330
Views

 

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 2

„TURNUL BABEL”

Episodul 2

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu

Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, CUA University, Washington, DC, SUA.

Sponsor: Adrian Dobrovolschi.

Genesa 11, 1:”Tot pamantul avea o singura limba si aceleasi cuvinte”.

            Turnul „Babel”, a fost descris din textele antice, de origine ebraica, islamica, greceasca si cabalistica, de multe personalitati istorice ale planetei in decursul anilor. Si toti cu mici diferente au asternut pe papirusurile antice, pe hartiile scrise de mana sau pe tiparnitele evului mediu, ori pe file electronice din vremea noastra, marea opera arhitecturala de dupa potop, Turnul „Babel”. Acesta, era orasul care a unit pe oameni, prin aceea ca vorbeau o singura limba.

Genesa 10, 8-12:”Cus a nascut si pe Nimrod: el este acela care a inceput sa fie puternic pe pamant. El a fost un viteaz vanator inaintea Domnului; iata de ce se zice; Ca Nimrod, viteaz vanator inaintea Domnului. El a domnit la inceput peste Babel, Erec, Acad si Calne, in tara Sinear. Din tara aceasta a intrat in Asiria; a zidit Ninive, Rehobot-Ir, Calah si Resen intre Ninive si Calah; aceasta este cetatea cea mare”.

            Babel, era orasul de resedinta lui Nimrod. Acesta a fost cel care i-a provocat pe oameni sa-L sfideze pe Dumnezeu. El era stranepotul lui Ham, care la randul sau, era fiul lui Noe. Noe, un om temator de Dumnezeu, si este cel care a proiectat si construit corabia, inainte de potop. Reiese de aici ca Nimrod a invatat multe lucruri de la Ham, ca stranepot al lui, mai ales in domeniul constructiilor. Nimrod, a convins o parte din conationalii sai ca, nu Dumnezeu te face fericit ci fericirea se dobandeste prin propriul tau curaj. A devenit atat de puternic ca el a construit mari edificii ca :Babel, Erec, Acad si Calne in tara Sinear, si altele. A devenit cu timpul un tiran si a luptat sa indeparteze pe oameni de, Dumnezeul Cel Adevarat. Sloganul lui a fost:”Omul trebuie sa fie dependent de sine insusi nu de Dumnezeu”. Un spirit ce se naste din nou in lumea noastra moderna a anului 2014. Idea de a renunta la Dumnezeu a fost vehiculata in toate cele 7 milenii.

Genesa 11, 2-4:„Pornind ei inspre rasarit, au dat peste o campie in tara Sinear; si au descalecat acolo. Si au zis unul catre altul: Haidem! sa facem caramizi, si sa le ardem bine in foc. Si caramida le-a tinut loc de piatra, iar smoala le-a tinut loc de var. Si au mai zis: Haidem! sa ne zidim o cetate si un turn al carui varf sa atinga cerul, si sa ne facem un nume, ca sa nu fim imprastiati pe toata fata pamantului.”

            Acesta este conceptul acestor mari edificii ale Orientului Antic. Nu sant aceasta o curata nebunie? S-au apucat de zidit si au zidit impotriva lui Dumnezeu. Turnul Babel reprezenta nu gloria la adresa lui Dumnezeu ci, o glorie la adresa omului. Se pare ca Nimrod era un bun comandat de osti, un bun arhitect si constructor, un finantator al marilor lucrari ce le-a facut in timpul vietii lui, dar, fara Dumnezeu. A fost un mare rebel la adresa lui Dumnezeu. In spatele lui era, Lucifer.

Ezechiel 28, 14-15:„Erai un heruvim ocrotiror, cu aripile intinse; te pusesem pe muntele cel sfant al lui Dumnezeu, si umblai prin mijlocul pietrelor scanteietoare. Ai fost fara prihana in caile tale, din ziua cand ai fost facut, pana in ziua cand s-a gasit nelegiurea in tine”.

            Structura de rezistenta a turnului Babel era din: piatra, caramizi arse bine in foc, metal si plumb. Smoala era pentru protectia hidrofuga iar calcarul de piatra pisat bine pana devenea ca un praf zgrumturos, ce impreuna cu, apa, nisip si alte materiale aferente, devenea o pasta, ce era data pe perete, pentru a da o textura cromatica placuta ochiului dar, sa aibe garantie, si in stabilitate pe verticala si pe orizontala. Compozitia astfel realizata, in bataia soarelui, dadea o culoare de ocru inchis. Decorarea interioara si exterioara, era ca un joc abil intre placile ceramice glazurate in diverse culori, caramida arsa bine si mortarul din piatra, apa si nisip, completau verticala si orizontala turnului Babel. El nu a fost terminat deoarece, Dumnezeu a impiedicat pe oameni, sa mai continue lucrarea ambitioasa din marea campie a Sinearului. In simbolistica turnului Babel descoperim 3(trei) elemente conceptuale de referinta ale acestui edificiu Antic si anume:

1.Babel era orasul care a unit umanitatea de atunci si toti vorbeau aceeasi limba si aveau aceeasi credinta. 2.Ambitia omului de a se urca la Dumnezeu cu propria inteligenta prin construirea acestui megaturn si respingerea lui Dumnezeu. 3. Introducerea tiraniei in a concepe si a construi pe munca omului care devine un sclav al aproapelui sau.

            Turnul Babel nu a avut zile multe deoarece Dumnezeu a intervenit miraculos la intreruperea lucrarilor acestui monument, ca sa-i fereasca de prabusirea lui, in nebunia lor, imbinata cu ambitie si rautate. Dumnezeu nu a nimicit oamenii babilonului ci a lovit in mentalitatea lor de tirani ai vremurilor de demult. Le-a incurcat limba, si nu se mai intelegeau unii cu altii. Astfel, Dumnezeu a evitat o catastrofa seismica deoarece materialele folosite nu rezistau la ambitiile lor de mari constructori. Caramida era foarte casanta. Metalul sau piatra nu puteau prelua greutati peste limita de rezistenta a unei forte, iar conflictul dintre raportul vertical cu cel orizontal de stabilitate la intemperii, nu era luat in calcul. Dumnezeu le-a salvat viata, si tot nu au fost multumiti. Prabusirea turnului Babel, sta marturie si astazi ca, neascultarea de Dumnezeu, mandria si tirania sant din alta lume plina de pacat si moarte, iar in spatele lor, a stat, si sta, Lucifer.

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 2 – TURNUL BABEL

Despre autor
-