539
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 29 – Episodul 17 – PESTERA

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu

Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 19, 9. Si acolo, Ilie a intrat intr-o pestera, si a ramas in ea peste noapte. Si cuvantul Domnului i-a vorbit astfel: „Ce faci tu aici, Ilie?”
Ilie, a ajuns la muntele Horeb dupa o calatorie lunga, grea dar mai ales nespus de, obositoare. Dupa 40 de zile si 40 de nopti de mers pe jos incontinu, cu un curaj ce numai un Dumnezeu Adevarat si Sfant, l-a infiltrat in trupul lui slabit si fara vlaga. Sa intri intr-un loc salbatic, o pestera, e… rau. Aici puteau fi oameni rai, barloage de talhari, animale salbatice, corpuri de armata strategice si altele. Ilie, eroul de la muntele Carmel fuge de regina poporului Israel, Izabela si sotul ei, regele Ahab, cel ce a atras in lumea Baalilor si Astarteeilor aproape tot Israelul. Minunea de pe Carmel, nu a fost luata in consideratie de coroana regala, fapt ce a declansat dorinta de decapitare a rebelului Ilie Tisbitul. Acesta, fiind cel mai important personaj pentru, toate relele ce se intamplase in poporul Israel. Intrebarea care se pune este: de ce, aceasta decadere la acelasi om, Ilie, de la un mare invingator de pe muntele Carmel la un mare fricos fata de Izabela si Ahab, coroana regala a Israelului de altadata? De ce sa fugi de nebun cand ai un asa Mare Dumnezeu care a demonstrat pentru toata suflarea omeneasca de pe muntele Carmel, cine este, „Adevaratul Dumnezeu?” Si tot poporul la unison a strigat, atunci: „Domnul este adevaratul Dumnezeu! Domnul este adevaratul Dumnezeu!” Cum poti sa te schimbi de la o actiune la alta si a pleci de capul tau, fara sa-l intrebi pe Dumnezeu? Si totusi Ilie, a plecat fara un sfat din partea Creatorului si Domnul l-a lasat sa fuga. A plecat la Beer-Seba, care tine de Iuda, apoi a intins-o spre pustie, de unul singur, iar aici dorea sa moara decat sa traiasca. Dupa aceea Domnul i-a oferit o lectie de lunga durata dar dura d.p.d.v. omenesc. Sa mergi 40 de zile si 40 de nopti, incontinu, greu din punct de vedere mental si mai ales fizic. Si totusi Domnul l-a ajutat, si chiar I-a vorbit cu glas de Tata iubitor spunand:”Ce faci tu aici, Ilie?” O intrebare de Tata iubitor…!

1 Regi 19, 10. El a raspuns:”Am fost plin de ravna pentru Domnul, Dumnezeul ostirilor; caci copiii lui Israel au parasit legamantul Tau, au sfaramat altarele Tale, si au ucis cu sabia pe proorocii Tai; am ramas numai eu singur, si cauta sa-mi ia viata!”

A fost plin de ravna pana la un punct cand Dumnezeu i-a ascultat rugaciunea, dar cand nu s-a sfatuit cu acelasi Domn care l-a ajutat, atunci a luat decizia de capul lui. Plin de frica si stress din cauza afirmatiilor taioase ale Izabelei, a luat frica ca scut si a fugit departe de casa regala, de poporul Israel apostaziat, dar si de Dumnezeu. In mila Lui, Dumnezeu, nu l-a lasat, nici intr-o pestera la care te asteptai in orice moment la ceva rau din partea lui Lucifer. Dorinta de a muri, cum a dorit Ilie, este un pacat. Si azi noi trebuie sa fim intotdeauna de partea vietii, nu de partea mortii. Daca viata noastra nu este chiar asa cum am dori noi, de ce sa dorim moartea, cum a dorit-o Ilie Tisbitul? Lungimea vietii face parte din suveranitatea lui Dumnezeu. Daca Dumnezeu ti-a dat viata, traieste-o, fii multumit/a de ea, asa cum o primesti. Nu cauta sa-l ucizi pe Isus din nou.

220px-Kingdoms_of_Israel_and_Judah_map_830_svg

Imaginea #1. Harta cu cele doua imparatii-1. Imparatia lui Israel si 2. Imparatia lui Iuda.

elijah on mount horeb

Imaginea #2. Ilie la muntele Horeb. Drum de munte, foarte primejdios, cu surpprize la tot pasul dar, frumos ca spectacol natural. O pictura celebra.
elijah_hiding_in_a_cave - Copy

Imaginea #3. Ilie la gura pesterii din muntele Horeb. Ingrijorat, dar merge mai departe.

Lanfranco_Elie_nourri_par_le_corbeau[1]

Imaginea #4. Ce faci tu aici Ilie? spune Dumnezeu lui Ilie. O pictura celebra a renascentismului italian, in culori calde, luminoase, cu o expresie curata a unui Ilie ce, vroia sa moara decat sa mai, traiasca. Dar Dumnezeu nu l-a lasat ci, l-a ajutat incontinuare pentru a duce la indeplinire planurile lui Sale.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 29-EPISODUL 17-PESTERA

| Articole / Stiri |
Despre autor
-