573
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 28 – Episodul 16 – ILIE SI INGERUL DOMNULUI

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 19, 5-6. S-a culcat si a adormit subt un ienuper. Si iata l-a atins un inger si i-a zis:”Scoala-te si mananca.” El s-a uitat, si la capataiul lui era o turta coapta pe niste pietre incalzite si un ulcior cu apa. A mancat si a baut, apoi s-a culcat din nou.”

Dupa toate cele intamplate, dupa o calatorie lunga prin pustie, unde, soarele dogoritor al zilei i-a fost calauza tot timpul cu temperaturi ridicate, l-a terminat mental si mai ales fizic, pe Ilie. Nu mai era tanar, ca altadata, dar a facut fata tuturor incercarilor. Cel de Sus a fost cu el, L-a scos din multe situatii critice, L-a aparat de mana criminala a Izabelei, a proorocilor lui Baal, a lui Ahab si a gardei regale si chiar din mana poporului Israel apostaziat. Nu mancase nimic, si trupul lui s-a prabusit sub un ienuper. Dar, in timp ce era cufundat intr-un somn adanc, un inger din cer l-a trezit si i-a zis:”Scoala-te si mananca.” Pe moment nu a realizat ce se intampla. Dupa ce s-a uitat la „capataiul lui,” a zarit „o turta coapta pe niste pietre incalzite si un ulcior cu apa.” Nu a stat pe ganduri si a luat din acea turta si a mancat. Apoi a baut apa din ulcior si parca a reinviat. A pus capul jos si a continuat un somn adanc si binefacator pentru trupul lui istovit de multele probleme ce le-a avut in decursul timpului. Dumnezeu, l-a trecut prin foc si prin apa dar, a iesit biruitor. A avut si momente de suspans dar, Domnul i-a indreptat pasii spre El.

1 Regi 19, 7-8. Ingerul Domnului a venit a doua oara, l-a atins, si a zis: „Scoala-te si mananca, fiindca drumul pe care-l ai de facut este prea lung pentru tine.” El s-a sculat, a mancat si a baut; si, cu puterea pe care i-a dat-o mancarea aceasta, a mers patruzeci de zile si patruzeci de nopti pana la muntele lui Dumnezeu, Horeb.

Se pune intrebarea, de ce a trebuit ingerul sa vina a doua oara? Domnul stia foarte bine situatia lui Ilie. A cerut sa moara si Dumnezeu nu a fost de acord. Dar nu s-a incapatanat ca sa nu mearga mai departe. I-a dat o turta, a mancat-o a baut si apa, dar nu i-a multumit lui Dumnezeu pentru aceasta. L-a sculat a doua oara si i-a spus clar ca drumul lui de parcurs este lung si plin de incercari. A mers 40 de zile si 40 de nopti, pana la muntele lui Dumnezeu, Horeb. Ca i-a placut aceasta calatorie de lunga durata numai cu doua turte si un ulcior de apa, numai el stie. Clar este ca el, vrand sau nu, s-a dus la muntele Horeb. Sa mergi 40 de zile si 40 de nopti, incontinu, e o performanta de maratonist sau calator de cursa lunga. Dumnezeu i-a dat forta necesara sa reziste la toate conditiile de vreme, securitate, primejdii de tot felul, intamplari neprevazute, si altele. Nu stiu daca noi astazi cu atatea cunostinte si experiente traite si descrise pe larg in multe carti, reviste, magazine, editoriale crestine si lista poate continua, putem sa fim un Ilie care a infruntat rautatea timpului sau, a suferit si a adunat in sufletul lui, ura unui popor razvratit si plin de idolii vremii in care a trait. Ce facem noi cu idolii moderni de astazi, ne inchinam lor, aducem jertfe pe altarele lor, sau slujim lui Dumnezeu, Amin!

ilie - vreau sa mor

Imaginea #1. Ingerul Domnului l-a atins si i-a spus sa manance. A vazut la capataiul lui o turta coapta pe carbuni aprinsi si un ulcior cu apa. A mancat si de obosit ce era, s-a culcat inapoi. Nu a mai rezistat si s-a dus inapoi in lumea visurilor lui.

elijah flees to horeb-3

Imaginea #2. L-a trezit a doua oara, ingerul si i-a spus: Mananca caci vei avea o calatorie lunga si cu aceasta mancare vei putea rezista. Ilie a mancat si a baut si a mers 40 de zile si 40 de nopti. Si nu a murit, ci, a trait.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 28-EPISODUL 16-ILIE SI INGERUL DOMNULUI

| Articole / Stiri |
Despre autor
-