acolo a incurcat Domnul limba intregului pamant, si de acolo i-a imprastiat Domnul pe toata fata pamantului”.

            Simbolismul noului edificiu politico-eoropean, de la Strassburg, Bruxelles, Belgia, anunta in urma cercetarii simbolismului turnului Babel, din antichitate, acele asemanari ce dau de gandit lumii moderne. Sursa de inspiratie, relevata din spatele cladirii,”Louise Weiss”, se interpreteaza tot mai mult, spusele si convingerile ezoterice ale elitei lumii, impreuna cu aspiratiile lor ciudate, cat si logica interpretarii lor, asupra scrierilor vechi din Cartea Cartilor, numita, „Sfanta Scriptura”. Daca te uiti cu atentie marita la pictura lui Pieter Bruegel cel Batran, tablou executat in anul 1563, in perioada renasterii flamande, si la opera moderna a Sediului Parlamentului European, vei observa multe asemanari de conceptie in arhitectura, politica, religie, si lista poate continua. Genesa, spune clar ca:”asa ca au incetat sa zideasca cetatea”.Turnul Babel nu s-a terminat niciodata. Ca o balanta a timpului, Parlamentul Uniunii Europene continua lucrarea neterminata a lui Nimrod, marele sef de osti al vremii, un tiran plin de putere, care a construit turnul Babel, ca sa-l sfideze pe Creatorul Universului. Nu a reusit dupa cum stim. Dar pun o alta intrebare:”Credeti ca copiera inspirativa a turnului Babel, este buna pentru o institutie, pur, „democratica”?

Simbolismul Parlamentului UE, oglindeste mesajul istoric transmis de filozofia lui Nimrod. Pare ciudat, dar, istoria se repeta. Conceptia lui Nimrod, NU, a fost buna in a construi o cetate cu un turn Babel, pana la cer. Aceasta, este o conceptie omeneasca. Parlamentul UE, a luat in calcul, urmatoarele sloganuri ale vechiului sistem antic: 1.O introducere treptata a tiraniei in locul democratiei. 2 Eliminarea credintei in Dumnezeu pentru a introduce dependenta fata de o putere omeneasca. 3 Toata planeta va vorbi aceeasi limba religioasa si vor avea aceeasi religie. 4. Respingerea lui Dumnezeu.

Apocalipsa 12, 17 / 22, 21:”Si balaurul maniat pe femeie, s-a dus sa faca razboi cu ramasita semintiei ei, cari pazescporuncile lui Dumnezeu, si tin marturia lui Isus Hristos. Harul Domnului Isus Hristos sa fie cu voi cu toti! AMIN”.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 3-PARLAMENTUL UE via TURNUL BABEL

| Articole / Stiri |
Despre autor
-