254
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 20 – Episodul 8
INVIEREA FIULUI VADUVEI DIN SAREPTA SIDONULUI

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA
1 Regi 17, 17:”Dupa aceea, fiul femeii, stapana casei, s-a imbolnavit. Si boala lui a fost atat de cumplita incat nu a mau ramas suflare in el.”
La prima exerienta facuta in casa vaduvei din Sarepta Sidonului, cu uleiul care nu se termina si faina din ulcior care era din prisos, pentru ea si fiul ei, era ca o vedenie neclara, insuficienta ca sa creada din toata inima in Dumnezeul Cel Viu al lui Israel. Tot timpul, cugetul ei era indreptat catre puterea miraculoasa a Dumnezeului acestui popor deosebit intre alte popoare si neamuri. Nici Ilie, proorocul Domnului nu a inteles de ce face Cel din Ceruri o asa mare suparare acestei femei plina de suferinta in inima ei. Se pare ca amandoi aveau de invatat cate ceva, in urma acestei invieri miraculoase. Ilie nu ar fi stiut niciodata de nelegiuira ei daca, nu ar fi murit copilul. Apoi, aceasta desfacere a sufletului ei prin marturisire a fost cheia unui succes spiritual total spre mantuirea ei si a fiului ei. Dumnezeu a vazut suferinta, saracia, neputinta, timiditatea, neincrederea ei, si a vrut sa o salveze din moarte spirituala la o viata vesnica, pe ea si fiul ei. Indiferent daca esti sarac sau bogat, Domnul iti arata greselile ce le-ai facut intr-o viata intreaga si te cheama la o marturisire personala. Daca o faci, pentru viata vesnica o faci, daca nu, atunci moartea vesnica te va inghiti pentru totdeauna. Femeia a zis atunci lui Ilie:

1 Regi 17, 18:”Ce am eu a face cu tine, omule al lui Dumnezeu? Ai venit la mine doar ca sa aduci aminte lui Dumnezeu de nelegiuirea mea, si sa-mi omori astfel fiul?”
Durerea vaduvei din Sarepta Didonului a fost uriasa, peste puterile ei omenesti. Numai ca Dumnezeu nu a lasat-o in voia soartei. Lui Ilie i-a fost mila de ea si i-a raspuns:
1Regi 17, 19-20:”Da-mi incoace pe fiul tau.” Si l-a luat de la sanul femeii, l-a suit in odaia de sus unde locuia el, si l-a culcat pe patul lui. Apoi a chemat pe Domnul , si a zis:”Doamne, Dumnezeule, oare atat de mult te mahnesti Tu chiar pe vaduva aceasta, la care am fost primit ca oaspete, incat sa-i omori fiul?”
Mahnirea vaduvei din Sarepta Sidonului a trecut asupra lui Ilie. Acumularile suferintelor omenesti de tot felul, au umplut paharul acestei femei, tematoare in felul ei de Dumnezeul lui Israel. La ceas de suferinta, Cerul a raspuns pozitiv acestei credincioase a lui prin iertarea pacatelor ei si invierea singurului ei fiu. Deci, omul lui Dumnezeu s-a rugat Dumnezeului lui Israel, un Dumnezeu Viu si Adevarat, in cuvinte simple.

1Regi 17, 21-22:”Doamne, Dumnezeule, Te rog, fa sa se intoarca sufletul copilului in el!” Domnul a ascultat glasul lui Ilie, si sufletul copilului s-a intors in el, si a inviat.
Vestea invierii fiului ei a fost o marturie ca exista un Dumnezeu Mare si Puternic printre oameni de religii diferite, cofesiuni si credinte contradictorii pe acest pamant. Daca omul se intoarce la El, atunci biruinta va fi deplina. Bucuria invierii copilului a fost mare.

1Regi 17, 23-24:”Ilie a luat copilul, l-a coborat jos in casa din odaia de sus, si l-a dat mamei sale. Si Ilie a zis: Iata fiul tau este viu. Si femeia a zis lui Ilie: Cunosc acum ca esti un om al lui Dumnezeu, si cuvantul Domnului in gura ta este adevar!”

vaduva si copilul mort

Imaginea 1. VADUVA SI COPILUL MORT. Nu stie ce sa creada, aceasta femeie, fara copilul ei viu, nu stie ce sa faca. Mirarea pe fata ei este uriasa si in ceata. Oare de ce copilul meu este mort? O arcada deschisa spre o zi frumoasa oeientala strabat raze de soare cald si bland ca o zi frumoasa de vara. Imbracamintea de tip oriental si culoarea in ansamblul ei dau expresie si siguranta picturii in ulei pe panza.

vaduva

Imaginea 2. ILIE SE ROAGA PENTRU INVIEREA COPILULUI MORT. In camera de sus a avut loc un eveniment deosebit. Ilie se roaga fierbite lui Dumnezeu, si Tatal Ceresc il asculta si pustiul inviaza. Ce bucurie a primit de la Dumnezeu prin Ilie, vaduva din Sarepta Sidonului. Numai in pielea ei sa nu fi fost vreodata.

vaduva-copilul viu-bucuria

Imaginea 3. BUCURIA VADUVEI SI FIUIL EI INVIAT. „Cunosc acum ca esti un om al lui Dumnezeu, si cuvantul domnului in gura ta este adevar!” Pictura este remarcabila prin culorile ei tonale in lumina unui soare aducator de vesti bune.Ilie, vaduva si copilul, este un tot unitar intr-o compozitie unica in felul ei. Bucuria femeii si a copilului se citesc pe fetele lor.

vaduva si ilie cu copilul viu

Imaginea 4. BUCURIE SI SPERANTA PENTRU VIITOR. Copilul inviat este strans de mama lui iar Ilie preda mamei copilului ceea mai mare bogatie al ei. Razele solare mangaie odaia cu lumina, culoare si tonalitate – intalnirea cu invierea – de la moarte la viata vesnica.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 20-Episodul 8-INVIEREA FIULUI VADUVEI DIN SAREPTA SIDONULUI

| Articole / Stiri |
About The Author
-