259
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 21 – Episodul 9 – ILIE INAINTEA LUI AHAB
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA
1 Regi 18, 1-2. Au trecut multe zile, si cuvantul Domnului a vorbit astfel lui Ilie, in al treilea an:”Du-te, si infatiseaza-te inaintea lui Ahab, ca sa dau ploaie pe fata pamantului.” Si Ilie s-a dus sa se infatiseze inaintea lui Ahab.”

Trecuse aproape trei ani de seceta in tot Israelul inclusiv, in Samaria, resedinta regelui Ahab si al reginei poporului Israel, Izabela. Seceta cumplita si conditiile vitrege de viata, fara apa, fara vegetatie din cauza crizei de apa potabila, era greu. Domnul inchisese cerul iar ploaia cea dorita de toata lumea depindea numai de El. Chiar profetul Ilie vroia un semn de la Marele Suveran al Universului sa deschida cerurile cu tunete si fulgere pentru toata suflarea din Samaria si din tot Israelul. Cu toate acestea, la palatul regelui Ahab si al reginei Izabela, nu s-au schimbat nimic in privinta zeitatilor straine la care se inchinau atat casa regala cat si majoritatea populatiei Israelului de altadata. Ba mai mult a crescut ura imparatului si a imparatesei prin Ahab si Izabela la tot ce mai era sfant in acest popor razvratit, incapatanat si plin de pacate.

Trei ani fara apa, a doua conditie a vietii pe pamant, dupa aer, a fost cumplit, greu de imaginat, si devastator. Uscaciunea si izvoarele fara apa, au creat in vremea acea un ambient straniu, sumbru in bataia soarelui torid din indepartatul orient. Dar nici o schimbare ca atitudine fata de zeii straini care bantuiau pe orice colina, sat, oras, asezare montana sau de ses. Ba mai mult Izabela in comportamentul ei necontrolat, au preamarit incontinuare, zeii, cu cei 850 de prooroci ai Astarteei si ai lui Baal, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Si totusi, mila lui Dumnezeu pentru cei care nu si-au plecat capul dupa zeitatile timpului, o voce din cer s-a auzit, spunandu-i lui Ilie: „Du-te, si infatiseaza-te inaintea lui Ahab, ca sa dau ploaie pe fata pamantului.” Si Ilie s-a dus sa se infatiseze inaintea lui Ahab.

Dumnezeu a vrut sa crute acele suflete ce nu s-au inchinat zeilor straini adusi de Izabela, feniciana. Ba mai mult a vrut sa-l crute si pe Ahab, regele lui Israel, tarat la pacatele vremii de regina Izabela, aleasa lui la rau nu la bine. Cu toate pacatele lui, Cel de Sus, vroia ca Ahab sa-si marturiseasca vina si sa intoarca inima poporului Israel, inapoi la Dumnezeu. Dar, din pacate nu a fost sa fie asa. Raul, a patruns mult de tot in sufletul acestei case regale, conduse de o femeie depravata, plina de idoli, rea si nesuferita chiar de supusii ei si, de un rege, Ahab, batran si satul de toate cele ce s-au intmplat in viata lui fara Dumnezeul cel Viu si Adevarat.

Aceasta familie regala a lui Israel, cu 850 de prooroci ai lui Baal si Astarteei, impanziti ca misionari in tot Israelul, au facut praf conceptia in a crede intr-un Dumnezeu Viu si Adevarat. Israelul din timpul lui Ahab si al Izabelei avea alte zeitati, alti idoli la care se inchinau, caci acest popor binecuvantat altadata, acum, facea ce vroia. Este ca o trista amintire vremurile vechiului Israel, dar noi cei de astazi nu cumva avem si noi alti zei contemporani ca: banul, casa, masina, internernetul pornografic, orientari obscure spre alte interpretari ale sexualitatii, ridicarea femeii mai presus decat destinul ei din paradis, orientarea tineretului spre un dumnezeu liberal, adica fara a mai respecta legea morala ci, o interpretare, dupa buna noastra placere. Esti cu Isus sau cu Lucifer?

ochii izabelei

Imaginea #1- Ochii frumosi dar perversi ai Izabelei, regina feniciana a poporului Israel.

samaria

Imaginea #2-Samaria. Asa cum arata astazi. O vegetatie tipica orientala, cu izvoare de ape ce dau linistea insetatului calator de altadata. Ramane ca o pecete istorica acest loc binecuvantat altadata de Dumnezeu.

ilie si obadia

Imaginea #3-Ilie si Obadia. Doi oameni, unul batran si satul de zile, cu un toiag, sandale traditionale, fugar si prins in multe probleme cu casa regala a lui Ahab. Acest personaj este Ilie Tisbitul. Al doilea, Obadia, mai marele casei lui Ahab. Avea cal, avea apa de baut, costumatie regeasca, dar se temea de Dumnezeu. Ilie i-a zis lui Obadia: Du-te si spune stapanului tau, Ahab:”Iata ca a venit Ilie!”

intalnirea lui ilie cu ahab

Imaginea #4-Ilie si Ahab, inarmat bine ca sa-l prinda pe Ilie. Costumatia regala difera de cea a lui Ilie. Plus Ilie are numai un toiag, numai ca Ilie este condus de Dumnezeu, si Ahab a stiut intotdeauna acest lucru. O intalnire pe un land fara apa, fara vegetatie, arid si batatorit, in indepartatul Orient Antic. (O pictura celebra)

Ilie si Ahab-

Imaginea #5-Ilie si Ahab. Ilie, proorocul Domnului, nu s-a temut de Ahab, cu toata costumatia lui de razboi. Ahab i-a spus lui Ilie: Tu esti acela care nenorocesti pe Israel? Ilie a raspuns: Nu eu nenorocesc casa lul Israel, ci tu si toata casa tatalui tau, fiindca ati parasit poruncile Domnului si te-ai dus dupa Baali.1Regi, 18, 17-18.

ilie si oastea lui Ahab

Imaginea #6-Ilie si oastea lui Ahab. Nu au indrasnit sa-l omoare pe Ilie, deoarece Marele Eu Sant, le-a interzis cu desavarsire acest lucru. Mare curaj a avut Ilie sa-l infrunte pe regele poporului Israel, Ahab.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA-21-EPISODUL 9-ILIE INAINTEA LUI AHAB

Despre autor
-