325
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 24 – Episodul 12
MAREA FINALA DINTRE ILIE SI BAALI

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 18, 36-37. In clipa cand se aducea jertfa de seara, proorocul Ilie s-a apropiat si a zis: „Doamne, Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Israel! Fa sa se stie astazi ca Tu esti Dumnezeul lui Israel, ca eu sant slujitorul Tau, si ca toate aceste lucruri le-am facut dupa porunca Ta. Asculta-ma, Doamne, asculta-ma, pentruca sa cunoasca poporul acesta ca Tu, Doamne, esti adevaratul Dumnezeu, si sa le intorci astfel inima spre bine!”

Peste muntele Carmel, s-a asternut linistea…..! Numai, glasul ca de tunet al lui Ilie, cu ecouri adanci ce veneau de undeva de departe, strabateau in linii ondulatorii, ansamblul de judecata de pe muntele Carmel, dintre Dumnezeu si Lucifer. Aici, in creierul muntelui Carmel, nu se mai punea problema cine este Dumnezeul cel viu si adevarat, ci, cum se va manifesta El. Toata lumea astepta o Minune de la Dumnezeu. O liniste solemna plutea pe marea estrada a cerului senin, ce reflecta, in ultimile raze de soare din vechiul Orient, asteptarile unor evenimente nemaivazute pana atunci, caci, razvratirea, neascultarea, calcarea Decalogului si mai ales, pacatul, nu puteau sta, langa tronul Marelui Eu Sant. Imparatul Universului, Dumnezeul lui Avraam, Issac si Israel, a intervenit intr-un mod miraculos. A trimes foc din cer sub forma unor, „lumini ceresti”, de la rosu la albul imaculat al curateniei ceresti,ce, orbeste fiinta pamanteana, plina de pacate, si, nu poate sta in fata unui Dumnezeu viu si puternic, in veci de veci.

1 Regi 18, 38.”Atunci a cazut foc de la Domnul, si a mistuit arderea de tot, lemnele, pietrele si pamantul, si a supt si apa care era in sant.”
Lumini ceresti sub forma unor sageti luminoase s-au napustit asupra arderei de tot si au mistuit-o complet de nu a mai ramas nimic din ea. Ba mai mult, lemnele de sub arderea de tot, pietrele ce reprezentau partea solida a altarului de jertfa, in numar de 12 ce reprezintau cele 12 semintii ale lui Israel: (REUBEN, SIMEON, JUDAH, DAN, NAPHTALI, GAD, ASHER, ISSACHAR, ZEBULUN, MANASSEH, EHHRAIM, BENJAMIN), pamantul dat de Dumnezeu ca, propietate, omului sa-l lucreze, sa-l pazeasca, sa-l insamanteze pentru viata lui dupa caderea in pacat, apa ce reprezinta al doilea element al vietii pe pamant, a fost supta integral de focul puternic si lumios venit din cer.

Toata faptura umana care a privit scena ca o minune cereasca, a recunoscut ca Israel are un Dumnezeu Viu si Adevarat. Manifestarea cerului a fost transanta, de natura cereasca, iar poporul ca unul singur L-a recunoscut pe Adevaratul Dumnezeu. S-au inchinat pana la pamant, si-au recunoscut intr-un fel vina, si au strigat ca intr-un cor de altadata spre slava Creatorului:”Domnul este adevaratul Dumnezeu.” Si-au adus aminte de minunea de la Marea Rosie de la parintii si bunicii lor, apoi minunile din pustia Sin, si tot parcursul drumului cu bune cu rele. Apoi minunea manei, si altele.

1 Regi 18, 39-40. Cand a vazut poporul lucrul acesta, au cazut cu fata la pamant, si au zis: „Domnul este adevaratul Dumnezeu! Domnul este adevaratul Dumnezeu!” „Pune-ti mana pe proorocii lui Baal”, le-a zis Ilie: niciunul sa nu scape!” Si au pus mana pe ei. Ilie i-a pogarat la paraul Chison si i-a junghiat acolo.”

Bucuria aparenta, pentru acest popor incapatanat si plin de idoli, a fost de scurta durata, dar, Dumnezeu a demonstrat a cata oara ca El este Cel Sfant in vecii vecilor. Ilie a junghiat pe toti Baalii, caci, unul nu a scapat. Ahab nu a luat nici o atitudine. Nu s-a opus arestarii lor si nu s-a opus nici lichidarii lor printr-o metoda barbara, o metoda a vremii, prin, injunghiere. Iti poti imagina aceasta scena? Nu era unul sau doi, erau peste 450 de oameni viteji, cu diploma si centura neagra la brau, cu studii in filozofia vremii. Faceau parte din garda de onoare a reginei idolatre a poporului Israel, Izabela. Ce au vazut acesti prooroci ai lui Baali, in aceasta zi de mare razbunare a Dumnezeului lui Israel, a fost de ajuns. Chiar si moartea o primeau cu mandrie sportiva deoarece credeau ei ca au facut totul pentru Baali si mai ales pentru regina lor, frumoasa, Izabela. Rapoartele vremii sustin ca aceasta femeie idolatra, isi stima garda formata din oameni bine claditi fizic, frumosi la chip, indemanati la lupta corp la corp, si, buni vorbitori. Ei au pierdut total, aceasta competitie spiritualo-religioasa. Se simteau vinovati, fata de regina, dar aici nu mai depindeau de crezul lor ci, de o putere a unui zeu, nu din piatra, lemn, metal, ci un Dumnezeu Viu si Adevarat, pe care ei l-au ignorat impreuna cu poporul Israel. Sant vinovati deoarece ei traiau in poporul Israel, si stiau ca ritualurile lor pagane, nu corespund cu ale Iudeilor, dar voit, nu au renuntat la Baalii Izabelei. Amin!

1102013256_univ_cnt_2_lg

Imaginea #1. Preotii pagani ai lui Baal au aiurit. Nu mai stiau ce sa creada caci zeul lor nu le-a dat nici un raspuns. Deci, chiar daca si-au facut crestaturi in carne cu lame de cutit speciale, bine prelucrate la cald, ori cu sabii protejate in teaca de matal combinat cu fildes de inalta rezistenta, tot nu s-a auzit glas de zeu. Dar cand focul venit din cer, a venit, i-a apucat o groaza nebuna, de nu mai erau capabili in a judeca sau a lua o decizie. Sa vezi un batalion intreg de armata ca in imaginea de sus, te linisteste bine de tot si nu stii ce sa crezi. Te intrebi:”O mai fi mantuire pentru acestia? NICIODATA!

ilie-H

Imaginea #2. La rugaciunea fierbinte a lui Ilie, a cazut foc din cer, si a mistuit tot, si anume: jertfa, lemnele, pietrele, pamantul si apa care era in sant. Bucuria acestui profet a fost uriasa. Batran si obosit de toate, lauda pe Dumnezeu impreuna, cu poporul razvratit, rau si incapatanat care, la aceasta scena impresionanta de natura cereasca, Ilie si poporul, au laudat impreuna, din nou, pe Marele Eu Sant, prin cuvintele: „Domnul este adevaratul Dumnezeu! Domnul este adevaratul Dumnezeu!”

ilie-A

Imaginea #3. Ilie cu mainile spre cer, apoi focul care cuprinde tot altarul de jertfa intr-o imagine de spaima si groaza la prea marii lui Israel ce raman buimaciti de cele vazute. „Domnul este adevaratul Dumnezeul!” Toata fiinta umana de pe muntele Carmel a inteles ca exsta un Dumnezeu la care trebuie sa te inchini in Duh si Adevar..

ilie-K

Imaginea #4. O pictura clasica te tip renascentist unde culoarea rosu si alb predomina verticala compozitionala a tabloului. Este tabloul ce exprima forta cerului in toata splendoarea ei si lasa interpretarea libera a fiecarui privitor sa analizeze cu propria imaginatie la marea jertfa de pe Muntele Carmel. Pictura este valoroasa si face parte din panoplia artei picturalo-universala.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 24-Episodul 12-MAREA FINALA DINTRE ILIE SI BAALI

| Articole / Stiri |
Despre autor
-